Vadonatúj és merőben más – Amit eddig tudunk

Az Első Föld titkai

2016. január 15. - The_Maniac

adanewbanner.jpg

A Secret Wars a héten végre lezárult, és immár világossá vált, hogyan és miért is keletkezett az új Marvel-univerzum. A vadonatúj és újrainduló sorozatok viszont már októberben elindultak, hiszen képtelenség lett volna kivárni a Titkos Háború folyamatosan eltolt megjelenéseit, így mostanra már ott tartunk, hogy van egy többé-kevésbé jól ismert realitásunk, tele még kibontakozóban lévő és ismerős karakterekkel, helyszínekkel, konfliktusokkal. Tekintve, hogy Újvilág nincs többé, és a pár túlélő újvilági karakter ezentúl ebben az univerzumban fog ténykedni, úgy éreztem, nem árthat röviden átvenni, mit is láttunk eddig a Marvel Első Földjéből („Prime Earth”, ahogy a Secret Wars végén nevezték).

Természetesen minden egyes címre vagy szereplőre nem fogok kitérni, és igyekszem majd csak a legfontosabb elemekre koncentrálni egy külföldi képregényes oldal segítségével, hiszen jómagam csupán azon sorozatokba ástam bele magam jobban, amelyeknek valamiféle újvilági vonatkozásuk is van. Hét olyan pontot emelek majd ki, amelyek jelen pillanatban mindenképp szót érdemelnek, mert a dolgok aktuális állása szerint nagy valószínűséggel ezek fogják meghatározni az új Marvel-univerzum jövőjét. Nem is húzom tovább az időt, katt tovább, és nézzük, hogyan is épül fel ez a minden tekintetben vadiúj realitás!

MUTÁNSOK ÉS NEMEMBEREK

Kétségtelenül az egyik legdrámaibb változás az új univerzumban a mutánsok és Nememberek viszonya. Míg a Nememberek korábban az emberi társadalomtól távol éltek, most már egyenesen New Yorkban vertek tanyát, hogy innen próbálják kezelni a mindenfelé egyre szaporodó Nemembereket. Ám míg a Nememberek létszáma nő a Terrigen-ködnek hála, addig a mutánsok épp hogy durván fogyatkoznak, mivel a köd számukra mérgező, sőt még sterilizálja is őket. Vannak köztük olyanok, mint például Bestia, akik igyekeznek a Nememberekkel összedolgozva megtalálni a megoldást, míg mások jóval radikálisabb és megosztóbb lépéseket tesznek – mint mondjuk Küklopsz (az idősebbik), aki eltűnt, vagy meghalt, vagy nem is igazán tiszta, mi történt vele. Bár egyelőre sem a Nememberek, sem az X-Men tagjai nem kívánnak harcot a másik fajjal, érezhetően nő a feszültség közöttük, és ebből még könnyen lehet egy gigantikus összecsapás is.

x1_1.jpg

NINCS TÖBBÉ FANTASZTIKUS NÉGYES

Ahogy azt már a Secret Wars fináléjából tudjuk, az új univerzumot, sőt multiverzumot Reed Richards és családja teremtették a Molekulaember segítségével. Jelenleg mind a realitás határain túl léteznek, és onnan dolgoznak a világok helyreállításán. Ennek következtében a Fantasztikus Négyes csapatként megszűnt létezni, még ha Fáklya és a Lény aktívak is maradtak más-más sorozatokban: Johnny a Nememberekkel és a Bosszú Angyalaival bandázik, míg Ben a Galaxis Őrzőihez csatlakozott.

x2_1.jpg

MÁS VILÁGOK TÚLÉLŐI

A Csatavilág ugyan megsemmisült, ám a vadiúj Első Földön is megtalálhatók még túlélők más realitásokból. A legjelentősebb közülük Miles Morales, az egykori Újvilág Pókembere, aki egy hamburgernek köszönheti saját maga és családja, valamint barátai létezését. Vannak azonban még mások is, akikről egyelőre fogalmunk sincs, milyen módon és miért kerültek az új univerzumba – például az újvilági Reed Richards, az öreg Logan, vagy éppen a Szuperosztag (Squadron Supreme) tagjai, de igazából ide sorolhatjuk a teljes Furavilágot (Weirdworld) is. Lehet, hogy csak ideiglenesen tartózkodnak itt, amíg a Richards család visszaállítja a saját világaikat? Akárhogy is, többen már most komoly hatással voltak az Első Föld eseményeire: a Szuperosztag brutálisan végzett Namorral, Miles pedig csatlakozott a Bosszú Angyalaihoz.

x3_1.jpg

WAKANDA FELEMELKEDÉSE

A Secret Wars egyik legnagyobb nyertese a Fekete Párduc lett, ehhez semmi kétség nem férhet. Amikor megszületett az Első Föld, vele együtt újjászületett Wakanda is, sőt mi több, gyakorlatilag a bolygó egyik vezető államává lépett elő az űrkutatás úttörőjeként. Úgy tűnt, hogy minderre maga a Fekete Párduc is rásegített a Végtelenség Ékköveivel, vagy legalábbis az egyikkel, szóval könnyen lehet, hogy mindez nem kizárólag a teremtő Richards családnak köszönhető. Akárhogy is, Wakanda ismét virágzik, a technológiája fejlettebb, mint valaha, lakói pedig az emberiség fejlődéséért dolgoznak.

x4_1.jpg

ÚJ ARCOK, RÉGI NEVEK

A más világokból az Első Földre keveredett karakterek mellett több régi szereplő is új, meglepő néven tért vissza. X-23 lett az új Rozsomák, így tisztelegve az elhunyt Logan emléke előtt, aki afféle apafigura volt a szemében. Amadeus Cho lett az új Hulk, átvéve ezt a „tisztséget” Bruce Bannertől. Úgy tűnik tehát, folytatódik a Marvel nemrég felvett szokása, miszerint már ismert, jól bejáratott személyeknek adnak vadonatúj szerepkört egy régi névvel (mint ahogy tették ezt korábban Amerika Kapitánnyal és Thorral is). Nem is olyan régen egy új Sólyom és Óriás is felbukkantak (bár ők totál új szereplők). De ha már új arcok, érdemes megemlíteni azt is, hogy Reed egy kis ajándékkal búcsúzott az Első Földön hagyott Fátumtól: meggyógyította az arcát, így Victor mostanság már maszk nélkül látható.

x5.jpg

A BOSSZÚ ANGYALAIBÓL SOSEM ELÉG!

Egyetlen új univerzum sem létezhet a Bosszú Angyalai nélkül, ez talán nem nagy meglepetés. A vadonatúj és merőben más csapat (All-New All-Different Avengers) mellett vannak persze mások is hasonló névvel, nehogy véletlenül csupán egyetlen Avengers-cím fusson. Van egy brigád, akiket Steve Rogers vezet a The Uncanny Avengers oldalain azzal a céllal, hogy egyesítsék az embereket, mutánsokat és Nemembereket, míg egy másik társaság Napfolt vezetése alatt dolgozik a The New Avengers számaiban. Sőt, igazából ide sorolhatjuk még a The Ultimates és az A-Force hőseit is: előbbiek kozmikus és interdimenzionális kalandokat élnek át, utóbbiak pedig kizárólag nőkből állnak. Fontos megemlíteni, hogy ezek a csapatok egymástól teljesen függetlenül működnek, nincs egy közös, összetartó cél vagy vezérmotívum közöttük, és ez idővel komoly összetűzésekhez vezethet. Talán épp valami ilyesmiről szól majd a hamarosan induló új esemény, a Standoff is.

x6.jpg

MÉG TÖBB BAJ A LÁTHATÁRON

Ha bárki is azt hitte, hogy a grandiózus Secret Wars után most egy időre megpihen majd az Első Föld, az nyilvánvalóan nem tudja, hogyan is a működik a mindenfelé csak dollárjeleket látó Marvel (és Disney) észjárása. Igen, hamarosan újabb fenyegetés zúdul majd hőseinkre új események formájában: nemsokára érkezik a már említett Standoff, az idei év legnagyobb dobásának pedig a Civil War II ígérkezik, amelynek a marketingkampánya már most elindult egy újabb fontos karakter halálával rémisztgetve minket. Emellett a mágiával sincs minden rendben a világban, mindenhol vadiúj és visszatérő gonosztevők leselkednek az árnyak közül, és ha ez még nem lenne elég, egy gigantikus X-sztori, a közelgő Apocalypse Wars maga Apokalipszis újjászületését vetíti előre. Vajon beleszól majd ezek közül bármelyikbe is Reed a távolból, vagy hagyja, hogy egykori barátai és ellenségei a lelket is kiverjék egymásból?

x7.jpg

Egyelőre tehát ennyi. Hogy mit tervez a Marvel az elkövetkező hónapokra, évekre, azt persze mi, halandók nem tudhatjuk, ám ezek alapján talán lehet valamiféle elképzelésünk. Én a magam részéről persze továbbra is az Újvilág, vagy legalább pár újvilági karakter visszatérését várom a legjobban, de ahogy telik az idő, úgy halványul a remény is…

Ahogy mindig, most is várom a hozzászólásaitokat!

(Forrás: Comicbook.com)

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr248274350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.01.16. 13:26:36

Igazából csak arra vagyok kíváncsi, hogy Penge lesz e és melyik lesz. Remélem a 616-os, és valahol csak felbukkan majd.

MédiaVadász 2016.01.16. 14:17:17

Én meg arra vagyok kíváncsi, hogy erről mi a véleményetek?
mediavadasz.info/szuperhosellensegek/

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.01.16. 21:41:58

@The_Maniac: ez marha jól hangzik, még úgy is, jogy a buffyt nem szeretem.
Penge amolyan side/tanár akármi lehetne benne. Pont elég is.

whattafaka 2016.01.21. 17:29:10

@MédiaVadász: Én beleolvastam, egész idáig: "Ezt az alakot – aki alsónadrágját harisnyája felett hordja, és még örül is neki – két metszettpöcsű firkász, Joseph Shuster és Jerome Siegel szabadította a világra"
És ennyi elég is volt belőle.
Ez egy szélsőséges, elfogult, rasszista iromány, valójában egy részletét sem szabad komolyan venni, mert az a nézet sokkal rosszabb, mint ami ellen próbál szót emelni.
Nem tudom, hogy az írója milyen világban lenne boldog, de valószínűleg semmilyenben, mert mindig valamiben megtalálná a rosszat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.01.23. 08:00:22

@The_Maniac: közben látom, hogy októberre tervezték, szóval lehet nem lesz belőle semmi. :S
süti beállítások módosítása