FCBD: The All-New, All-Different Avengers

Bepillantás a Marvel-univerzum jövőjébe

2015. május 05. - The_Maniac

Új megjelenés! A tegnap bemutatott Secret Wars #0 után ma a Marvel egy másik ingyenes kiadványát vesszük szemügyre, amely szintén az idei Free Comic Book Day alkalmából jelent meg: ez a The All-New, All-Different Avengers. Ha még emlékeztek, nemrég már írtam arról, hogy Miles Morales, az Újvilág Pókembere is csatlakozni fog a vadonatúj Bosszú Angyalaihoz, akik az új Marvel-univerzumban, a Secret Wars után állnak majd össze. Ezzel a hírrel végérvényesen bebizonyosodott, hogy Miles túléli a Titkos Háború eseményeit, sőt még utána, a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág egyesüléséből születő új univerzumban is fontos szerepet szánnak neki. Ez a képregény ebbe a jövőbe enged rövidke bepillantást.

Emlékeztetőül: a Free Comic Book Day lényege, hogy a kiadók évről évre ingyenes képregényekkel örvendeztetik meg a rajongókat – már persze azokat, akik még időben eljutnak egy képregényboltba, és lecsapnak a hőn áhított füzetekre. Ez még odakint, a tengerentúlon sem mindig könnyű feladat, hát még nekünk, idehaza… de azért a szemfülesebbek szert tehetnek ilyen kiadványokra, ha a megfelelő helyen keresik őket a megfelelő időben. Persze csak azért, mert valami ingyenes, még egyáltalán nem biztos, hogy jó is, sőt… Lássuk, hogyan teljesít ilyen téren a The All-New, All-Different Avengers!

THE ALL-NEW, ALL-DIFFERENT AVENGERS


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Írta: Mark Waid
Ceruzarajz: Mahmud Asrar
Borítórajz: Jerome Opeña

LEHETNE-E MÉLTÓBB MÓDON ÜNNEPELNI A FREE COMIC BOOK DAY-T, MINT A FÖLD LEGNAGYOBB ÉS LEGNÉPSZERŰBB HŐSEINEK ÖSSZEGYŰJTÉSÉVEL?! Vasember! Amerika Kapitány! Thor! Vízió! Ms. Marvel! Pókember! Nova! Mindnyájunk kedvenc hősei vadonatúj fenyegetéssel néznek szembe!

Hét karakter, köztük négy felnőtt és három tini, és szinte mindenkiből a legújabb, legfrissebb változat – íme az új Bosszú Angyalai! Itt van rögtön Amerika Kapitány, aki már nem Steve Rogers, hanem Sam Wilson, a korábbi Sólyom, valamint Vasember, aki meg… hát, nagy valószínűséggel Tony Stark, de ha valóban ő az, akkor úgy tűnik, sikerült visszatalálnia régi önmagához. Megmondom őszintén, halványan élt bennem a remény, hogy talán az újvilági Tonyt rejti majd a páncél, de azok alapján, amiket mond, ez már szinte lehetetlennek tűnik. Aztán itt van még a rejtélyes, női Thor, akiről egyszer már csak kiderül végre, ki is ő, és persze a jól ismert Vízió.

Ami pedig a fiatalokat illeti: az új Nova, Sam Alexander már nem teljesen zöldfülű, de azért még bőven van mit tanulnia, még akkor is, ha már keresztül-kasul bejárta a világűrt. Kamala Khan, a legújabb Ms. Marvel hasonló cipőben jár, de a lelkesedése és pozitív életszemlélete bőven ellensúlyozzák a tapasztalatlanságát. És persze végül, de korántsem utolsó sorban Miles Morales, az újvilági Pókember is szerves része a csapatnak, és nagyon úgy fest, hogy neki van a legtöbb sütnivalója a három ifjonc közül – az viszont kérdéses, hogy mennyire tud majd kiigazodni a kezdetekben ebben az új, számára ismeretlen világban. (Hacsak nem változik majd meg gyökeresen a Marvel-univerzum a Secret Wars után, és lesz ismeretlen mindenki számára, de nekem egyelőre úgy tűnt, hogy alapjaiban meg fog maradni a klasszikus univerzum felépítése.)

Mark Waid ügyesen mutatja be nekünk a csapattagokat, és mindenkinek épp elég időt hagy, hogy felkeltsék az érdeklődésünket és bevonzzák az új olvasókat, ami egy ilyen ingyenes kiadványnál nyilván elsődleges szempont. Ha valaki (mint például én) nem ismeri a szereplők nagy részét, még az is hamar képbe kerül a jellemüket és képességeiket illetően. Passzol a cím is ehhez a felálláshoz: ez tényleg egy teljesen új és az eddigiektől eltérő csapat, amibe a megszokottnál talán valamivel több humort és könnyedséget csempészett a három fiatal jelenléte. Ezt a pozitív vibrálást erősítik a dinamikus rajzok és az élénk színek is, de persze Mahmud Asrar azért az aktuális ellenséget is kellő fenyegető erővel ábrázolja, szóval nemcsak minden játék és mese ezúttal sem. Érezzük, hogy valami komoly, sötét ügylet lappang a háttérben, de mindez nem árnyékolja be az egész képregény alapvetően vidám hangulatát. Külön kiemelném még Asrar karaktereinek rendkívül beszédes arckifejezéseit – a fickó jó úton halad afelé, hogy ez legyen a rajzainak az egyik legnagyobb erőssége.

Míg a Secret Wars #0 minden tekintetben csak egy prológus volt, addig itt egy teljes, többé-kevésbé lezárt történetet kapunk (még ha csak nagyon rövidet is), és a Titkos Háború baljós közeledtével kicsit fellélegezhetünk, hogy az esemény után is lesz még humor és vidámság a Marvel-univerzumban, és a karakterek a jelek szerint túl tudják majd tenni magukat a történteken. A magam részéről az én kíváncsiságomat sikeresen felkeltette a sztori, Milesnak pedig mindig, mindenhol örülök, szóval négy Bosszúangyal-jel jár az ötből!

1_6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr197431570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása