House of M – A Secret Wars világai VII.

A Magnus-ház és a Titkos Háború

2015. január 02. - The_Maniac

Ahogy arról már korábban írtam, az idei megaesemény, a Secret Wars köré a Marvelnél már tavaly óriási reklámkampányt kezdtek építeni, így már láthattunk például jó párat a Csatavilágon helyet kapó realitások közül kedvcsináló képek formájában. Ezeket próbálom ehhez kapcsolódó bejegyzéseimben minél részletesebben bemutatni, hiszen az Újvilág is részt vesz majd a sztoriban, és nagy valószínűséggel kapcsolatba fog kerülni ezekkel a világokkal valamilyen formában.

Jómagam azonban messze nem vagyok szakértője az itt bemutatásra kerülő címeknek, sztoriknak és univerzumoknak, ezért előre is elnézést, ha valamit rosszul tudok – ilyenkor bátran javítsatok ki! Igyekeztem minél több forrásból utánanézni az adatoknak, hogy ne valljak szégyent, és csak remélni merem, hogy sikerült. Ma egy olyan alternatív valóságot mutatok be, amelybe a klasszikus Marvel-hősök mind egy egész univerzumot érintő esemény során kerültek át: ez a House of M!

m3_1.jpg

Miről szólt?

2005-ben a Marvelnek gondja akadt a mutánsokkal: túl sok volt belőlük. A rajongók már kezdték úgy érezni, hogy többen vannak, mint az emberek, ami azért volt probléma, mert így nehézkes volt elhitetni bárkivel, hogy ők a Marvel-univerzum elnyomott kisebbsége. Voltak persze ravasz húzások Grant Morrisontól és Peter Milligantől, akik a New X-Men és az X-Statix fejezeteiben zseniálisan oldották meg ezt az „apróságot”, de sajnos nem lehetett mindenki olyan profi írója az X-Mennek, mint ők. Ki kellett hát találni valamit, és a Marvel merész lépésre szánta el magát a House of M formájában.

A történet gyakorlatilag az Avengers Disassembled közvetlen folytatása volt. Ez magyarul is megjelent A Bosszú Angyalai: Káosz címmel, és a „főgonosz” a Skarlát Boszorkány volt benne, aki teljesen összeroppant és a Bosszú Angyalainak több tagjával is végzett. Ezt követően édesapja, Magneto és X Professzor vették gondozásukba Genosha romjai között, ám Xavier idővel rájött, hogy Wanda elméje menthetetlen. Összehívta hát az X-Ment és a Bosszú Angyalait, hogy közösen döntsenek a sorsáról.

Wanda fivére, Higanyszál is tudomást szerzett a gyűlésről, és attól félt, a többiek úgy döntenek majd, hogy végezni kell a testvérével, ezért szupergyorsaságával visszasietett Genoshára. Könyörgött apjának, hogy tegyenek valamit Wandáért, de Magneto sem tudott más megoldást, ezért Pietro végső elkeseredésében Wandához fordult.

És ekkor a realitás átalakult. A Skarlát Boszorkány arra használta az erejét, hogy mindent megváltoztasson, és teremtsen egy vadonatúj világot, ahol végre mindenki megkaphatja, amire a legjobban vágyott. Így például létrejött Magneto mutáns utópiája, és az Egyesült Államok a mutánsok vezetése alá került, míg az emberek lettek a kisebbség, egy kihalás szélére sodródott faj.

Magyarul is megjelent?

Igen, Mutánsvilág címmel az alábbi kiadványokban:
Mutánsvilág: Magnus-ház

Mutánsvilág: Angyalok és mutánsok

m1_thb.jpg      m2_thb.jpg

Milyen volt a fogadtatása?

Eh. A House of M legfőbb problémája ugyanaz volt, mint oly sok más eseménynek: sokkal jobban érdekelt mindenkit, mi lesz majd a sztori után, mint maga a sztori. Az írója legalább a méltán népszerű Brian Michael Bendis volt, de ha valakinek nem tetszik, ahogy nála (főleg eseményeknél) gyakran belassul a történet, az ezt az írását sem fogja kedvelni. Hasonlóan a rajzoló is nagy név volt, Olivier Coipel, bár ekkor még a stílusa kicsit más volt, mint ma, szóval előfordulhat, hogy ez sem jön be mindenkinek.

Mindettől függetlenül ez azért többé-kevésbé egy korrekt sztori. Színre lépett Layla Miller, volt benne akció, humor, látványos csatajelenetek, szóval minden, ami kell – bár tegyük hozzá, hogy nem létszükséglet az elolvasása a továbbiak megértése érdekében.

m4_1.jpg

Elhunyt valaki?

Nem, senki nem halt meg, sőt, Sólyomszem még vissza is tért az életbe, ám sok mutánsra a végén olyan sors várt, amely néhányuknak még a halálnál is rosszabb volt.

m5_1.jpg

Hosszú távú következmények

„Nincs több mutáns.” Ez a három szó, melyeket a Skarlát Boszorkány ejtett ki, évekre meghatározták az X-képregények további alakulását. A mutánsok világszerte mindenfelé elvesztették képességeiket, és az egész Marvel-univerzumban összesen 198 mutáns maradt. Olyan központi karakterek ereje lett oda, mint X Professzor, Jégember, Magneto és Higanyszál, de persze idővel mind visszaszerezték hatalmukat. Akadnak azonban olyanok is, akik a mai napig nem változtak vissza mutánssá.

Wanda mágiájának köszönhetően Rozsomák is visszanyerte minden emlékét, így egy külön sorozatban végre megismerhette a valódi múltját. Így születhetett meg a Wolverine: Origins, amely tehát a karakter eredetére fókuszált.

Mint fentebb említettem, itt lépett színre először Layla Miller is, aki igazán az X-Factor című sorozatban vált érdekes szereplővé. Ez a képregény szintén a House of M eseményeit követően indult újra.

m6_1.jpg

Secret Wars

A Jorge Molina által rajzolt előzetes elég világossá teszi, miről lehet majd itt szó: nagy valószínűséggel a Skarlát Boszorkány által teremtett mutánsvilág fog visszatérni a Titkos Háborúban, mintha a House of M során sosem állt volna vissza a Marvel-univerzum az eredeti kerékvágásba.

A kedvcsináló videóban és a térképen még azt is láthatjuk, hogy a mutánsvilág a 29-es számmal jelölt „M-monarchia” elnevezésű területre kerül majd. Külön érdekesség, hogy szinte a szomszédságukban lesz a mutánsvadász Őrök által uralt realitás (30-as szám), úgyhogy itt komoly összecsapás várható – de hogy az Újvilág mit érez majd be ebből, az kérdéses, hiszen túl közel nem lesznek hozzájuk.

battleworld_thb.jpg

A House of M az előzetes szerint idén nyáron kezdődik vagy kap majd szerepet, a Secret Wars pedig májusban indul.

Erről ennyit, de hamarosan újabb világot mutatok be nektek!

(Elsődleges forrás: Comicbook.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr577032791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szujó Norbert 2015.01.02. 18:38:44

Nagyon jó ez a cikksorozat!! Pont ezt még nem olvastam, de az összes többit igen. Amint lesz időm, ezt is elolvasom. Nagyszerű, hogy van, aki nem csak a múltba réved a Marvel képregények tekintetében. :) Nem tudom, mit tervez a kiadó az Újvilággal, de nagyon remélem, hogy legalább a főbb karaktereket "megmentik".

The_Maniac · http://ultimatemarvel.blog.hu/ 2015.01.03. 00:42:18

Köszönöm, örülök, ha tetszik! Ahogy van időm, jön majd a folytatás is.
süti beállítások módosítása