Újvilági lapszemle – 2021. 50. hét

Kiadványonként minimum két Pókember!

2021. december 16. - The_Maniac

rounded_corners_24.png

Nem telhet el év úgy, hogy a Marvel ne indítson új korszakot több tucatnyi új és újrainduló címmel, visszatérő karakterekkel, illetve számtalan, betarthatatlannak tűnő ígérettel (amelyek nagy részét aztán valóban nem is tartják be). Ezúttal ennek a korszaknak ugyan nincs hivatalos neve, mégis a legtöbb helyen a „Fresh Start” jelzővel illették, szóval nevezzük mi is így. Már ismeritek a dörgést, ugye? Egy rakás 1. szám, amelyek új fejezetet nyitnak, és persze növelhetik az eladásokat…

Újvilági rajongóként sajnos ez a „friss kezdet” korántsem tűnik kecsegtetőnek. Az új Marvel-univerzumban ténykedő újvilági karakterek lassan mind mellékszereplőkké zsugorodtak, vagy eltűntek, vagy legrosszabb esetben elhunytak, magát az újjászületett Újvilágot pedig sehol senki nem használja. Nem lesz tehát könnyű olyan címeket gyűjtenem a lapszemléimben, amelyeknek még van bármiféle újvilági vonatkozásuk, de azért megpróbálom: e héten például két amerikai és egy hazai kiadványt hoztam!

freshstart.png

MILES MORALES: SPIDER-MAN #33

Tartalom: Miles és alakváltó klónja újfent egyesítik erőiket, hogy a nyomára akadjanak annak a rejtélyes szervezetnek, amely egyszer már elrabolta hősünket és mindenféle ördögi kísérletet hajtottak rajta végre. Nem mellesleg persze ők hozták létre a Miles-klónokat is, így bőven lenne velük elszámolnivalója mindkét hálószövőnek – ám persze ehhez előbb meg kéne találni őket. Eddig ugyan jól haladnak, hiszen eljutnak az egyik (feltehetőleg) laborjukhoz, ám a neheze csak most következik, miután átverekedték magukat az összes biztonsági őrön.

Újvilági vonatkozás: Ugyan ez a fejezet elvileg a The Amazing Spider-Man oldalain futó sztori, a Beyond része, szerencsére nem szükséges hozzá annak ismerete, önmagában is érthető és élvezhető. Olyannyira független tőle, hogy jómagam nem is értettem, miért kellett ezt mindenáron az esemény részévé tenni, no de mindegy. A lényeg, hogy Ganke végre visszatért, hogy újfent legjobb barátja segítségére legyen a nyomozásban, és persze Miles is jelen van, civilben és Pókemberként egyaránt. Manapság már ennyi újvilági vonatkozásnak is örülni kell…

THE AMAZING SPIDER-MAN #81

Tartalom: Akinek eddig kimaradt a Beyond, az idei év végi nagy Pókember-esemény, az lehetőleg ne itt kezdjen bele, mert rettentően el lesz veszve. Röviden: Peter Parker helyett jelenleg ideiglenesen Ben Reilly tölti be a falmászó hős szerepét, miközben egy lelketlen óriásvállalat ténykedik a háttérben, és nemes egyszerűséggel levédetik a 'Pókember' nevet. Ez aztán kisebb összetűzéshez vezet a másik aktív Pókember, Miles és Ben között, de ne gondoljatok semmi komolyra. Ahogy ez lenni szokott, a végén már szent a béke kettejük között, miután közösen elverik az aktuális gonosztevőt. 

Újvilági vonatkozás: Miles tehát ismét vendégszerepel a „nagytestvér” sorozatában, bár ezúttal Peter nincs jelen, így Bennel kell beérnie. Eltelik némi idő, mire rájönnek, hogy ők ketten már ismerik egymást, de hát ennyi Pókember és rendszeresen változó Pók-szerkó között nem csoda, ha ők is összezavarodnak, és nem tudják, ki kicsoda. Oda se neki, legközelebb talán rögtön barátként kezelik majd egymást, és átugorhatjuk a látványos, ám annál feleslegesebb, tét nélküli bunyót.

+ EGY HAZAI MEGJELENÉS:
A HIHETETLEN PÓKEMBER #60 (2021/6.)

Tartalom: Ritka alkalom, hogy magyar kiadásról is beszámolhatok itt, ám végre nálunk is kezdetét vette a Spider-Verse, azaz a Pókverzum, és ez mindenképpen megérdemelt legalább néhány sort a részemről. A történet szerint a Marvel-multiverzum ÖSSZES Pókembere és Póknője egyesíti erőit a Pókemberek energiájából táplálkozó, dimenzióutazó Morlun és családja ellen, ám a nagy kavarodásban a hősök és hősnők szétszélednek a multiverzum legkülönfélébb szegleteibe. A pókseregben ráadásul belső viszály is felüti a fejét, amikor visszatér a Tökéletes Pókember, azaz a Peter testében élősködő Doktor Octopus, közben pedig az ellenség megállíthatatlanul közeleg…

Újvilági vonatkozás: A dimenziókon átívelő eseménynek természetesen részesei az újvilági Pók-hősök, Miles Morales és Jessica Drew is. Ekkor még létezett az Újvilág, és pár képkocka erejéig el is látogatunk oda (örömteli és szomorú pillanat is ez egyben a magamfajta újvilági rajongóknak), amíg Peterék beszervezik a két fiatalt. Végül Miles az Ultimate Spider-Man (ez magyarul Pókember elképesztő kalandjai volt, ha jól rémlik) rajzfilmsorozat Pókemberével a '60-as évek Pókember-rajzfilmjének világába utazik, hogy ott folytassák a hálószövő társaik beszervezését a végső csata előtt, míg Jessica Kaine és egy alternatív Ben Reilly társaságában távozik. Nem látok rá sok esélyt, hogy az ő mellékszálaikat kiadják nálunk, de hátha… Mindazonáltal, ha valakit érdekelne, íme a kritikám, melyet anno a Spider-Verse harmadik felvonásáról írtam, és amely ebben a számban is helyet kapott (az első kettő megjelenésekor még nem létezett a blogom):

THE AMAZING SPIDER-MAN #11

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr3416784670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása