Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük VII.

Végre Ultron kora is kezdetét vette!

2015. június 27. - The_Maniac

Továbbra is ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. Mint azt már korábban említettem, ezek többnyire közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. Ám ahogy általában, ezúttal is inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpgAGE OF ULTRON VS. MARVEL ZOMBIES #1

A zombik nagyon mennek manapság, ez tény – olyannyira, hogy a Secret Wars alatt a Marvelnek nem is volt elég egy zombis cím, így a Marvel Zombies mellé most megérkezett az Age of Ultron vs. Marvel Zombies is. Szinte biztosra vehető volt, hogy a második Bosszúállók-film hatására Ultron sem fog kimaradni a Titkos Háborúból, és akkor már miért ne vonhatnák össze a gyilkos robotokat a húsevő rémségekkel? Nem is annyira beteg gondolat ez, hiszen egy gépek és élőhalottak között zajló csata rendkívül látványos lehet, plusz ha még hozzávesszük az egészhez a két fél között rekedt élőket, akik csak próbálják mindezt túlélni, akkor már meg is van egy teljes (mini)sorozat alapja!

Mivel a Marvel-zombikat már elég jól ismerjük (meg úgyis van nekik saját címük), ezért most az 1. számban inkább Ultron birodalmának történetére, illetve az élőkre, közülük is főként az 1872-es évből érkezett Hank Pymre koncentrál a sztori. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ő lesz a főszereplőnk is, bár a végén csatlakozik hozzá még pár ismerős karakter. Tekintve, hogy milyen kapcsolatban áll az eredeti Pym és Ultron, nyilván itt is komoly közük lesz egymáshoz, bár szerencsétlen Hanknek egyelőre minden új és ismeretlen a Pajzson túl.

Talán ebből a kis összefoglalóból is érezhető, hogy ezúttal még csupán felvezetést kapunk a továbbiakhoz, ami persze teljesen rendben is van egy nyitánynál, de azért erősen ajánlott a Secret Wars és a Csatavilág ismerete a teljes megértéshez. Ami pedig az akciódúsabb képregények kedvelőit illeti, üzenem nekik, hogy kapunk azért robot-zombi összecsapást is, szépet, látványosat, véreset, ahogy azt kell!

shield.jpg

A helyszínek már nem teljesen ismeretlenek számunkra: az egészen délen elhelyezkedő Holtföldek (38), a Tökéletesség (39) és a Pajzs (41) is már mind szerepeltek vagy legalább szóba kerültek korábban. Az Ultronok és a zombik háborúja júliusban folytatódik.

E IS FOR EXTINCTION #1

Grant Morrison mára klasszikussá vált X-sztorija, az E is for Extinction (amely magyarul is megjelent Új X-Men: E, mint eltörölni címmel) sem kerülhette el, hogy új értelmezést kapjon a Secret Wars alatt. Részemről én örülök minden mutánsokkal kapcsolatos sorozatnak vagy minisorozatnak ezekben az X-Men (és a Fantasztikus Négyes) számára vészterhes időkben, melyeknek a megfilmesítési jogokkal kapcsolatos okaiba most ne is menjünk bele… Inkább vessünk egy pillantást az 1. számra!

Az biztos, hogy a történethez (legalábbis eddig) nem kell különösebb előismeret a Titkos Háborúról – a sztori, köszöni szépen, jól elvan a maga kis területén mindenféle zavaró külső tényező nélkül. A főszereplők a klasszikus X-Men tagjain (Küklopsz, Emma Frost, Rozsomák és Bestia) kívül Magneto és az általa irányított Új X-Men fiataljai, akik között szintén akadnak ismerős arcok. Szegény Xavier professzorral már az első oldalakon elég durván elbánnak, így hőseinknek ezúttal nélküle kell boldogulniuk – bár hogy kik is a hősök és a gonosztevők, az egyelőre nem világos, és épp ettől lesz különösen pikáns ez a nyitány. A hangulat tehát telitalálat, és ami engem illet, szerintem remekül idézi fel a Morrison-korszakot, ahogy az elsőre talán furcsa rajzstílus is bizonyos fokig az akkori rajzoló, Frank Quitely képkockáira hajaz. Érdemes belevágni!

mutopia.jpg

A helyszín a rendkívül mutánsbarát Mutopia (32), melyet északról az óceán, keletről Apokalipszis Birodalma (3) és Westchester (33), délről a Pusztaság (31), nyugatról pedig az Őrök Területe (30) határolják. A következő fejezet júliusban jelenik meg.

KORVAC SAGA #1

Az eredeti Korvac Saga, bevallom, kimaradt az életemből, és úgy egyáltalán maga Michael Korvac karaktere is. Ugyanígy ennek az új (mini)sorozatnak a többi főbb szereplőjét sem igazán ismerem – elvileg mind a Guardians 3000 hősei, de ebben ki is merül a tudásom őket illetően. Ha valaki fel tud világosítani róluk, hajrá, ne fogja vissza magát, várom a hozzászólások között! Ha nem, akkor sem fogok a Dunának rohanni, mert ez az 1. szám sajnos engem nem fogott meg…

Pedig az alapfelállás egész érdekes: Michael Korvac báró királyságában különös kór szedi áldozatait. A betegeken először furcsa őrület lesz úrrá, mely során mintha emlékezni kezdenének a Csatavilág előtti időkre, majd hatalmas, vérszomjas szörnyeteggé változnak. Aztán felbukkannak a Bosszú Angyalai is (köztük végre pár általam is ismert karakterrel), illetve a szomszédos terület bárója, Simon Williams, szóval minden adva van egy izgalmas nyitányhoz. Mégis, a központi szereplők annyira nem hoztak lázba, hogy nekem valahogy ez eddig félresiklott – talán majd a folytatás.

A fentebb leírtakon kívül egyéb háttérismeret nem igazán szükséges a Csatavilágot illetően, ugyanakkor az kissé kínos, hogy magát a helyszínt se nagyon lehet elhelyezni a bolygón. Korvac királysága Forest Hills, Williamsé pedig Holy Wood, csakhogy ilyen nevű területek sehol sincsenek a Csatavilág térképén… Kicsit még kutakodok és megvárom a júliusban esedékes 2. számot, hátha fény derül a pontos helyszínre.

M.O.D.O.K. ASSASSIN #2

Nem tagadom, a M.O.D.O.K. Assassin 1. száma egészen szórakoztató élmény volt, és a héten megjelent folytatással kapcsolatban is hasonlóan érzek. Killville mellett kapunk egy rövid bepillantást M Királyságába, illetve az új szereplő, Angela-Thor elmúlt óráiba is, de az igazi móka csak ezután jön: M.O.D.O.K. ugyanis első látásra belehabarodik a jövevénybe, aki viszont érthető módon irtózik tőle. Az, ahogy egy gyilkolásra termett repkedő óriásfej megpróbál tisztába kerülni vadonatúj, ismeretlen érzéseivel, és a maga ijesztő módján udvarolni kezd Angelának, nos, az a pár oldal szerintem még azoknak is megér egy olvasást, akik a nyitányt kihagyták.

Ezúttal még a rajzokat is jobban elviseltem, és ugyan most sem várom tűkön ülve a folytatást, ha fennmarad ez a színvonal, akkor nem lesz okom panaszra. Meglátjuk, mit hoz a júliusi 3. szám.

killville.jpg

PLANET HULK #2

HULK ZÚZ!!! … valahol máshol, csak éppen nem itt, mert hiába a Planet Hulk cím, ezúttal csupán egyetlen Hulkot kapunk, és az is viszonylag békés természetű. Akcióból és szörnyekből ugyan nincs hiány, de tény, hogy az 1. számhoz képest mintha kicsit visszavettek volna a tempóból, legalábbis ami a cselekmény haladását illeti. Van itt egy visszapillantás Steve múltjába, némi filozofálgatás Fátumról, a szabadságról és a világról, de közben sokat nem haladnak hőseink. Sebaj, néha ilyen is kell, lesz még lehetősége Steve-nek és a kiskedvencének is a vérontásra!

Júliusban ismét elmerülhetünk a Zöldföld rémségeiben.

greenland.jpg

THE INFINITY GAUNTLET #2

Úgy látszik, az 1. szám nemcsak nekem jött be nagyon, hanem nektek is, mert a múlt heti szavazás alapján a The Infinity Gauntlet legfrissebb fejezetét vártátok a legjobban. Jó hírem van: ezúttal sem fogtok csalódni, legalábbis nekem magasan ez lett a heti kedvencem! Végre reflektorfénybe kerül Anwen édesanyja is, fontos információkra derül fény, valamint az egész család (ideértve a kutyát is!) Nova-erőt kap – ha pedig ez nem lenne elég, felbukkan még két új, de azért ismerős karakter is, a Végtelenség Ékkövei egyre komolyabb szerephez jutnak, Thanosról pedig kiderül, hogy az időben utazva próbálja véghezvinni sötét tervét. Huh, nem semmi, igaz? A rajzok továbbra is káprázatosak, a történet lebilincselően izgalmas, a karakterek érdekesek… Thanost illetően pedig egyre valószínűbb, hogy ő nem a klasszikus változat, aki a mentőhajón érkezett a Csatavilágra.

A helyszínt illetően most sem tudtunk meg semmi biztosat, de utánaolvastam kicsit a dolgoknak, és akárhogy nézem, ez bizony Új-Xandar (40) lesz, a Pajzstól (41) délre, amelyet minden más oldalról víz határol, bár nincsenek messze tőle a Holtföldek (38) és a Tökéletesség (39) sem. A magam részéről izgatottan várom a júliusi folytatást!

xandar.jpg

WHERE MONSTERS DWELL #2

Karl Kaufmann sokáig emlegetni fogja ezt az útját – már ha túléli! Az 1. szám óta szerencsétlen pilótánk problémái megsokszorozódtak: vérengző dinoszauruszok, óriási vízilények, harcias amazonok, valamint egy megbízhatatlan, valamiféle titkot rejtegető útitárs keserítik az életét. Mindezt kiválóan adagolva, sok humorral, kalanddal és akcióval megfűszerezve kapjuk az e heti fejezetben is. Ha lehet, a szórakoztatási mérce ezúttal még magasabbra került, úgyhogy csak így tovább!

Folytatása következik júliusban.

valley.jpg

X-MEN '92 #1

Felkészültetek egy pörgős nosztalgiatúrára? Csak mert a héten indult X-Men '92 pontosan ezt kínálja: kedvenc mutánsaink '90-es évekbeli kalandjait idézi ez az új (mini)sorozat, azon belül is leginkább az akkor futó rajzfilmsorozatukat. A képregény minden egyes oldaláról ordít a '90-es évek, kezdve a karakterek kinézetétől, az élénk, vibráló színeken át a történetmesélés stílusáig. Akinek ez bejön, annak gyakorlatilag ez a kiadvány kötelező, akinek viszont nem… ami azt illeti, igazából az is nyugodtan tehet vele egy próbát!

Én mindenképpen vevő vagyok a nosztalgiázásra, úgyhogy nagy érdeklődéssel ültem le ehhez a képregényhez, és igazából megkaptam, amire vágytam, sőt még annál is többet. Az eleinte vidám, humoros hangulat hamar sötétebb árnyalatot vesz a sztori főgonosza, Cassandra Nova megjelenésével. A hölgyemény olykor kifejezetten félelmetes (ahogy persze az eredeti verzió is az volt mindig is), úgyhogy van miért izgulni az X-ekért, akik valóban a régmúlt időket idézik: ott van köztük Küklopsz, Jean Grey, Rozsomák, Vihar, Vadóc, Gambit, Bestia, de még Jubliee is, akit azért nem gyakran látni mostanság (és persze mind a '90-es évekbeli öltözetüket viselik).

Mindehhez még a Secret Wars és a Csatavilág ismerete sem szükséges különösebben: a helyszín Westchester, a terület bárója Robert Kelly, és ennyi. Ha ezt tudjuk, már elegendő információnk van ahhoz, hogy fennakadás nélkül elmerüljünk a történetben, minden másról épp elég tájékoztatást kapunk olvasás közben.

westchester.jpg

Az aprócska Westchestert (33) északról Mutopia (32), keletről Apokalipszis Birodalma (3), délről és nyugatról pedig a Pusztaság (31) határolják. Kíváncsian várom a júliusi folytatást.

Ezzel zárjuk ezt a hetet, valamint az egész hónapot is. Ha még emlékeztek a júniusi előzetesekre, bizonyára feltűnt, hogy pár kiadvány, amelyek még erre a hónapra voltak meghirdetve, kimaradt. Nos igen, sajnos jó pár cím megcsúszott, és így már csak júliusban jelennek meg, köztük például a jövő héten érkező Secret Wars 4. száma, illetve az A-Force, a Future Imperfect és a Years of Future Past 2. száma is. Persze ez még nem minden: jön még a Giant-Size Little Marvel: AVX, a Secret Wars Journal, az Ultimate End és az X-Tinction Agenda új fejezete, valamint indul majd a Red Skull is! Melyik lesz a kedvenc?

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr807575766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása