Miles Morales: The Ultimate Spider-Man #8

A múlt sötét titkai

2014. december 20. - The_Maniac

Új megjelenés! Miles Morales, az Újvilág Pókembere ismét itt van! Illetve nem egészen, hiszen a sorozata legújabb számában ő vajmi kevés szerepet kap, az édesapja viszont annál többet. Aki tehát Pókember-akciókat akar, az vegye kezébe a Spider-Verse valamelyik fejezetét, ott válogathat a hálószövők közül kedvére – itt most Bendis inkább a múltba kalauzol minket az akkori gengszterek sötét világába, ami persze szintén bővelkedik izgalmakban, de egészen másképp, mint egy csihipuhi az aktuális gonosztevővel.

Sajnos elég lassan halad ez a cím, ez tény és való, minden új megjelenést meg kell becsülni, így a két nagy kérdés, amelyek bizonyára bennetek is motoszkálnak: vajon mennyire passzol egy visszaemlékezős fejezet a Miles Morales: The Ultimate Spider-Man eddigi részeihez, és mennyire fogja ez lelassítani az amúgy is túl laza tempóban csordogáló eseményeket? Nos, én megosztom veletek a véleményemet, ha tovább kattintotok, aztán ti döntsétek el, egyetértetek-e!

MILES MORALES: THE ULTIMATE SPIDER-MAN #8


Univerzum: Ultimate Marvel (Újvilág)
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruza- és borítórajz: David Marquez

• EGY ELKÉPESZTŐ FORDULAT! ERRE SENKI SEM SZÁMÍTOTT!
• PÓKEMBER élete a feje tetejére áll!
• Vajon milyen titok rejtőzik MILES családi múltjában?
• KI volt valójában Miles ÉDESAPJA?

Jefferson Davis, Miles Morales édesapja visszatért, hogy megossza a múltja sötét titkait fiával! Ő sem volt mindig az a férfi, akinek Miles ismerte, és volt idő, amikor nem másnak dolgozott, mint Nick Furynak. Bizony: Jefferson a S.H.I.E.L.D. beépített ügynöke volt azzal a megbízással, hogy belülről bomlassza fel a szervezett bűnözést.

Ebben a számban tehát Jefferson múltja a központi téma, úgyhogy a borító ne tévesszen meg senkit – itt bizony nem lesz nagy S.H.I.E.L.D.-Hidra összecsapás Pókember körül, sőt, Pókember most egyáltalán nem is kap szerepet. Helyette megtudjuk, hogyan keverte bajba a fivére, Aaron már fiatalon Jeffersont, és hogy hogyan kötött ki az ifjú Davis végül Fury mellett. Különleges fejezet ez nemcsak a Miles Morales: The Ultimate Spider-Man eddigi számaihoz képest, hanem úgy általában is. Érdekes volt egy kicsit otthagyni Pókember szuperhős-világát, és elmerülni Jefferson történetében, akiről eddig nem sokat tudhattunk.

Azt kell mondjam, a képregény a szokásostól eltérő hangulata és rajzstílusa működik (legalábbis nekem bejött). A 25 évvel korábbi események sokkal emberközelibbek, realisztikusabbak és sötétebbek, mint azok, amiket általában Miles hálólengedezései közben kapunk. Itt még nincsenek emberfeletti erőkkel felruházott hősök és gonosztevők, csak átlagos gengszterek és a rájuk vadászó ügynökök. Nincsenek szuperképességek, csak hétköznapi fegyverek és a nyers erő. A főhősünk, Jefferson pedig nem egy erkölcsi magaslatokban szárnyaló bűnüldöző, csak egy átlagos fiú, aki sokat hibázik, de azért próbálja a helyes utat választani, így nem nehéz azonosulnunk vele.

Tény azonban, hogy a megszokottól nagyban eltérő kihúzás és színezés valószínűleg nem mindenkinek fog tetszeni. Mint már írtam, ez egy nagyon sötét hangulatú fejezet, és ezt a rajzokban a rengeteg árnyékkal és mindent beborító feketeséggel próbálták hangsúlyozni. Ennek következtében néha sajnos nehéz kivenni, mi is történik egy-egy képkockán, és az elmosódott hátterek is lehetnek olykor inkább zavaróak, mintsem művésziek.

Na és mi van a Pókember-szerű rablópárossal? És Peter Parkerrel? Különösen ennél a lassan haladó sorozatnál szomorú, amikor ilyen fontos sztorielemek teljesen kimaradnak egy számból, mintha csak Bendis félrelökte volna őket, és ki tudja, mikor hozza vissza valamelyiket.

Összességében tehát nagyon ízlés kérdése, ki hogy áll majd ehhez a fejezethez, de ne feledjétek: Bendis többek között nagyon ért a maffiasztorik és a bűnözők világának bemutatásához is, szóval aki csípi az ilyesmit, az nem fog csalódni. Olykor olyan érzésem volt, mintha csak egy régebbi Fenegyerek-képregényét olvastam volna. Bevallom, kellemes volt a dimenziókon átívelő csatározások és világmegváltoztató események forgatagában egy ilyen földhöz ragadtabb, csak az Újvilágban játszódó történetet olvasni, de azért remélem, Bendis sem feledi, hogy ez mégiscsak egy Pókember-sorozat, és hamar visszatérünk Mileshoz.

Kap négy Pókember-fejet az ötből.

sp.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr117000347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása