Ultimate Comics: X-Men – A III. korszak címei

X-Men, csapó kettő!

2015. február 11. - The_Maniac

Az Ultimate X-Men az Ultimate Spider-Man után a második legtöbb számot megélt újvilági sorozat volt, ennek ellenére mégsem folytatták a második korszakban. Egészen a harmadik korszakig kellett várni egy igazi, havi megjelenésű folytatásra az Ultimate Comics: X-Men személyében. A fogadtatása eleinte egész jó volt, de aztán szépen lassan ez is eltűnt a süllyesztőben, ami nagy kár, mert mindhárom író, akik dolgoztak rajta (Nick Spencer, Brian Wood, Joshua Hale Fialkov) beleadtak apait-anyait.

Hogy miért nem lett nagyobb siker az eladási listákon ez a cím, az legalább akkora rejtély, mint az Ultimate Comics: Spider-Man esetében. Nem tetszett talán a rajongóknak, hogy viszonylag sok rajzoló váltogatta egymást? Vagy túl sok idő telt már el az első korszak óta, hogy újra visszarázódjanak az újvilági X-Men kalandjaiba? Vagy egész egyszerűen rosszkor indult a sorozat, és elnyomták őt a Marvel és a DC többi címei? Magam sem tudom, mindenesetre én készítettem egy rövid összefoglalót a megjelent számokról, hogy legalább ennyivel emlékezzünk a rövid életű X-címre. Katt tovább a folytatásért!

Az újvilági X-Men rajongóit, lássuk be, nem igazán kényeztették el az első korszak vége óta. Az Ultimatum végzett gyakorlatilag a legtöbb központi mutánssal, az Ultimate X, amely az új generációt volt hivatott bemutatni, pedig csupán öt számot élt meg. Az Ultimate Spider-Man ugyan próbálkozott Kitty és Jégember beépítésével a sorozatba, de hát ők ketten mégsem tettek ki egy teljes X-Ment, akármennyire is népszerűek voltak. Sokan megörültek hát, amikor végre bejelentettek egy új X-címet, és a kritikusok is érdeklődve várták az Ultimate Comics: X-Men 1. számát. Végül a sztorikban szerintem nem is csalódtunk, de valami mégis hiányzott a teljes sikerhez… Vajon mi?

ULTIMATE COMICS: X-MEN #1-6
Megjelent: 2011. szeptember – 2012. január
Írta és rajzolta: Nick Spencer – Paco Medina és Carlo Barberi
Történet: A sorozat kezdetén a mutánsok még mindig az Ultimatum okozta mutánsgyűlöletet nyögik. A hatóságok nem kímélik a regisztrálatlan mutánsokat, és a törvényen kívülinek bélyegzett szökevényekre halál vagy fogolytábor vár. A mutánsok szétszórtan és félelemben élnek, miközben Kitty Pryde, Jégember és Fáklya úgy döntenek, összefognak, és földalatti ellenállást szerveznek egy új X-Men képében. Idővel csatlakozik hozzájuk Vadóc és Jimmy Hudson is, ám a mutánsok és emberek közötti ellentét egyre csak nő, akármit is tesznek, ráadásul a fanatikus William Stryker új, minden korábbinál halálosabb Őreivel is szembe kell nézniük.
Első megjelenés: Megtisztítók
Elhalálozás: William Stryker

ULTIMATE COMICS: X-MEN #7-12
Megjelent: 2012. február – 2012. május
Írta és rajzolta: Nick Spencer – Paco Medina és Carlo Barberi
Történet: Higanyszál terve, hogy az ő uralma alatt egyesüljön a Föld minden mutánsa, szörnyen félresiklik, amikor elveszíti az irányítást az Őrei felett, és azok mutáns népirtásba kezdenek. Valerie Cooper ezalatt a S.H.I.E.L.D.-en belül próbál információhoz jutni Nick Furytól, és rájön, hogy Jean Grey neki dolgozik – ám addigra a lány már inkább átáll Tian államához. William Stryker is visszatér, legalábbis az elméje egy Őr testében, de rajta kívül újra láthatjuk még Vihart, Kolosszust és Alex Summerst is.
Első megjelenések: Xorn, John Walker, Guido Carosella / Erőcsávó, Rusty Collins

DIVIDED WE FALL / UNITED WE STAND (#13-18)
Megjelent: 2012. június – 2012. október
Írta és rajzolta: Brian Wood – Paco Medina, Carlo Barberi, Reilly Brown és Agustin Padilla
Történet: Amerika Kapitány hadba hív mindenkit, hogy küzdjenek az amerikai kormányt megtámadó Hidra ellen, miközben Washington romokban hever, az Őrök pedig lassan elfoglalják az országot. Kitty Pryde eközben a teljes mutáns fajt próbálja megmenteni az Őrök elől, hogy aztán beteljesüljön a sorsa, és a mutánsok egyik legfőbb vezetője legyen. A háború végül a Különítmény és a S.H.I.E.L.D. javára dől el, a Hidra megmaradt tagjai pedig kénytelenek visszavonulni.
Első megjelenések: Nomi Blume / Mach-2, Paige Guthrie / Burok, Garabed Bashur / Fekete Doboz, Quentin Quire / Omega Kölyök, Hiszako Icsiki / Páncél, Shola Inkosi / Link, Betsy Braddock / Psziché (imposztor), Kenji Uedo / Zéró, James Proudstar / Hadiösvény, Sam Smithers / Növényember

POINT ONE (#18.1)
Megjelent: 2012. november
Írta és rajzolta: Brian Wood – Filipe Andrade
Történet: Egyre nő a feszültség a mutánsok két lehetséges vezetője, Kitty Pryde és Mach-2 között, miközben az új elnök, Amerika Kapitány továbbra is fenntartja az ajánlatát: a mutánsok vagy a gyógymódot választják, vagy szabadon élhetnek egy új, mutáns földön.

RESERVATION X (#19-22)
Megjelent: 2012. november – 2013. február
Írta és rajzolta: Brian Wood és Nathan Edmondson – Paco Medina, Carlo Barberi és David Baldeon
Történet: Miközben Kitty vezetni próbálja az őt követő mutánsokat, Mach-2 továbbra is csak bajt kavar. Az új földet először terraformálni kell, amelyben Vihar nyújt komoly segítséget, ám az is könnyen lehet, hogy a mutánsok kezébe került a világéhínség megoldása. Ez persze újabb bonyodalmakat és ellenségeskedést szül.
Első megjelenések: Amara Aquilla / Magma, Scott Wright / Mikromax, Seth Vale / Hálózat, Farbird

STORMFRONT (#23)
Megjelent: 2013. február
Írta és rajzolta: Brian Wood – Carlo Barberi
Történet: Átvezető történet a következő sztoriba. A központi karakter Vihar, akinek a múltjába pillantva láthatjuk, hogyan szökött meg Kolosszussal a fogolytáborból. Idővel Kolosszus otthagyta a nőt, aki újabb nehézségek után végre rátalált Kittyre és a többiekre.
Első megjelenés: Glob Herman

NATURAL RESOURCES (#24-28)
Megjelent: 2013. március – 2013. június
Írta és rajzolta: Brian Wood – Mahmud Asrar
Történet: Utópia virágzik, miközben Mach-2 ellenállása továbbra sem lankad. Ráadásul Jean Grey is szemet vetett Kittyék földjére, de amikor Ross tábornok is felbukkan a színen, végképp elszabadul a pokol. Kitty és Mach-2 kénytelenek összefogni, ha meg akarják menteni mutáns társaikat.
Elhalálozás: Betsy Braddock / Psziché (imposztor)

WORLD WAR X (#29-33)
Megjelent: 2013. július – 2013. október
Írta és rajzolta: Brian Wood – Alvaro Martinez
Történet: Kirobban az elkerülhetetlen háború Tian és Utópia között. Úgy tűnik, mindent felemészt Jean és Kitty harca, és szövetségek bomlanak fel a káoszban. Utópiát sunyi módon megtámadják, de Jean terve, hogy háborúban egyesítse a mutánsokat, balul sül el. Kitty forradalmi vezér lesz, Jimmy pedig bebizonyítja, hogy több van benne, mint azt sokan gondolnák.
Első megjelenések: Revolto, Megan Gwynn / Tündér
Elhalálozás: Farbird

CATACLYSM: THE ULTIMATES' LAST STAND #1-5
CATACLYSM – ULTIMATE COMICS: X-MEN #1-3
Megjelent: 2013. november – 2014. február
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis és Joshua Hale Fialkov – Mark Bagley, Alvaro Martinez és John Lucas
Történet: Ez volt a harmadik korszakot lezáró esemény. Hasadék nyílik a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág között, amelyen épp a bolygófaló Galactus jut át. Egyesülve az újvilági Gah Lak Tusszal a Föld felé veszi az irányt, hogy elpusztítsa azt. Az Újvilág hősei mind összefognak, hogy megállítsák a csillapíthatatlan étvágyú óriást, és Kitty Pryde kulcsszerepet játszik a harcban: Reed Richards Galactus méretűre növeli a lányt, aki így szembe tud szállni a pusztító rémmel. Reed terve végül beválik, de a csata nem kevés áldozatot követel többek között teljes New Jersey-t és Amerika Kapitányt. Az esemény során az X-Men egy része egy zsebdimenzióba kerül, ahol Rick Jones segítségével szállnak szembe Gah Lak Tus ottani részeivel.
Első megjelenések: Galactus, Valeria Richards, Amp, Barnell Bohusk / Csőr, Csönd
Elhalálozások: Steve Rogers / Amerika Kapitány, Megan Gwynn / Tündér, Csönd

EGYÉB FONTOSABB KIADVÁNYOK

Cím: Ultimate Comics: Hawkeye #1-4
Írta: Jonathan Hickman
Rajzolta: Rafa Sandoval
Történet: Sólyomszem ázsiai küldetése, amelyben nagy szerepet kap Jean Grey, Liz Allen és Derek Morgan is. Itt bukkan fel először Xorn és Zorn, valamint megismerjük Tiant és a népét is.

Cím: Ultimate Comics: Wolverine #1-4
Írta: Cullen Bunn
Rajzolta: David Messina
Történet: Visszaugrunk a múltba, hogy lássuk Rozsomák egy régi küldetését, miközben a jelenben a fia, Jimmy próbál válaszokat találni a szüleivel és az eredetével kapcsolatban. Végre fény derül arra, ki Jimmy édesanyja, és hogy miért övezte eddig rejtély a kilétét.

Cím: Survive
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolta: Joe Quinones
Történet: A Cataclysm és a teljes harmadik korszak epilógusa, valamint átvezető a negyedik korszakba. Bemutatja, hogyan birkóznak meg a túlélők a Galactus után maradt romokkal, illetve Amerika Kapitány halálával. Itt dönti el a Póknő, hogy megalapítja az Új Különítményt, amelyhez csatlakozik Pókember, Bombázó, Kitty Pryde, Köpeny és Kard is.

Vége – és könnyen lehet, hogy ezúttal végleg. A negyedik korszakban az X-ek szinte teljesen eltűntek, eddig csak vendégszereplőkként láthattuk őket az All-New X-Men újvilági sztorijában, de ennyi. A Kittyt szerepeltető All-New Ultimates is megszűnt már, a Secret Wars pedig vészesen közeleg, szóval nem sok esélyt látok rá, hogy lesz még valaha újvilági X-Men. Kis szerencsével pár tag közülük túléli majd a Titkos Háborúkat, de ez egyelőre csak találgatás. Én mindenesetre nagyon drukkolok nekik, és minden karakternek a legjobbakat kívánom! Megérdemlik.

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr317161109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása