Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük III.

Öreg Logan, Thanos és Nememberek

2015. május 30. - The_Maniac

Még mindig ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. Múlt héten említettem, hogy ezek többnyire közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. Ám ahogy legutóbb, ezúttal is inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek is és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpg

INFERNO #1

Az eredeti Inferno annak idején az egyik legnépszerűbb X-sztori volt, nem véletlenül, és szerencsére mi is hozzájuthattunk magyar nyelven az X-Men és a Marvel Extra számaiban még anno '95-ben és '96-ban. Régi szép idők, nem igaz? Nos, az új Inferno ennek a történetnek lenne egyfajta alternatív, „Mi lett volna, ha…?” változata. Hogy mennyire tudott felnőni a nagy elődhöz, azt nyilván így, egyetlen szám alapján még korai lenne megítélni, de az tény, hogy az eddigi összkép… hát, szerintem nagy jóindulattal is csak közepes. Na jó, azért nem kell megijedni, nem lett ez annyira rossz, de ha már Inferno a címe, akkor az ember akaratlanul is elkezdi összehasonlítani az eredetivel, és ahhoz képest viszont már sokkal jobban kitűnnek a képregény hiányosságai.

A sztori szerint már öt év telt el azóta, hogy Manhattant elárasztották a pokoli démonok, akiket ebben a realitásban nem sikerült elűzni. Kolosszus és néhány életben maradt mutáns elkeseredett harcukat vívják, hogy megmentsék a férfi húgát, Iljanát – csakhogy ő már rég nem egy ártatlan kislány, aki a szabadulására vár. A főbb szerepekben Kolosszus mellett feltűnik Dominó, Árnyék, Bumm-Bumm, valamint a helyszínül szolgáló Limbo bárója, Küklopsz. (Ha még emlékeztek, a Secret Wars 2. számában említették, hogy Scott magától Madelyne Pryortól szerezte meg a terület fölötti uralmat – ezt leszámítva több háttérismeret a Csatavilágról nem is kell a sztori teljes megértéséhez.)

limbo.jpg

A démonizált Manhattan (fura, miért mindenhol Manhattan marad meg New Yorkból?), azaz a Limbo (37) jókora területet tudhat magáénak a déli félgömbből, tehát nem kis királyságról van szó. Van olyan része, amelyet teljesen a démonok uralnak, de olyan is, ahol még viszonylag normálisan zajlik az élet Summers báró felügyelete alatt. A Limbót északról Bar Sinister (36), a Pusztaság (31) és Apokalipszis Birodalma (3), délről pedig a Pajzs (41) határolják. A többi irányból víz veszi körül, de nincs túl messze a partjaitól Árkádia (35) szigete sem.

Apropó, ahhoz mit szóltok, hogy Madelyne egy többet takaró ruhát kapott az előre beharangozott, klasszikus kinézetéhez képest? Fentebb láthatjátok a végleges borítót, itt pedig a korábbi verziót:

14_thb_1.jpg

A sorozat júniusban folytatódik.

INHUMANS: ATTILAN RISING #1

Bizony, a Nememberek is megérkeztek a Csatavilágba, méghozzá Medúza úrnő vezetésével. Tény és való, hogy már az 1. számhoz szükséges a Secret Wars és a Csatavilág alapjainak ismerete, hiszen van itt minden: csata a Thor-osztaggal a Hulkoktól hemzsegő Zöldföldön, Fátum beavatkozása a cselekménybe, a Manhattan fölé tornyosuló Új-Attilan… Szóval kössétek fel a gatyát! Higgyétek el, érdemes belevágni, személy szerint nekem bejött: kellemes meglepetés volt, főleg mert a Nememberek amúgy sosem tartoztak a kedvenceim közé.

Új-Attilan elhelyezkedése egyébként az újvilági hősök szempontjából is érdekes, hiszen a tény, hogy az Ultimate End történéseinek is helyet adó Manhattan közepén áll, előrevetíthet egy esetleges találkozást Medúza úrnő és a klasszikus-újvilági karakterek között. Sőt, Medúza nem is bárónő, hanem régens, bár az egyelőre nem tiszta, hogy ez jelent-e bármilyen különbséget a hatalma gyakorlásában a terület fölött. Az biztos, hogy Fátum megbízik benne, hiszen neki adja feladatul az ellene szövetkező lázadók felkutatását és elpusztítását.

attilan.jpg

Manhattant (20) északról Doomgard (14), keletről Doomstadt (19), délről a Város (21), nyugatról pedig Felsőbb Avalon (15) határolják. A területet négy fő részre oszthatjuk: Attilanra (20a), a klasszikus Marvel-univerzumra (20b), az Újvilágra (20c), valamint az alattuk elterülő Szörnymetropoliszra (20d). Medúza úrnő nyomozása az ellenállók után júniusban folytatódik.

M.O.D.O.K. ASSASSIN #1

Őszintén megmondom, nem vártam túl sokat ettől a címtől. M.O.D.O.K. sosem tartozott a kedvenc karaktereim közé, a rajzoló, Amilcar Pinna pedig az All-New Ultimates óta a feketelistámon van. Ehhez képest, férfiasan bevallom, egész jó lett ez az 1. szám. Nem azt mondom, hogy eldobtam tőle az agyam, de szórakoztató olvasmány lett, nem tagadom.

A komolyabb hangvétel helyett inkább valamelyest humorosabb irányba vitték a sztorit, de azért erőszak és vér is akad benne rendesen, szóval semmiképp sem ajánlanám minden korosztálynak. Akik hozzám hasonlóan nem szeretik különösebben a klasszikus M.O.D.O.K.-ot, szerintem azok is tehetnek vele egy próbát, mert ez a M.O.D.O.K. nekem speciel jobban bejött, mint az. Egyfajta torz rendfenntartó szerepet tölt be Killville-ben, aki látszólag nem fél senkitől és semmitől. Egyébként nem kevés utalást kapunk a Csatavilág egészére és történelmére, szóval a Titkos Háború eseményeinek előismerete semmiképp sem árt, sőt: megismerjük a helyszínül szolgáló Killville báróját és a határos királyságokat, valamint egy ismerősnek tűnő Thor is felbukkan a színen.

killville.jpg

Killville-t (34) északról és nyugatról az óceán, keletről az Őrök Területe (30), délről pedig 2099 (27) és M Királysága (29) határolják. Ezekből két királyság tagjaival M.O.D.O.K. már az első fejezetben kapcsolatba kerül, és hogy mi vár még a folytatásban a vérszomjas gyilkológépre, az júniusban kiderül.

OLD MAN LOGAN #1

A Marvel egyik legnépszerűbb alternatív jövője mai napig az Old Man Logan világa, ez nem is kérdés – nem csoda hát, hogy ez a realitás is visszatért most, a Secret Wars keretei között. Mark Millar klasszikus sztoriját Brian Michael Bendis folytatja, ez pedig már önmagában elegendő volt számomra, hogy nagy érdeklődéssel várjam az 1. számot (és a múlt heti szavazás alapján ti is ezt vártátok a leginkább). Nem is csalódtam túl nagyot, bár az eredeti történet rajzaihoz képest ezt az új stílust bizony még szoknom kell. Ettől függetlenül bátran merem ajánlani mindenkinek.

Logan tehát visszatért, és kábé ott folytatódik a cselekmény, ahol annak idején Millar utolsó fejezetében abbamaradt – csak éppen most már a Csatavilágban, annak szabályai szerint. Főhősünk ismét ezerrel irtja a gonosztevőket, miután legutóbb a visszavonult családi élete tragédiába torkollott, és ez a bosszúálló Logan már elég közel kerül a klasszikus Rozsomák karakteréhez. Még mindig sokfelé gyilkos bandák tartják rettegésben a népet, de öreg hősünket inkább kezdi foglalkoztatni egy valószínűleg más királyságból a földjükre került Ultron-fej. Nekiindul hát, hogy a törvényekkel szembemenve felkutassa a fej eredetét… tehát számíthatunk rá, hogy a továbbiakban a Csatavilág más királyságaiba is eljut majd, így nem árthat némi Secret Wars-előismeret a sztori megértéséhez.

wastelands.jpg

A helyszínül szolgáló jókora Pusztaságot (31) északról az Őrök Területe (30), Mutopia (32) és Westchester (33), keletről Apokalipszis Birodalma (3), délről a Limbo (37), nyugatról pedig Bar Sinister (36) és 2099 (27) határolják. Az öreg Logan magányos hadjárata júniusban folytatódik.

SECRET WARS 2099 #1

Furcsa, hogy eddig senkinek nem jutott eszébe 2099-es verziót készíteni a Bosszú Angyalaiból – nos, jelenthetem, hogy a Secret Wars 2099 ezt a hiányosságot pótolja. Teszi mindezt ráadásul úgy, hogy a sztori megértéséhez a Titkos Háború előismerete sem szükséges, hiszen azon kívül, hogy a képregény a Csatavilágban játszódik, egyelőre sok más köze nincs a nagy eseményhez.

A magam részéről a 2099-es Pókemberen kívül túlságosan sosem másztam bele ebbe az alternatív jövőbe, mégis könnyedén képbe kerültem, és teljes mértékben tudtam élvezni az egész fejezetet. Érdekes felvezetés volt, mindenképpen várom a folytatást, bár az is igaz, hogy nem ez volt a kedvenc kiadványom a héten. Aki szeretne egy, az eredetitől itt-ott egészen vad módon elrugaszkodó Bosszú Angyalait látni, annak mindenképp ajánlom ezt a számot. Biztosra vehetjük, hogy a továbbiakban is jó pár meglepetésben lesz majd részünk.

2099_1.jpg

A nem kis területet magáénak tudható 2099-et (27) északról Killville (34) és az Őrök Területe (30), keletről a Pusztaság (30), délről Bar Sinister (36), nyugatról pedig M Királysága (29) és az óceán határolják. A folytatás júniusban érkezik.

SECRET WARS JOURNAL #1

A múlt héten bemutatott Secret Wars: Battleworld után máris itt egy újabb antológia, azaz rövid történetek gyűjteménye a Secret Wars Journal személyében. Az az igazság, hogy kábé pont ugyanazt tudnám leírni erről az új címről is, mint amit legutóbb a másikról: két sztori, két különböző helyszín, de mindehhez elegendő a Csatavilág alapjainak ismerete, sok háttérinfó nem szükséges.

Elsőként Jakab király Angliájába látogatunk el, ahol Lady Katherine a főhősünk – ő visszatér majd júliusban a Siege 1. számában, szóval ez a kis szösszenet lehet afféle prológus ahhoz a címhez, hiszen megtudjuk, miért is kerül a Pajzsra. Aztán jön Egyptia királysága, és az ottani X-Men kalandja, amely az első sztorinál jóval sötétebb és komorabb hangulatú.

Nagyjából ennyit érdemes elmondani így röviden a kiadványról. „… ez csupán frissítő kitérő a rengeteg összefüggő egyéb sorozat és minisorozat között…” – ezt írtam a Secret Wars: Battleworld 1. számáról, és pontosan ugyanezt tudnám írni most erről is. Ha össze kellene hasonlítanom a kettőt, talán a Secret Wars Journal (eddig legalábbis) valamivel komolyabb, mint a társa, mert abban a második történetet egyértelműen csak viccnek szánták. Meglátjuk, mit hoz a folytatás júniusban, mert egyelőre nem igazán értem, miért kellett két külön cím, ha szinte ugyanolyan gyűjtemény mind a kettő…

THE INFINITY GAUNTLET #1

És végre elérkeztünk az e heti abszolút kedvencemhez! Bár az Inhumans: Attilan Rising is közel járt ehhez a rangos elismeréshez, a The Infinity Gauntlet teljesen levett a lábamról. Annak idején az eredeti sztori (amely nálunk tavaly Végtelen Hatalom címmel jelent meg) óriási siker volt, és a Marvel egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő eseménye a mai napig. Nagy meglepetésemre azonban ez az új verzió szinte alig kapcsolódik az elődjéhez: itt is van ugyan egy Thanos, meg jelen vannak a Végtelenség Ékkövei, de ennyi.

A történet középpontjában egy fiatal lány, Anwen Bakian és családja áll, akik megpróbálnak túlélni egy posztapokaliptikus világban. Elég hozzá pár oldal, és máris meg lehet ismerni és kedvelni őket, ami kulcsfontosságú, hogy a későbbiekben izgulhassunk értük, hogy valóban érdekeljen a sorsuk. Az 1. számban gyakorlatilag szinte végig csak ők szerepelnek, körülöttük minden más halott, és mivel egyszerű emberek, gigantikus csatákra sincs kilátás egyelőre. Részemről pedig ez így van jól. Szinte lehetetlen lett volna az eredeti The Infinity Gauntlet hatalmas ívű, grandiózus sztoriját felülmúlni abban a stílusban, így kézenfekvő volt, hogy ezt az újat egészen más irányba tereljék.

Kicsiben kezdődik tehát a sorozat, már ami a karakterek számát illeti, de így is akad bőven akció és nem várt fordulat. A párbeszédek és a monológok megragadóak, a rajzok fantasztikusak… igaz, az még nem egyértelmű, hogy a Csatavilágon belül pontosan hol játszódik a történet, de az előzetesek alapján a tippem a Pajzstól délre elterülő Új-Xandar. Majd meglátjuk, igazából ezen a ponton ez még nem is számít annyira, sőt, talán még jó is, hogy szinte semmi háttérismeret nem szükséges a Titkos Háborúról.

De vajon az itt felbukkanó Thanos ugyanaz a Thanos, aki az újvilági Reeddel utazott a mentőhajón? És mi a helyzet a Végtelenség Ékköveivel? A hatalmuk elég lehet talán még Fátum uralmának megdöntéséhez is? Tűkön ülve várom a júniusi folytatást!

WHERE MONSTERS DWELL #1

Garth Ennis az írója e heti utolsó címünknek… hát, és igazából azoknak, akik rajongói az ő munkásságának, talán ennél többet már nem is kell írnom, hogy nyálcsorgatva vessék rá magukat a Where Monsters Dwell 1. számára. Semmilyen előismeret nem szükséges hozzá, a Secret Wars cselekménye nélkül, önmagában is tökéletesen élvezhető a kiadvány.

Kalandok, repülők, dinoszauruszok, valamint rengeteg humor és egy olyan főhős, akit vagy azonnal megkedvelünk, vagy azonnal meggyűlölünk – ezt kínálja nekünk ez a képregény, és tetszik, hogy nem is kíván több lenni ennél. A központi karakterünk, Karl Kaufmann átlagos ember átlagon felüli egóval, aki egy rendkívül veszélyes helyre kerül, ahonnan nem fogja tudni csak úgy kidumálni magát. Ebből még bármi lehet, de az én kíváncsiságomat felkeltették, még ha nem is fogom a körmömet rágva várni az újabb fejezeteket. Tegyetek vele egy próbát ti is, ha a Secret Wars eseményei közepette egy laza, mindentől független szórakozásra vágytok.

valley.jpg

A sztori a Távol-Keleten (24) kezdődik, majd átkerülünk a jóval nagyobb kiterjedésű Lángok Völgyébe (25). Több terület is határolja őket, úgymint New Quack City (23), a Háborús Zóna (22), a Hidra Birodalom (26), a Hala-mező (28), valamint a Pajzs (41), de szinte biztos, hogy ez a sorozat megmarad majd a saját maga kis helyszínein. Folytatása következik júniusban.

Huh, szép kis lista, és ennél csak egyre több lesz! Június első hetében például a Secret Wars 3. száma mellett jön majd az Armor Wars, a Future Imperfect, a Giant-Size Little Marvel: AVX, a The Amazing Spider-Man: Renew Your Vows, az X-Tinction Agenda, valamint a Years of Future Past 1. száma, sőt folytatódik a Master of Kung Fu és a Secret Wars: Battleworld is! Titeket melyik érdekel a legjobban?

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr507499614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása