Karakterevolúció: Jimmy Hudson

Az ifjabb Rozsomák útja napjainkig

2017. április 24. - The_Maniac

jimmy.jpg

Most, hogy az új Marvel-univerzum immár bizonyosan újabb újvilági túlélővel fog gazdagodni, úgy éreztem, ideje lenne feltámasztani a karakterevolúciós bejegyzéseket. Mint tudjuk, az Újvilág létezése alatt számos katasztrófán esett túl viszonylag rövid időn belül, hogy aztán végül teljesen meg is semmisüljön, és ezen események során bizony nem kímélték a karaktereket sem – úgyhogy nagyon meg kell becsülnünk azokat, akik még élnek, és szinte a kezdetektől velünk vannak. A karakterevolúciók bemutatása során ezekre a szereplőkre koncentrálok kisebb-nagyobb képgalériák formájában, mindig kiemelve egyet, akivel először még az Újvilágban találkozhattunk, ám szerencsésen túlélte annak pusztulását.

Az ilyen régi, nagy nevek persze elkerülhetetlenül is rengeteg változáson estek át első megjelenéseik óta, hiszen aki túlél olyan globális pusztításokat, mint az Ultimatum, a Cataclysm, illetve a mindennek véget vető Secret Wars, hogy csak a három legnagyobbat említsem, az nyilvánvalóan lelkileg és testileg is átalakul. Nem kivétel ez alól mai karakterünk, Jimmy Hudson sem, aki annak idején az Újvilág második nagy korszakában „született”, majd oszlopos tagja lett az X-Mennek, hogy végül ő is látszólagos halálát lelje a régi multiverzum megszűnésekor. Valahogy azonban mégis sikerült túlélnie ezt a kozmikus katasztrófát, és ő is átkeveredett az új Marvel-univerzumba. Jöjjön hát az ő története képekben!

Tovább

Előzetesek – 2017. július

A Pókemberek újabb közös kalandja!

july2017banner.jpg

Vannak azok az események, amelyeket már hónapokkal korábban meglengetnek az olvasók előtt, ezerrel nyomatják a marketinggépezetet, temérdek előzetest és kedvcsináló oldalt tesznek közzé, hogy aztán a tényleges megjelenéskor a csillagokig repülhessenek az eladási számok. Jól ismerjük ezeket, hiszen a Marveltől hosszú ideje nem is nagyon kapunk mást, csak ilyen „világrengető” sztorikat egymás után, sorozatban, nem ritkán egyszerre többet is párhuzamosan. Aztán ritkább esetben fel-felbukkannak olyan címek is, amelyekről egyetlen szót sem hallhattunk előtte, és váratlanul, a semmiből tűnnek fel afféle kellemes meglepetésként. Na, ilyen lesz júliusban a Spider-Men II,  amely a méltán népszerű Peter–Miles közös kaland folytatásaként érkezik majd, komolyabb beharangozás nélkül. Jómagam ennek rendkívül örülök, hiszen az első Spider-Men a mai napig az egyik kedvenc Pók-sztorim.

Persze lesz itt még más is júliusban, amely újvilági szempontból meglehetősen sűrűnek ígérkezik, még a Spider-Men II nélkül is. E hónapra időzítik például a Secret Empire 7. számát, amelyben (legalábbis az előzetes szerint) Miles is kulcsszerepet fog kapni, így semmiképp sem kerülhetem majd meg, még ha a többi fejezetet ki is hagyom – meglátjuk, hogy alakul majd a cselekmény, de most egyelőre ebből az eseményből csupán erről az egy kiadványról fogok szót ejteni. Illetve majdnem erről az egyről, ugyanis a Champions 10. száma is a Secret Empire részeként jelenik majd meg, szóval bizonyos szempontból az is hozzá sorolható. Természetesen Miles saját sorozata, a Spider-Man is képviseltetni fogja magát egy újabb fejezettel, valamint a gonosztevőként ténykedő, újvilági Reed Richards sem fog unatkozni, és ez alkalommal a The Ultimates2 oldalain láthatjuk majd viszont. Bevezetőnek ennyi, katt tovább a többiért!

Tovább

Heti újdonságok újvilági jelenléttel – 2017. 15. hét

Újabb újvilági karakter tér vissza…?

xmenblue1banner.jpg

2017 a Marvel NOW! éve! Bizony, a Marvelnél egyre sűrűbben váltanak korszakot, így tavaly még alig szoktuk meg az All-New All-Different Marvel igen hosszúra sikeredett elnevezését, már jött is a váltás a Civil War II eseményeit követően (illetve bizonyos sorozatoknál már azokkal egy időben). Ebben az új ciklusban, ha lehet, még több fiatal hős kerül majd a reflektorfénybe, még multikultibb lesz minden és mindenki, még közelebb kerülnek egymáshoz a képregények és a mozifilmek, illetve még több eseménnyel boldogítanak majd minket, akár egyszerre, egymással párhuzamosan is. Hogy mindez kinek tetszik, és kinek nem, azt mindenki döntse el maga – én a magam részéről kitartok az Újvilág maradékánál, csakis azokra a címekre koncentrálva, amelyek valamilyen úton-módon kapcsolódnak a megsemmisült, egykori Újvilághoz. Ez annyit tesz, hogy a Spider-Man és a Champions maradnak az állandó kiadványaim, és egyelőre semmi más.

Azért persze a két újvilági karakter, Miles Morales (és családja, barátai) és a gonosz Reed Richards időről időre fel-felbukkannak ezen a két sorozaton kívül máshol is, ám amennyiben nincs igazán számottevő szerepük, nem írok róluk teljes, külön elemzést és értékelőt, mindössze egy egészen rövid bemutatót a heti újdonságok keretei között. Sőt, ami azt illeti, valójában itt is már erősen megszűröm, mi kerül terítékre, és mi nem: ezen okból kifolyólag maradhatott ki például az Old Man Logan 20. száma, hiszen Miles ugyan benne volt, a jelenléte mégis tökéletesen elhanyagolható volt. Most viszont jöjjön valami egészen más, amihez nincs köze se Milesnak, se Reednek… Igen, így van, nem gépeltem félre és nem is bolondultam meg: könnyen lehet, hogy egy vadonatúj sorozat, az X-Men Blue oldalain visszahoznak egy rég halottnak hitt újvilági mutánst, hogy aztán bekerüljön a fiatal X-ek csapatába! Persze egyelőre nem merek semmit elkiabálni

Tovább

Champions #7

A Bajnokok bukásának kezdete…?

champ07banner.jpg

Új megjelenés! A Champions indulásakor a Marvel NOW! korszakának egyik zászlóshajójaként volt beharangozva, egy olyan vadonatúj, lendületes, fiatalos és friss sorozatként, amely végre felpezsdíti majd az állóvizet a legnépszerűbb, ifjú hősök főszereplésével. Pókember, Ms. Marvel, Küklopsz, Nova, Viv és Hulk közös kalandjait kezdetben valóban jókora érdeklődés övezte, ám ahogy haladtunk előre az időben, egyre lejjebb és lejjebb csúsztak az eladási listákon. Mára ugyan kialakult egy kemény rajongói mag körülöttük, de majdnem biztos, hogy új olvasókat már nem fognak átcsábítani maguk mellé, legalábbis addig nem, amíg a jelenlegi, erős politikai-társadalmi elkötelezettségű történeteik ugyanígy folytatódnak. A fórumokat és kritikákat olvasgatva világos, hogy a nagy többség kezd kissé besokallni azoktól a témáktól, amelyeket Mark Waid nem lankadó lelkesedéssel boncolgat képregénye oldalain.

Megértem őket. Bár jómagam továbbra is kedvelem, sőt általában előnyben részesítem a mélyebb, komolyabb mondanivalójú sztorikat, egy idő után tényleg fárasztó lehet csak ilyesmiket olvasni – különösen egy olyan sorozatban, amely a fiatalabb korosztályt (is) célozza. Azt mondom, igenis jó ötlet bevonni a való világ történéseire reflektáló gondolatokat, kérdéseket akár az efféle képregényekbe is, ugyanakkor rendkívüli módon vigyázni kell a megfelelő egyensúlyra a „komolykodás” és „lazáskodás” között. Így visszaolvasva tény és való, hogy a Champions egy ideje bizony átesett a ló túloldalára, és a mérleg nyelve egyértelműen elbillent a „komolykodás” irányába, alig-alig hagyva teret a humornak, akciónak és az olyan igazi, „szuperhősös” kalandoknak. Az előző számban már nálam is rezgett a léc, és csaknem károsnak ítéltem az abban megfogalmazottakat – lássuk, változott-e azóta valami…

Tovább

Spider-Man #15

Morales családi dráma

sm15banner.jpg

Új megjelenés! Totál jellemző, hogy pont akkor adják ki mindkét általam követett sorozatból a legújabb felvonást, amikor hosszú idő óta a legkevésbé vagyok elérhető. Jelentősen korlátozva volt/van a nethozzáférésem az elmúlt napokban, sőt hetekben, úgyhogy elnézést a csúszásért: a Spider-Man most bemutatásra kerülő 15. száma bizony már a hónap elején megjelent, ám én csupán most jutottam oda, hogy meg is osszam veletek szokásos kis értékelőmet a fejezetről. Mostanra nagy valószínűséggel már mindenki túl van rajta, aki követi Miles önálló, saját címét – őket nagy meglepetések nem fogják érni a történettel kapcsolatban, de talán még nekik is tudok újat mondani erről-arról, vagy legalábbis a véleményem érdekes lehet a számukra is. Akik pedig nem a Spider-Man rendszeres olvasói… nos, azok feltehetőleg ezt a blogot amúgy sem olvassák, szóval nekik nincs is értelme üzennem.

Rátérve magára a kiadványra: úgy tűnik, végre visszakanyarodunk arra az útra, amelyen a sorozat tavaly elindult, és kisebb, személyesebb, csakis Milesra és környezetére koncentráló történeteket fogunk kapni, mindenféle esemény, dimenzióutazás és egyéb zavaró tényező nélkül – legalábbis Bendis most épp ezzel hitegeti rajongóit. A 15. szám alapján ez az ígérete kivételesen megvalósulni látszik, úgyhogy kezdhetünk reménykedni, hogy az egykori Újvilág atyja talán most az egyszer nem a levegőbe beszélt… Rég vágyom már arra, hogy sikeresen felidézzék bennem a régi, legelső újvilági képregény, az Ultimate Spider-Man hangulatát, és ki merem jelenteni, hogy az itt megkezdett irányvonalat követve a Spider-Man akár képes is lehet erre – erős hangsúllyal az akár szón, hiszen azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hányszor okozott Bendis nekünk csalódást az elmúlt években…

Tovább

Heti újdonságok újvilági jelenléttel – 2017. 13. hét

Régi „barátok” új köntösben

iim06banner.jpg

2017 a Marvel NOW! éve! Bizony, a Marvelnél egyre sűrűbben váltanak korszakot, így tavaly még alig szoktuk meg az All-New All-Different Marvel igen hosszúra sikeredett elnevezését, már jött is a váltás a Civil War II eseményeit követően (illetve bizonyos sorozatoknál már azokkal egy időben). Ebben az új ciklusban, ha lehet, még több fiatal hős kerül majd a reflektorfénybe, még multikultibb lesz minden és mindenki, még közelebb kerülnek egymáshoz a képregények és a mozifilmek, illetve még több eseménnyel boldogítanak majd minket, akár egyszerre, egymással párhuzamosan is. Hogy mindez kinek tetszik, és kinek nem, azt mindenki döntse el maga – én a magam részéről kitartok az Újvilág maradékánál, csakis azokra a címekre koncentrálva, amelyek valamilyen úton-módon kapcsolódnak a megsemmisült, egykori Újvilághoz. Ez annyit tesz, hogy a Spider-Man és a Champions maradnak az állandó kiadványaim, és egyelőre semmi más.

Azért persze a két újvilági karakter, Miles Morales (és családja, barátai) és a gonosz Reed Richards időről időre fel-felbukkannak ezen a két sorozaton kívül máshol is, ám amennyiben nincs igazán számottevő szerepük, nem írok róluk teljes, külön elemzést és értékelőt, mindössze egy egészen rövid bemutatót a heti újdonságok keretei között. Sőt, ami azt illeti, valójában itt is már erősen megszűröm, mi kerül terítékre, és mi nem: ezen okból kifolyólag maradhatott ki például a Monsters Unleashed! 5. és az America 1. száma, hiszen Miles ugyan benne volt mindkettőben, a jelenléte mégis tökéletesen elhanyagolható volt. Az Old Man Logan 19. számával sem foglalkoztam – hiába láthattuk abban Pókembert valamivel többet, mégsem éreztem annyira jelentősnek ezt a vendégszereplését sem. Jöjjön hát inkább most Miles helyett Reed Richards az Infamous Iron Man legfrissebb felvonásában Fátum Doktor oldalán!

Tovább

Spider-Gwen #18

Sosemvolt szerelem

sgwen18banner.jpg

Új megjelenés! Tény és való, hogy egy hosszabb ideig húzódó sztorinak általában a végét a legnehezebb tisztességesen, az elvárásoknak megfelelően megírni, ráadásul ez hatványozottan igaz az eseményekre és a nagyobb horderejű, akár több címen is átívelő történetekre. Még akár azt is megkockáztatnám, hogy a legtöbb esetben gyakorlatilag lehetetlen olyan befejezést alkotni, amely minden rajongónak tetszene, hiszen mindig van olyan, aki máshogy képzelte el a lezárást, aki egész mást várt tűkön ülve, és mivel nem azt kapta, ezért csalódottan, dühösen áll tovább, nem egyszer hangot is adva különféle fórumokon ezen csalódottságának. Ismerem ezt az érzést, hiszen jómagam is gyakran éltem már át, és még nyilván át is fogom élni párszor, ahogy ti is. Ez van. Szoktassuk hát magunkat a gondolathoz, miszerint bármennyire is fantasztikusan kezdődik valami, a végére attól még nagyon könnyen válhat csapnivalóvá.

Persze tudom én, hogy akárhogy is próbálunk ellenállni, akárhányszor is emlékeztetjük magunkat a múltban átélt sérelmeinkre, idővel mindig jön egy-egy bejelentés vagy előzetes, amely felkelti az érdeklődésünket, és mire feleszmélünk, már mi is a hype-vonaton robogunk a biztos katasztrófa felé. Nem tagadom, én is így jártam most Miles és Gwen közös kalandjával, pedig így utólag visszatekintve tudhattam volna, hogy nem lesz jó vége, ha hagyom magam átverni… és tessék, mégsem hallgattam a józan ész hangjára. Pedig nem egyszer bizonyosodhattunk már meg róla, hogy a Marvelnél nem szeretnek kockázatot vállalni, inkább választják a biztosabb, jól bejárt utakat, mintsem meglépjenek valami igazán eredetit és újszerűt, főleg azóta, amióta a Disney tulajdonába kerültek. Egy ilyen bevezető után talán már sejthetitek is, mi lett a Sitting in a Tree végkifejlete, de azért katt tovább a részletekért…

Tovább

Előzetesek – 2017. június

Pókember és csodálatos barátai

june17banner.jpg

Hajh… Nem úszom meg, igaz? Akárhogy is próbálom, nem fogom tudni megkerülni a Marvel nagy nyári eseményét, és valamilyen szinten kénytelen leszek belemászni a Secret Empire cselekményébe – még ha talán nem is a fősorozaton belül, ám az már tuti, hogy lesz legalább egy mellékszál, amelyben Miles részt fog venni. Ez a Secret Empire: Uprising címet kapta, ám emellett, legalábbis elnézegetve a júniusi borítókat, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Pókember szerepet kap majd még máshol is, akár még magában a központi sztoriban is. Mindegy, egyelőre makacsul kitartok, és csak és kizárólag arra az egy képregényre koncentrálok, amelyben holtbiztos, hogy benne lesz Miles… a többi meg majd idővel kiderül. A lényeg, hogy ne lepődjetek meg, ha majd júniusban az itt felsoroltaknál valamivel több sorozattal / minisorozattal / különszámmal foglalkozom, ez simán előfordulhat az eddigi előzetesek alapján.

A hozzám hasonló „eseményfóboknak” ellenben jó hír lehet, hogy a Secret Empire azért még messze nem fog begyűrűzni minden sorozatba, a nagy részüket egyelőre megkímélik majd tőle (persze ki tudja, meddig…), így a Titkos Birodalom például a Spider-Man és a Champions fejezeteit is el fogja kerülni. Miles köszöni szépen, jól ellesz az ő csodálatos barátaival, míg a Bajnokok közül ez alkalommal Viv kerül majd a reflektorfénybe (vagyis könnyen előfordulhat, hogy Pókember alig vagy egyáltalán nem is szerepel majd a júniusi felvonásban). Talán Reed is jelen lesz még az Infamous Iron Man oldalain, illetve gyanús, újvilági jellegű mozgolódások zajlanak a The Mighty Thor és az X-Men Blue környékén is, viszont ezek még annyira csupán a tippelgetés fázisában vannak, hogy nem is kívánok rájuk jelen pillanatban több szót áldozni. Meglátjuk, amikor meglátjuk, addig pedig türelem, és jöjjenek az első nyári hónap előzetesei!

Tovább

Spider-Man #14

Száll a két pók világról világra

sm14banner.jpg

Új megjelenés! Elérkeztünk hát ehhez is: a Sitting in a Tree, Pókember és a Póknő közös kalandjának utolsó hónapja ez, ez alkalommal az utolsó előtti fejezettel, jövő héten pedig a fináléval. Mintha csak tegnap kezdődött volna kettejük románcának története, és máris a célegyenesbe értünk, köszönhetően annak, hogy havi két felvonást is kaptunk – egyet a Spider-Man, egyet a Spider-Gwen oldalain. Ha engem kérdeztek, így kell sikeresen és gyorsan levezényelni egy eseményt vagy nagyobb jelentőségű sztorit két íróval, két rajzolóval, két sorozatban, a hat részt felosztva három-háromra. Nem voltak megjelenési csúszások, variálások, átírások… és igen, a Marvelnél manapság már ez önmagában is komoly teljesítménynek számít (ami valahol azért szomorú, de ebbe most ne menjünk bele). Szóval csak és kizárólag a tervezést és együttműködést tekintve, a Sitting in a Tree mindenképp egyértelmű sikerként könyvelhető el.

Hogy aztán a cselekmény, a rajzok, valamint úgy egyáltalán a teljes összkép is ugyanilyen pozitív élménnyel gazdagít-e majd minket a lezáráskor, annak megválaszolására még várnunk kell egy kicsit, ugyanis az eddigiek alapján jelen pillanatban még megtippelni is nehéz, hova fut majd ki a történet. Tényleg összejön egymással Miles és Gwen? Ha igen, mennyire lesz hosszú életű a kapcsolatuk? És hogy fog egyáltalán működni? Vagy az egész egy figyelemfelkeltő marketingfogás volt csupán? A befejezés talán inkább Miles és édesapja viszonyára koncentrál majd, míg Gwen háttérbe szorul? Fogalmam sincs, és tényleg, aki velem együtt olvassa a fejezeteket, az talán egyetért velem, hogy ebből még bármi kisülhet. Én a magam részéről továbbra is a „Hajrá, Gwiles!” tábort erősítem, azaz drukkolok a két fiatal szerelmének, már csak azért is, hogy ne vesszen kárba ez a három hónapnyi felvezetés… Katt után a friss fejlemények!

Tovább

Heti újdonságok újvilági jelenléttel – 2017. 9. hét

Szörnyek szörnyek ellen

mu04banner.jpg

2017 a Marvel NOW! éve! Bizony, a Marvelnél egyre sűrűbben váltanak korszakot, így tavaly még alig szoktuk meg az All-New All-Different Marvel igen hosszúra sikeredett elnevezését, már jött is a váltás a Civil War II eseményeit követően (illetve bizonyos sorozatoknál már azokkal egy időben). Ebben az új ciklusban, ha lehet, még több fiatal hős kerül majd a reflektorfénybe, még multikultibb lesz minden és mindenki, még közelebb kerülnek egymáshoz a képregények és a mozifilmek, illetve még több eseménnyel boldogítanak majd minket, akár egyszerre, egymással párhuzamosan is. Hogy mindez kinek tetszik, és kinek nem, azt mindenki döntse el maga – én a magam részéről kitartok az Újvilág maradékánál, csakis azokra a címekre koncentrálva, amelyek valamilyen úton-módon kapcsolódnak a megsemmisült, egykori Újvilághoz. Ez annyit tesz, hogy a Spider-Man és a Champions maradnak az állandó kiadványaim, és egyelőre semmi más.

Azért persze a két újvilági karakter, Miles Morales (és családja, barátai) és a gonosz Reed Richards időről időre fel-felbukkannak ezen a két sorozaton kívül máshol is, ám amennyiben nincs igazán számottevő szerepük, nem írok róluk teljes, külön elemzést és értékelőt, mindössze egy egészen rövid bemutatót a heti újdonságok keretei között. Sőt, ami azt illeti, valójában itt is már erősen megszűröm, mi kerül terítékre, és mi nem: ezen okból kifolyólag maradhatott ki például a Monsters Unleashed! 3. száma,  hiszen Miles ugyan benne volt, a jelenléte mégis tökéletesen elhanyagolható volt. Bevallom, sokat gondolkodtam azon, hogy a héten megjelent negyedik fejezet bekerüljön-e a heti újdonságok közé, vagy hanyagoljam, mint az előző felvonást, ám mivel ebben Miles az eddigiekhez képest végre egy leheletnyit komolyabb szerepet kapott, beadtam a derekam, és elkészült ez a bejegyzés. A folytatásért katt tovább!

Tovább