Champions #8

Srácok, hát illik feladni az első kudarc után?

2017. május 06. - The_Maniac

champ08banner.jpg

Új megjelenés! Meg kell hagyni, Mark Waid kitartó író, aki foggal-körömmel ragaszkodik az eredetileg elképzelt ötleteihez, és nem hagyja magát eltéríteni tőlük. Bizonyos szempontból ez dicséretes tulajdonság: hiába kezd az internet népénél betelni a pohár a Champions túlzott politikai korrektségétől és meglehetősen mély, komoly témaválasztásaitól, őt bizony nem lehet eltántorítani attól, hogy ezzel a sorozattal próbálja megváltani a világot, vagy legalábbis az amerikai olvasókat. Sajnos a legutóbbi fejezetben felvázolt gondolatok a társadalmi osztályok közti különbségekről és a szerzői jogok, védjegyek erkölcstelen használatáról már engem is ahhoz a táborhoz sodortak, akiknek baromira elegük van, és nem vágynak másra, mint egy régimódi szuperhősös kalandra a hat főszereplővel, amint nekimennek egy velejéig romlott gonosztevőnek mindenféle rejtett politikai üzenet nélkül… Hát olyan nagy kérés lenne ez?

Félretéve kicsit a siránkozást: annak legalább örülhetünk (vagyis én mindenesetre örülök neki), hogy a Spider-Man e heti felvonásához hasonlóan a Bajnokok is távol maradnak a mega-giga-hiper-szuperesemény, a Secret Empire cselekményétől egyelőre. Ez tehát egy színtiszta, másoktól független kaland kedvenc tinihőseinkkel minden egyéb zavaró tényezőt kizárva. Hogy ezt mennyire értékelik majd az olvasók, az idővel kiderül, de félek, ennyi önmagában még kevés a teljes sikerhez és az eladások egekbe röpítéséhez. Valahogy vissza kellene találni a Champions kezdeti hangulatához, visszavenni egy kicsit abból, hozzáadni egy kicsit ebből (és új rajzolót találni, könyörgöm!!!), és működhetne is a dolog. Én így látom, ám azért közben persze tisztában vagyok vele, hogy nem ilyen egyszerű ez a biznisz, és számtalan tényezőt kell még figyelembe venni. Akárhogy is, most katt a folytatásért!

CHAMPIONS #8


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Írta: Mark Waid
Ceruzarajz és borító: Humberto Ramos

A Szabadúszókkal lezajlott összecsapás után a csapat megpróbálja rendezni sorait! A Bajnokok ráébrednek, hogy talán újra kellene gondolniuk az alapeszméiket és céljaikat – vagyis lehet, hogy rizikósabb küldetéseket is be kell majd vállalniuk?

Kevés megrendítőbb dolgot tudnék elképzelni egy szuperhős életében, mint amikor minden, amiben korábban hitt, amiért addig harcolt, amiért az életét kockáztatta, egy csapásra összeomlik körülötte. Az erkölcsök, melyekben hitt, a célok, amelyeket kitűzött maga elé, szertefoszlanak, és ő ott marad legyőzetve, meghasonulva, kétségek között. Kiváló, érzelmes és sorsfordító történetek születhetnek az ilyen bukott hősökről, így az, aki megfelelően nyúl a témához, igazi remekműveket adhat ki a kezei közül, legyen szó nemcsak képregényekről, hanem bármilyen más médiumról.

Pontosan ilyen helyzetbe kerültek most a Bajnokok, és Waid szerencsére ki is használja az adódó alkalmat: ahogy múlt hónapban, most ismét elsősorban Kamalán keresztül láthatjuk és érezhetjük, milyen az, amikor lelkileg végérvényesen megsemmisítenek, és még esélyünk sincs arra, hogy visszavágjunk. Kemény dió, főleg egy tinédzsernek, aki teljes szívvel bízott abban, hogy helyes úton jár, ám a naiv optimizmusával ennél tovább nem juthatott. Ms. Marvel tehetetlen dühe és tombolása ugyan itt-ott már átcsap eltúlzott hisztibe, ami a legkevésbé sem illik egy csapat vezetőjéhez, de azért többnyire épp elég hihető ahhoz (leszámítva persze, hogy óriási méretűre nő), hogy együtt tudjunk érezni vele. Közben pedig nyilván a többiek sem viselik jól a komoly vereséget az arctalan nagyvállalatok ellen, ám így legalább kapunk pár aranyos jelenetet Küklopsz és Viv, majd Hulk és Viv, végül Küklopsz és Hulk között a csapatépítés jegyében. Cuki.

Azt hiszem, ennél több pozitívumot sajnos akkor sem tudnék összeszedni erről a számról, ha kényszerítenének. Rendhagyó módon most rövidebb pontokba szedném, mik is voltak a problémáim a sztorival, mert ha nagyon belemélyednék bármelyikbe is, akkor vagy tíz bejegyzésnyi anyag jönne össze.

1) A Bajnokok szorult helyzetének megoldása olyan egyszerű, hogy érthetetlen, miért csak Novának jutott eszébe, miközben a csapat teli van szuperintelligens és mesteri stratéga kölykökkel. Én már az előző fejezet végén arra gondoltam, hogy csak ennyit kellene tenni, és meg lenne oldva a dolog.

2) Viv, aki ugye egy mesterséges lény, ráébred, hogy nem vonzódik a fiúkhoz. Oké, szuper, csakhogy emlékeim szerint a The Vision oldalain Viv még nagyon is kedvelt egy srácot… Remélem, ez a húzás nemcsak azért kellett, hogy legyen egy meleg tagja is a csapatnak, mert most az „trendi”, hanem értelme is lesz a továbbiak szempontjából, és mindez okkal történt.

3) Ahhoz képest, hogy a fiatalok végig attól rettegnek, mit szólnak majd a bukásukhoz a felnőtt hősök, azok láthatóan magasról tesznek az egészre. Vízió is csak azért jön, hogy hazavigye a lányát. Látszik, hogy szerintük mennyire komoly ez az egész szerzői jogos „katasztrófa”…

4) Ennyi volt a Szabadúszók szerepe? Hát, nem sokat kaptunk belőlük… bár legalább rendesen megdolgozták a kölyköket, akik így talán valamelyest érettebbé és felkészültebbé váltak. Talán.

5) Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem szívesen bíznám az életem olyan hősökre, akik mindössze a logójuk erkölcstelen felhasználása miatt úgy padlóra kerülnek, hogy már-már a feloszláson gondolkoznak. Értem én, hogy megrendültek, de hát mégiscsak szuperhősök! Ennyi elég volt, hogy minden hitüket elveszítsék?

6) Van abban valami rettentően ironikus, hogy a sztori központi üzenete szerint minden olyan marketingfogás rossz, gonosz, sőt sátáni, amely hasznot próbál húzni egy népszerű logóból / termékből / személyből / stb. – és mindezt egy Marvel-képregényben fogalmazzák meg, amely a Disney tulajdonában van. Érzitek az egyszerre nevetséges és elkeserítő ellentmondást?

Ramos rajzait már annyiszor lehordtam a sárga földig, hogy annak inkább nem is áldoznék még egy külön pontot sem… Igazán értékelném, ha végre túllendülhetnénk ezeken a nyakigláb, nádszálvékony, torz fejű karaktereken, és kaphatnánk egy másik rajzolót a sorozathoz. Ez sajnos nem a közeljövőben fog megtörténni… úgyhogy addig ezért, valamint a fentebb említett érthetetlen logikátlanságokért adok erre két Bajnokok-logót az ötből. Remélem, ifjú hőseink megbocsátják, amiért én is csak így lenyúlom a jelüket.

champions08rev.png

champ2logo.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr1612482603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása