Ultimate Comics: The Ultimates – A III. korszak címei

A Különítmény (ismét) visszatér

2015. február 25. - The_Maniac

A harmadik korszak utolsó teljes értékű sorozatához érkeztünk az Ultimate Comics: The Ultimates személyében! Emlékeim szerint talán ezt övezte a legnagyobb várakozás az indulása környékén: az Ultimate Comics: Spider-Man továbbra is Bendisnél maradt, így arról sejthető volt, hogy nem fogunk benne csalódni, az Ultimate Comics: X-Men pedig valahogy nem mozgatott meg annyi rajongót, mint szerették volna. Itt viszont a méltán népszerű író, Jonathan Hickman személye sokak érdeklődését felkeltette, és ismét felcsillant a remény, hogy visszatér a The Ultimates első két kötetének színvonala.

Nos, a színvonal vissza is tért, meg nem is. Hickman kezdeti számai mindenképp bizakodásra adtak okot, de aztán valami valahol félresiklott. Talán azért, mert az eladási listákon a sorozat nem hozta a várt eredményeket, vagy azért, mert Hickman túl elfoglalt volt más projektekkel, de tény, hogy az Ultimate Comics: The Ultimates 30 száma (plusz pár különszám és minisorozat) így visszanézve helyenként finoman szólva is, khm, meglehetősen kaotikusra sikeredett. Hickmant idővel Sam Humphries váltotta, őt meg Joshua Hale Fialkov, a rajzolók pedig folyamatosan cserélődtek, így szerintem nem is csoda, hogy ilyen hullámzó minőségű sztorikat kaptunk. Sebaj, azért a történetek listájától ez ne rettentsen el titeket, és bátran kattintsatok tovább!

A kissé borús hangulatúra sikeredett bevezető után gyorsan megemlíteném, hogy voltak azért igazán emlékezetes pillanatok is a sorozat történetében: Reed Richards mint főgonosz egyszerűen pazar volt (és még ma is az), a Divided We Fall / United We Stand című esemény alapötlete és egyes mozzanatai egész jól sikerültek, és megismerkedhettünk egy vadonatúj csapat, az Üvöltő Kommandó tagjaival is. Kár, hogy arra már sosem kapunk választ, hogy milyen lett volna ez a cím, ha Hickman befejezheti az általa elkezdett és elképzelt sztorikat…

THE REPUBLIC IS BURNING (#1-4)
Megjelent: 2011. augusztus – 2011. november
Írta és rajzolta: Jonathan Hickman – Esad Ribic
Történet: Új korszak vette kezdetét a Különítmény és a S.H.I.E.L.D. számára, és ezzel együtt új ellenséggel is szembe kell nézniük Reed Richards és a Holnap Gyermekei személyében. A csatába bekapcsolódnak az újjászületett Asgard hősei és az európai szuperkatonák is, ám a Holnap Gyermekei könnyedén győzedelmeskednek felettük. Asgard és az összes asgardi odavész Thor és fia, Modi kivételével, miközben Reed Városa lassan bekebelezi Kelet-Európát, és milliók vesznek oda. Ezalatt ráadásul egy másik új szuperhatalom is születik Délkelet-Ázsiában.
Első megjelenések: Jarvis (William), Város, a Holnap Gyermekei
Elhalálozások: Loki, Odin, Balder, Hela, Heimdall, Sif, Hogun, Fandral, Volstagg, Amora

THE WORLD (#5-6)
Megjelent: 2011. december – 2012. január
Írta és rajzolta: Jonathan Hickman – Esad Ribic és Brandon Peterson
Történet: A Holnap Gyermekei és a délkelet-ázsiai birodalom, Tian továbbra is veszélyt jelentenek az egész világra, a S.H.I.E.L.D. erői pedig kifogyóban. A Különítmény a Sólyom, a Póknő és Britannia Kapitány segítségével készül fel egy újabb összecsapásra, miközben Thor elhullott testvérei szellemeitől kap tanácsot.

TWO CITIES, TWO WORLDS (#7-12)
Megjelent: 2012. február – 2012. június
Írta és rajzolta: Jonathan Hickman és Sam Humphries – Esad Ribic, Luke Ross, Butch Guice, Leonard Kirk, Patrick Zircher és Ron Garney
Történet: Jobb híján a S.H.I.E.L.D. Tiantól kér segítséget a Holnap Gyermekei ellen, amelyet idővel meg is kapnak. Eközben Hulkot is bevetik a Város ellen, de sikertelenül: Reed átállítja őt az ő oldalukra. Tian népe végül komoly csapást mér a Városra, mire válaszul Reed végez az Egyesült Államok elnökével. Marvin Flumm veszi át a S.H.I.E.L.D. vezetését, a Különítmény tagjait pedig szökevényekként kezdik üldözni. Ám ez sem tántorítja el a hősöket, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak Reeddel, és immár a Láthatatlan Nő is bekapcsolódik a régi szerelme elleni harcba. A Különítmény végül győzelmet arat, Reed fogságba esik, ám az Egyesült Államok alapjaiban kezd szétesni az események hatására.
Első megjelenések: Marvin Flumm, Anthony

DIVIDED WE FALL / UNITED WE STAND (#13-18)
Megjelent: 2012. július – 2012. november
Írta és rajzolta: Sam Humphries – Billy Tan, Timothy Green és Luke Ross
Történet: Az elnök halott, így a Különítményhez visszatérő Amerika Kapitány hív hadba mindenkit, hogy küzdjenek az amerikai kormányt megtámadó Hidra ellen, miközben Washington romokban hever, az Őrök pedig lassan elfoglalják az országot. A háború végül a Különítmény és a S.H.I.E.L.D. javára dől el: a háttérben ármánykodó Modit legyőzik, a Hidra megmaradt tagjai pedig kénytelenek visszavonulni. Az Egyesült Államok új elnöke maga Amerika Kapitány lesz, aki kinevezi Monica Changot a S.H.I.E.L.D új vezetőjévé.
Első megjelenés: Cassandra Lang
Elhalálozás: Modi

POINT ONE (#18.1)
Megjelent: 2012. december
Írta és rajzolta: Sam Humphries – Dale Eaglesham
Történet: A Különítmény teljes erővel próbálja egyben tartani az országot a nemrég lezajlott események után. Tony új páncéljában felveszi a „Vashazafi” nevet, Amerika Kapitány pedig eldönti, hogy egy új, erősebb csapatra lesz szüksége.
Első megjelenés: Titánember

RECONSTRUCTION (#19-24)
Megjelent: 2012. december – 2013. május
Írta és rajzolta: Sam Humphries – Scot Eaton és Joe Bennett
Történet: Kezdetét veszi Amerika újjáépítése, ám a Hidra maradéka még mindig ott ténykedik a háttérben. Az egyik kisebb Hidra-csoport még S.H.I.E.L.D.-adatokhoz is hozzáfér, így nem meglepő, hogy Monica Chang árulóra gyanakszik. Nem is téved: az ellenséges szervezet vezetője nem más, mint Nick Fury. Színre lépnek még a Nyugati Parti Különítmény vadonatúj tagjai is, és ezzel ismét elszabadul a káosz.
Első megjelenések: Abigail Brand, Sayuri Kyota, Simon Williams / Energikon, Marie Grant / Tigra, Daisy Johnson / Quake, Robert Mitchell / Vízió, Dane Whitman / Fekete Lovag

DISASSEMBLED (#25-30)
Megjelent: 2013. június – 2013. szeptember
Írta és rajzolta: Joshua Hale Fialkov – Carmine Di Giandomenico
Történet: A sorozat utolsó sztorijában a Végtelenség Ékkövei kapnak főszerepet. A Különítmény tagjai úgy döntenek, az Ékkövek túlságosan is nagy hatalommal bírnak ahhoz, hogy bárki használja őket, ám egy rejtélyes ellenség, aki Kangnak nevezi magát, Reed, Higanyszál és Hulk segítségével megszerzi mindet. Brutális harc veszi kezdetét az Ékkövekért, amelyben eleinte a gonosztevőkből felálló Sötét Különítmény áll nyerésre, de végül a hősök sikeresen feléjük kerekednek. Higanyszál életét veszti, Kangról pedig kiderül, hogy egy alternatív jövőből érkezett Sue Storm, aki csak a közeledő Galactusra próbálta figyelmeztetni ezt az idősíkot.
Első megjelenések: Sue Storm / Kang, Dum Dum Duggan, Danny Ketch, Emil Blonsky, Herkules
Elhalálozások: Pietro Lensherr / Higanyszál, Anthony

CATACLYSM: THE ULTIMATES' LAST STAND #1-5
CATACLYSM – ULTIMATE COMICS: THE ULTIMATES #1-3
Megjelent: 2013. november – 2014. február
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis és Joshua Hale Fialkov – Mark Bagley és Carmine Di Giandomenico
Történet: Ez volt a harmadik korszakot lezáró esemény. Hasadék nyílik a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág között, amelyen épp a bolygófaló Galactus jut át. Egyesülve az újvilági Gah Lak Tusszal a Föld felé veszi az irányt, hogy elpusztítsa azt. Az Újvilág hősei mind összefognak, hogy megállítsák a csillapíthatatlan étvágyú óriást, de végül Reed Richards segítségére is szükségük lesz a sikerhez, hogy Galactust száműzzék a világukból. A csata sajnos nem kevés áldozatot követel többek között teljes New Jersey-t és Amerika Kapitányt. Az esemény során az Üvöltő Kommandó tagjai is kénytelenek összecsapni a Gah Lak Tus darabjai által irányított emberekkel és vezérükkel, a halálból visszatért M.O.D.O.K.-kal, és a csata során szinte mindegyiküket megfertőzik. Végül győzelmet aratnak, de Danny Ketch Gépemberré alakul, a Megtorló pedig az életével fizet.
Első megjelenések: Galactus, Valeria Richards, Phil Coulson
Elhalálozások: Steve Rogers / Amerika Kapitány, George Tarleton / M.O.D.O.K., Frank Castle / Megtorló

EGYÉB FONTOSABB KIADVÁNYOK

Cím: Ultimate Comics: Hawkeye #1-4
Írta: Jonathan Hickman
Rajzolta: Rafa Sandoval
Történet: Sólyomszem ázsiai küldetése, amely egy időben zajlik az Ultimate Comics: The Ultimates első sztorijával. Itt bukkan fel először Xorn és Zorn, valamint megismerjük Tiant és a népét is.

Cím: Ultimate Comics: Iron Man #1-4
Írta: Nathan Edmondson
Rajzolta: Matteo Buffagni
Történet: Vasember önálló kalandja, amelyben először találkozhatunk a Mandarinnal, ami azonban nem egy személy, hanem egy vállalat.

Cím: Hunger #1-4
Írta: Joshua Hale Fialkov
Rajzolta: Leonard Kirk
Történet: A Cataclysm közvetlen előzménye, amelyben Galactus megérkezik az Újvilágba, egyenesen a világűr mélyére, ahol egyesül Gah Lak Tusszal. Rick Jones és Mahr Vehl megpróbálják útját állni, de Mahr Vehl életét veszti. Rick az ő tiszteletére felveszi a „Marvel Kapitány” nevet, és folytatja a harcot.

Cím: Ultimate Comics: Cataclysm #0.1
Írta: Joshua Hale Fialkov
Rajzolták: Mico Suayan, Mirco Pierfederici és Leonard Kirk
Történet: A Cataclysm eseményeinek prológusa, amelyben Vízió is érzékeli Galactus közeledtét. Ő is próbát tesz az óriással szemben, de elbukik, és életét veszti.

Cím: Survive
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolta: Joe Quinones
Történet: A Cataclysm és a teljes harmadik korszak epilógusa, valamint átvezető a negyedik korszakba. Bemutatja, hogyan birkóznak meg a túlélők a Galactus után maradt romokkal, illetve Amerika Kapitány halálával. A Különítmény feloszlik, de a Póknő eldönti, hogy megalapítja az Új Különítményt, amelyhez csatlakozik Pókember, Bombázó, Kitty Pryde, Köpeny és Kard is.

Így ért tehát véget a Különítmény utolsó sorozata – legalábbis ami a felnőtt osztagot illeti. A fiatalok még tettek egy próbát a negyedik korszakban, de mint tudjuk, az All-New Ultimates csupán 12 számot élt meg, szóval ők sem voltak sikeresebbek elődjeiknél. Így, az Újvilág vége felé közeledve kérdéses, hogy lesz-e még valaha, valahol, bármilyen formában Különítmény, vagy ez a csapatnév is hamarosan a feledés homályába merül-e. Reméljük, legalább a The Ultimates első két kötetének dicsősége fennmarad az utókornak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr857217523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.26. 08:29:58

"The Ultimates első két kötetének dicsősége"

Igen kétes már az a dicsőség is...
süti beállítások módosítása