Ultimate Six – Újvilági események I.

A Baljós Hatos színre lép

2014. november 24. - The_Maniac

Tekintve, hogy az Ultimate Spider-Man összefoglalójára már sor került (legalábbis a Peter Parker-korszakra, de Miles sem marad ki, ígérem), és hasonló visszatekintőket tervezek a többi fő sorozattal is, ideje, hogy belekezdjek a kisebb-nagyobb újvilági események kielemzésébe is. Elképesztően fantáziadús módon Újvilági események címmel veszi ma kezdetét ez a cikksorozat a legelső eseményekkel, és lassan, de biztosan haladunk majd napjaink felé. Mivel ezek a bejegyzések már többnyire új tartalommal fognak kikerülni, sajnos több időt is igényel majd a megírásuk – ami azt jelenti, hogy valószínűleg ritkábban is tudom majd prezentálni az újabb részeket. De az is lehet, hogy nem, és csak úgy füstöl majd a kezem alatt a billentyűzet! Ki tudja…?

Én. És nem így lesz.

Most viszont örüljünk és kézen fogva énekeljük a We are the World-öt, hiszen itt az Ultimate Six összefoglalója!

ULTIMATE SIX

Mikor és hol jelent meg?

2003 szeptemberétől 2004 februárjáig az alábbi kiadványokban:
Ultimate Spider-Man #46 (előzmény) – Brian Michael Bendis / Mark Bagley
Ultimate Six #1-7 – Brian Michael Bendis / Trevor Hairsine és Joe Quesada

És magyarul?

Maga az Ultimate Six nálunk nem jelent meg, de az egyrészes előzmény igen, méghozzá A Csodálatos Pókember 44. számában.

Miről szólt?

Az előzményben megismertük a Homokember eredetét, majd magában a minisorozatban Norman Osborn, vagyis a Zöld Manó négy társával (Doktor Octopus, Elektró, Homokember és Kraven) megszökött a S.H.I.E.L.D. fogságából, hogy Pókembert a csapatukba kényszerítve megtámadják a Fehér Házat. Pókember és a Különítmény végül az útjukat állták, és minden gonosztevő visszakerült a rács mögé. Ez volt Pókember és a Különítmény első nagy, közös kalandja, de persze korántsem az utolsó.

Kik szerepeltek benne?

Pókember / Peter Parker

Baljós Hatos

  • Zöld Manó / Norman Osborn
  • Doktor Octopus / Dr. Otto Octavius
  • Elektró / Max Dillon
  • Kraven / Szergej Kravinoff
  • Homokember / Flint Marko

Különítmény

  • Óriás / Hank Pym
  • Amerika Kapitány / Steve Rogers
  • Thor
  • Sólyomszem / Clint Barton
  • Vasember / Tony Stark
  • Fekete Özvegy / Natalia Romanova
  • Darázs / Janet Pym

S.H.I.E.L.D.

  • Nick Fury
  • Sharon Carter
  • Jimmy Woo

May Parker
Harry Osborn

Elhunyt valaki?

Nem, habár Pymet elég csúnyán felnyársalta Octopus egyik csápja, és a Különítmény se kímélte a Hatost, de végül mindenki megúszta.

Hosszú távú következmények

Sajnos az a helyzet, hogy ilyet se nagyon tudok mondani. A sztori végére gyakorlatilag szinte teljesen visszatér a történet előtti felállás, talán azzal az egyetlen különbséggel, hogy immár a Hatos minden tagja tudja, ki valójában Pókember. A Zöld Manó viszont eddig is tudta, ahogy Octopus is, a többiek pedig… hát, lássuk be, olyan nagyon sok vizet nem zavartak egészen a Death of Spider-Man-ig (és ott se túl sokat). „Jó, jó, de Harry?” – kérdezhetnétek, jogosan, hiszen az, hogy látta, mit művelt az apja, majd vele Pókember és a Különítmény, mégis csak komoly hatással volt a fiú további sorsára. Talán, válaszolnám én, de tegyük hozzá, hogy ő már Norman első tombolása után is eléggé megreccsent. De rendben, legyen, az ő vonalát vehetjük a sztori egyik fontos, sőt, talán az egyetlen igazán fontos eseményének az elkövetkező történéseket tekintve. Szerencsétlen srácnak pszichiáterhez kellett járnia, az apja lelkileg és testileg is megnyomorította, miközben a legjobb barátja lett a rögeszméje. Nem is csoda, hogy Vészmanó lett belőle.

Egyéb érdekességek

A Különítményt még az eredeti felállásban láthattuk a sorozatban, azaz még jelen volt az Óriás és az első Fekete Özvegy is.

Bár a gonosztevőkre Baljós Hatosként utalunk, és az ő nevük adja az egész történet címét is, ők mégis csak öten voltak: Norman tervei szerint Pókember lett volna a hatodik tag, akit zsarolással kényszerített, hogy álljon át hozzájuk.

Norman ezt követően rendszeresen szökött meg a S.H.I.E.L.D.-től, minden vele kapcsolatos történet a szökésével kezdett. Tényleg ilyen nehéz lett volna egy atombiztos börtönt készíteni neki? Se megölni nem tudták, se bebörtönözni, aztán ezt addig nyújtották, hogy ez lett aztán szerencsétlen Peter veszte – sőt, még az új Pókember, Miles sem nyugodhat az öreg Osborntól.

Összegzés

Lássuk be, az Ultimate Six nem igazán nevezhető eseménynek, legalábbis olyannak semmiképp, ami túl nagy hatással lett volna a karakterekre. Nekem az Ultimate Spider-Man volt az egyetlen olyan újvilági képregényem, amit hamarabb olvastam magyarul (legalábbis a sorozat első felét) A Csodálatos Pókember oldalain, mint angolul, eredetiben. Nálunk azonban sosem jelent meg ez a hétrészes mini, ahogy azt fentebb is írtam, csak az előzménye, de nekem egyáltalán nem tűnt fel a hiánya – ez is azt bizonyítja, hogy az egész úgy, ahogy van, kihagyható, és mégsem érezzük majd azt, hogy valamit nagyon nem értünk.

Ettől függetlenül azért ez mégis egy tisztességesen összerakott sztori (Bendistől nem is várunk mást), és nekem a rajzok is teljesen rendben voltak. Az már más kérdés, hogy szükség volt-e ezt az egészet külön minisorozatként tálalni, és nem lett volna-e elegendő az Ultimate Spider-Man számaiban kiadni (szerintem de), és a hét részt + előzményt is kicsit soknak tartom (egy kicsit feszesebb tempóval akár 4-5 számba is befért volna minden szőröstül-bőröstül).

Összesen kap tőlem négy Pókember-fejet az ötből.

heads2.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr196929135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása