Age of Apocalypse – A Secret Wars világai XI.

Hódoljatok Apokalipszisnek!

2015. január 17. - The_Maniac

Ahogy arról már korábban írtam, az idei megaesemény, a Secret Wars köré a Marvelnél már tavaly óriási reklámkampányt kezdtek építeni, így már láthattunk például jó párat a Csatavilágon helyet kapó realitások közül kedvcsináló képek formájában. Ezeket próbálom ehhez kapcsolódó bejegyzéseimben minél részletesebben bemutatni, hiszen az Újvilág is részt vesz majd a sztoriban, és nagy valószínűséggel kapcsolatba fog kerülni ezekkel a világokkal valamilyen formában.

Jómagam azonban messze nem vagyok szakértője az itt bemutatásra kerülő címeknek, sztoriknak és univerzumoknak, ezért előre is elnézést, ha valamit rosszul tudok – ilyenkor bátran javítsatok ki! Igyekeztem minél több forrásból utánanézni az adatoknak, hogy ne valljak szégyent, és csak remélni merem, hogy sikerült. Ma az X-Men történelmének egyik legsötétebb alternatív realitását vesszük szemügyre: ez az  Age of Apocalypse!

a1.jpg

Miről szólt?

Az Age of Apocalypse című esemény talán az egyik egyetlen igazi gyöngyszemként ragyogott ki a 90-es évek kaotikus egyvelegének masszájából. A teljes történet a Legion Quest elnevezésű négyrészes sztorival vette kezdetét: ebben Charles Xavier mentálisan finoman szólva is instabil fia, David Haller, azaz Légió visszautazott az időben, hogy megölje Magnetót, mielőtt az még komolyabb problémákat okozhatna X Professzornak. Végül azonban Légió véletlenül Xaviert ölte meg, még a múltban, mielőtt megalapíthatta volna az X-Ment.

Az ezt követő pár hónapban a Marvel teljesen új irányba vitte az X-sorozatokat: kezdetét vette az Age of Apocalypse, egy alternatív jövő, ahol Xavier álma korai halála miatt sohasem valósulhatott meg. Hogy ezzel tisztelegjen barátja áldozata előtt, ebben az idősíkban végül Magneto alapította meg az X-Ment, de már így sem tudta megakadályozni, hogy Apokalipszis hatalomra kerüljön. Ő lett ennek a realitásnak a teljhatalmú ura, és felosztotta Négy Lovasa között a területei ellenőrzését.

Az egyetlen személy, aki emlékezett az eredeti idősíkra, Bishop volt, a jövőből érkezett mutáns, aki az X-Mennel együtt utazott a múltba, hogy megakadályozzák Légiót a tervében. Ez a többszörös időugrás, amin átesett, egyszemélyes anomáliává tette őt ebben a világban, és így ő lett a halovány reménysugár a dolgok helyreállítására.

Magyarul is megjelent?

Sajnos nem.

Milyen volt a fogadtatása?

Nagyon jó! Tény, hogy a történet stílusáról ordít a 90-es évek, de mint írtam, kevés ennél jobb sztorit találhatunk abból az időszakból. Amitől igazán emlékezetes lett ez az esemény, az legfőképp annak a példátlan vakmerőségnek volt köszönhető, amely akkoriban még nagyon nem volt jellemző. Az, hogy a Marvel átírja az X-Men teljes idősíkját, még ha csak ideiglenesen is, és a sorozataikat teljesen új címekkel cserélje le, elképzelhetetlenül merész lépés volt.

De bejött, mert sikerült egy mindenki számára érdekes, újszerű világot alkotniuk. Igen, tény, hogy ez egy sötét, komor jövő volt, amihez hasonlót ma már kismilliót láttunk, de még akkor egy ilyen posztapokaliptikus realitásban viszontlátni kedvenc mutánsainkat új szerepkörökben, látni azt, hogyan boldogultak Xavier vezetése nélkül, felülmúlhatatlan élmény volt minden rajongónak. Nem is kérdés, hogy inkább maga a világ ragadta meg az olvasókat, mintsem a történet, de ennyi már bőven elég volt a sikerhez.

a2.jpg

Elhunyt valaki?

Tekintve, hogy ez egy alternatív realitás, egyetlen elhalálozás sem érintette a klasszikus Marvel-univerzumot. Ettől függetlenül Xavier halála meghatározó volt, hiszen ez idézte elő az idősík radikális változását, bemutatva ezzel, milyen fontos is az ő személye a Marvel-univerzumban. Rajta kívül meg kell említeni még a Skarlát Boszorkány halálát is, amely ebben a világban az X-Men megalakulása tájékán történt, és amely Magnetót annyira megrázta, hogy sosem tudta igazán kiheverni.

A Marvel azóta is többször visszalátogatott ebbe a realitásba, és láthattuk rengeteg fontos karakter megölését. Mára Jean Grey és Kardfogú a két utolsó központi karakter, akik még élnek az X-Menből (igen, itt Kardfogú az X-Men tagja).

a3.jpg

Hosszú távú következmények

Ellentétben a legtöbb alternatív valósággal, az Age of Apocalypse karakterei közül sokan átkerültek a klasszikus Marvel-univerzumba. Ilyenek voltak például Blink (vagy Csillám, ahogy tetszik), a Cukorember, Sötét Bestia és Nate Grey, és nem kevesen még a mai napig is aktív szereplői az X-sorozatoknak.

Érdekes fordulat volt, hogy eredetileg az Age of Apocalypse cselekményét úgy zárták le, hogy az sohasem történt meg, kiíródott a realitásból, ám ez tíz évvel később megváltozott. Ekkor kiadtak egy folytatást, így emlékezvén az eredeti eseményre, majd később Rick Remender Uncanny X-Force című sorozatában is visszatért ez a világ. Ebben az X-ek kénytelenek voltak elutazni Apokalipszis sötét korszakába, hogy megakadályozzák Arkangyal felemelkedését. A sztori végén velük tartott ennek a realitásnak az Árnyéka, Jégembere és Haspókja is.

Az Uncanny X-Force eseményei végül egy újabb Age of Apocalypse-sorozathoz vezettek, amelyben az eredeti X-Men emberi ellenfelei immár egy csapatban, antihősökként tértek vissza.

a4.jpg

Secret Wars

Ezúttal nem kell sokat agyalni: nyilvánvalóan arról van szó, hogy Apokalipszis realitása is a Csatavilág részévé válik majd. Érdekes viszont, hogy a fenti, Andy Clarke által rajzolt előzetesen milyen karakterek láthatók, hiszen ez alapján mintha az Age of Apocalypse korai napjaiba, még az eredeti eseménybe látogatnánk vissza. A csoportképen ott figyel Bishop is, vagyis… elképzelhető, hogy újramesélik majd a legelső sztorit ebből a világból a Titkos Háború cselekményével kiegészítve?

A kedvcsináló videó és a lenti térkép szerint mindenesetre az biztos, hogy Apokalipszis ezúttal sem fogja elaprózni. Látható, hogy az egyik legnagyobb területet, a 3-as számmal jelölt „Domain of Apocalypse” nevűt ő kapja majd. Így ránézésre méretben csak a Planet Hulk északi földdarabja veheti fel vele a versenyt, de az sem lesz túl közel hozzá, úgyhogy a környéken lesz oka rettegni minden realitás lakójának. Szerencsére azért az Újvilág elég messzire kerül majd, szóval van rá esély, hogy kedvenceink megúszhatják Apokalipszis hódítását.

Bevallom, az én nagy vágyam, hogy lássak egy Apokalipszis-Thanos meccset, és ez az új Csatavilág végre lehetőséget adhat rá, hiszen délen ott gonoszkodik majd Thanos is „New Xandar” területén. Vajon összeeresztik a két brutális nagyurat…?

battleworld_thb.jpg

Az Age of Apocalypse az előzetes szerint idén nyáron kezdődik vagy kap majd szerepet, a Secret Wars pedig májusban indul.

Erről ennyit, de hamarosan újabb világot mutatok be nektek!

(Elsődleges forrás: Comicbook.com)

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr557081473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2015.01.18. 20:38:02

Egy fantasztikus történetfolyam volt, nagyon merész húzás, de bejött. Nagy pillanatok, jó ötletek, minden egyben volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.19. 09:48:55

azon kevés alterverzumok egyike ez ami tényleg koherensen egyben van, és mindenkin annyit változtattak amennyit kellett.
süti beállítások módosítása