Spider-Men – Újvilági események X.

Két Pókember egy csárdában

2015. február 10. - The_Maniac

Történt egyszer, még a harmadik korszakban, hogy a Marvel úgy döntött, ideje egymásnak ereszteni a klasszikus Marvel-univerzumot és az Újvilágot, és kivel mással is kezdhették volna a dimenziók közötti utazást, mint Pókemberrel. Jobban mondva Pókemberekkel. Ez a döntés meglehetősen negatív visszhangot váltott ki a rajongókból, hiszen korábban többször is úgy nyilatkoztak az Újvilágról, hogy ez egy különálló, független világ, ahova nem lesz átjárás a klasszikus Marvel-univerzumból, illetve fordítva.

Aztán jött Brian Michael Bendis és Sara Pichelli, és mindenkit szépen helyre raktak. Az ő hozzáértő kezeik között készült a Spider-Men öt fejezete, amelyeket olvasva minden rajongó és kritikus kétkedése elszállt. Az Újvilág egyik legjobb sztorija született meg a két Pókember találkozásából, amelynek a folytatását azóta is követelik Bendistől, egyelőre nem sok sikerrel. Mindenesetre a két univerzum közötti kapcsolat ezzel végképp megerősödött, és ma már ott tartunk, hogy hamarosan egyesülnek is a Secret Wars során. Ez nagy valószínűséggel megtörtént volna a Spider-Men nélkül is, de tény és való, hogy ez az esemény kiválóan mutatta be a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág, azon belül is a Pókemberek első találkozását. Katt tovább a részletekért!

SPIDER-MEN


Mikor és hol jelent meg?

2012 júniusától 2012 szeptemberéig az alábbi kiadványokban:
Spider-Men #1-5 Brian Michael Bendis / Sara Pichelli

És magyarul?

Sajnos nem jelent meg.

Miről szólt?

Még a Cataclysm előtt a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág első találkozása. A klasszikus Pókember leleplezi régi ellenségét, Mysteriót, amint egy másik realitásba, konkrétan az Újvilágba nyit átjárót, és utánamegy. Odaát csatlakozik hozzá az ottani Pókember, Miles, majd együttes erővel kézre kerítik Mysteriót.

Kik szerepeltek benne?

Pókember / Peter Parker (klasszikus Marvel-univerzum)
Pókember / Miles Morales

Különítmény

  • Sólyomszem / Clint Barton
  • Vasember / Tony Stark
  • Thor

S.H.I.E.L.D.

  • Nick Fury

Mysterio / Quentin Beck (klasszikus Marvel-univerzum)
May Parker
Gwen Stacy

Mary Jane Watson

Elhunyt valaki?

Nem, mindenki megúszta élve.

Hosszú távú következmények

Nos, a legalapvetőbb következmény természetesen az volt, hogy ezzel a sztorival egyszer s mindenkorra megnyílt az átjárás a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág között. Ahogy a bevezetőben írtam, ez majdnem biztosan megtörtént volna a Spider-Men nélkül is, de szerintem sokkal jobban jártunk kezdésnek egy ilyen lazább, kevesebb karaktert felvonultató minivel, mint ha rögtön a mély vízbe dobtak volna minket egy nagyobb léptékű, dimenziók közötti eseménnyel (khm, khm, Ultimate Power, khm, khm). Így viszont erre építve szépen jöhetett egymás után a többi sztori, amely összekapcsolta a két világot: a Cataclysm, az All-New X-Men aktuális története, valamint az egész multiverzumot átfogó Spider-Verse.

Peter és Miles találkozásán túl mindenképp érdemes megemlíteni May nénit, Gwent és Mary Jane-t is, akik látva a felnőtt, alternatív Petert szintén tisztába kerültek a másik világ létezésével. Mind a maguk módján próbálták feldolgozni, hogy a nemrég elhunyt, újvilági Peter helyett ott állt előttük egy felnőtt verziója az ő Peterüknek.

Természetesen a S.H.I.E.L.D. és a Különítmény is érdeklődve közelítettek Peterhöz, valamint az egész másik univerzum ügyéhez. Mysterio legyőzése után lett is egy foglyuk a klasszikus Marvel-univerzumból, és a két világ közötti átjárás kérdése még többször visszatért – lásd Cataclysm, All-New X-Men, vagy éppen az Avengers 41. száma.

Ami pedig konkrétan Milest illeti, egyrészt közös erővel sikerült végre ártalmatlanítaniuk Mysteriót, aki már több ízben keserítette meg a klasszikus és az újvilági Peter életét is, másrészt ő is elfogadta a tényt, hogy más univerzumok is vannak odaát. A Cataclysm és a Spider-Verse során ennek következtében már gyakorlott(abb) dimenzióutazóként láthatjuk, az All-New X-Men újvilági történetében pedig sokkal gyorsabban képbe kerül az alternatív X-Men láttán.

Egyéb érdekességek

Amikor Peter átkerül az Újvilágba, láthatjuk, hogy a két univerzumban az idő sem pont ugyanúgy telik: amíg a klasszikus Marvel-univerzumban éjszaka van, addig az Újvilágban nappal.

A sztori végén Peter rákeres a számítógépén az ő világa Miles Moralesére, és amit talál, az nagyon meglepi – bár mi sosem tudjuk meg, mi volt az.

A 2005-ös San Diegó-i képregényfesztiválon Joe Quesada nyilatkozta azt, hogy ha a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág valaha találkoznának, akkor az azt jelentené, hogy hivatalosan is kifogytak az ötletekből. Ez a nyilatkozat volt az egyik legfőbb oka annak az általános felháborodásnak, amely a Spider-Men bejelentése után robbant ki a rajongókból.

Összegzés

Talán ha csak annyit írnék összegzésként, hogy „Bendis”, „Miles Morales” és „Peter Parker”, már az is elég lenne, hogy tudjátok: minőségi sztorit kaptunk. Bevallom férfiasan, én is megijedtem, amikor először jelentették be a két univerzum találkozását, sőt, egyike voltam az esemény legnagyobb ellenzőinek. Ám ahogy őket is, engem is meggyőzött végül Bendis és Pichelli alkotása, és ha az 1. szám után még nem is, a 2. végén már mindenképp éreztem, hogy ezt kár lett volna kihagynom.

Természetesen semmi sem lehet tökéletes, így azért a Spider-Men kapcsán is van pár szőrszálhasogató problémám. Kezdjük rögtön a sztori főgonoszával, Mysterióval. Ha még emlékeztek, újvilági, „szellemfejű” formájában ő először az Ultimate Spider-Man Annual 3. számában lépett színre, még az első korszakban, majd a második korszakban több ízben is összecsapott Pókemberrel. Bendis akkortájt többször is elmondta, hogy a Zöld Manó „halálával” új főellenség kellett Peternek, és ezt a szerepet Mysteriónak szánta. Be is jött: a megállíthatatlan gonosztevő valóban kemény ellenfélnek bizonyult, és még a kilétét sem sejthettük, így izgalmas rejtély is körüllengte a karakterét. Aztán jött a Death of Spider-Man, a Zöld Manó hirtelen csak úgy visszatért, Mysterio pedig sosem teljesíthette be a bosszúját Peterrel szemben.

Ennyivel persze nem lehetett lezárni Mysterio történetét, így a Spider-Men során végre visszatért, éééés… kiderült, hogy a klasszikus Mysterio az. Paff. Ez a fordulat nekem nem igazán tetszett, kicsit ötlettelennek éreztem, sőt, erőltetettnek, hogy össze tudják hozni a két univerzum találkozását. Cserébe viszont Bendis tényleg jól építette fel a karaktert ezután, még a Cataclysm során is jutott neki szerep, ez dicséretes, de valami kis hiányérzet akkor is maradt bennemez lett volna az újvilági Peter Parker nagy ellensége, egyszerűen a klasszikus Mysterio?

A másik negatívum inkább csak a klasszikus Marvel-univerzum rajongóinak lehet probléma: nevezetesen az, hogy a két hős találkozása 90%-ban az Újvilágban játszódik, Petert és Mysteriót leszámítva pedig nem is látunk más klasszikus karaktert. A sztori szempontjából ez végül is teljesen rendben van így, de mondom, aki klasszikus szereplőkre is számít, az csalódni fog.

Ezeket leszámítva viszont csak pozitívumokat tudnék sorolni, megállás nélkül. Ahogy azt Bendis gyakran teszi, most is nagyon erős hangsúlyt fektetett a karakterdrámára, és ez mindenképp a mini előnyére vált. Talán még azt is megkockáztatnám, hogy Peter találkozása az újvilági Peter szeretteivel jóval erősebb és mélyebb szál a sztoriban, mint a Mysterio elleni küzdelem. Miles és a többi újvilági karakter szintén tökéletesen vannak megírva, a rajzok pedig nagyon passzolnak az egész hangulatához. Sara Pichelli stílusa nekem már az Ultimate Comics: Spider-Man oldalain is nagyon bejött, és nincs ez másként itt sem, a klasszikus Pókembert is ügyesen alkotta meg. Szerencsére nem lett túlzsúfolt sem a sztori, azaz épp annyi karaktert vonultattak csak fel, amennyi feltétlenül szükséges voltnem kell tehát attól félni, hogy Petert rögtön az első újvilági útján elárasztják az ottani szereplők.

Egyszerre lett tehát ez a mini fontos mérföldkő (a két univerzum első találkozása) és visszafogott, kisebb léptékű, lazább sztori (épp megfelelő mennyiségű akcióval és drámával). Ha engem kérdeztek, remek kiindulópontja ez a történet a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág közös útjának, egy afféle kis bevezetése annak, ami a későbbiekben következik. Egyaránt tudom ajánlani a klasszikus és az újvilági Pókember kedvelőinek is, és ki tudjatalán épp itt szeretitek majd meg a másikat is. Ez bizony négy és fél Peter-Miles az ötből, nincs mese!

sm.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr77157639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása