Spider-Man #17

A vak bosszúvágy okozza Miles vesztét…?

2017. június 08. - The_Maniac

sm17banner.jpg

Új megjelenés! Hamarosan igencsak felpörögnek majd a dolgok az egykori Újvilág első számú túlélője, a „mindig, minden helyzetben legyen nálad egy hamburger” reklámarca, Miles Morales számára. Saját sorozata és a Champions mellett a jelenleg futó, tulajdonképpen korszakzáró esemény, a Secret Empire oldalain is számíthatunk a gyakori felbukkanására, nem is beszélve a közelgő Spider-Men II számairól, plusz a jövőre esedékes animációs mozifilmjéről. Ha egy karakter hirtelen ennyire az érdeklődés középpontjába kerül, az nem feltétlenül válik minden esetben a javára: elkezdik őt betenni annyi címbe, amennyit nem szégyellnek, mindenhol vele találkozunk, jönnek a játékok, poszterek, ajándéktárgyak… és a figura idő előtt kifárad, teljesen kisajtolják, a rajongók pedig elveszítik az érdeklődésüket. Na persze nem minden esetben történik ez, és van, hogy a plusz marketing még jót is tesz valakinek.

Hogy aztán Miles esetében melyik végkifejlet válik majd valóra, azt még lehetetlen megjósolni, de természetesen jómagam nagyon drukkolok, hogy az utóbbi következzen be. Az biztos, hogy a teljes sikerhez először is minél inkább el kellene távolítani az ifjabb Pókembert az idősebbtől, Peter Parkertől, hiszen a legtöbben még mindig csupán egy „másolatot” látnak Milesban, sőt „névbitorlót”, akivel próbálják meglovagolni a „Pókember” név népszerűségét. Míg az Újvilágban nem volt rajta kívül más, Pókember nevet viselő hős (legalábbis többnyire nem, hagyjuk most az ottani Peter furcsa feltámasztását…), az új Marvel-univerzumban mindig ott lesz Peter, akinek az árnyékából bitang nehéz feladat lesz valaha is kilépnie. Bendisnek tehát fel kell kötnie a gatyát – bár legutóbb már érdekes irányba indította el a sorozatot, ami bizakodásra adhat okot, hogy ebből akár még valami egészen emlékezetes és egyedi sztori is kisülhet…

SPIDER-MAN #17


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Írta: Brian Michael Bendis

Ceruzarajz: Oscar Bazaldua
Borító: Patrick Brown


Pókember és csodálatos barátai!

Igen, Pókember és csodálatos barátai… akik nem vagy csak alig szerepelnek ebben a számban, és főleg nem indulnak harcba egyesített erővel, ahogy arra az ismét félrevezető borító utal. Mondjuk talán jobb is, mert ebből a brigádból Mileson kívül egyedül Lana ereje lenne bármire is használható, az „aranylabdás” Fabio és a képességek nélküli Ganke szerintem felejtősek…

Persze az lehet, hogy a nem túl távoli jövőben Bendis tényleg összerak majd egy ilyen csapatot, ám ha ez a terve, én azt javasolnám neki, hogy gondolja át még egyszer a tagokat. Értem én, hogy imádja a saját karaktereit, és Fabiónak mindenképp nagyobb szerepet szán Miles oldalán (ha már máshol nem tudja őt használni…), de most komolyan… Goldballs? A mai napig nem tudom kuncogás nélkül leírni a nevét szegény srácnak. Ganke pedig tényleg nem való éles harchelyzetbe, akárhogy nézzük, szóval marad Lana, aki hosszú ideje most volt a legszerethetőbb, ahogy videózta a kis bemutatkozóját, majd egyedül, minden félelmét leküzdve ment neki Kalapácsfejnek. Tengermély tisztelet az ifjú hölgynek, rég nem szurkoltam ennyire senkinek egy képregényes összecsapás közben. Kár, hogy aztán olyan rútul és gyorsan elbánnak vele, és szinte nem is látjuk többet a fejezet során… Ennél most azért kicsit többet érdemelt volna.

Ami pedig a többieket illeti: legyen hát, megadom magam! Bár gyakran űzök gúnyt szerencsétlen Fabióból (legutóbb pár sorral feljebb is), ez alkalommal még ő is egész elviselhető volt (és addig még komolyan is tudtam venni, amíg elő nem pattant belőle egy újabb „fantasztikus” aranygolyóbis…), ugyanis inkább ő töltötte be a Milest vigasztaló barát szerepét Ganke helyett, aki valamiért szóba sem akart állni főhősünkkel. Nem is értem, Miles és Ganke most rosszban vannak? Miért is nem beszélnek egymással? Mintha kihagytam volna egy számot (pedig nem), kicsit értetlenül álltam kettejük hirtelen elhidegülése előtt. Biztos velem van a baj, de egyáltalán nem emlékszem, hogy mi lehet ennek az oka.

Rejtély, úgyhogy ugorjunk is most inkább a sötét oldalra, az aktuális felvonás gonosztevőjére, aki, mint már említettem, ismét Kalapácsfej. Meg kell hagyni, mind a Lanával, mind a Pókemberrel folytatott bunyói pörgősek és látványosak, ám akkor is… nem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy azért Kalapácsfej mégiscsak egy B-kategóriás gengszter, és finoman szólva sem éppen a legkeményebb rosszfiúk egyike. Hiába mindössze a feje az egyetlen komoly fegyvere, amivel nekirohan ellenfeleinek, valamiért sem a hatalmas robbanásokat előidézni képes Bombázó, sem az emberfeletti gyorsasággal, ügyességgel és erővel megáldott Miles nem bírnak vele. A fickó szinte egy karcolás nélkül túlél mindent, legyen az egy közvetlen közelében történő detonáció, vagy a minden dühét magából kiadó, már-már félelmetes durvasággal nekieső Pókember – az a Pókember, aki már harcolt démonokkal, óriási szörnyetegekkel, az Újvilágban pedig még az ottani Fátum Doktorral és Venommal is. Hogy lehet ez? Mikor lett Kalapácsfej ennyire kemény? Nem rémlik, hogy Milest valaha is ennyiszer helyben hagyta volna már korábban bárki más (azt meg már nem is említem, hogy a srác pókösztöne valahogy újfent nem akaródzik működni, mert ez Bendisnél már lassan állandó probléma).

Meglepő, de mindezen logikátlanságok ellenére azért mégis élveztem ezt a fejezetet, nem kis mértékben hála a csodaszép rajzoknak is. Bazalduát már múlt hónapban is dicsértem, és ha lehet, most még gyönyörűbb, még aprólékosabb és még dinamikusabb munkát tett le az asztalra. Részemről tökéletes helyettes lesz, amíg Pichelli kisasszony a Spider-Men II megalkotásával van elfoglalva, és ha ilyen iramban fejlődik a stílusa, idővel akár még túl is szárnyalhatja őt. Lana aranyos, nőies, de azért mégis láthatóan tini még, Kalapácsfej nagydarab, fenyegető jelenség, a harcok pedig letisztultak és jól átláthatóak. Csak így tovább!

Igazából így újra átgondolva a cselekmény továbbra is elég soványka, és ott van ugye még a fentebb említett kuszaságok egész sora is… ugyanakkor egyre inkább kezd kirajzolódni a sorozat új irányvonala, Miles útja a sötétség mélye felé, ahonnan ki tudja, hogyan talál majd vissza – és ez véleményem szerint izgalmas téma lehet, szóval várom a folytatást. Ha Bendis mindössze még egy órácskát ülne a forgatókönyvön leadás előtt, és kijavítana benne ezt-azt, tán nekem se lenne egy rossz szavam sem, és akkor most adhatnék többet is négy Pókfejnél – bár megjegyzem, még ez is elég vajszívű értékelés. Legközelebb már tényleg több tartalmat kérnék!

spiderman17rev.png

sp.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr6912575037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása