Civil War – A Secret Wars világai I.

A Csatavilág Polgárháborúja

2014. december 09. - The_Maniac

Ahogy arról már korábban írtam, a jövő évi megaesemény, a Secret Wars köré a Marvelnél már idén óriási reklámkampányt kezdtek építeni, így már láthattunk például jó párat a Csatavilágon helyet kapó realitások közül kedvcsináló képek formájában. Ezeket próbálom a ma kezdődő bejegyzéseimben minél részletesebben bemutatni, hiszen az Újvilág is részt vesz majd a sztoriban, és nagy valószínűséggel kapcsolatba fog kerülni ezekkel a világokkal valamilyen formában.

Jómagam azonban messze nem vagyok szakértője az itt bemutatásra kerülő címeknek, sztoriknak és univerzumoknak, ezért előre is elnézést, ha valamit rosszul tudok – ilyenkor bátran javítsatok ki! Igyekeztem minél több forrásból utánanézni az adatoknak, hogy ne valljak szégyent, és csak remélni merem, hogy sikerült. Ma azzal a világgal, vagy sokkal inkább sztorival kezdünk, amellyel a Marvel is elkezdte az akkor még rejtélyes előzetesek sorát: ez a Civil War!

INNENTŐL KOMOLY SPOILERVESZÉLY JELENLEG FUTÓ, MAGYAR NYELVŰ SOROZATOKKAL KAPCSOLATBAN IS!!!


Én szóltam.

cw.jpg


Miről szólt?

A klasszikus Marvel-univerzumban játszódó Civil War egy igazi akcióképregény volt, mely során a hősök egymás ellen fordultak egy szuperképességű emberekre szabott regisztrációs törvény miatt. A főszálat az Újvilág egyik atyja, Mark Millar írta, a rajzok pedig Steve McNiven munkái.

Az Új Harcosok nevű viszonylag tapasztalatlan szuperhős-csapat számos ártatlan áldozatot szedő, balul elsült akciója után, a közvélemény nyomására az amerikai kormány úgy döntött, ideje az ellenőrzése alá hajtani és szervezett keretek közé szorítani a szuperhősök tevékenységét. A Szuperhumán Regisztrációs Törvény értelmében minden szuperképességekkel bíró egyénnek regisztrálnia kellett magát a hatóságoknál, felfedve ezáltal titkos személyazonosságát, és belépve így az Egyesült Államok kormányának engedélyezett közszolgái közé. Cserébe kiképzést, fizetést és a S.H.I.E.L.D. támogatását kapták.

A törvény legnagyobb támogatója Vasember volt, de mellé állt még Hank Pym, Reed Richards és a legtöbb olyan szuperhős is, akik már eleve a kormánynak dolgoztak, vagy akiknek nem volt titkos a személyazonossága. Kivétel volt ez alól Pókember, aki eleinte szintén támogatta a rendeletet, és ennek fényében nyilvánosan felfedte, hogy a neve Peter Parker.

Amerika Kapitány ezzel szemben úgy látta, hogy a kormány ezzel a törvénnyel akarja az irányítása alá hajtani a szuperképességűek teljes közösségét, megszabva nekik azt is, hogy kikkel harcolhatnak. Attól félve, hogy az Egyesült Államok a szuperhősöket fogja majd használni a politikai problémák elsimítására, és hogy a titkos személyazonosságok felfedése borzalmas következményekkel járhat, a Kapitány ellenállást szervezett olyan más, vele egyetértő hősökkel, mint Herkules, Luke Cage, Kábel, és sok más fiatal, utcai harcos.

A két oldal összecsapott, míg végül Amerika Kapitány úgy döntött, megadja magát.

Magyarul is megjelent?

Igen, méghozzá nemcsak a főszál, de pár fejezet az előzményekből és az utózöngékből is.

A Polgárháború előszele (előzmények):

  • A Csodálatos Pókember 2011/1-2.

Maga az esemény és a mellékszálak:

  • Polgárháború: A háború kezdete
  • Polgárháború: A háború vége
  • A Hihetetlen Pókember 2012/1-3.
  • Marvel+ 2012/1.

Polgárháború: A vallomás (epilógus):

  • Marvel+ 2012/2.

Milyen volt a fogadtatása?

Az eladási listákon egyértelműen tarolt, de tény, hogy azért megosztotta az olvasókat. Többnyire olyasmikért kritizálták, mint hogy elindította azt a trendet, hogy a szuperhősök inkább egymással küzdjenek, mintsem az ellenségeikkel, vagy hogy a hangulata túl sötét és komoly lett, illetve hogy nem volt elég politikai machináció a sztoriban.

Az esemény körüli felhajtás egyébként sokkal erőteljesebb nyomot hagyott sokakban, mint maga a képregény. Aki akkoriban követte a Marvel kiadványait, az nem kerülhette el a „Te kinek az oldalán állsz?” szlogenű reklámkampányt, amely szinte minden rajongót magával ragadt, és valóban érdekes volt követni, hogy melyik hős éppen ki mellett foglal állást.

Ha pedig csak a fővonalat bemutató minisorozatot nézzük, akkor is egy látványos, élvezetes szuperhős-háborút kapunk. Való igaz, hogy a politikai vonal nem túl erős benne, de Millar védelmében szóljon az a nyilatkozata, miszerint ebben a sztoriban nem is arra akart koncentrálni – azt meghagyta a The Ultimates köteteire. Steve McNiven csodálatos rajzai mellett egyébként nem is hiányzik annyira ez az elem, jó ez így is, ahogy van.

giant.jpg

Elhunyt valaki?

Bill Foster, vagyis Góliát. A Tony Stark, Hank Pym és Reed Richards által készített Thor-klón végzett vele. A klón rendelkezett Thor minden erejével, de az erkölcsösségével már korántsem. Ez volt a háború egyik nagy fordulópontja, amelyet követően többen is átgondolták, hogy melyik oldalt támogassák. A Kapitány társai közül páran végül a regisztráció mellett döntöttek, míg Vasember jó néhány szövetségese otthagyta őt és az ellenállókhoz csatlakozott például Pókember is.

cw1.jpg

Hosszú távú következmények

Bár a két oldal vezetője Vasember és Amerika Kapitány voltak, mégis leginkább Pókember élete változott meg az esemény hatására. Még a törvény támogatói között felfedte valódi kilétét, és ezzel minden ellensége megtudta, ki ő és hol találják. Amikor a lelkiismerete hatására végül az ellenállókhoz csatlakozott, elvesztette a S.H.I.E.L.D. védelmét, és így lehetősége nyílt egy orgyilkosnak meglőni May nénit. Ezzel Peter teljesen összeomlott, és ismét magára húzta a fekete pókruháját jelezve, hogy bármire képes a nénikéje megmentéséért. Ez volt a Back in Black időszak az életében, amely magyarul is megjelent Újra feketében címmel. Peter végül nem látott más kiutat, így kénytelen volt egyezségre lépni magával Mephistóval: feláldozta a házasságát, és cserébe May néni életben maradt. Ez volt a One More Day című történet, amely épp most kezdődött magyarul is A Hihetetlen Pókember oldalain Még egy nap címmel. A végeredmény: Peter és Mary Jane házassága teljesen semmissé vált, mintha sosem létezett volna, ezzel pedig kezdetét vette a Brand New Day korszaka Pókember számára.

Hiába adta meg magát Amerika Kapitány, a Bosszú Angyalai hosszú ideig megosztva, két külön táborban ténykedtek. Vasember Bosszúangyalai természetesen a kormány támogatását élvezték, miközben Luke Cage egy titkos, sötétben működő ellenálló csapatot vezetett. Közéjük tartozott többek között Pókember, Rozsomák és a Póknő is, valamint Doktor Strange és Vasököl. A két csapat nem is egyesült egészen a Szuperhumán Regisztrációs Törvény visszavonásáig.

Sokan Amerika Kapitány halálát is a Civil War eseményeihez kötik, de azért ez nem egészen helytálló. Igen, tény, hogy a Kapitányt a sztori egyik epilógusában ölték meg, amikor is Steve épp a háborúban elkövetett tetteiért készült bíróság elé állni, de maga a gyilkosság nem a Polgárháború miatt történt. A kettő közötti kapcsolat inkább csak véletlenszerű.

cw_1.jpg

 

Secret Wars

Adi Granov előzetes képe csak három hőst emel ki: Vasembert és Amerika Kapitányt, amint épp Pókemberért küzdenek. Ez nyilván Peter vívódására utal a két oldal között, amely a sztori egyik meghatározó eleme volt. Ha tippelnem kéne, ez alapján valószínűleg ő lesz ennek a Civil War-változatnak a főszereplője, talán épp az ő szemszögéből ismerjük majd meg ezt az alternatív realitást, ahol még mindig tombol a háború a regisztrációs törvény miatt. A Polgárháború közepén pedig hirtelen mindenki a Csatavilágban találja majd magát.

A kedvcsináló videó még azt is elárulja, hogy a Civil War univerzuma nem is kerül majd olyan messze az Újvilágtól: övé lesz a lenti térképen 22-es számmal jelölt „Háborús zóna”, és jókora területet foglal majd el a földrészen, a környéken az egyik legnagyobbat. Nem kizárt tehát, hogy az újvilági hősök nagyon hamar kapcsolatba fognak kerülni ezzel a realitással, ami felveti a kérdést: ha így lesz, ők vajon kinek az oldalán állnak majd?

battleworld_thb.jpg

A Civil War az előzetes szerint 2015 nyarán kezdődik vagy kap majd szerepet, a Secret Wars pedig 2015 májusában indul.

Erről ennyit, de hamarosan újabb világot mutatok be nektek!

(Elsődleges forrás: Comicbook.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr176969741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása