Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük IV.

Pókember, Maestro és meggyötört mutánsok

2015. június 06. - The_Maniac

Még mindig ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. Mint azt már korábban említettem, ezek többnyire közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. A fősorozat, a Secret Wars esetében így is fogok tenni, ám, ahogy már megszokhattátok, a többi címnél inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek is és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpg

SECRET WARS #3

Mivel a részletes bemutatón már túl vagyunk, most koncentráljunk csak a képregényben szerepet kapott területekre:

19. Doomstadt

Fátum kastélyában minden a lehető legnagyobb rendben. Doomstadt egyelőre biztonságban van, Fátum isteni hatalma pedig megingathatatlannak látszik. Ugorjunk is tovább.

doomstadt.jpg

12. Utopolis

Na, itt viszont annál inkább fokozódik a feszültség! Strange rátalál Milesra az Újvilágból érkezett mentőhajón, míg Reed és gonoszabbnál gonoszabb társai összefutnak a Thor-osztaggal. Mi lesz itt…?

utopolis.jpg

18. Agamotto Szeme

Új helyszín, ami valójában egy, a világ többi részétől elzárt sziget (még ha nem is tűnik annak a térképen). Ide hozza Strange Milest és az ifjú Thort, hogy aztán együtt kinyissák a klasszikus univerzumból érkezett mentőhajót is, melyet Strange őrizgetett itt már jó ideje. Ezzel pedig a régi multiverzum összes túlélője felébred, és a nagy kérdés az, hogy mihez fognak kezdeni egy Fátum által uralt világban…

agamotto.jpg

Agamotto Szemét északról az óceán, keletről Doomstadt (19), délről és nyugatról pedig Doomgard (14) határolják.

ARMOR WARS #1

Megint egy háború, de most nem titkos, hanem páncélozott! A héten kezdetét vette az Armor Wars, amelynek a címen kívül túl sok köze nincs a régi, ugyanígy elnevezett Vasember-sztorihoz. Adva van egy királyság, Technopolis, ahol mindenkinek páncélokat kell viselnie, mert csakis így maradhatnak életben valamiféle rejtélyes betegség miatt. Egész izgalmas alapfelállás, és még különösebb előismeret sem kell hozzá a Secret Wars eseményeiről. Jól elvoltam vele, de azért messze nem ez volt a kedvencem az e heti mellékszálak közül.

Aki szereti Tony Starkot, annak nyilván ez a szám is kötelező vétel, hiszen érdekes most egészen más szerepben látni – tudniillik ő Technopolis bárója, akinek a legnagyobb riválisa a jelek szerint rejtélyes fivére, Arno Stark. De rajta kívül persze több más ismerős arc is felbukkan, mind-mind páncélos változatban, úgymint egy páncélos Pókember, vagy James Rhodes, aki a technopolisi páncélozott Thor.

technopolis.jpg

Technopolist (5) északról Egyptia (4), keletről Fátum Völgye (6), délről az óceán, nyugatról pedig Apokalipszis Birodalma (3) határolják. A következő szám elvileg még ebben a hónapban megjelenik.

FUTURE IMPERFECT #1

Ezt a sorozatot már nagyon vártam (és a múlt heti szavazás alapján ti is), hiszen az eredeti Future Imperfect kétségtelenül az egyik legjobb valaha megjelent Hulk-sztori, Maestro karakterét meg alapból bírom, akárhol is szerepel. Ráadásul ugyanaz a Peter David írja most ezt az új verziót is, aki annak idején a régit – ígéretes, nemde? Sajnos mindezek miatt talán túl magasak lehettek az elvárásaim, mert úgy éreztem, az 1. szám korántsem robbant akkorát…

Az mindenképp olvasóbarát húzás, hogy ennél a címnél sem kell igazán tisztában lenni a Titkos Háborúval és a Csatavilággal, de még az eredeti Future Imperfect ismerete sem előfeltétel a sztori megértéséhez, hiszen ahhoz Maestro személyén kívül más köze (egyelőre) nincs. Kapunk egy gyorstalpalót a helyszínül szolgáló Disztópiáról (amelynek a bárója természetesen Maestro), megismerjük a főbb szereplőket (Maestrón kívül sajnos nekem eddig csak Ruby tűnik elég érdekesnek, de még ő sem annyira, hogy különösebben izguljak érte), valamint az alapfelállást. Ami pedig a „csavart” illeti az egyik szereplő kilétével kapcsolatban, nos, az annyira kiszámítható, hogy túl sok szót nem is fecsérelnék rá. Remélem, a következő fejezetről ennél lelkesebben tudok majd írni…

dystopia.jpg

Disztópiát (2) északon mindenhol a Zöldföld (1) határolja, délen pedig nincs más, csak az óceán. Ez tehát az egyetlen királyság, amely fenn tudott maradni a Zöldföld gyilkos Hulkjai mellett az északi kontinensen. Folytatás következik az előzetesek szerint még ebben a hónapban.

GIANT-SIZE LITTLE MARVEL: AVX #1

Ha valaki pár héttel vagy hónappal ezelőtt azt mondta volna nekem, hogy jobban fogom élvezni a Giant-Size Little Marvel: AVX 1. számát, mint mondjuk a Future Imperfect vagy az Inferno nyitányát, valószínűleg a képébe nevettem volna az illetőnek. Pedig milyen igaza lett volna! Sosem gondoltam volna, hogy ilyen jól fogok szórakozni Skottie Young minihősein, és hosszú idő óta talán most először történt meg, hogy hangosan felkacagtam egy Marvel-képregény olvasása közben.

Végre egy olyan kiadvány, amelyet bátran merek ajánlani minden korosztálynak (bár a legkisebbek valószínűleg nem fognak érteni minden poént), függetlenül attól, ismerik-e a Secret Wars eseményeit vagy sem! Aki egy pár oldal erejéig felhőtlen szórakozásra és humoráradatra vágyik, az ne habozzon, és vesse rá magát az Avengers vs. X-Men paródiájára, melyben Amerika Kapitány és Küklopsz gyerekverziói vezetik apró „seregüket” a másik ellen – persze csak amíg nem fújnak takarodót a szüleik. A szóviccek miatt kicsit talán mélyrehatóbb angoltudás igényeltetik hozzá, mint a többi mellékszálhoz, de higgyétek el, ez a képregény még így is megér legalább egy olvasást. Szerintem mindenki talál már ebben az első fejezetben is emlékezetes poént magának: nekem például a Marvel és a Fox mozifilmjei közötti súrlódásokra való utalás vitte a pálmát, ez nem kérdés (mint biztosan tudjátok, az X-Men karaktereinek filmes jogai a Foxnál vannak).

marville.jpg

A helyszínül szolgáló Marville-t (17) északról a Furavilág (10) és Arachnia (16), keletről New Quack City (23), délről és nyugatról pedig az óceán határolják. Júliusban érkezik a 2. szám.

MASTER OF KUNG FU #2

Folytatódik a csihi-puhi K'un Lunban Shang-Chi főszereplésével, úgyhogy aki legutóbb benevezett az 1. számra és tetszett neki, annak üzenem, hogy hajrá, essen neki a legújabb fejezetnek is! Mint múlt hónapban már kifejtettem, a harcművészetes téma nagyon nem az én világom, de ha az lenne, akkor biztos ez lenne jelenleg az egyik kedvenc Marvel-minisorozatom. A kritikusok és a rajongók továbbra is szinte csak jót írnak erről a címről, és ez mindenképp biztató, nem igaz?

A 3. szám megjelenésére júliusban számíthatunk.

kunlun.jpg

SECRET WARS: BATTLEWORLD #2

Újabb fejezet jelent meg a Secret Wars két antológiájának egyikéből, és szokás szerint most is két rövid történettel. Az elsőben New Quack Citybe látogatunk, ahol Penge és Howard, a kacsa egyesítik erőiket Drakula kacsaverziója ellen. Igen, kitaláltátok: ezt a sztorit kábé annyira kell komolyan venni, mint a Giant-Size Little Marvel: AVX 1. számát, csak sajnos nekem ez kevésbé volt vicces, mint az. De azért nem olyan vészes.

A második történet már jóval komolyabb hangvételű, és kapcsolódik a Planet Hulk cselekményéhez: a helyszín ugyanaz a gladiátoroknak fenntartott kolosszeum, mint abban a sorozatban, és még az ottani főhős, Steve Rogers is felbukkan vendégszereplőként. A központi karakter azonban nem ő, hanem Thaddeus Ross, aki ezúttal egy Hadigép-testben irtja az ellenfeleit. A zárásban pedig még maga Fátum is kap egy nyúlfarknyi szerepet.

Ugyanaz a recept tehát, mint az 1. számban egy humoros és egy komorabb sztorival. Ennyi, és nem több. A következő szám megjelenése júliusban esedékes.

THE AMAZING SPIDER-MAN: RENEW YOUR VOWS #1

Pókembernek bizony már bőven kijutott a „Mi lett volna, ha…?” típusú történetekből, és íme, a Secret Wars jóvoltából most itt egy újabb! Ezúttal egy olyan alternatív Peter Parkert ismerhetünk meg, akinek a házassága Mary Jane-nel sosem szűnt meg, sőt már egy kislányuk is született (nem, nem Mayday Parker!). Azok a rajongók, akik annak idején felháborodtak a One More Day eseményein (köztük én is), egyfajta kárpótlásként most láthatják, hogyan alakult volna a házas Peter élete. Mindezt pedig a Pókember-sztorik aktuális atyaúristenétől, Dan Slott-tól. Nem hangzik rosszul, igaz?

Nem is az, sőt kis híján ez lett a kedvencem a héten! Jó, jó, vannak benne érdekes húzások, amelyeken bizonyára sokan felvonják a szemöldöküket, de ha már egy alternatív realitásban járunk, akkor minek visszafogni magunkat? Láthatjuk, milyen előnyökkel és hátrányokkal járna, ha Pókembernek már nemcsak felesége, de gyermeke is lenne, és hogy ez hogyan alakítaná át gyökeresen a szuperhősi életmódhoz való hozzáállását. Mert bizony egy családapa élete nem fenékig tejfel, és nyilvánvalóan minden helyzetben a szerettei biztonsága lesz neki az első. Pókemberen kívül láthatjuk még egyébként a Bosszú Angyalainak itteni verzióját is, bár nem túl sokáig… de a többi legyen meglepetés. Izgalmas, fordulatos olvasmány, szerintem ne hagyjátok ki!

regency.jpg

A helyszín a Kormányzóság (8) nevet viseli, és északról Jakab király Angliája (9), keletről K'un Lun (11), délről az óceán, nyugatról pedig Fátum Völgye (6) határolják. A helyi báró kiléte maradjon egyelőre szintén titok, a rejtélyes Kormányzó hatalomra jutása ugyanis szerves részét képezi az 1. számnak. Ha minden jól megy, már ebben a hónapban megjelenik a folytatás.

X-TINCTION AGENDA #1

Töredelmesen bevallom, hogy sosem olvastam az eredeti X-Tinction Agenda fejezeteit, szóval most nem is tudom ahhoz hasonlítani ezt az új változatot – aminek egyébként nem kevés köze van az elődjéhez, úgyhogy lehet, hogy idővel kénytelen leszek megismerkedni azzal is. Továbbá a főszereplők ellátogatnak Doomstadtba is Fátumhoz, úgyhogy nem árt emellett némi előismeret a Titkos Háborúról és a Csatavilágról sem, mielőtt nekifogtok a képregénynek.

A történet középpontjában a mutánsok által lakott Genosha szigete áll, amely évekkel ezelőtt még igazi paradicsom volt, ám a háború és egy rejtélyes, mutánsokat tizedelő betegség miatt mára valódi pokol lett. Genoshát karantén alá helyezte a helyi bárónő, Rachel Grey, és hiába az itt élők jövőjéért küzdő Plazma és Farkas minden próbálkozása (még magához Fátumhoz is elmennek, mindhiába), úgy tűnik, a járvány vagy az éhezés idővel mindenkivel végez a szigeten. Az alaphangulat tehát meglehetősen sötét, de ez jót tesz a nyitánynak, és végül is egy egész élvezetes kis sztorit kaptunk eddig, még ha nem is kiemelkedőt.

Viszont hogy hol játszódik pontosan, azt nem sikerült megfejtenem. A Genoshát is magába foglaló királyság neve X-Topia, ám ilyen nevű hely sehol sem látható a térképen. Talán Mutopiára gondolhattak? Mindegy, majd kiderül (vagy nem). A folytatás júliusban érkezik, és addig is próbáljuk megfejteni, miért teremtett Fátum mutánsokat is a bolygójára, ha annyira gyűlöli őket, amennyire ennek hangot ad ebben a számban…

YEARS OF FUTURE PAST #1

A végére maradt a heti kedvenc, legalábbis ami engem illet! Örülök, hogy a Marvel a Secret Wars ideje alatt sem hanyagolja el a mutánsokat, és hogy a klasszikus Days of Future Past című sztorit is újra elővették, hiszen a nemrég vetített mozis feldolgozás (X-Men: Az eljövendő múlt napjai) után megérett egy képregényes folytatásra is. Illetve nem is igazán folytatás ez: a többi hasonló cím mintájára ez is inkább egy alternatív verziója az eredetinek, de ugyanabban a sötét, apokaliptikus világban, melyben a mutánsokat veszett vadakként üldözik és irtják a gyilkos Őr-robotok. Különösebb előismeret a Titkos Háborúról egyébiránt nem szükséges hozzá.

A Years of Future Past engem nagyon megfogott a hangulatával és a karaktereivel, főként persze a főszereplő Chrissie-vel, de rajta kívül van még jó pár régi ismerős és vadonatúj arc is, akikből még bármit ki lehet hozni. Egyre inkább sajnálom a Csatavilág mutánsait, akik vagy járványtól szenvednek az X-Tinction Agenda oldalain, vagy pokoli démonokkal harcolnak az Inferno számaiban, vagy éppen Őrök gyilkolásszák őket ebben a sivár realitásban. Akinek tetszett a Days of Future Past (akár a képregény, akár a mozifilm), annak nyilván meleg szívvel ajánlom ezt is, de bárki, aki kedveli az X-Ment, bátran tegyen vele egy próbát! Tény, hogy a sötét jövőben játszódó Marvel-sztorikkal már Dunát lehetne rekeszteni, de épp ezért még egy ide vagy oda már simán belefér, nem?

sentinels.jpg

A sztori az Őrök Területén (30) zajlik, melyet északról az óceán, keletről Mutopia (32), délről a Pusztaság (31) és 2099 (27), nyugatról pedig Killville (34) határolnak. A terület ura Robert Kelly elnök, és ismét New York egy változata a helyszín. Mindig mindenhol New York marad meg a Földből… A 2. számra már ebben a hónapban számíthatunk.

No és nektek mi volt a kedvencetek a héten? Sőt, az is érdekel, mit vártok a legjobban a jövő heti kínálatból: érkezik majd a 1602: Witch Hunter Angela, a Captain Marvel and the Carol Corps, a Ghost Racers, a Marvel Zombies, a Mrs. Deadpool and the Howling Commandos és a Weirdworld 1. száma, valamint folytatódik az Inferno, az Inhumans: Attilan Rising, a Secret Wars 2099, a Secret Wars Journal, a Spider-Verse és az Ultimate End is!

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr127521072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.07. 17:14:02

Van Penge, ráadásul az első megjelenése. Még jobb.
süti beállítások módosítása