Spider-Man #236

Pókok és Bombázók összecsapása

2018. január 06. - The_Maniac

spiderman236banner.png

KRITIKA Kivel mással is nyithatnánk ezt az évet, mint Miles Moralesszel, az Újvilág legnagyobb és egyetlen olyan túlélőjével, akinek saját, önálló sorozata van? Hogy ez a sorozat aztán túléli-e Miles megalkotója, Brian Michael Bendis távozását a konkurens DC-hez, azt még nem tudhatjuk, ám már most rebesgetik, hogy ha nem is szűnik meg, jelentősen átalakul majd idén a Spider-Man és főhőse… Talán mindennek az előjele, hogy Miles már nem igazán szeretne Pókember lenni…?

Akárhogy is lesz, Miles maga bizonyosan nem fog eltűnni, hiszen komoly év előtt áll a srác: nemcsak az új Pókember-videojátékban bukkan majd fel, hanem egy igazán látványosnak ígérkező animációs mozifilmben is ő lesz a főszereplő decemberben. Márpedig ha ennyire előtérbe helyezik hősünket más médiumokban, akkor tulajdonképpen mérget vehetünk rá, hogy a Marvel a képregényeiben is sűrűbben nyúl majd Miles karakteréhez – már ha túléli az aktuális gonosztevőket, a Baljós Hatost!

SPIDER-MAN #236


Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: Oscar Bazaldua
Borító: Patrick Brown

Univerzum: Új Marvel-univerzum
Fejezetcím: Sinister Six Reborn 3
Előző fejezet: Spider-Man #235
Következő fejezet: Spider-Man #237


SINISTER SIX REBORN – 3. rész
• A Bombázók újra együtt?!
• Oly sok mindenen ment már keresztül Lana, és végre igazi hős lett belőle, ám most, hogy az édesanyja visszatért, hamar rosszra fordulnak a dolgai.
• És tudjátok, kinek még rosszabb? MILES MORALESNEK, PÓKEMBERNEK! Ráadásul itt van még Elektró is…?

sztori.png

Milyen furcsa… Egyszerre érzem ezt a kiadványt tipikus és egyáltalán nem tipikus Bendis-képregénynek… Máris kifejtem, mire gondolok.

Tipikus, hiszen a cselekmény gyakorlatilag alig-alig cammog valamit előre, ahogy azt Bendisnél már megszokhattuk mostanában, főleg a történetei közepe táján (mint itt most), ahol mintha nem tudná eldönteni, merre is haladjon a sztori, ezért inkább behúzza a kéziféket, amíg kitalálja, aztán a végén gyorsan összecsap valami olyan befejezést, amelyről ordít, hogy nem azt tervezte eredetileg. Ugyanakkor nem tipikus, mert ez alkalommal a tőle megszokott, egyébként profin megírt párbeszédek helyett inkább az akcióra koncentrált, azaz Pókember és a Vaspók, valamint a két Bombázó összecsapására. Persze azért vannak nyugisabb, beszélgetős részek is két mellékszálban: először Ganke és Danika bimbózó románcát láthatjuk (illetve azt, hogy Ganke elkotyogja Miles nevét, ahogy az várható is volt…), majd a Homokembert, Elektrót és Foltot, amint egy miniszövetséget alakítanak a Hatoson belül. A kettő közül talán ez utóbbi az izgalmasabb, egyrészt mert így a Vaspók és az idősebb Bombázó párosa után egy ellentétes tábor is létrejön a gonosztevők között, jól példázva, mennyire nem tudnak a bűnözők hosszabb ideig együttműködni anélkül, hogy ne kezdenének egymás ellen szövetkezni, másrészt meg így a Homokember és Elektró is szerephez jutottak (és persze egy kicsit Folt is, de szegény Vészmanó ezúttal kimaradt). A Hatos két újvilági tagja a többiek ellen? Ebből valami nagyon érdekes is kisülhet még!

Magáról a harcról, amely tehát a szám nagy részét kiteszi, egyébként sok mindent nem tudok írni – nyilván az efféle jeleneteknél sokkal inkább a rajzok dominálnak, mintsem a sztori. Ahogy már legutóbb is sejthettük, az adok-kapok nem alakul túl jól ifjú hőseink számára, Miles pedig teljesen kiakad, amikor lekerül a Vaspók maszkja, és meglátja mögötte a halottnak hitt nagybátyja arcát… bár a Secret Wars után neki ezen már nem is kéne annyira meglepődnie. Az univerzuma elpusztult (illetve ő így tudja), a családja és barátai vele együtt átkerültek egy másik realitásba, elhunyt édesanyja pedig visszatért az életbe. Ezek után mit számít az, hogy még Aaron bácsikája is újra él és virul? Na jó, nyilván túlzok, de értitek… Viszont ha már itt tartunk, vajon megtörtént egyáltalán Miles és Aaron előző összecsapása ebben a világban is, és ha igen, ugyanúgy, ahogy arra az Újvilágból emlékszünk?

Amit tudni érdemes Aaron Davis haláláról

prowler.jpgAhogy azt már az Aaronról írt karakterevolúciós bejegyzésben is érintettem, Miles nagybátyja (még anno az Újvilágban) életét vesztette évekkel ezelőtt, az Ultimate Comics: Spider-Man 12. számában. Már akkor is bűnöző volt, igaz még nem Vaspók, hanem Ragadozó (Prowler) néven ténykedett, így a szuperhősi karrierbe épp akkor belekezdő Milesszal hamar össze is rúgta a port.

Az ifjú Pókember megpróbált mindent, hogy ne kelljen harcolnia vele, ám Aaron nem hagyott neki más választást – ráadásul bonyolította a helyzetet az is, hogy Aaron tisztában volt unokaöccse titkával. Kettejük konfliktusa végül persze egy elkerülhetetlen összecsapásban csúcsosodott ki, amely során Miles próbált valódi hősként helytállni, de minden igyekezete ellenére Aaron életét vesztette, mikor meghibásodott a kezére szerelt, rengéshullámokat generáló kesztyűje. A fegyver felrobbant, a gonosztevő nagybácsit pedig azóta sem láttuk… egészen mostanáig. Nem meglepő tehát, hogy Milest kisebb sokk érte a halottnak hitt Aaron láttán.

Bármennyire is zavaros a Secret Wars fináléja óta, hogy ki él és ki halott, illetve hogy mi hogyan is változott meg Miles múltjában, azért én személy szerint örülök Aaron visszatérésének, és rettentő kíváncsi vagyok, hogyan reagál majd rá hősünk a folytatásban. Hasonlóképp érdekfeszítőnek érzem a Baljós Hatos belső dinamikájának alakulását, illetve a két Bombázó kapcsolatát, szóval végső soron van itt épp elég kibontásra váró történetszál, amelyekből lehet építkezni a továbbiakban. Meglátjuk, Bendis tud-e majd élni velük…

rajz.pngMint már fentebb említettem, erősen látványközpontú fejezettel van dolgunk, tudniillik rengeteg csatajelenet kapott helyet benne. Így Bazaldua kénytelen volt rendesen odatenni magát, és szavamra, most sem vallott kudarcot!

A csaták pörgősek, a harcoló felek folyamatosan mozognak, látványosabbnál látványosabb akciókat láthatunk a legkülönfélébb beállításokkal, ugyanakkor a lassabb párbeszédek is hibátlanul lettek illusztrálva. Különösen tetszett a felvonás vége, amikor Miles megpillantja Aaron arcát, és hatalmasra kerekednek a szemei a maszkján keresztül, majd teljes kétségbeeséssel rogy térdre. Csodásan drámai képsorok egy szemünk előtt fejlődő és egyre tehetségesebb rajzolótól!

vegszo.pngAnnak ellenére, hogy a cselekmény ismét valamivel lomhább a kelleténél, mégsem volt sok problémám ezzel a számmal, hála a szépen megrajzolt összecsapásoknak és a lassan, de biztosan kibontakozó, egyelőre a háttérben várakozó mellékszálaknak. Ha Bendis most vissza tud kapcsolni legalább a korábbi sebességbe, akkor igazán emlékezetessé is válhat a Sinister Six Reborn második fele.

Egyelőre bizalmat szavazok a folytatásnak, attól pedig nem tartok, hogy a rajzokkal bármi probléma lesz, szóval legyen ez négy Pókfej az ötből. Komolyan drukkolok, hogy a sorozat feltehetőleg utolsó Bendis által írt sztorija hozzá méltó befejezést kapjon.

spiderman236review.png

mileshead4.png

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr7313547475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása