Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük XXII.

Az öreg Logan és Thanos Fátum ellen vonulnak

2015. október 09. - The_Maniac

Továbbra is ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. Mint azt már korábban említettem, ezek többnyire közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. A fősorozat, a Secret Wars esetében így is fogok tenni, ám ahogy már megszokhattátok, a többi címnél inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek is és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpg

SECRET WARS #6

Mivel a részletes bemutatón már túl vagyunk, most koncentráljunk csak a képregényben szerepet kapott területekre:

19. Doomstadt

Rendesen rájár a rúd Fátum istenre Doomstadtban. Kettőt ugyan sikerült foglyul ejteniük a túlélők közül, egy pedig, a Fekete Hattyú, önként istene szolgálatába állt, de a többiekről semmi hír. Fátum ugyan összehívja legnagyobb hatalmú szolgálóit – Apokalipszist, Madelyne Pryort, Sinistert és Maestrót –, és rájuk bízza az ellene szervezkedő Próféta (aki nagy valószínűséggel az egyik túlélő, Maximus) kézre kerítését, de ezalatt a két Pókember és Valeria is rátalálnak a titkára, azaz végtelen hatalmának forrására, a Molekulaemberre. Így tehát nemcsak szerte a Csatavilágban, de a saját kastélyában is egyre komolyabb repedések keletkeznek uralma eddig sziklaszilárd pajzsán…

doomstadt.jpg

36. Bar Sinister

Sinister persze nem hazudtolja meg önmagát, és bár látszólag Fátumnak segít, mindvégig csak a saját érdekeit tartja szem előtt – illetve Marvel Kapitányét, aki az elmúlt három hétben valamiképp fölé kerekedett, és mintha átvette volna az uralmat a királyságban, de a homlokán virító, Sinisteréhez hasonló ékkő arra enged következtetni, hogy ő már nem teljesen az a Carol, akit eddig ismertünk, hanem egy sötétebb változat. Megjegyzem, Marvel Kapitány átalakulásáról, illetve az elmúlt heteiről Bar Sinisterben is szívesen olvastam volna egy minisorozatot vagy különszámot, mert kíváncsi lettem volna, hogyan ment végbe ez az egész…

sinister.jpg

18. Agamotto Szeme

Namor és a Fekete Párduc sem unatkoztak az elmúlt hetekben, és eljutottak Strange titkos szentélyébe, ahol igen értékes kincsekre leltek – köztük a Végtelenség Kesztyűjével benne az összes Ékkővel. T’Challa nem is késlekedik sokat, magához veszi a hihetetlen hatalommal bíró ereklyét, és ez már önmagában megfordíthatja a Csatavilág erőviszonyait. Az egyetlen kitétel, hogy a Kesztyű csakis Doomstadtban működik, hiszen onnan származnak a benne lévő Ékkövek is. Vajon a The Infinity Gauntlet oldalain látott Kesztyű is felbukkan majd?

agamotto.jpg

41. A Pajzs

A Pajzs eseményeire lentebb, a Siege fináléjánál még visszatérünk, ám addig is itt láthatjuk, hogy Thanos hogyan éri el a falat egyben tartó Ben Grimm lázadását Fátum ellen. Igen, ahogy Johnny Stormból az égen tündöklő Nap lett, úgy a Pajzs gyakorlatilag maga a Lény volt, ám végre ő is megelégeli Fátum hatalmát – ezzel viszont szabad utat enged a faltól délre eső területek szörnyetegeinek. Thanos terve persze végig ez volt, de vajon hány áldozata lesz a zombiknak, Ultronoknak és óriásrovaroknak, míg Fátumhoz érnek…?

shield.jpg

1602: WITCH HUNTER ANGELA #4

Elég szerencsétlen időpontban jelent meg ennek a mininek a befejezése. Engem már eddig se nagyon tudott lekötni, a 3. szám sem fogott meg különösebben, de most, hogy végre folytatódott a Secret Wars, ráadásul közben elkezdődtek az új Marvel-univerzum sorozatai is, ha lehet, még inkább érdektelenné vált számomra ez a képregény. Kár érte, mert elismerem, hogy voltak benne okos húzások, érdekes változatok jól ismert karakterekről, valamint a különféle, korhű rajzstílusok vegyítése is izgalmas ötlet volt. Egyszer, amikor véget ér a Titkos Háború, és már megszoktuk a vadonatúj címeket is, talán visszatérek, és egyben elolvasom az összes fejezetet – nem kizárt, hogy akkor sokkal jobban fogom értékelni.

Amúgy épp a szintén e héten megjelent The Amazing Spider-Man nyitányában láthattuk, hogy az 1602-es év világa visszatért a Secret Wars eseményeit követő, újjászületett Marvel-multiverzumban, tehát akinek ez a realitás a szíve csücske, az mindenképpen örülhet.

england.jpg

OLD MAN LOGAN #5

Nohát, nohát. Hiába a 4. szám és az azt megelőzők értelmetlen katyvasza, a múlt heti szavazás alapján most mégis ezt a kiadványt vártátok a leginkább. Végül is érthető: Rozsomák népszerűsége továbbra is töretlen, az öreg Logané szintén, és ha már saját sorozatot kap majd az új Marvel-univerzumban, nyilván mindenki kíváncsi rá, hogyan zárul a története a Csatavilágban. Nos, szerény véleményem szerint még talán ez a finálé sikeredett a legjobban az öt fejezet közül, de azért csodát ettől se várjatok. Mondjuk ha már csaknem másfél hónapot kellett várnunk, akkor a minimum egy legalább valamennyire tisztességes lezárás, úgy vélem…

Logan tehát legutóbb eljutott a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág vegyítéséből létrejött Manhattanbe, és itt találkozik jó pár klasszikus és újvilági karakterrel (illetve azok másolataival), főként az X-Menből, aztán némi noszogatás után úgy dönt, szembeszáll Fátummal, sőt ha kell, vezeti is az ellene lázadó hősöket. Ezzel persze totálisan ellene megyünk mindennek, ami az Ultimate End 4. számában történt, hiszen ott a két világ hősei egymás ellen, nem pedig egymás oldalán harcoltak, de hát mit számít itt már a logika? Majd hipp-hopp, máris a Secret Wars utáni új Marvel-univerzumban vagyunk, ahol kezdődhet az öreg Logan új pályafutása. Vége.

Tény, hogy a párbeszédek most nem lettek rosszak, Logan belső vívódása is egész jól sikerült, és a fénypont talán a találkozása az újvilági Jimmyvel, vagyis Rozsomák fiával, aki így valamilyen szempontból az ő fia is. Remélem, hogy ezt a szálat még valahol valamikor kibontják majd egy kicsit jobban, mert lenne benne lehetőség – már ha szegény Jimmy túléli persze a Titkos Háborút. Ennyi, az öreg Logannel pedig legközelebb, még az önálló sorozata előtt, az Extraordinary X-Men indulásakor találkozhatunk novemberben.

attilan.jpg

SIEGE #4

Több szempontból is rendkívül fontos a Siege negyedik fejezete: egyrészt ez a sztori fináléja, másrészt meglehetősen szorosan kapcsolódik a Secret Wars 6. számához. Legutóbb ugye felbukkant maga Thanos, aki most a Pajzs egyik cellájából valósítja meg sötét tervét azzal, hogy maga mellé állítja a falat egyben tartó Ben Grimmet, azaz a Lényt. Kettejük párbeszéde a Secret Wars e heti felvonása után válik csak teljessé, és így nyer igazán értelmet, miért is lázad fel végre Ben Fátum ellen. Amikor azonban elhagyja a Pajzsot, a fal leomlik, és szabad út nyílik a déli területek rémségei előtt…

A borító tehát ne tévesszen meg senkit, a Végtelenség Kesztyűje most nem kap szerepet, van épp elég izgalom anélkül is. A szálak úgy vezetnek át a Titkos Háború fővonalába, hogy közben az itt megismert és megkedvelt karakterek sem vesznek el a nagy förgetegben. Abigail és társai elkeseredett harca csakis tragédiával végződhetett, ezt már az elején sejtettük, bár lehet, hogy az ő áldozatuk hozza majd el a szabadulást a Csatavilág többi lakója számára. Abszolút kedvencem lett ez a zárófejezet a héten, nem is kérdés, még úgy is, hogy az eredeti Siege cselekményéhez semmi köze nem volt, csak a címük egyezik, semmi más. A Pajzs ostromáról és bukásáról szóló történet bőven befért nálam a Secret Wars legélvezetesebb mellékszálai közé, és csak remélni merem, hogy ezt a véleményemet többen is osztják majd az elolvasása után.

Ja, és az új kedvenc fegyverem a „megvilágosodáságyú” lett! Lenne pár ember a való életben, akiken szívesen használnám!

shield.jpg

SPIDER-ISLAND #5

A Póksziget történetének legújabb változata is a végéhez ért, és a lezárás számomra nem hozott különösebb változást a véleményemet illetően. A 4. számban megkezdett nagy összecsapás befejeződik, és, ahogy az várható volt, a Pókkirálynő elbukik, bár ehhez a hősök oldalán is szükség van áldozatra. Végül aztán új nap virrad a királyságra új báróval, talán idővel új helyi Thorral és egy teljesen új, meglehetősen vad társadalmi felépítéssel. A helyet most már akár át is keresztelhetnék Szörnyszigetre…

Sajnos sem ez a megvariált Spider-Island, sem a Mayday Parker főszereplésével lezajlott kísérősztori nem hozott engem igazán lázba, úgyhogy én összességében a „felejthető” kategóriába sorolnám ezt a minisorozatot. Nem volt vele valójában semmi nagyobb probléma, de olyan kiemelkedő sem volt, szóval inkább ajánlanám mindenkinek az eredeti Spider-Island számait, mint ezt. Jobban jártok, higgyétek el.

spiderisland.jpg

Ahogy lassan véget ér minden mellékszál, úgy formálódik bennem egy lista a jobb és a kevésbé sikerült minisorozatokról, illetve különszámokról. Kíváncsi vagyok, hogy a jövő héten lezáródó A-Force, Civil War és Marvel Zombies melyik kategóriába kerülnek majd… Ti melyiket várjátok a legjobban?

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr377950780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása