Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük II.

A-Force és Planet Hulk az újdonságok között

2015. május 22. - The_Maniac

Ezerrel dübörög a Titkos Háború, és a héten már elindult pár új, az eseményhez kapcsolódó mellékszál is – első körben a már bemutatott Ultimate End mellett az A-Force, a Master of Kung Fu, a Planet Hulk, a Secret Wars: Battleworld, valamint a Spider-Verse. Mivel ezek közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek mindegyikről a mai bejegyzésemben, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. Ezúttal azonban mégis inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz nektek is és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpg

A-FORCE #1

A múlt heti szavazás eredménye alapján az Ultimate End után az A-Force érdekelt titeket a legjobban a heti újdonságok közül – és azt kell mondjam, nem is alaptalanul. A Bosszú Angyalainak csak nőkből álló verziója már a nyitófejezettel megnyerte a kritikusokat és a rajongókat egyaránt, és személy szerint nekem is ez lett a kedvencem a heti kínálatból (bocs, Ultimate End, nekem is fáj, de ez az igazság…). A hírek szerint ez a sorozat központi címmé lép majd elő a Secret Wars után, és ha ilyen marad a színvonal, akkor ez bizony egy igen bölcs döntés lehet a Marvel részéről.

A sztori nagyrészt Árkádia szigetén játszódik, ahol a Csatavilág káoszában sikerült egy elkülönített kis paradicsomot létrehoznia a királyságot irányító Amazon bárónőnek és női hősökből álló csapatának, és ez mind szép és jó. Amikor azonban az egyikük véletlenül megszegi Fátum egyik törvényét, rá kell ébredniük, hogy ők sem úszhatják meg a bolygó vasmarkú istenének haragját, ha úgy hozza a sors…

Annyit még mindenképp tudniuk kell azoknak, akik még nem olvasták a képregényt, hogy nem árt a Secret Wars és a Csatavilág legalább alapszintű ismerete ahhoz, hogy teljesen képben legyetek a történettel. Felbukkan például a fejezetben a Pajzs és a Holtföldek, vendégszerepel Strange, Fátum jobbkeze, és még a Thor-osztag is, szóval tényleg érdemes kicsit átlátni a teljes Titkos Háborút kezdés előtt.

arcadia.jpg

Árkádiát (35), mivel sziget, nyilván minden oldalról víz veszi körbe, de északon nincs messze tőle Bar Sinister (36), keleten a Limbo (37), délen pedig a Pajzs (41). A sorozat júniusban folytatódik.

MASTER OF KUNG FU #1

Kungfu, némi misztikum, a harcművészet mesterei és Shang-Chi – ha bármi ezek közül megfog titeket, akkor ez a ti minisorozatotok lesz. Bevallom férfiasan, hozzám nagyon nem áll közel az ilyesmi, így bennem nem is igazán ragadt meg a Master of Kung Fu 1. száma, de a kritikusok és a rajongók többnyire szerették. Szóval lehet, hogy érdemes tennetek vele egy próbát, ki tudja.

Sőt, ha valakit egyáltalán nem érdekel a Secret Wars, még az is nyugodtan belelapozhat, mert a sztorinak (egyelőre) semmi köze nincs magához az eseményhez, azon kívül, hogy a Csatavilág egyik királyságában játszódik. A rajzok szépek, a cselekmény pörög, a bevezetővel gyorsan képbe lehet kerülni… Mi kell még?

kunlun.jpg

A helyszínül szolgáló K'un Lunt (11) északról Jakab király Angliája (9), keletről Utopolis (12), délről az óceán és a Furavilág (10), nyugatról pedig a Kormányzóság (8) határolják. Shang-Chi kalandjai a Tizenhárom Kamrán át zsarnoki apja, Zu császár felé júniusban folytatódnak.

PLANET HULK #1

Ez volt a másik nagy kedvencem a héten az A-Force mellett (igen, Ultimate End, tudom, ne sírj, talán majd jövő hónapban…). Hulkot mindig is szerettem, legyen az bármelyik világ bármelyik Hulkja, itt meg van belőlük dögivel! A Zöldföld apokaliptikus világában minden és mindenki veszélyt jelent a gyanútlan utazóra, hiszen szinte minden élőlény gamma-fertőzött, legyen az ember vagy állat, és így valamiféle Hulk lett belőle. A sztorinak amúgy semmi köze nincs az évekkel ezelőtt ugyanezzel a címmel megjelent történethez, szóval aki azt kihagyta, ne bánkódjon, ezt attól még értheti.

Némi háttértudás a Titkos Háborúról és a Csatavilágról viszont elengedhetetlen, ha mindennel képben akartok lenni. A Zöldföldön kívül például Doomstadt is szerepet kap, ahol főhősünk, a gladiátorrá lett Steve Rogers gyilkos arénajátékokban szórakoztatja a népet. Ám amikor kihúzza a gyufát Fátumnál, nem marad más választása, mint elfogadni Strange ajánlatát: utazzon a Zöldföldre, és semlegesítse a Fátum akaratának ellentmondó Vörös Királyt. Cserébe talán még arra is fényt deríthet, hol lehet rég elveszett bajtársa, Bucky… Nekivág hát „kiskedvencével”, az Ördögi Dinoszaurusszal a Hulkok világának.

Mindenképp érdekes fejlemény, hogy még maga a nagy Fátum sem tudja kordában tartani a Zöldföld Hulkjait, sőt, titokban kell odaküldenie „önkéntes” harcosokat, hogy legalább a számára fenyegető elemektől megszabadulhasson. A fejezet elején azt is láthatjuk, hogy a Hulkok még a Thor-osztagtól sem riadnak vissza, ami elég baljós előjel szegény Steve és dínója sorsát illetően.

greenland.jpg

A Zöldföld (1) szinte teljes egészében kiteszi a Csatavilág északi kontinensét, és az egyetlen vele határos birodalom Disztópia (2). Mindenhol máshol az óceán határolja. Hogy mi vár vajon még hőseinkre ezen a mindentől távol eső, gyilkos területen, az a júniusi folytatásban kiderül.

SECRET WARS: BATTLEWORLD #1

Tekintve, hogy ez egy antológia, azaz rövidke történetek gyűjteménye különböző alkotóktól, bárki bármikor bekapcsolódhat – akár most, az 1. számnál, akár később. Az egyetlen előfeltétel a minisztorik tökéletes megértéséhez a Secret Wars és a Csatavilág alapjainak ismerete, és ennyi. Részemről egész jól szórakoztam a képregényben helyet kapó mindkét szösszeneten: míg az első komorabb hangulatot ütött meg, addig a második lazább, humorosabb irányba vitte a cselekményt, szóval egész jól kiegészítették egymást.

Mivel nincs állandó helyszín, gyakorlatilag bármilyen terület és karakter felbukkanhat az oldalakon. Ezúttal például egy Doktor Strange által megszállt Megtorlót láthatunk összecsapni a Limbóból érkezett Pokoli Négyessel a 2099-es év birodalmában, majd M.O.D.O.K.-ot a Háborús Zónában, amint kismilliónyi alternatív verziójával próbál dűlőre jutni, nem sok sikerrel.

Gondolom, ebből a rövidke leírásból is kiderült már, hogy nem egy véresen komoly gyűjteményről van szó, amely korunk legmeghatározóbb képregényének címére hajtana. Nem, ez csupán frissítő kitérő a rengeteg összefüggő egyéb sorozat és minisorozat között, és ezzel az írók tisztában is vannak. Nem akarnak többet adni, csak amennyit egy ilyen kiadványban kell, és talán éppen ezért működik a dolog. A következő szám júniusban érkezik.

SPIDER-VERSE #1

Csak nemrég ért véget az előző Spider-Verse, amely egyesítette a multiverzum összes Pókját a rájuk vadászó Örökösök ellen, és íme, máris itt a következő felvonás! Ezúttal azonban kevesebb a Pókok száma: Pók-Gwen, a Noir Pókember, az indiai Pókember, a brit Pókember, a Pókmalac és a Póklány az aktuális főszereplők. Eredetileg Mayday Parker is részt vett volna a buliban, de őt végül lecserélték Anya Corazonra – ne kérdezzétek, miért.

A Master of Kung Fu 1. számához hasonlóan ehhez a fejezethez sem szükséges semmilyen háttér-információ a Csatavilágról (talán csak annyi, hogy Fátum az úr), szóval tény, hogy nagyon baráti az új olvasókkal. Sajnos ettől függetlenül nálam ez a cím lett a leggyengébb láncszem a héten, nem kis mértékben a rajzok miatt (André Araújo stílusa nekem már az Ultimate FF-ben sem jött be, bocsi). A Pókok egyelőre ugyanannyira nem értik, miért van körülöttük ennyiféle Pókember és Póknő, mint mi, szóval jelenleg mind a sötétben tapogatózunk. Magukat a karaktereket pedig szeretem, különösen Pók-Gwent, de ez így nekem még nagyon felejthető volt.

Nem igazán vagyok abban sem biztos, pontosan mely területen játszódik a sztori, bár elvileg Arachniában, de még nem láttunk mást, csak egy nagyon is átlagosnak tűnő New Yorkot, szóval inkább várok még a helyszín belövésével. Folytatása következik júniusban.

Ezzel zárom soraimat erre a hétre. Jövő héten is lesz miből válogatnunk, hiszen érkezik az Inferno, az Inhumans: Attilan Rising, a M.O.D.O.K. Assassin, az Old Man Logan, a Secret Wars 2099, a Secret Wars Journal, a The Infinity Gauntlet és a Where Monsters Dwell 1. száma. Melyik lesz a kedvenc?

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr377481468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása