Heti újdonságok újvilági jelenléttel – 2017. 29. hét

Az eredeti(?) Különítmény visszatér!

2017. július 26. - The_Maniac

ulti29banner.jpg

2017 a Marvel NOW! éve! Bizony, a Marvelnél egyre sűrűbben váltanak korszakot, így tavaly még alig szoktuk meg az All-New All-Different Marvel igen hosszúra sikeredett elnevezését, már jött is a váltás a Civil War II eseményeit követően (illetve bizonyos sorozatoknál már azokkal egy időben). Ebben az új ciklusban, ha lehet, még több fiatal hős kerül majd a reflektorfénybe, még multikultibb lesz minden és mindenki, még közelebb kerülnek egymáshoz a képregények és a mozifilmek, illetve még több eseménnyel boldogítanak majd minket, akár egyszerre, egymással párhuzamosan is. Hogy mindez kinek tetszik, és kinek nem, azt mindenki döntse el maga – én a magam részéről kitartok az Újvilág maradékánál, csakis azokra a címekre koncentrálva, amelyek valamilyen úton-módon kapcsolódnak a megsemmisült, egykori Újvilághoz. Ez annyit tesz, hogy a Spider-Man, az X-Men Blue és a Champions maradnak az állandó kiadványaim, és egyelőre semmi más.

Azért persze a három újvilági karakter, Miles Morales (és családja, barátai), Jimmy Hudson (és a négy másik újvilági mutáns), valamint a gonosz Reed Richards időről időre fel-felbukkannak ezen a két sorozaton kívül máshol is, ám amennyiben nincs igazán számottevő szerepük, nem írok róluk teljes, külön elemzést és értékelőt, mindössze egy egészen rövid bemutatót a heti újdonságok keretei között. Sőt, ami azt illeti, valójában itt is már erősen megszűröm, mi kerül terítékre, és mi nem: ezen okból kifolyólag maradhatott ki például a The Ultimates2 8. száma, amelyben Reed ugyan ármánykodott egy keveset, de azért annyit nem, hogy az indokoljon akár egy rövidebb bemutatót is. Ellenben a legfrissebb, kilencedik fejezetben már annál komolyabb szerepe van, bár még mindig nem annyi, hogy egy önálló, értékelő bejegyzést szenteljek a kiadványnak. A (múlt) heti újdonságok közé viszont így simán befér, szóval lássuk, miféle ördögi tervet kovácsol épp Reed!

Tovább
Image hosted by servimg.com

Spider-Men II #1

Két Pókember megfér egy univerzumban…?

smiibanner.jpg

Új megjelenés! Huh, tényleg öt éve lett volna, hogy a Spider-Men első sorozatát olvastam? Elképesztő, hogy száguld az idő… Pedig mintha csak tegnap történt volna Peter Parker és Miles Morales első találkozása az akkor még létező Újvilágban. Azóta megsemmisült a teljes multiverzum, lezajlott a Secret Wars, újjáépült a multiverzum nagy része (az Újvilág nélkül…), Miles az új Marvel-univerzum részévé vált, megharcoltak egy második Polgárháborút, felépült a Titkos Birodalom… és most itt vagyunk, a Spider-Men II nyitányánál. Akik olvasták az első minit, azok bizonyára hozzám hasonlóan a befejezése óta várják, hogy kiderüljön, ki is a másik Miles Morales, akire Peter rákeresett a záróoldalon. Nos, nem kapkodták el, de legalább ezúttal is a Bendis–Pichelli alkotópáros szolgáltatja nekünk a sztorit, ami már nem egy rossz előjel – ha valakik, ők talán képesek lesznek hozni ugyanazt a színvonalat, mint öt éve.

A nagy kérdés persze az, hogy működhet-e a folytatás úgy, hogy immár mindkét Pókember egyazon realitásban létezik. Az első Spider-Men cselekményének egyik legfőbb eleme a dimenziók közti utazás volt, illetve az, hogyan reagálnak a Peterhöz közel álló személyek újvilági verziói a felbukkanására. Az Újvilág pusztulásával a történet ezen szála teljesen kiesett, maradt tehát az új Marvel-univerzum és feltehetően valami egészen új fenyegetés egy alternatív Miles Morales képében (illetve nem is ő az alternatív, hiszen ő már eredetileg is a klasszikus Marvel-univerzumban létezett, tehát akkor a Pókember-Miles az alternatív… na jó, hagyjuk). Ebből a megváltozott alapfelállásból végül is bármi kisülhet még, jó és rossz is, ám azt mondom, maradjunk egyelőre bizakodók – még akkor is, ha Bendis legutóbbi eseményfolytatása, a Civil War II finoman szólva is megosztotta a rajongókat. Lássuk hát, hogy sikerült a kezdés!

Tovább

Heti újdonságok újvilági jelenléttel – 2017. 28. hét

Az X-Men megpróbáltatásai a Titkos Birodalomban

xblue7banner.jpg

2017 a Marvel NOW! éve! Bizony, a Marvelnél egyre sűrűbben váltanak korszakot, így tavaly még alig szoktuk meg az All-New All-Different Marvel igen hosszúra sikeredett elnevezését, már jött is a váltás a Civil War II eseményeit követően (illetve bizonyos sorozatoknál már azokkal egy időben). Ebben az új ciklusban, ha lehet, még több fiatal hős kerül majd a reflektorfénybe, még multikultibb lesz minden és mindenki, még közelebb kerülnek egymáshoz a képregények és a mozifilmek, illetve még több eseménnyel boldogítanak majd minket, akár egyszerre, egymással párhuzamosan is. Hogy mindez kinek tetszik, és kinek nem, azt mindenki döntse el maga – én a magam részéről kitartok az Újvilág maradékánál, csakis azokra a címekre koncentrálva, amelyek valamilyen úton-módon kapcsolódnak a megsemmisült, egykori Újvilághoz. Ez annyit tesz, hogy a Spider-Man, az X-Men Blue és a Champions maradnak az állandó kiadványaim, és egyelőre semmi más.

Azért persze a három újvilági karakter, Miles Morales (és családja, barátai), Jimmy Hudson (és a négy másik újvilági mutáns), valamint a gonosz Reed Richards időről időre fel-felbukkannak ezen a két sorozaton kívül máshol is, ám amennyiben nincs igazán számottevő szerepük, nem írok róluk teljes, külön elemzést és értékelőt, mindössze egy egészen rövid bemutatót a heti újdonságok keretei között. Sőt, ami azt illeti, valójában itt is már erősen megszűröm, mi kerül terítékre, és mi nem: ezen okból kifolyólag maradhattak ki például a Secret Empire eddigi számai, hiszen Miles ugyan itt-ott felbukkant bennük, a jelenléte mégis mindig tökéletesen elhanyagolható volt. Ugyanígy nem esett szó a Champions kilencedik fejezetéről sem, mivel Miles abban sem kapott igazán nagy szerepet, ahogy arról már írtam korábban is. Ugorjunk is most inkább Pókemberről az ifjú újvilági mutánsra, Jimmyre, és vele az X-Men Blue múlt heti, hetedik felvonására!

Tovább

Champions #10

A Titkos Birodalom üldözött Bajnokai

champ10banner.jpg

Új megjelenés! Nyugalom, nem ti néztetek félre valamit, és nem is én feledkeztem meg véletlenül egy számról: okkal hagytam ki a Champions múlt havi felvonását, ugyanis abban gyakorlatilag szinte semmi szerepe nem volt Milesnak, kizárólag Vivre fókuszáltak benne. Így most rögtön ugrunk is a legfrissebb, tizedik fejezetre, amely pedig már az aktuális, korszakzáró megaesemény, a Secret Empire mellékszálaként jelent meg. Képzeljétek most ide minden eddig leírt véleményemet arról, hogy egy nemrég indult, még bőven újnak számító sorozatot beleerőltetnek egy éppen zajló, temérdek címen átívelő sztoriba, és akkor nem kell újfent leírnom őket – akik rendszeresen olvassák a bejegyzéseimet, pontosan tudhatják, mennyire nem pártolom az efféle húzásokat. Szerintem a Secret Empire: Uprising épp elég lehetett volna a fiatal hősök szerepének bemutatására a Titkos Birodalomban, ez a mellékszál már sok…

De ha már így alakult, és a Bajnokok is bekeveredtek a Hidra csápjai közé, akkor igyekszem pozitívan hozzáállni a dologhoz és elfelejteni minden előítélemet az eseményekkel kapcsolatban. Mivel magát a fővonalat úgysem követem túl szorosan, legyen ez egy kísérlet arra, hogyan működik egy havonta megjelenő képregény egy nála jóval nagyobb kaliberű történet mellékszálaként úgy, hogy az olvasó közben csak érintőlegesen van tisztában a teljes képpel. A Secret Empire: Uprising esetében ez többé-kevésbé működött (fogjuk rá…), és mivel a Champions általában is egymástól javarészt független, különálló sztorikkal dolgozik, így van rá esély, hogy a cselekmény nem billen ki annyira a medréből a Secret Empire hatására sem. Hat Bajnok helyett három, ám minden más a régi, beleértve az írót és rajzolót is, szóval… lássuk akkor, mit sikerült kihozni a csapatból így, eseményestül, hidrástul, mindenestül.

Tovább

Előzetesek – 2017. október

Ismét új korszak veszi kezdetét

oct2017_banner.jpg

Marvel Legacy – ezzel a címmel veszi majd kezdetét októberben a Marvel legújabb korszaka. Igen, egy újabb korszak, és igen, ilyen hamar… Lassan jobban járnék, ha inkább évadoknak nevezném őket, hiszen a jelek szerint egy évnél tovább már nem is próbálják húzni ezeket a ciklusokat, és amint jön az ősz, váltanak, hogy fenntartsák az olvasók érdeklődését. Érdekes stratégia, ám egyelőre, minden negatív visszhang ellenére, úgy tűnik, többé-kevésbé működik… Bár a nagy konkurens, a DC mostanság általában kedvezőbb kritikákat kap képregényeire, az eladási listákon mégis mindig a Marvelnek sikerül megszereznie a vezető helyet. Ezek szerint tehát valamit nagyon jól csinálnak, és az egyre gyakoribb korszakváltások nem rázzák meg annyira a kemény rajongói magot, hogy elpártoljanak kedvenc sorozataiktól. Például én is itt vagyok, még mindig, várva az Újvilág valószínűtlen visszatérését… 

Hogy pontosan miből is áll majd a Marvel Legacy, arról már itt-ott nagy vonalakban beszámoltam: visszatérés a gyökerekhez, a régi, klasszikus hősökhöz, a sorozatok eredeti számozásához, illetve ahhoz, hogy kevesebb legyen az esemény és a „hősök a hősök ellen” típusú sztori. Aha. Na, majd meglátjuk… Én szokásomhoz híven mindössze pár címet vonultatok most fel a bejegyzésben, de már ezt a néhányat olvasva is megdőlni látszanak ezek az ígéretek. Két újvilági karakter, Miles és Jimmy lesznek a középpontban, mindketten rögtön négy-négy kiadvánnyal képviseltetve magukat. Pókember a Spider-Men II, a Spider-Man, a The Avengers és a Champions, míg Rozsomák fia az ezúttal is duplázó X-Men Gold és X-Men Blue oldalain bukkan majd fel, kisebb-nagyobb szerepet kapva. Ja, és persze az Újvilág újjászületését most se várja senki… Talán majd a következő korszakban/évadban.

Tovább

Spider-Man #18

Az anyai szeretet ereje

sm18banner.jpg

Új megjelenés! Ahogy az lenni szokott, amíg net nélkül voltam, nem kevés újvilági vonatkozású kiadvány jelent meg, úgyhogy lesz dolgom bőven az elkövetkező napokban a lemaradásaim pótlásával. Azt mondom, haladjunk időrendben, és kezdjük is rögtön a Spider-Man 18. számával, amelyben az előzetesek szerint Miles még mélyebbre merül a sötétségben a New York-i alvilág elleni harca közben. Ez bizony izgalmasan hangzik, még akkor is, ha ezeket a túldramatizált reklámszövegeket nem vesszük igazán komolyan, az pedig továbbra is külön öröm számomra, hogy ez alkalommal Bendis nem rángatta bele sorozatát az aktuális megaeseménybe. Jobb ez így, haladjon csak a sztori a maga kis medrében mindenféle zavaró tényező nélkül. Ettől függetlenül Miles így is, úgy is jelen van a Secret Empire fejezeteiben is, de egyetértek azzal, hogy a saját címe (főleg a Civil War II borzalmai után) maradjon távol tőle.

Már csak azért is lenne érdemes az egykori Újvilág Pókemberét önálló, kizárólag rá és közvetlen környezetére fókuszáló kalandokban szerepeltetni, mert (mint legutóbb is megírtam) a Marvel a jelek szerint egyre inkább szeretné az ifjú hőst a reflektorfény felé, Peter Parker mellé tolni. Aki nem hiszi, nézze csak meg a Pókember: Hazatérés című új Pók-filmet, amelyben az egyik mellékszereplő által gyakorlatilag már ki is kövezik az utat Miles színre lépéséhez a szinte biztosan elkészülő folytatásban, vagy a még fejlesztés alatt álló új Pókember-videojáték előzetesét, melyben konkrétan fel is bukkan a fiú pár pillanatra. Ekkora médiafigyelem középpontjában márpedig kutyakötelessége egy kiadónak színvonalas, csakis a karakterre koncentráló képregényekkel előrukkolnia, hogy addig népszerűsítsék figurájukat, amíg végképp be nem dobják a mély vízbe, ahonnan viszont már tényleg nincs visszaút. Én drukkolok neked, Miles!

Tovább

X-Men Blue #6

Madripoori mutáns-móka

xblue06banner.jpg

Új megjelenés! Nem titok, hogy számomra eddig az X-Men Blue a RessurXion címre keresztelt, a Marvel mutánsainak (és a Nemembereknek) a feltámasztását megcélzó kiadói kezdeményezés abszolút csúcspontja, ami azért is meglepő, mert különösöbben sosem rajongtam a múltból előrángatott eredeti ötösért. Mikor azonban felröppentek a hírek az ifjú Jimmy Hudson visszatéréséről, akihez aztán még hozzácsaptak rögtön négy további újvilági túlélőt, egyértelmű volt, hogy ez lesz az én X-sorozatom, nincs mese. Bevallom, Újvilág ide vagy oda, a többi cím nem igazán tudott megfogni, pedig tettem velük is egy próbát: az X-Men Gold és az Old Man Logan még talán elmennek, ám az All-New Wolverine, a Weapon X, a Cable, a Generation X, a Jean Grey és az Iceman a legkevésbé sem mozgatták meg a fantáziámat. Talán majd az Astonishing X-Men júliusban? Erősen kétlem, de majd meglátjuk.

Na de rátérve az X-Men Blue legfrissebb fejezetére: az előző számról szinte csak jókat tudtam írni, ahogy az azt megelőzőről is, szóval az elvárásaim elképesztően magasak voltak az e heti felvonással kapcsolatban. Talán túl magasak is… Azt már a megjelenés előtt sejtettem, hogy az Új Martalócok most egy időre háttérbe fognak vonulni, így csak Jimmy marad újvilági kedvenceim közül, de sebaj, gondoltam, egy számomra érdekes karakter is több, mint a semmi. A borító alapján arra következtettem, hogy akár még egy fontos, központi szerepet is megcsíphet, és ebben szerencsére nem is tévedtem, ám a történet, melyet fiatal hősünk és társai kaptak… Nos, a részletes véleményemet a kattintás után olvashatjátok a folytatásban, szóval elöljáróban legyen elég annyi, hogy én sem magasztalok az egekig bármit, csakis azért, mert van benne egy vagy több újvilági karakter. Ezen bejegyzésem ékes bizonyítéka lesz ennek… 

Tovább

Karakterevolúció: Nomi Blume

A mágnesesség ifjú úrnője

nomibanner.jpg

Most, hogy az új Marvel-univerzum hirtelen öt újvilági mutánssal is gazdagodott, nem is kérdés, hogy folytatnom kell a rájuk fókuszáló karakterevolúciós bejegyzéseket. Mint tudjuk, az Újvilág létezése alatt számos katasztrófán esett túl viszonylag rövid időn belül, hogy aztán végül teljesen meg is semmisüljön, és ezen események során bizony nem kímélték a karaktereket sem – úgyhogy nagyon meg kell becsülnünk azokat, akik még élnek, és szinte a kezdetektől velünk vannak. A karakterevolúciók bemutatása során ezekre a szereplőkre koncentrálok kisebb-nagyobb képgalériák formájában, mindig kiemelve egyet, akivel először még az Újvilágban találkozhattunk, ám szerencsésen túlélte annak pusztulását.

Az ilyen régi, nagy nevek persze elkerülhetetlenül is rengeteg változáson estek át első megjelenéseik óta, hiszen aki túlél olyan globális pusztításokat, mint az Ultimatum, a Cataclysm, illetve a mindennek véget vető Secret Wars, hogy csak a három legnagyobbat említsem, az nyilvánvalóan lelkileg és testileg is átalakul. Nem kivétel ez alól mai karakterünk, Nomi Blume, azaz Mach-2 sem, aki ugyan nem olyan nagyon régen, az Újvilág harmadik korszakában lépett színre, de azért azóta bőven kijutott neki jóból is, rosszból is (inkább az utóbbiból). A kishölgy viszont igazi harcos és túlélő, így sikeresen átjutott az új Marvel-univerzumba is a világa pusztulása után. Jöjjön hát az ő története képekben!

Tovább

Előzetesek – 2017. szeptember

Póknemzedékek

sept2017banner.jpg

Nos, úgy tűnik, hiába reménykedtem magamban, az Újvilág újjászületése végül csak elmarad – vagy ha mégis sor kerül majd rá, akkor vagy nem szeptemberben, vagy nagyon jól titkolják. Egyelőre mindössze a Secret Empire cselekményét lezáró és az új korszakot megnyitó Marvel Legacy című különszámtól, illetve a feltehetően hozzá kapcsolódó Generations-kiadványoktól hangos az ősz első hónapjának előzeteslistája, egyértelműen szinte minden ezekre van kihegyezve. Nem is csoda: a Marvel ily módon kíván (ismét) vadonatúj fejezetet nyitni, hogy visszatérjenek a gyökerekhez, a régi, klasszikus hősökhöz, a sorozatok eredeti számozásához, illetve a hírek szerint ahhoz, hogy a ritkábban jelentkező események mellett kevesebb, de minőségibb címmel képviseltessék magukat a továbbiakban. Nagyra törő célok, melyek teljesítése nem lesz könnyű feladat, főleg ha közben az újabb karaktereket sem szeretnék elhanyagolni.

Márpedig úgy tűnik, nem fogják elhanyagolni őket, hiszen az újvilági túlélők közül mind Miles, mind Jimmy jelen lesznek, ráadásul mindketten több alkalommal is a hónap során. Miles a másik Pókemberrel, Peter Parkerrel fog osztozni a már fentebb említett egyik Generations-képregény, a The Spiders, valamint a Spider-Men II soron következő részének oldalain, és persze ott lesz még saját sorozata, a Spider-Man is. Jimmy pedig marad az eredeti ötösből álló X-Mennel az ezúttal is kétszer megjelenő X-Men Blue számaiban. Végezetül a Champions… Hát, őszintén szólva nem vagyok biztos benne, lesz-e bármilyen újvilági vonatkozása, hiszen az előzetes alapján eléggé átalakul majd a csapat, ami akár Miles kilépését is jelentheti. Mindegy, meglátjuk, én mindenesetre betettem az előzetesek közé. Oké, bevezetőnek ennyi talán elég lesz, katt tovább a szeptemberi kínálatért!

Tovább

Karakterevolúció: Higanyszál

Szélsebesen az Újvilágból az új Marvel-univerzumba

quick.jpg

Most, hogy az új Marvel-univerzum hirtelen öt újvilági mutánssal is gazdagodott, nem is kérdés, hogy folytatnom kell a rájuk fókuszáló karakterevolúciós bejegyzéseket. Mint tudjuk, az Újvilág létezése alatt számos katasztrófán esett túl viszonylag rövid időn belül, hogy aztán végül teljesen meg is semmisüljön, és ezen események során bizony nem kímélték a karaktereket sem – úgyhogy nagyon meg kell becsülnünk azokat, akik még élnek, és szinte a kezdetektől velünk vannak. A karakterevolúciók bemutatása során ezekre a szereplőkre koncentrálok kisebb-nagyobb képgalériák formájában, mindig kiemelve egyet, akivel először még az Újvilágban találkozhattunk, ám szerencsésen túlélte annak pusztulását.

Az ilyen régi, nagy nevek persze elkerülhetetlenül is rengeteg változáson estek át első megjelenéseik óta, hiszen aki túlél olyan globális pusztításokat, mint az Ultimatum, a Cataclysm, illetve a mindennek véget vető Secret Wars, hogy csak a három legnagyobbat említsem, az nyilvánvalóan lelkileg és testileg is átalakul. Nem kivétel ez alól mai karakterünk, Pietro Lensherr, azaz Higanyszál sem, aki annak idején még az Újvilág legelső korszakában lépett színre, majd oszlopos tagja lett a Különítménynek, hogy aztán végül újra a gonosztevők oldalán lelje látszólagos halálát. Valahogy azonban mégis sikerült visszatérnie az élők közé, és most ő is átkeveredett az új Marvel-univerzumba. Jöjjön hát az ő története képekben!

Tovább