Spider-Man #11

Jefferson Davis, a S.H.I.E.L.D. ügynöke

2016. december 31. - The_Maniac

sm11banner.jpg

Új megjelenés! Ki mással is zárhatnánk az évet, mint az Újvilág legnagyobb túlélőjével, Miles Moralesszel? Ő az egyetlen, aki megúszta a dimenziója teljes pusztulását, sőt még a hozzá kapcsolódó mellékszereplőket is magával hozhatta az új Marvel-univerzumba, szóval tényleg mindent megkapott, ami egy hosszú, sikeres, képregényhősnek járó karrierhez kellhet. Kár, hogy a Civil War II kissé kisiklatta a sorozatát, de hála az égnek, csak vége lett annak is, és újra beindulhat a srác saját, gigantikus eseményektől mentes története – és még a megjelenési ütemtervet is sikerült utolérni azzal, hogy e hónapban két számot is kiadtak. Nagyon helyes, ez a minimum, és így talán sikerül visszacsábítani majd legalább pár elkódorgott, kiábrándult rajongót, hogy az új évben újult erőre kaphasson a Spider-Man. Én természetesen nagyon drukkolok neki, hiszen a Champions mellett ez az egyetlen állandó cím a havi Marvel-listámon.

Mielőtt belevágnánk a legfrissebb fejezetbe, hadd szóljak most röviden az Újvilág régebbi olvasóihoz, akik már a Secret Wars előtt is ismerték Miles önálló képregényét, akkor még Miles Morales: The Ultimate Spider-Man címen. A sajnos rövid életű sorozat nyolcadik és kilencedik felvonásában hősünk apja, Jefferson volt a középpontban, egész pontosan az ő meglehetősen sötét múltja a S.H.I.E.L.D. ügynökeként. Emlékeztek? Na, itt is most valami hasonlóra számíthattok. Pókember háttérbe kerül, hogy átadja a terepet apucinak, és őt is lássuk kicsit akció közben. Tehát már most készüljetek arra, hogy Miles ezúttal szinte teljesen kimarad a buliból, és legközelebb már csak jövőre találkozhatunk vele. Nem lesz sírós-rívós összeborulás sem apja és fia között, ahogy erre a borító utal (ezek a fránya, mindig mindenkit megtévesztő borítók…), csak egy „egyszerű” S.H.I.E.L.D.-akció. Jöhet? Na, akkor csapjunk bele!

SPIDER-MAN #11


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz és borító: Sara Pichelli

• MILES MORALES ÉDESAPJÁNAK sosem látott, rejtélyes múltja!
• Milyen volt Jefferson Davis élete a fia születése előtt…
• … amikor még a S.H.I.E.L.D. ügynöke volt?!

Tehát Jefferson… nem, nem rejtélyes múltja, hanem rejtélyes jelene, mert az előzetes kedvcsináló is félrevezető, ahogy, mint már írtam, a borító szintén. Kábé 98%-ban kizárólag őt láthatjuk akció közben, Pókember pedig épp csak benéz az utolsó néhány képkockán, ami általában engem nem szokott zavarni (sőt örülök, ha jut idő a mellékszereplőkre is), ám most, hogy az elmúlt fejezetekben amúgy is olyan keveset láttuk… Nem is tudom, talán az időzítés így nem volt a legjobb. Sebaj, a fia védelmének érdekében a S.H.I.E.L.D.-hez újra beálló családapa van annyira izgalmas, mint a szuperhősködést tanuló tinédzser, szóval ne aggódjatok, nem fogtok unatkozni. Külön érdekesség, hogy Jefferson tisztában van Miles titkával, míg a felesége egyikük titkos életéről sem tud semmit… Ajjaj, családi dráma van készülőben, méghozzá nem is kicsi!

Tetszett, ahogy az újdonsült, illetve visszatérő ügynök minden egyes mozdulatán és mondatán érezhető, mennyire nem akar a S.H.I.E.L.D.-nek dolgozni, ám nincs más választása, és sejthető, hogy ez a vonakodó, kelletlen hozzáállás előbb-utóbb vissza fog ütni rá (vagy a S.H.I.E.L.D.-re). Ez afféle vihar előtti csend lehet, hacsak nem tévedek, és kedveli meg újra Jefferson a kémek nem mindennapi életét. Merész, izgalmas mellékszálak veszik tehát itt kezdetüket, különösen az újabb olvasók számára – ám a régiek, akik olvasták a bevezetőben említett Miles Morales: The Ultimate Spider-Man számait, nos… ők joggal érezhetik, hogy ezt bizony mind látták egyszer, ha nem is ebben a formában. Bendis akkor már elmesélte nekünk Jefferson S.H.I.E.L.D.-es kapcsolatait, hogy hogyan állt be a szervezethez, miként zajlott az első komoly küldetése, majd miért is hagyta ott őket végül. Amit itt látunk, az rettentően, talán túlságosan is hasonlít ahhoz a bizonyos két fejezethez anno: beépülés, drogok, végül eljutás a főnökhöz… Ismerős, igaz?

Jefferson története mindezek ellenére összességében hatásos, izgalmas, még csavarosnak is mondhatjuk, és nem is hiányzik belőle Miles – persze azért ő ettől függetlenül megmutatja magát egy kis időre a lezárásban, ami… nekem nem igazán kapcsolódott az addig látottakhoz. Lezárul a sikeres kiképzés, aztán egyszer csak Jefferson eltűnik, Rio ki van akadva, Miles nem érti, mi történhetett… Oké, a család aggódik, értem én, de én személy szerint sokkal hatásosabb befejezésnek éreztem volna az előző oldal utolsó képkockáját. Ha már végig Miles édesapja van a középpontban, akkor legyünk tényleg tökösek, és Pókember teljesen maradjon ki, felesleges őt még beerőltetni egy értelmetlen jelenet erejéig a zárásban. Így kaptunk is egy kis Milest, meg nem is, csak hogy azért mégse maradjon ki a címszereplő a saját sorozatából…

A rajzokról pedig mindössze annyit: Sara Pichelli visszatért! Aki ismeri és szereti a stílusát, annak talán ennyi elég is. A szereplői szinte tökéletesek, Jefferson minden arcmozdulatán érződik a tehetetlen düh, ám mégis magabiztos és erős jelenség, a Fekete Macska dögös és titokzatos, Kalapácsfej egy nagydarab állat… és így tovább. Bár Nico Leon mindent egybevetve méltó helyettese volt Pichellinek a távollétében, azért lássuk be, őt senkivel sem lehet pótolni, úgyhogy remélem, sokáig Pókemberrel marad még.

Ugyan messze nem tökéletes az idei utolsó Spider-Man, a régi olvasóknak pedig még akár önismétlő és unalmas is lehet itt-ott, én azért jól elszórakoztam vele, Pichelli visszatérése meg külön öröm, szóval legyen ez most négy Pókfej az ötből – és ezzel kívánok boldog új évet minden kedves olvasómnak!

sm11rev.png

sp.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr6112083871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása