Avengers #44

Minden véget ér

2015. április 30. - The_Maniac

Új megjelenés! Ez a nap is elérkezett végre: itt a Végső Ütközés, a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág összeolvadásának kezdete az egyik központi cím, az Avengers (egyelőre) utolsó számában! Ebben a sorozatban legutóbb a 41. számban kapott nagyobb szerepet az Újvilág, azon belül is főképp Reed Richards, és most, a fináléban ismét láthatjuk, hogyan készülnek kedvenceink a világvégére. Már persze azok, akik egyáltalán tudják, hogy közeleg…

Tekintve, hogy jómagam sosem mélyedtem el igazán Jonathan Hickman Avengers-címeiben, így ezt a zárószámot nyilván nem az eddigi 43 szám fényében fogom bemutatni, hanem sokkal inkább (nem meglepő módon) különálló fejezetként, illetve a Secret Wars eseményeinek nyitányaként. Ettől függetlenül óriási tiszteletlenség lenne, ha legalább minimális szinten nem tekintenék vissza a méltán népszerű sorozat idáig vezető útjára, szóval azért valamennyire ezzel is meg fogok próbálkozni. Hogy sikerül-e, kiderül a kattintás után!

AVENGERS #44


Univerzum: Marvel-multiverzum
Fejezetcím: One Was Life. One Was Death.
Írta: Jonathan Hickman
Ceruzarajz: Stefano Caselli és Kev Walker
Borítórajz: Dustin Weaver
Alternatív borítórajzok: Ryan Meinerding, Tony Harris és Jim Cheung

UTOLSÓ SZÁM! ELFOGYOTT AZ IDŐ!

Hatalmas fába vágta a fejszéjét Hickman a Secret Wars közelgő számaival, ez már eddig sem volt kétséges – és most, az Avengers utolsó fejezetét olvasva még inkább kezd kikristályosodni, hány különböző cselekményszállal kell majd zsonglőrködnie az esemény ideje alatt. Már itt, ebben a bővített oldalszámú fináléban is csak úgy kapkodjuk a fejünket a folyamatosan pörgő sztori helyszínei és karakterei között, pedig ezúttal még „csupán” két univerzum van a középpontban. Mi lesz itt, ha a Csatavilágban egyesül annak a temérdek világnak a temérdek lakója?

Na, de ne szaladjunk ennyire előre, és nézzük, mit kínál a 44. szám: van egyszer a Földet fenyegető intergalaktikus támadás, Namor és sötét kompániája az Újvilágban, valamint a Bosszú Angyalainak elkeseredett terve az emberiség fennmaradására. Sok írónak beletörne a bicskája ennyi karakterbe és történetszálba, de azt kell mondjam, Hickman bravúrosan vette az akadályt. Sikerül folyamatosan fenntartania a közelgő vég fenyegetését és a reménytelen hangulatot mindkét realitásban, mialatt arról sem feledkezik meg, hogy kellő időt adjon a  karaktereinek egy-egy emlékezetes jelenet erejéig. Ilyen például a Fekete Párduc találkozója Obama elnökkel, amelyben tökéletesen átjön az emberiség tehetetlen dühe az elkerülhetetlen ütközés miatt, valamint T'Challa kiábrándult és keserű világnézete. Egy másik számomra felejthetetlen momentum Thanos rövid, de annál hatásosabb monológja a klasszikus Marvel-univerzum hőseiről. Bármennyire is gyűlöli őket, mégis egyértelműen érezhető valamiféle tisztelet az irányukban. Nem egyszer állták már az útját, és ez még a ő szemében is elismerésre méltó. Ezek a pillanatok azok, amelyek reménnyel töltenek el, hogy Hickman talán a későbbiekben sem hagyja majd, hogy a sztori teljesen elnyomja a karaktereket.

Persze mindezek mellett is a finálé legfontosabb, központi jelenete Amerika Kapitány és Vasember végső(?) összecsapása. Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy már az 1. számtól ott vibrált a levegőben Steve és Tony tökéletesen ellentétes világszemlélete, és a két karakterben azóta épült a belőlük most kirobbanó feszültség. Így mindent összevetve és visszatekintve az előzményekre, úgy vélem, egyértelmű, hogy csakis ez lehetett kettejük kapcsolatának végkifejlete, semmi más. A két univerzum lassan megsemmisül körülöttük, miközben ők belefeledkeznek az egymás elleni harcba – tragikus, drámai lezárás ez, amely egyben kiválóan vetíti előre a Secret Wars alaphangulatát is.

Sajnos a rajzokat illetően már több negatívumot tudnék mondani. Kissé rendszertelen egészt alkot Caselli és Walker párosa, bár tény, hogy külön-külön mindketten remekelnek. Caselli dinamikus, kifejező stílusa az érzelmek színes skáláját és akciójelenetek tömegét tárja elénk, és méltó párja Hickman írásainak. Walker ugyan már gyengébb teljesítményt nyújt, és szegénynél a kihúzás és színezés sem sikerült hibátlanra, azért még ő is bőven hozza a maga megszokott színvonalát. Sajnos a különbség közte és Caselli között még így is olyan hatalmas, hogy az bizony kihat a teljes képregény vizuális összképére.

Mindez persze nem sokat ront magán a történeten, és bátran merem állítani, hogy egy kitűnő sorozat kitűnő lezárását kaptuk a 44. számmal, amely bőven hagyott nekünk gondolkodnivalót a Secret Wars kezdéséig (ami mondjuk egy hét múlva érkezik is, szóval gyorsan kell gondolkodnunk!). Kinek drukkoljunk? Kik a jók és a gonoszak? Rá lehet egyáltalán húzni ezeket a fekete-fehér jelzőket bárkire is, amikor a saját világáért harcol? Még az újvilági Reedre se merném azt mondani, hogy ezúttal olyan gonoszként jelent volna meg, hiszen lássuk be, nélküle már rég odaveszett volna a teljes Újvilág egy ütközés során. Elítélhető-e ilyen elkeseredett helyzetben bárki is a tetteiért? És ami talán a legizgalmasabb: ki marad majd állva a világokból, amikor megszületik az új Marvel-univerzum?

Ez bizony nekem szinte tökéletes volt, tehát négy és fél Bosszúangyal-jelet kap az ötből! Folyt. köv. a Secret Wars és az Ultimate End számaiban…

avengers.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr827415208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thegoddamnbatman 2015.05.05. 11:07:50

ööö én most ebből semmit sem értettem, mivel pár hónappal le vagyok maradva Marvel-téren.
Szóval a 616 kontra az Ultimate. De miért is? Mi az alapkonfliktus? Miért hullik szét a világ?

The_Maniac · http://ultimatemarvel.blog.hu/ 2015.05.05. 16:47:26

Lehet, hogy segítene a Secret Wars #0 (ultimatemarvel.blog.hu/2015/05/04/fcbd_secret_wars) az események megértéseben, ott elég érthetően és tömören leírják, mi az alapszitu. Röviden: az univerzumok elkezdtek egymásnak ütközni, és mostanra már csak két realitás maradt: a 616 és az Újvilág.

Kálmán Zoltán Budai 2015.05.08. 21:33:43

Hm..nem tudom hogy a Superior Ironman-nak tényleg annyi -e , mert a kapi pajzsa az élével egy kicsit arcon találta Tonyt . Lehet hogy ˝csak ˝ egy csúf sebhely lesz rajta { amilyen hiú biztos kiakad } De ilyen hamar még NEM kellene a kicsit még pimaszabbá , hiúbbá , stb vált Vasembert kicsinálni .Én még hagynám az új univerzumban hogy talán majd a teljesen gazemberré vált Starkot szerepelni. Az sem baj a majd 2016tól a másik térfélen játszik , csapatott vált , és rossz fiú lesz . Legalább volna egy merész lépés a Marveltól .
süti beállítások módosítása