Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük XVI.

X-Men, Polgárháború, öreg Logan és Hank Johnson

2015. augusztus 28. - The_Maniac

Továbbra is ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. Mint azt már korábban említettem, ezek többnyire közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. Ám ahogy általában, ezúttal is inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek is és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpg

CAPTAIN MARVEL AND THE CAROL CORPS #3

Itt van újra a nagy csapat, azaz Marvel Kapitány és hölgytársai szemben lassan az egész Csatavilággal! A 2. szám után hősnőinknek ezúttal már nemcsak a saját területük bárónője miatt kell aggódniuk, hanem maga Fátum és a Thor-osztag miatt is. Nem meglepő módon továbbra is Carol a legerősebb (szó szerint és átvitt értelemben is) karakter a társaságban, de azért a többiekért is tudunk izgulni, és a rajzok is fantasztikusan szépek és dinamikusak. Jó, aláírom, mostanra kicsit fárasztó lehet, hogy majdnem minden mellékszálban felbukkan egy vagy több Thor a fő konfliktusban, garantálva így egy akciódús csatajelenetet, de hát ez a Csatavilág…

Egyetlen fejezet van még hátra szeptemberben, és lezárul Carolék elkeseredett küzdelme a hatalom ellen. Vajon ki marad talpon a végjátékban?

hala.jpg

CIVIL WAR #3

Szerencsére felpörgött ez a minisorozat is, és egy hónapot sem kellett várnunk a 2. szám után a legfrissebb fejezetre. Ha még emlékeztek, legutóbb nagyon elégedett voltam a fejleményekkel, de most sajnos megint mintha visszaesett volna a színvonal… Akcióban és váratlan fordulatokban ugyan nincs hiány, de ez a sok halál, a morbid és undorító átváltozások, egyes karakterek kegyetlen hozzáállása már túlságosan is sötét hangulatú volt nekem. Amikor már olyan hősök, mint Peter Parker sem képes érezni semmit, akkor mi, az olvasók mit érezzünk? Igen, tudom, hogy a Polgárháború alapból sosem volt egy vidám sztori, de mindennek van határa. Vagy csak simán én vagyok túl szőrszálhasogató?

Azért még nincs veszve minden, és ha a szeptemberi folytatás visszakanyarodik az előző szám hangulatához, megmenekülhet ez a mellékszál a sötét végtől.

warzone.jpg

E IS FOR EXTINCTION #3

Hm. Lehet, hogy az E is for Extinction jobban járt volna, ha csak 2-3 számig fut, és nem húzzák túl sokáig? Csak mert az előző fejezethez képest ez a mostani, hát, már-már abszurdba csap át. Jó, eddig is voltak vad fordulatok, de most… Ez már tényleg annyira elborult, hogy nem is tudtam eldönteni, tetszik-e vagy sem, csak próbáltam megérteni, mi történik. A Morrison-faktor továbbra is a helyén, ám amit ő 40 számban írt meg, azt itt eddig három fejezetbe sűrítve láthatjuk, ami a csövön kifér, egyik csatából a másikba, totál szürreális látványvilággal és cselekménnyel. Nem kérdés, hogy ez a mini nem a széles nagyközönségnek készült, csak a rajongók egy vékonyka rétege fogja igazán értékelni.

Szeptemberben érkezik a történet fináléja, és én a magam részéről az eddigiekhez hasonló agymenésre számítok a lezárásban is!

mutopia.jpg

HANK JOHNSON, AGENT OF HYDRA

Erre a hétre is jutott nekünk egy különszám, méghozzá nem is akármilyen! A Secret Wars ideje alatt már több humoros sztori is napvilágot látott, köztük jobbak és kevésbé sikerültek egyaránt, de a Hank Johnson, Agent of Hydra szerintem simán viszi a pálmát mind közül. Aki valaha is elgondolkodott azon, milyen lehet a gonosz szervezetek, mint például a Hidra háttérben meghúzódó csatlósainak élete, az ne gondolkodjon tovább: itt van Hank Johnson, aki megválaszolja minden kérdéseteket. Szerencsétlen hősünknek egyszerre kell helytállnia a Hidrában, apaként, férjként, sőt még a munkahelyi szexuális zaklatások céltáblájaként is.

Tökéletesen sikerült vegyíteni a mindennapi problémák humorát és a helyenként felbukkanó szuperhősökkel vívott csatákat, miközben mi, az olvasók együtt tudunk érezni Hankkel, hiába is áll a rossz oldalon. Ő csak egy átlagos fickó, aki próbál megélni, ennyi. Ki ne tudna azonosulni vele? Talán nem fogunk minden oldalon hangosan felkacagni, de a poénok így is ütnek, és az egész képregénynek olyan hangulata van, amelyet sokáig nem fogunk elfelejteni, ha belekezdünk. A helyszín egyébként elvileg a Hidra Birodalom, de lehetne akár más terület is – ezúttal talán nem is számít annyira, hol járunk, és az már nagy szó, ha én ilyet leírok!

Utánaolvastam, és úgy tűnt, a Hank Johnson, Agent of Hydra mindenfelé jó kritikákat kapott, szóval miért ne tennétek vele egy próbát ti is?

MARVEL ZOMBIES #3

Örülök, hogy a jelek szerint nem tévedtem, amikor a 2. szám megjelenésekor azt írtam, ez a Marvel Zombies lehet a legjobb minisorozat ilyen címen a sok különféle változat közül. Az e heti fejezet csak még inkább megerősített ezen véleményemben: főhősnőnk valóságos érzelmi hullámvasúton vesz részt a védelmezett gyermek kiszabadítása és a rejtélyes üldözőjük kilétének felfedése közben. Az eddigiekben minden erre a pontra futott ki, beleértve a rengeteg, a legkevésbé sem felesleges visszaemlékezést is. Talán már néhányan sejthettétek, milyen végjáték vár szegény Elsára, bár lehet, hogy épp ez kell majd neki, hogy még erősebben térjen vissza az élők közé.

Ha mindehhez még hozzávesszük az elengedhetetlen Marvel-zombik seregeit, plusz még a nagyszájú Deadpoolt is, aki beugrik pár oldal erejéig, akkor egy tényleg kiemelkedő fejezetet kapunk, ami számomra heti kedvenc is lett, semmi kétség! Milyen kár, hogy a fináléra egészen októberig kell várnunk…

shield.jpg

M.O.D.O.K. ASSASSIN #4

A Secret Wars egyik legjópofább, legvéresebb és legmeglepőbb minisorozata folytatódik! Egy olyan sztori, amely szerethető figurává változtatta M.O.D.O.K.-ot a szememben, és még Amilcar Pinna rajzait is el tudom viselni benne, megérdemel bármilyen elismerést, úgyhogy emelem kalapom. Hősszerelmes főszereplőnk elkeseredett küzdelme a szíve hölgyére törő seregek ellen egy pillanatra sem áll meg, úgyhogy ez alkalommal is rengeteg látványos akcióban van részünk, ahogy legutóbb is, míg végre arra is fény derül, ki áll az egész mögött, előrevetítve ezáltal a nagy finálét.

Akárhogy is alakul M.O.D.O.K. és Angela sorsa, nem hiszem, hogy ezek után túl nagyot tudnék csalódni a szeptemberi befejezésben.

killville.jpg

OLD MAN LOGAN #4

Ugh, jaj… Bármilyen hihetetlen, a 3. számhoz képest most még borzalmasabb a helyzet… pedig a múlt heti szavazás alapján pont ezt a kiadványt vártátok a legjobban. Sajnálom, de legalábbis engem nagyon nem tud lekötni, hogy Logant még mindig ide-oda dobálják a Csatavilág területei között. Most a Holtföldeken pontosan ugyanaz zajlik le, mint korábban Apokalipszis Birodalmában vagy Technopolisban: Logan harcol, kicsit beszélget, megint harcol, puff, már jön is a következő helyszín. Nem értem, milyen jelentősége lesz ennek az öreg Logan számára majd a Secret Wars után, nem értem, miért lepődik meg még mindig, hogy a Csatavilág ennyi különféle királyságból áll, és nem értem, egyáltalán hogy képes ilyen hatalmas távolságokat megtenni feltűnésmentesen igen rövid idő alatt.

Totál káosz, de tényleg. Az Ultimate End hasonlóan szörnyű 4. számának olvasói persze már tudják, hogy Logan végül Manhattanbe, az újvilági hősök közé kerül, de hogy ott miért kezd el velük egy oldalon harcolni… Talán kiderül a szeptemberi fináléban, talán nem, igazából az már nekem nem menti meg ezt a minisorozatot.

shield.jpg

WHERE MONSTERS DWELL #4

Kezdjük rögtön a legfontosabbal, hogy férfitársaim megnyugodjanak: nem, végül nem vágják le Karl azon bizonyos testrészét, amit még a 3. számban le akartak! Huh… Ezzel persze még nem érnek véget antihősünk megpróbáltatásai, de legalább az amazonoktól megmenekül, hogy elkezdhesse tervezni förtelmes bosszúját a harcos hölgyek ellen. Végül aztán az egész egy férfi-nő háborúba csap át (apró, jelentéktelen, agresszív férfiak és nagy, izmos, megfontolt nők, heh…), és szinte biztosra vehetjük, hogy a Fantomsas rettenetesen pórul fog járni a fináléban. Nehéz szimpatizálni egy ilyen alakkal, ugyanakkor azért az amazonok sem voltak kimondottan szentek, tegyük hozzá.

A történet mit sem veszített az élvezhetőségéből, de mostanra már a szörnyek helyett inkább ez a férfi-nő ellentét vette át a fő vonalat a cselekményben. Vagy épp ők lennének a szörnyek átvitt értelemben? Lesz időnk ezen gondolkodni, mert a lezárásra sajnos csak októberben kerül majd sor…

valley.jpg

X-MEN '92 #3

Zárásként lássuk, mi újság a '90-es éveket idéző X-Mennel: nos, nem sok jó. A 2. számban megkezdett kínzásuk az elméjükben folytatódik, és ez akár tetszik az olvasóknak, akár nem, legalább elmondhatjuk, hogy az alkotók valami újat próbáltak összehozni ezzel a sztorival, nem pedig szimplán felmelegítettek egy régi történetet. Én egy leheletnyit már unom, hogy ennyi időt töltünk hőseink agyában, de az X-Force szerencsére közben egy másik, számomra szimpatikusabb cselekményszálat is behozott, a váratlan fordulatok meg sorra jönnek, szóval a lelkesedésem még annyival nem hagyott alább.

Most már csak egy nagy összecsapásra várok a szeptemberi befejezésben, lehetőleg az X-ek jól rúgják szét Cassandra hátsóját, aztán boldog leszek.

westchester.jpg

Ennyi, de még pár sor erejéig maradjatok velem, mert tartogatok még nektek egy érdekes hírt: a Marvel a héten bejelentette, hogy a Secret Wars a tervezett nyolc szám helyett kilencből fog állni! Bizony, betoldanak még egy fejezetet decemberre, amikor már nagyban fognak zajlani az új sorozatok a vadonatúj univerzumban, szóval nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog ez kinézni a gyakorlatban…

Ami pedig a jövő hetet illeti, érkezik majd az Age of Apocalypse, az Age of Ultron vs. Marvel Zombies, a Future Imperfect, a Hail Hydra, a House of M, a Spider-Island, a Squadron Sinister, a Star-Lord and Kitty Pryde, valamint a Thors újabb felvonása, úgyhogy ismét felteszem a kérdést: ti melyiket várjátok a legjobban?

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr407737624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Namu 2015.09.02. 19:41:02

Ez az Old Man Logan borzalmas, főleg Bendistől. Olyan mintha bedurcizott volna és nem hajlandó normálisan írni. 4 szám lement és nem tudom megmondani hogy mirőlt szólt ez a sorozat.

Namu 2015.09.03. 13:38:03

Ha ez tényleg így van, az nagyon durva...vagy velem van a gond. Én már el is felejtettem, hogy alapjáraton Logan miért indult neki az egésznek. Mi a motivációja, mi hajtja előre? Ahhozképest hogy ő a cím szereplő csak sodródik az eseményekkel. De igazából ez sem igaz, mert történet sincs, csak véletlenszerűen barangol a területek között, túrista üzemmódban.
süti beállítások módosítása