All-New X-Men #36

Az újvilági kaland fináléja

2015. február 12. - The_Maniac

Új megjelenés! Egyszer minden véget ér, és nincs ez másképp az All-New X-Men újvilági sztorijával sem. A fiatal, időutazó X-ek kalandja egy számukra teljesen ismeretlen univerzumban végig egyenletes szórakozást nyújtott, és már tényleg nem volt más hátra, csak egy, az eddigi részekhez méltó lezárás. Bendisben persze ritkán csalódik az ember, de lássuk be, azért neki is voltak már komoly mellényúlásai, úgyhogy izgatottan kezdtem neki a 36. szám olvasásának.

Az izgalmamat csak fokozta, hogy manapság a Marvelnél már szinte minden a Secret Wars körül forog, és ez hatványozottan igaz a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág kapcsolatára. Adódik tehát a kérdés, hogy az All-New X-Men ezen története mennyire lesz majd előfutára a két realitás nagy ütközésének, és mennyire utalnak majd a multiverzum teljes átalakulására (befejezésére?). Oly sok a rejtély, de kevés az idő, szóval nem is húzom tovább: katt a részletekért!

ALL-NEW X-MEN #36


Univerzumok: Ultimate Marvel (Újvilág) / Klasszikus Marvel-univerzum
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruza- és borítórajz: Mahmud Asrar

Az összecsapás, amelyről mind TUDTUK, hogy elkerülhetetlen! Az Új X-Men az újvilági X-Men ellen! De ha mindkét oldalon hősök harcolnak, kik lehetnek a győztesek? És melyik oldalt választja majd Miles Morales, a Csodálatos Pókember?

Na, akkor most azonnal tisztázzuk, hogy ennél félrevezetőbb borítóval és előzetessel már rég nem találkoztam! NEM, a két X-Men nem csap össze egymással, szó sincs ilyesmiről. Az ellenség továbbra is Fátum Doktor, az X-ek pedig nagyon is egy oldalon küzdenek egész végig. Ezt már az elején le akartam tudni, ennek fényében folytathatjuk.

Talán hallottátok a hírt, miszerint Bendis a Secret Wars után nem fog X-képregényeket írni, legalábbis nem annyit, mint mostanság, és így az All-New X-Men is lassan befejeződik ebben a formájában. Hogy mi vár a fiatal mutánsokra, arról egyelőre semmi hír, de ha már így adódott, addig is nyilván ki kellene belőlük hozni a legtöbbet, amit csak lehet. Én úgy vélem, ez ebben a sztoriban sikerült, még úgy is, hogy újvilági karakterekkel kellett osztozniuk a reflektorfényben.

A Fátummal vívott nagy harc viszonylag gyorsan befejeződik, ami részemről egyáltalán nem probléma: túl sok elvarratlan szál volt még ahhoz, hogy sokáig húzzák a csatajelenetet. Igaz, az X-ek meglepően könnyen kerekedtek felül ellenségükön, amikor pedig az már szinte biztos nyerésre állt, de egye fene, ennyit még elnézhetünk. (Külön tetszett, ahogy Bendis előrevetítette Fátum és Pókember kapcsolatát, amely, ha minden igaz, a Miles Morales: The Ultimate Spider-Man 11. számában fog majd kiteljesedni.) Victor továbbra is az Újvilág egyik legérdekesebb gonosztevője Reed mellett, és minél többet használják őt, én annál boldogabb vagyok, de én is belátom, hogy ennél több belőle most nem fért el a fináléban.

Ezt követően Bendis visszatérhetett ahhoz, ami kétségkívül a legjobban ment neki az egész sztori alatt: az X-ek (és Miles) közötti párbeszédekre. A két Jégember továbbra is kimeríthetetlen humorforrásnak bizonyul, míg a klasszikus Jean és Miles kapcsolata még inkább elmélyül. Nem állítom, hogy egy lehetséges románc alakult ki közöttük, de akármi is ez, mindenképp megérné, hogy újra találkozzon a két karakter.

Mahmud Asrar rajzairól nem igazán tudok újat mondani az eddigiekhez képest: akinek eddig bejött a stílusa, az most is szeretni fogja, akinek meg nem, az most sem. Pozitívumok és negatívumok egyaránt akadnak nála: a tömegjelenetekkel most sem okoz csalódást; nekem még mindig Stuart Immonent idézi a legtöbb rajza azzal a rengeteg energiával és dinamizmussal, ahogyan a szereplőket ábrázolja. Sajnos párszor kissé vázlatosnak tűnnek a karakterek, különösen ha távolról mutatja őket, de mondom, akit eddig ez nem zavart, azt most sem fogja.

Mit is írhatnék összegzésként? Talán annyit, hogy nagyon köszönöm Bendisnek, hogy adott még egy (feltehetően) utolsó kalandot az újvilági X-Mennek, mielőtt elsöpörné őket a Secret Wars. Hogy utána mennyi marad belőlük, és hogy nevezhetjük-e még őket X-Mennek valaha, rejtély, de én személy szerint nem sok jóra számítok őket illetően. Ja, és ha már Secret Wars: a bevezetőben feltett kérdésre, hogy mennyire utal a májusban kezdődő nagy eseményre ez a sztori, a szám második felében kapunk választ, amikor több alternatív realitás is felvillan azok közül, amelyek a Csatavilágot fogják alkotni. Szóval van itt minden, kérem szépen, Bendis tényleg nem hagyott ki egyetlen ziccert sem.

De vajon tényleg ezt szánta az eredeti befejezésnek? Lehet, hogy a borító és az előzetes szöveg Bendis eredeti elképzeléseit tükrözik, amelyeket aztán valamiért meg kellett változtatnia? Oké, oké, hagyjuk az összeesküvés-elméleteket, és adjuk meg a négy X-jelet ennek a fejezetnek. A világot nem váltja meg, de remek olvasmány.

x_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr987164597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása