Thors #1

CSI: Csatavilág

2015. június 18. - The_Maniac

Új megjelenés! Örül a szívem, amikor ezekben az Újvilág elpusztításáról szóló időkben is fel-felbukkan itt-ott pár újvilági karakter, akkor meg még inkább, amikor nemcsak Miles Morales az. Félreértés ne essék, bírom Milest, nagyon is, de ő már így is elég fontos szerepet kapott a Secret Wars fővonalában, meg persze azt is tudjuk, hogy a Titkos Háború utáni új Marvel-univerzumban is jelen lesz, szóval külön öröm, ha helyette másokra is koncentrálunk kicsit (legalább amíg lehet…). Az Ultimate End sajnos egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, nagy kuszaság az egész, és a klasszikus karakterek amúgy is elveszik benne a reflektorfényt az újvilágiaktól, úgyhogy kicsit félve ültem le a héten megjelent Thors 1. száma elé is, amelynek elvileg az újvilági Thor a főszereplője. Rettegtem, hogy ő sem kap majd olyan fontos szerepet, ahogy azt ígérték…

… de szerencsére a félelmem alaptalannak bizonyult! Az első fejezet alapján valóban az újvilági Thor a képregény központi figurája (remélem, így is marad), úgyhogy hosszú idő után most végre viszontláthatjuk őt vadonatúj szerepkörben. Igen, tudom, mit gondoltok, és igazatok van: ez az újvilági Thor nem az a régi, jól ismert újvilági Thor, mint ahogy a Csatavilágban szinte senki sem az eredeti önmaga, hanem csupán a Fátum által teremtett másolat. Ez van, ezt kell szeretni – tekintve, hogy az igazi újvilági Thor még a Cataclysm végén odaveszett a Negatív Zónában, másképp valószínűleg nem is nagyon térhetett volna vissza. Katt, és kiderül, ezúttal hogyan boldogul gyilkossági nyomozóként!

THORS #1


Univerzum: Csatavilág
Írta:
Jason Aaron

Ceruzarajz és borító: Christopher Sprouse
Alternatív borítók: Dale Keown, John Tyler Christopher, Paul Renaud és Kris Anka

• Minden egyes Thor minden egyes világból, együtt, egy sorozatban! Kozmikus rendőrökként!
• Bármilyen veszély is fenyegesse a Csatavilágot, a Thorok ott teremnek elhárítani azt. Ám most rejtélyes gyilkosságok sorozata okoz nekik fejtörést, és könnyen lehet, hogy ezúttal maga a realitás forog kockán!
• Egy kőkemény Marvel-rendőrdráma. Pörölyökkel. Rengeteg pöröllyel.

Bevallom, amikor először meghallottam a Csatavilágban járőröző, rendőrként funkcionáló Thor-osztag ötletét, finoman szólva is meglepett ez az ötlet. El nem tudtam képzelni, hogy valami jó is kisülhet ebből, már csak azért sem, mert Thor sosem tartozott a kedvenc karaktereim közé (egyik verzió sem). Aztán megjelent a Secret Wars 2. száma, amelyet sorra követtek a különféle mellékszálak, és ma már ott tartunk, hogy a Thor-osztagot gondolom a Csatavilág egyik legkidolgozottabb és legfontosabb elemének. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Marvel egyik ásza, Jason Aaron kezébe került az osztag saját képregénye, a Thors, akkor azt hiszem, mind fellélegezhetünk, hogy itt már nem lehet komoly baj.

Ám a rengeteg Thor jelenléte senkit ne tévesszen meg: itt bizony nem lesznek hatalmas, villámokkal és mennydörgéssel megtűzdelt csatajelenetek (legalábbis az 1. számban nem), hanem „csupán” kőkemény nyomozói munka. Bizonyítékok gyűjtése, holttestek azonosítása, szemtanúk keresése – ezekből állnak főhősünk, az újvilági Thor és társa, Beta Ray Bill legfőbb feladatai a nyitányban. Rajtuk kívül persze felbukkan még több különböző Thor is, úgymint egy Vihar-Thor, egy Groot-Thor („Én vagyok Thor!”), vagy éppen Throg, a béka. Láthatjuk, hogyan viszonyulnak egymáshoz, hogyan dolgoznak együtt (vagy legalábbis próbálnak együtt dolgozni), és hogy egyáltalán hogyan zajlanak ennek a különös rendfenntartó alakulatnak a mindennapjai.

Az 1. szám tehát semmiképp sem a látványos akciókról szól, de cserébe remek párbeszédeket, kiválóan megírt karaktereket és persze egy rejtélyes sorozatgyilkossági ügyet kapunk, amely során idővel még (egy) Lokihoz is eljutunk. Aaron rendkívül otthonosan mozog a Csatavilág szabályrendszerében és királyságaiban, és még hozzá is tesz ezt-azt a Thor-osztag, különösen az újvilági Thor múltjához (kapunk pár utalást a korábbi ügyeire, valamint arra, miért is nevezik őt „Ultimate” Thornak). Rengeteg információval gazdagodunk tehát, és bár erősen ajánlott legalább a fősorozat, a Secret Wars eddigi cselekményének az ismerete, azért annak hiányában sem fogjátok teljesen elveszve érezni magatokat.

A rajzoló, Chris Sprouse alkotásaihoz eddig nem volt szerencsém, legnagyobb bánatomra, mert itt szerintem fantasztikus munkát végzett. Ügyesen elkapta minden egyes Thor sajátos megjelenését, ezáltal jól elkülönítve őket egymástól, ugyanakkor mégis első ránézésre látszik mindegyikükön, hogy a Thor-osztag tagjai. Ha nem olvasnánk a párbeszédeket, a szereplők arckifejezései még úgy is elárulnák, mire gondolhatnak és mit érezhetnek, ami, lássuk be, nem minden rajzoló karaktereire igaz.

Amennyiben a fentiek alapján még nem lenne egyértelmű, akkor összegzésként tisztázzuk, hogy ezt a (mini)sorozatot eddig inkább a krimi műfaj rajongóinak, mintsem a szuperhősös csaták szerelmeseinek ajánlanám. Én elsősorban az újvilági Thor miatt vetettem rá magam, így nem csalódtam (még ha ez nem is az igazi újvilági Thor, ahogy azt a bevezetőben már említettem), sőt ez a nyomozós szál még jobban megfogott, mint reméltem volna. Tény, hogy kicsit lassan indul a cselekmény, mert Aaron hagy nekünk időt, hogy mindent megemésszünk, hogy megismerjük a karaktereket, az alapfelállást és a helyszíneket, és ez talán nem mindenkinek jön majd be, de én részemről rendben vagyok ezzel. Négy és fél Mjölnir az ötből, kíváncsian várom a folytatást!

mjolnir.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr757553786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása