Champions #1.MU

A Bajnokok szörnyen rossz napja

2017. február 24. - The_Maniac

mubanner.jpg

Új megjelenés! Már amikor épp azt hittem, hogy ebben a hónapban Champions nélkül maradok (az e havi, 5. számban ugyanis egyáltalán nem szerepelt Miles, viszont volt benne helyette Gwenpool, akit gyűlölök, így érthetően ki is hagytam azt), megérkezett egy különszám, amely a jelenleg zajló, Monsters Unleashed! című esemény részét képezi. Oké, gondoltam magamban, tegyünk vele egy próbát. Miért is ne? Általában a hideg kiráz a kismillió címbe átívelő eseményektől, ám így, hogy nem magát a sorozatot rángatják bele a cselekménybe, hanem mindössze egyetlen különszámot szentelnek neki… igen, így talán nekem is elviselhetőbb lehet a dolog. Mivel maga a főesemény eddigi felvonásait épp hogy csak átfutottam, reméltem, hogy valami olyasmit kapok ebben az MU jelzésű kiadványban, amely önmagában is érthető és élvezhető, és nem feltétlenül kell hozzá komolyabb előismeret.

Na persze egyetlen különálló számtól azért nem vártam világmegváltó sztorit és karakterfejlődést, de úgy éreztem, azért ki lehetne hozni valami korrekt, igényesen összerakott történetet. Sajnos a különszámokkal hosszú ideje nem volt jó tapasztalatom (igen, most az olyan borzalmakra utalok, mint az All-New All-Different Avengers Annual vagy a Gwenpool Holiday Special: Merry Mix-Up), úgyhogy a legnagyobb óvatosággal és körültekintéssel közelítettem… és végső soron nem csalódtam akkorát. További részletek a kattintás után, de elöljáróban annyit, hogy csakis az folytassa, aki vagy nagyon szereti a Bajnokokat, vagy bejött neki eddig a Monsters Unleashed! a temérdek óriásszörnnyel és a velük küzdő hősökkel. Továbbá ne számítsatok semmi komolyra, vegyétek elő gyermekibb éneteket, valamint némi humorérzék sem árt. Ha ezek után még mindig itt vagytok, akkor hajrá, csapjunk bele a szörnylecsóba!

CHAMPIONS #1.MU


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Írta: Jeremy Whitley
Ceruzarajz: Ro Stein és Ted Brandt
Borító: Simone Bianchi
Alternatív borító: Dave Johnson

A MONSTERS UNLEASHED! MELLÉKSZÁLA!
• Egy veszélyes lelőhely! Egy békés tüntetés! Valamint egy csapat szabadúszó önkéntes, akik a munkahiány ellen küzdenek bármi áron!
• Épp testhezálló feladat a Bajnokoknak, nem igaz? Csak éppen senki nem figyelmeztetett AZ ÉGBŐL ALÁHULLÓ ÓRIÁSSZÖRNYEKRE!

Bevallom, a Monsters Unleashed! fővonalán kívül más különszámokat eddig nem olvastam, pedig úgy tudom, van egy pár, szóval fogalmam sincs, máshol milyen szorosan kapcsolódnak magához az eseményhez – szerencsére itt elég lazán. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nem szükséges különösebb előismeret a történet megértéséhez, ugyanakkor azt is, hogy nehéz máshogy értelmezni ezt az MU-kiadványt, mint álnok marketingfogás annak érdekében, hogy minél több bőrt húzzanak le (és ezzel együtt minél több pénzt zsebeljenek be) a Monsters Unleashed! címével. Nem szép, ám láttunk már ilyet, és fogunk is még, szóval ennél többet ezen bosszankodni felesleges lenne – amúgy meg ha a képregény maga jól sikerült, akkor még könnyebben el is nézhetőek ezek a húzások.

Na de jól sikerült? Nos, mondhatjuk, igen. Az író, Jeremy Whitley komikusra, már-már néhol egészen paródiaszerűre vette a figurát, ezúttal mindössze minimális politikai áthallással és a való világra vonatkoztatható cselekménnyel. Akiknek nem tetszettek a Champions eddigi olyan témái, mint az emberkereskedelem, rasszizmus vagy női elnyomás, az most fellélegezhet: Whitley elengedte magát, és inkább szórakoztatni akart, mint elgondolkodtatni. Részemről ezzel nincs is semmi probléma, néha ilyen is kell (meg aztán az óriásszörnyek már eleve nem egy túl komolyan vehető alapfelállás).

A történet szerint ezúttal pár tüntető kerül közvetlen veszélybe, miközben egy erdőt próbálnak megóvni a kiirtástól, amelyet a nagy, gonosz Roxxon vállalat kezdeményezett, és a Bajnokoknak is közbe kell lépniük, hogy megvédjék őket a Roxxon embereitől, a Szabadúszóktól („Freelancers”). A két csapat persze összecsap, látványos csatába bonyolódnak, ám mielőtt dűlőre juthatnának egymással, két óriásszörny csapódik be a közelükben, és ezzel elszabadul a káosz. Akcióból tehát nincs hiány, és az elkövetkező hónapok előzetesei alapján a Szabadúszók is visszatérnek még további csetepatékra. Megmondom őszintén, ők eddig nem fogtak meg engem különösebben, nem is értettem, miért nem győzték le őket gyorsabban a fiatalok, de legyen, van még bennük potenciál, talán később megkedvelem őket…

Mindegy is, a hangsúly most úgyis inkább a szörnyetegeken van (ha már ez a Monsters Unleashed! része), akik ellen muszáj összefognia a két bandának, és végül sikeresen ki is ütik őket. A némileg bővített oldalszámnak köszönhető, hogy ezzel gyakorlatilag mintha kettő sztorit kapnánk egyben: az elsőben a Bajnokok–Szabadúszók rangadót láthatjuk, a másodikban pedig jönnek a gigantikus rémségek. Ha mindehhez még hozzávesszük a rengeteg poént (gyakorlatilag nincs olyan oldal, amin ne lenne legalább egy humoros beszólás valakitől), valamint Ro Stein és Ted Brandt szép, dinamikus, bár kissé rajzfilmszerű rajzait, akkor mindenki számára világos lehet, hogy ez a különszám talán még a főeseménynél is kevésbé korhatáros, sőt szerintem bátran ajánlható bármely korosztálynak, még a legfiatalabbaknak is. Én a magam részéről úgy éreztem, mintha egy Disney-rajzfilmsorozat egyik epizódját látnám nyomtatott formában…

Mindezek függvényében, aki nem túl magas elvárásokkal kezd neki ennek a különszámnak, és már az elején tisztában van vele, hogy ez mindössze egy pörgősnek és viccesnek szánt rövid kitérő a Monsters Unleashed! központi cselekménye mellett, bármiféle jelentős következmény nélkül, az akár még jól is szórakozhat. A sztori, a rajzok, a párbeszédek, az egész képregény úgy, ahogy van… rendben vannak, de semmi kiemelkedő. Egyszer olvasható, többször nem éri meg. Legyen három és fél Bajnokok-logó az ötből.

championsmu1rev.png

35champ.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr7012286959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása