Age of Ultron – A Secret Wars világai II.

Ultron a Csatavilágot sem kíméli

2014. december 14. - The_Maniac

Ahogy arról már korábban írtam, a jövő évi megaesemény, a Secret Wars köré a Marvelnél már idén óriási reklámkampányt kezdtek építeni, így már láthattunk például jó párat a Csatavilágon helyet kapó realitások közül kedvcsináló képek formájában. Ezeket próbálom ehhez kapcsolódó bejegyzéseimben minél részletesebben bemutatni, hiszen az Újvilág is részt vesz majd a sztoriban, és nagy valószínűséggel kapcsolatba fog kerülni ezekkel a világokkal valamilyen formában.

Jómagam azonban messze nem vagyok szakértője az itt bemutatásra kerülő címeknek, sztoriknak és univerzumoknak, ezért előre is elnézést, ha valamit rosszul tudok – ilyenkor bátran javítsatok ki! Igyekeztem minél több forrásból utánanézni az adatoknak, hogy ne valljak szégyent, és csak remélni merem, hogy sikerült. Ma azt az eseményt vesszük szemügyre, amely elindította a Marvel-multiverzumot a dimenziók és idősíkok közötti ugrások útján, elvékonyítva így a falakat a különféle realitások között, és megágyazva ezzel a Secret Wars eseményeinek: ez az Age of Ultron!

01_17.jpg

Miről szólt?

Egy népszerű elmélet szerint Hank Pym (más néven Óriás, Hangya, Fullánk, stb.) a klasszikus Marvel-univerzum legfontosabb karaktere. Pym alkotta a robot Ultront, aki pedig később létrehozta Víziót. Ők ketten, mármint Ultron és Vízió, pedig olyan fontos szerepet játszottak a legtöbb Marvel-eseményben, hogy nélkülük, vagyis ha nincs Pym, egészen másképp alakult volna minden a világuk történelme során.

Az Age of Ultron írója, az Újvilág egyik atyja, Brian Michael Bendis ezt a teóriát helyezi át a gyakorlatba. Tony Stark már rég sejtette, hogy Ultron egy napon olyan szintre fejlődik majd, ahol a Bosszú Angyalai már nem tudják megállítani, és ez be is következik: a sztori szerint egy olyan jövőben járunk, amelyben Ultron végleg uralma alá hajtotta a Földet. Sötét korszak ez, hiszen a hősök nagy része rég halott, akik pedig még élnek, elkeseredett és reménytelen küzdelmet folytatnak. Amazon áldozatának hála aztán kiderül, hogy a valódi Ultron a jövő egy még távolabbi pontjáról irányítja az eseményeket, így több se kell Amerika Kapitánynak, és egy csapattal felkészül az időutazásra, hogy végleg leszámoljanak a robottal.

Ám Rozsomáknak más tervei vannak. Nem ért egyet a Kapitánnyal, és ő inkább a múltba utazik, hogy a baj forrásával, magával Pymmel végezzen. Vele tart a Láthatatlan Nő is, ám mikor visszatérnek a saját idősíkjukra, egy teljesen más világba csöppennek. Rá kell döbbenniük, hogy Pym halála talán egy még rosszabb jövőt idézett elő…

Magyarul is megjelent?

Sajnos még nem, de ami késik, nem múlik!

Milyen volt a fogadtatása?

Megosztó. Aki a komor sztorikat kedveli, annak bejött, hiszen az Age of Ultron a Marvel egyik legsötétebb eseménye volt. A történet első fele, amely az Ultron által uralt Földön játszódik, gyakorlatilag az életben maradt hősök elkeseredett próbálkozásainak sora, de végig érződik, hogy szinte semmi esélyük. A rajzoló, a The Ultimates első két kötetéből is ismert Bryan Hitch realista stílusa tökéletesen passzolt ehhez a részhez.

Azonban az tény, hogy a tíz fejezetből álló esemény felépítése azért hagy némi kívánnivalót maga után. Mint írtam, a sztori első felét végig ebben a sötét korszakban töltjük a megnyomorított hősök kicsiny csapatával, akik aztán az időutazás következtében egyszer csak teljesen kiíródnak a létezésből, mintha sosem lettek volna. Nem zárul tehát le tisztességesen a történetük. Azt is sokan kritizálták, hogy az egészet arra hegyezték ki, milyen központi figura is Hank Pym a Marvel-univerzumban, aztán ehhez képest nem kevés idő telt el, mire egyáltalán eljutottunk hozzá.

Mindezek ellenére el kell ismerni, hogy az alternatív realitások, amelyeket megismerünk a fejezetek közben, elég érdekesek ahhoz, hogy elvigyék a hátukon még ezt a hosszúra nyújtott eseményt is. Különösen pozitív visszhangot kapott a Pym halála következtében létrejövő valóság, melyben a tudomány és a mágia hívei vívtak háborút egymással.

Röviden tehát: igen, a sztori nem tökéletes, de van benne annyi fordulat, hogy érdemes legyen elolvasni, különösen azoknak, akiket érdekel a Bosszú Angyalainak történelme. A rajzok pedig végig csodásak: Hitchet már méltattam fentebb, de Brandon Peterson és Carlos Pacheco sem okoznak csalódást, az utolsó számot pedig már egy valóságos rajzológárda készítette, köztük például Joe Quesadával is.

02_17.jpg

Elhunyt valaki?

Igen is, meg nem is. A sivár jövőben a hősök nagy része már halott, aztán Hank Pym halála létrehoz egy új, hasonlóan veszélyes realitást. Hála azonban az időutazás jótékony hatásainak, végül többé-kevésbé minden helyrerázódik.

03_17.jpg

Hosszú távú következmények

Az Age of Ultron több szempontból is a Secret Wars közvetlen előzményének tekinthető. Hiába figyelmezteti Tony Stark Rozsomákot, hogy ne hajtson végre újabb időutazást, ő csak megteszi, hogy megállítsa önmagát, mielőtt megölné Pymet. Ez az út volt az utolsó csepp a szakadozó tér-idő kontinuumnak, és a realitások és idősíkok közötti falak leomlottak. Így került végül a klasszikus Marvel-univerzumba Angela, így ragadtak az X-Men múltbeli tagjai az aktuális jelenben (és kerültek át az Újvilágba az All-New X-Men jelenleg futó sztorijában), valamint így kezdődtek a párhuzamos Földek egymást fenyegető érintkezései a New Avengers számaiban. Ami pedig a mi szempontunkból a legjelentősebb, az a 10. számban létrejövő hasadék a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág között, amelyen épp Galactus jutott át az újvilági galaxis egy távolabbi szegletébe. Ez indította el az Újvilágban a Hunger című minisorozatot, amely aztán egyenesen a Cataclysm elnevezésű korszakzáró eseménybe torkollott. Az alternatív világok közötti ilyesfajta érintkezések sűrűsödése a hírek szerint a Csatavilág kialakulásához, és így a Secret Wars kezdetéhez fognak vezetni.

Azt se felejtsük, hogy a nagy Marvel-eseményeket eddig általában olyan korszakok követték, mint a The Initiative, a Dark Reign vagy a The Heroic Age, így bemutatva az esemény hatására megváltozott világot. Ezzel szemben most minden különösebb elnevezést nélkülöző, furcsa idő- és dimenzióutazós sztorik lepték el a klasszikus címeket. Angela és a múltbeli X-Men felbukkanásáról már írtam, de ide sorolhatjuk még Hulk időugrásait, vagy a Spider-Verse teljes egészét, ami aztán tényleg megnyitotta a multiverzum minden szegletét. Ravasz módja ez annak, hogy egy közös kapocs alakuljon ki a sorozatok között anélkül, hogy a gyanútlan olvasónak feltűnne, hogy az egyik eseményből a másikba átvezető sztorikat olvassa.

au.jpg

Secret Wars

Ez a Carlos Pacheco által rajzolt előzetes kilóg a többiből, hiszen két realitást helyeztek rajta egymás ellen. Az Age of Ultron néven futó világ és a Marvel Zombies univerzuma ugyanarra a területre kerülnek majd a Csatavilágban, így feltehetően egy gigantikus robot-zombi háború veszi majd kezdetét köztük.

A kedvcsináló videó alapján az Újvilág hősei kicsit fellélegezhetnek: ez a borzalmasnak ígérkező földdarab meglehetősen messze esik majd tőlük, egészen délre, a térkép szerint 39-es számmal jelölt, „Tökéletesség” nevet kapott területre. Megnyugtató az is, hogy a 41-es számmal jelölt, az egész bolygón végigfutó „Fal” is ott virít közöttük: akármi is legyen ez, reméljük, hogy távol tartja majd Ultron seregeit és az élőholtakat kedvenceinktől. Zúzzák csak szét egymást, senki sem fogja őket megakadályozni ebben!

De vajon miért pont „Tökéletesség” a neve egy robot-zombi háború helyszínének?

battleworld_thb.jpg

Az Age of Ultron vs. Marvel Zombies az előzetes szerint 2015 nyarán kezdődik vagy kap majd szerepet, a Secret Wars pedig 2015 májusában indul.

Erről ennyit, de hamarosan újabb világot mutatok be nektek!

(Elsődleges forrás: Comicbook.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr266981997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása