Champions #10

A Titkos Birodalom üldözött Bajnokai

2017. július 22. - The_Maniac

champ10banner.jpg

Új megjelenés! Nyugalom, nem ti néztetek félre valamit, és nem is én feledkeztem meg véletlenül egy számról: okkal hagytam ki a Champions múlt havi felvonását, ugyanis abban gyakorlatilag szinte semmi szerepe nem volt Milesnak, kizárólag Vivre fókuszáltak benne. Így most rögtön ugrunk is a legfrissebb, tizedik fejezetre, amely pedig már az aktuális, korszakzáró megaesemény, a Secret Empire mellékszálaként jelent meg. Képzeljétek most ide minden eddig leírt véleményemet arról, hogy egy nemrég indult, még bőven újnak számító sorozatot beleerőltetnek egy éppen zajló, temérdek címen átívelő sztoriba, és akkor nem kell újfent leírnom őket – akik rendszeresen olvassák a bejegyzéseimet, pontosan tudhatják, mennyire nem pártolom az efféle húzásokat. Szerintem a Secret Empire: Uprising épp elég lehetett volna a fiatal hősök szerepének bemutatására a Titkos Birodalomban, ez a mellékszál már sok…

De ha már így alakult, és a Bajnokok is bekeveredtek a Hidra csápjai közé, akkor igyekszem pozitívan hozzáállni a dologhoz és elfelejteni minden előítélemet az eseményekkel kapcsolatban. Mivel magát a fővonalat úgysem követem túl szorosan, legyen ez egy kísérlet arra, hogyan működik egy havonta megjelenő képregény egy nála jóval nagyobb kaliberű történet mellékszálaként úgy, hogy az olvasó közben csak érintőlegesen van tisztában a teljes képpel. A Secret Empire: Uprising esetében ez többé-kevésbé működött (fogjuk rá…), és mivel a Champions általában is egymástól javarészt független, különálló sztorikkal dolgozik, így van rá esély, hogy a cselekmény nem billen ki annyira a medréből a Secret Empire hatására sem. Hat Bajnok helyett három, ám minden más a régi, beleértve az írót és rajzolót is, szóval… lássuk akkor, mit sikerült kihozni a csapatból így, eseményestül, hidrástul, mindenestül.

CHAMPIONS #10


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Írta: Mark Waid
Ceruzarajz és borító: Humberto Ramos
Alternatív borító: Jim Lee

• A SECRET EMPIRE MELLÉKSZÁLA!
• A Bajnokok az eddigi legkeményebb próbatételük előtt állnak. Ez most nem valami kisvárosi probléma – ezúttal az egész, feje tetejére állt világot kell megmenteniük!

Fogalmam sincs, hogy kívánják újra szerethető hőssé tenni Amerika Kapitányt a Secret Empire eseményeit követően, mert jelen pillanatban nehezen tudnék antipatikusabb karaktert elképzelni nála. Azon felül, amit eddig tett, immár azt is megtudjuk, hogy afféle átnevelő táborokba záratta a Nemembereket,  ahol a szerencsétlenek látszólagos idillben élnek, de mégis állandó félelemben és elnyomásban – a szökés pedig kizárva (egyből be is ugrott róla az egyik kedvenc filmem, a Pleasantville). Ez a nyomasztó hangulat nekünk, az olvasóknak sem túl idegen sajnos, hiszen elég csak a történelmünkben nagyon is létezett koncentrációs táborokra gondolnunk, és máris képben leszünk. Tragikus, ugyanakkor fontos témákat felvető alapfelállás ez tehát, amely gyorsan felkeltette az érdeklődésemet az első oldalakon.

Egy ilyen táborba sodorja a sors ifjú hőseinket is – jobban mondva nem mindnyájukat, csak Pókembert, Hulkot és Vivet, ugyanis Ms. Marvel, Nova és Küklopsz nem elérhetők vagy mással vannak elfoglalva a Secret Empire ideje alatt, szóval rájuk ne is számítson senki a teljes fejezet alatt. Sőt, Kamaláról még csak azt sem tudják, hol lehet, ezért indulnak a keresésére erre a bizonyos rémálomba illő börtöntelepülésre. A betörés sikerül is, ám kitörni a rengeteg ott tartott rabbal már korántsem bizonyul egyszerűnek…

Így leírva egyáltalán nem rossz ez a sztori, mi több, első blikkre egész érdekfeszítőnek is tűnhet, megfűszerezve a már jól ismert, Waid-féle társadalmi-politikai utalásokkal. De akkor vajon miért untam olyan rettenetesen…? Bennem lenne a hiba? Tényleg annyira túlcsordultam volna a sorozat olykor elviselhetetlenül komoly-komor, a való világra vetíthető üzeneteivel, hogy már képtelen vagyok egyszerűen elmerülni benne és szórakozni rajta, ahogy egy képregénnyel szokás? Igen, talán ez lehet az oka, mert bár a foglyok arról szóló vitája, hogy menjenek vagy maradjanak, elvileg egy feszült pillanatot kellett volna okozzon, én csak a szememet forgattam tőle, és gyorsan továbblapoztam. „Remek, Waid megint azt szeretné, ha elgondolkodnánk valami általa fontosnak vélt, napjainkat is érintő kérdéskörön ahelyett, hogy haladnánk a történettel…” – komolyan szégyellem magam, de az az igazság, hogy a kezdeti lelkesedés után már csak ez a gondolat kavargott a fejemben. Ez van, nálam ez történik, ha túl sokáig erőltetnek valamit, idővel képtelen leszek elvonatkoztatni tőle, még akkor sem, ha a felvázolt konfliktus amúgy valóban érdekesnek mondható.

Márpedig ha valamit ennyire nem élvezek, akkor bizony a hibákat is könnyebben kiszúrom. Azt, hogy Miles mennyire karakteridegenül viselkedett, felelőtlenül rohangálva ide-oda, mint a mérgezett egér, Ms. Marvelt keresve, még betudhatjuk annak, hogy feltehetően többet jelent neki a lány, mint egyszerű csapattársat (ahogy erre már nem egyszer utaltak). Ám az, hogy egy ugyanolyan muszlim tinit találnak, mint ő, ugyanazzal a névvel, aki szintén Nemember… Nos, ez már egyszerűen nevetséges egybeesés, arról nem is beszélve, hogy így bárki a jelenlévők közül összerakhatta, hogy az igazi Ms. Marvelt is Kamalának hívják. Bravó, kölykök! Ugyanakkor a Hidra sem lehet büszke magára az itteni teljesítménye után: azt látva, hogy nincs ott a tábor, ahol lennie kéne, nem kezdenek nyomozni a helyszínen, csak szimplán odébbállnak? Na ne.

És akkor a rajzok… Mivel úgy tűnik, még jó ideig nem szabadulunk Ramostól, muszáj lenne megszoknom a stílusát, ám akárhogy is próbálom, nem megy. A ráncos arcú, öregember kinézetű Hulk, a Pókember maszkján mindig máshogy álló szemek, a megnyúlt karú és lábú karakterek, a beazonosíthatatlan korú mellékszereplők… Folytassam? Nem, hagyjuk inkább, és zárjuk le ezt a bejegyzést mihamarabb. Elismerem, az pozitívum, hogy legalább a Secret Empire ismerete nem szükséges ehhez a számhoz, anélkül, önmagában is érthető, ám a legkevésbé sem élvezetes – legalábbis nekem nem volt az. Legyen mondjuk két és fél Bajnokok-logó az ötből, mert a végeredmény még azért így sem katasztrofális. De ajánlani nem tudom senkinek.

champions10rev.png

25champ.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr2112667759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása