Civil War II #4

Már majdnem történik valami!

2016. július 29. - The_Maniac

cwii04banner.jpg

Új megjelenés! Most már bátran kijelenthetem, hogy a Civil War II nem lesz rajta a kedvenc Marvel-eseményeim listáján. Hiába van még hátra három szám, az eddigiek alapján igencsak meglepődnék, ha azok olyannyira meg tudnának fogni, hogy gyökeresen megváltozzon a véleményem. Előre is elnézést azoktól, akiknek tetszik ez az új Polgárháború – őszintén örülök neki, hogy vannak ilyenek, komolyan! Nekik azt javaslom, innen ne is olvassák tovább a bejegyzésemet, mert nem kívánok senki lelkébe tiporni, de hát ez van, nincs könnyű dolgom, amikor a rajzokon kívül más pozitívumot is próbálok összeszedni egy-egy fejezetből. Megölték az egyik kedvenc karakteremet, Vasember mellett alig-alig jut szerep másoknak, és úgy egyáltalán, a nagy többség önmagából teljesen kifordulva viselkedik.

De nem adom fel, és ha már elkezdtem, végigolvasok minden felvonást, ha törik, ha szakad! Az All-New All-Different időszakot lezáró esemény lévén egyszer csak fel kell pörögnie a dolgoknak, hogy megtörténhessen végre az átmenet a Marvel NOW! korszakába! Végtére is ez már a 4. szám, szóval most már, finoman szólva, illene ténylegesen elkezdődnie annak a Polgárháborúnak, igaz? Igaz…? Nos, nem, nem igaz, bár legalább már odáig eljutunk, hogy feláll a két oldal és látjuk a szembenálló feleket – és hát már ez is valami, meg ugye jobb későn, mint soha. Ám jogosan merülhet fel bennetek a kérdés: ha még mindig nincs konkrétan háború, akkor mivel telik el ez az újabb fejezet? A válaszért nincs más dolgotok, mint továbbkattintani!

CIVIL WAR II #4


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Írta:
 Brian Michael Bendis

Ceruzarajz: David Marquez
Borító: Marko Djurdjevic
Alternatív borítók: Michael Cho, Phil Noto és Kim Jung Gi

A két oldal közti ellentét egyre inkább kiéleződik, miközben az évszázad a pere a Marvel-univerzumban elérkezik a megrázó ítélethez! Semmi kétség, ez az a pont, ahol már minden hősnek állást kell foglalnia, és el kell döntenie, kinek az oldalát választja. Marvel Kapitány vagy Vasember? Vajon ki kinek a sorait erősíti majd?

Hősök hősök ellen. Valaki a Bosszú Angyalaiból a bíróság előtt. Egy Nemember, aki képes megjósolni a jövőt. Izgalmasabbnál izgalmasabb lehetőségek, és mégis, a végeredmény nálam… egy nagy ásítás, nem több.

Pedig higgyétek el, én tényleg akarom szeretni ezt az eseményt. Nekem az eredeti Civil War az egyik nagy kedvencem a mai napig, és a várakozásomat és izgalmamat csak tovább növelte az Amerika Kapitány: Polgárháború megnézése. Ám hiába, négy szám után még mindig nem tudom hova tenni ezt a sztorit. Komolyan, az Egyesült Államokban választási év van, plusz ott vannak a fegyverviselés és a rendőri brutalitás sajnos nagyon is aktuális témái, és ezek mind-mind kihathatnának a történetre, elgondolkodtató, mély politikai visszhangot adva a felszínen zajló cselekménynek. De nem, ehelyett Bendis belenyúl egy kicsit ebbe, majd egy kicsit abba, és végül mindent lógni hagy a levegőben. Volt egy megrázó gyilkosság, egy meglepő eredményt hozó (és hihetetlenül gyors) tárgyalás, Amazon végre magához tér, Vasember és Marvel Kapitány vitája pedig már tényleg nem fokozódhat tovább – ám hiába várjuk, hogy ezek közül valamelyik szál kifusson valahová, semmi. Illetve ez nem egészen igaz, hiszen Tony és Carol mellé immár legalább felsorakoznak a hősök, hogy kezdődhessen az a régóta halogatott Polgárháború, de aztán csak nem kezdődik el, és megint várnunk kell egy hónapot, hogy legyen valami.

Röviden: kaptunk egy újabb felvezető számot. Gyűlölöm, hogy állandóan ismételnem kell magamat, de egy Civil War II című eseményben szerintem már bőven járna nekünk valamiféle összecsapás a két oldal között, és nem értem, miért kell azzal tölteni az időt, hogy megnézzük, ahogy Marvel Kapitányék letartóztatnak egy névtelen senkit, aki talán a Hidra ügynöke, talán nem, mindegy is. Az ilyen húzásoktól leszek egyre csalódottabb és frusztráltabb, megnehezítve azt, hogy objektíven értékeljek egy-egy fejezetet.

Ráadásul sajnos nem ez az egyetlen feleslegesnek tűnő időhúzás: a képregény nagy része azzal telik, ahogy Tony magyarázza Ulysses agyának a működését, amivel önmagában nem lenne baj, csakhogy közben borzalmasan sok oldal megy el erre a mélyreható, tudományos kiselőadásra, amelyet jóval rövidebben is össze lehetett volna foglalni. Matematikai valószínűségszámítás, százalékok, a lehetséges jövők kiszámolásának lehetősége… Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel, de én ezt rettenetesen untam. Az már csak a kegyelemdöfés ezek után, hogy a logikus érvelést követően az eddigieknél is egyértelműbb, melyik oldalnak kéne drukkolnunk, és kit állított be Bendis makacs és meggyőzhetetlen gonosztevőként. Kíváncsi lennék, akad-e még ezt követően bárki, aki Carol pártjára állna, mikor a másik oldalon ott van Vasember és Amerika Kapitány is (most hagyjuk az utóbbival kapcsolatos Hidra-vonalat), valamint nem mellesleg Carol még le is csukatott egy egyelőre ártatlannak tűnő civilt, aki ellen nulla bizonyítéka van.

Szerencsére Marquez egy pillanatra sem ad alább az eddig megszokott színvonalból, úgyhogy a rajzok egytől egyig profi alkotások, ez nem változott. Kicsit sajnáltam is, ahogy ebben a számban eltékozolták a tehetségét, hiszen sok dolga nem volt, de majd legközelebb biztos láthatunk tőle egy rakás látványos akciójelenetet. Azért megtette, amit lehetett, és például a kómából felébredő, dühös Amazonja talán az egyik legszebb és egyben legfélelmetesebb ábrázolása a karakternek, amit valaha láttam.

Összességében…  Nem is tudom, fura egy minisorozat ez a Civil War II. Elméletileg működnie kéne, és az eladási adatok alapján végül is működik. A Marvel fejesei megkapják a bevételt, amit reméltek, de úgy hiszem, ezen a szinten azért nem ártana, ha ennél többet is várnának tőle. Például hogy legalább akkora visszhangja legyen, mint az eredeti Polgárháborúnak, hogy egy hosszú évekre meghatározó eseményt adjanak ki, hogy méltó módon zárják le az All-New All-Different korszakot, és még sorolhatnám. Úgy vélem, ezekről a célokról már mind letehetünk ezen a ponton, de legalább egy tisztességes, izgalmas befejezésre még van remény, ha halovány is. Kár, hogy nem sikerült mindkét oldalt egyenlő módon bemutatni, hogy heves és érdekes viták születhessenek arról, ki kivel ért egyet. Mindezt külön megdobta volna az amúgy is két részre szakadó Amerika így, a választás évében, de hát ez van, helyette ez jutott nekünk: Ulysses agyműködésének matematikai elemzése. Továbbra is másfél Vasember / Marvel Kapitány az ötből.

cwii04rev.png

1_5_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr308919278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása