Years of Future Past – A Secret Wars világai IV.

Az eljövendő múlt Titkos Háborúja

2014. december 22. - The_Maniac

Ahogy arról már korábban írtam, a jövő évi megaesemény, a Secret Wars köré a Marvelnél már idén óriási reklámkampányt kezdtek építeni, így már láthattunk például jó párat a Csatavilágon helyet kapó realitások közül kedvcsináló képek formájában. Ezeket próbálom ehhez kapcsolódó bejegyzéseimben minél részletesebben bemutatni, hiszen az Újvilág is részt vesz majd a sztoriban, és nagy valószínűséggel kapcsolatba fog kerülni ezekkel a világokkal valamilyen formában.

Jómagam azonban messze nem vagyok szakértője az itt bemutatásra kerülő címeknek, sztoriknak és univerzumoknak, ezért előre is elnézést, ha valamit rosszul tudok – ilyenkor bátran javítsatok ki! Igyekeztem minél több forrásból utánanézni az adatoknak, hogy ne valljak szégyent, és csak remélni merem, hogy sikerült. Ma egy régi, de annál népszerűbb X-eseményt veszünk szemügyre, amely most, a Secret Wars kapcsán kicsit más címet kapott ugyan, de egyértelmű, hogy erre utalnak: ez a Days of Future Past!

01_21.jpg

Miről szólt?

A Years of Future Past tehát nyilvánvalóan a klasszikus Days of Future Past című sztorihoz kapcsolódik, amelyet még Chris Claremont és John Byrne párosa alkotott, és anno a The Uncanny X-Men 141. és 142. számaiban volt olvasható. A sztori szerint egy posztapokaliptikus jövőben jártunk, ahol egy mutánsokra kiszabott regisztrációs törvény értelmében a mutánsokat koncentrációs táborokba gyűjtötték a rájuk vadászó óriásrobotok, az Őrök.

Az X-Men pár még szabad tagja összefogott, hogy Küklopsz és Jean Grey lánya, Rachel Summers pszichikus erejével visszaküldjék Kate Pryde-ot (vagyis Kitty Pryde jövőbeli, felnőtt énjét) a múltba. Kate feladata az volt, hogy szedje össze a múltbeli X-Ment, és akadályozzák meg Robert Kelly szenátor meggyilkolását. Kelly volt az, aki a leginkább támogatta a mutáns regisztrációs törvényt, ám a halála csak olaj volt a tűzre az emberek mutánsok elleni hadjáratában.

Kate-nek csak az elméje utazott vissza az időben az akkori, fiatal testébe, így abban kellett helytállnia küldetése során.

02_21.jpg

Magyarul is megjelent?

Igen, még 1995 decemberében és 1996 januárjában A jövendő múlt napjai címmel az alábbi kiadványokban:
X-Men #29-30

kisx1.jpg       kisx2.jpg

Milyen volt a fogadtatása?

Nagyon jó! A Days of Future Past sokak szerint minden idők legjobb X-sztorija, és mára már meg is filmesítették (magyarul X-Men: Az eljövendő múlt napjai címmel). Tény, hogy mai szemmel nézve már nem olyan durva, de akkoriban egy ilyen történetet meglépni hatalmas merészség volt a Marvel részéről. Manapság már minden második képregényben kapunk egy sötét, sivár jövőt, ahol a hősök nagy része halott, de akkortájt az ilyesmi szinte elképzelhetetlen volt. Ez volt az első igazán kemény, posztapokaliptikus jövőkép, és az olvasók egyből belecsöppentek ebbe a rideg világba, már az első fejezet kezdetén.

Azóta, hála ennek a remekműnek, a mutáns regisztrációs törvény kérdése, Rejtély és az ő Mutáns Testvérisége, valamint az időutazás mind-mind központi elemeivé váltak a legtöbb X-sorozatnak.

03_21.jpg

Elhunyt valaki?

Mint írtam, az egész történet magja, hogy megakadályozzanak egy gyilkosságot, így minden e körül forog. Mikor a sztori megjelent, még nem az volt az eseményeket érintő legfőbb kérdés, hogy ki fog vajon meghalni közben, de ettől függetlenül a jövőbeli X-Men tagjait finoman szólva sem kímélték. Gyakorlatilag mindegyiküket meglehetősen brutálisan elintézték, és bár a sztori végére minden rendbe jött az időutazásnak köszönhetően, az ilyen véres halálnemek (főleg hősöknél) egyáltalán nem voltak jellemzőek akkoriban.

Hosszú távú következmények

Említettem már fentebb, hogy az időutazás ezzel a sztorival épült be igazán az X-Men kalandjaiba, és kedvenc mutánsaink azóta is gyakran utazgatnak előre-hátra az időben, megismerve nem kevés alternatív idősíkot.

Rachel Summers sem tűnt el: a jelenbe utazott, és csatlakozott az akkori X-Menhez. A mai napig szerves része az X-ek történeteinek, bár a nevét Rachel Greyre változtatta, majd felvette édesanyja kódneveit, a Csodalányt és a Főnixet is.

A Days of Future Past során jelent meg Rejtély is először gonosztevőként, bár korábban már szerepelt Ms. Marvel ellenségeként. Mind tudjuk, hogy mára már Rejtély az X-Men egyik legádázabb és legfontosabb ellenfele, mind a képregényekben, mind a mozifilmekben, ráadásul azóta azt is megtudtuk róla, hogy ő Árnyék és Graydon Creed anyja. Sőt, egy alternatív jövőben még Rozsomáktól és Charles Xaviertől is született egy-egy fia.

Érdemes még megemlíteni a történet közvetlen folytatását, amely a Days of Future Present címet kapta. Ez az X-Men és a Fantasztikus Négyes közös kalandja volt, melyben Ahab, Rachel gonosz mestere a jövőből, visszautazott a jelenbe.

04_19.jpg

Secret Wars

Az Arthur Adams által rajzolt előzetes gyakorlatilag mindent bemutat magából a sztoriból: itt van Kitty Pryde, a klasszikus X-Men tagjai, Rejtély és a Testvériség, Kate Pryde és Rachel Summers, az Őrök… Mintha minden az akkori, régi történetet idézné fel, és semmi nem utal arra, hogy ez egy új esemény vagy világ lenne. Különös, nemde?

A kedvcsináló videó és a térkép alapján annyi azért valószínűsíthető, hogy a sztoriból inkább a sötét jövő fog érvényesülni a Csatavilágban, hiszen a Years of Future Past területe a bolygón a 30-as számmal jelölt „Sentinel Territories” lesz, vagyis az Őrrobotok fennhatósága alá tartozik majd. Ez pedig nem jó hír a mutánsoknak. Hogy ez lesz-e valamilyen hatással az újvilági hősökre, az kérdéses, hiszen elég nagy távolságra lesznek ettől a realitástól, de az biztos, hogy ha az időutazás is bekerül a képbe, akkor bármi megtörténhet.

battleworld_thb.jpg

A Years of Future Past az előzetes szerint 2015 nyarán kezdődik vagy kap majd szerepet, a Secret Wars pedig 2015 májusában indul.

Erről ennyit, de hamarosan újabb világot mutatok be nektek!

(Elsődleges forrás: Comicbook.com)

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr337004357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása