The Ultimates – Két csapat, tengernyi cím

A Különítmény tündöklése és bukása

2014. november 29. - The_Maniac

A nosztalgiavonat nem áll meg, és teljes sebességre kapcsol: megérkezett a Különítmény minden kötettel, minisorozattal és különszámmal együtt egészen Peter Parker haláláig! Ahogy Pókember és az X-Men esetében, most is egy régi írásomhoz, a kepregeny.net-en (ma már kilencedik.hu) megjelent Ultimate News Special #4-hez fordultam alapanyagért, de természetesen lesz most is új tartalom, ezúttal nem is kevés. Remélem, ha van már pár olvasóm, azok kedvüket lelik majd ebben a bejegyzésben, mert eddig ez izzasztott meg a legjobban. Már abba is belefájdulhat az ember feje, ha elkezdi magyarázni, hogy a Különítmény a klasszikus Bosszú Angyalainak az újvilági változata, amit Mark Millar alkotott, és később Jeph Loeb folytatott, de közben Millar is visszatért az újvilági Bosszú Angyalaival, akik nem egyenlők a klasszikus Bosszú Angyalaival, és akik a Különítmény mellett ténykedő titkos csapat voltak, mert közben volt Különítmény is Loeb sorozatában, aztán ezek ketten összecsaptak, és, és, és… Ezen a ponton robban fel az újoncok feje.

Furcsa egy címe tehát ez az Újvilágnak. Minek is nevezzük? Havilap semmiképp sem lehet, mert a képregény-történelem egyik legtöbbet késett számairól van itt szó. A Death of Spider-Man eseményig mindössze 13+13+5 szám (+3 különszám) jelent meg The Ultimates címmel – utána jött még az Ultimate Avengers három kötettel, a New Ultimates újabb 5 számmal, és végül 6 számmal az Ultimate Avengers vs. New Ultimates. Ja, és persze a tömérdek minisorozat és különszám, amelyek közül én most csak az Ultimatum 5 fejezetét, valamint a The Ultimates Annual 1. és 2. számát vettem hozzá a fő cselekményvonalhoz, a többieket mind az egyéb kategóriába soroltam. Ez a rengeteg különféle cím és a kötetekre felbontott történetszerkesztés nem éppen mindennapi dolog: mindenhol külön, önálló történeteket olvashatunk, melyek hol jobban, hol kevésbé kapcsolódnak egymáshoz, és ember legyen a talpán, aki pontosan össze tudja rakni, melyik mikor játszódik a másikhoz vagy egy harmadikhoz képest. Ne is bolygassuk ezt tovább, barátaim! Ami biztos, az az, hogy a Mark Millar – Bryan Hitch páros által alkotott két kötet hatalmas kritikai és eladási sikereket ért el, és az utánuk következő számok is azért többnyire ott voltak a toplisták elején, szóval egy nem mindennapi címmel van itt dolgunk. Vessük hát bele magunkat!

SUPER-HUMAN (THE ULTIMATES #1-6)
Megjelent: 2002. január – 2002. június
Írta és rajzolta: Mark Millar – Bryan Hitch
Történet: Nick Fury tábornok, a S.H.I.E.L.D. vezetője összerak egy különleges képességekkel rendelkező férfiakból és nőkből álló csapatot, a Különítményt, hogy megbirkózzanak a Földre leselkedő állandó veszélyekkel, melyekkel a hadsereg már nem bírna el. A Különítmény tagjává válik a II. világháborús szuperkatona, Amerika Kapitány, aki legutóbbi akciója során egy jégtömbbe fagyott, de most megtalálták és kiolvasztották – és ez egyúttal remek lehetőség arra is, hogy a vérében keringő szuperkatona-szérumot tanulmányozzák. A további tagok: Tony Stark, a milliomos playboy, aki Vasember-páncéljával kíván segíteni az embereknek; Hank Pym és neje, Janet Pym, a két méretváltoztató tudós, kódnevükön Óriás és Darázs; valamint Thor, aki asgardi istennek vallja magát, és ugyan eleinte nem mutat érdeklődést a csapat iránt, de később hihetetlen ereje jó szolgálatot tesz a többieknek. A S.H.I.E.L.D. különleges bázisán, a Triskelionban kapnak szállást. Itt dolgozik a tudós Bruce Banner is, aki egy félresikerült szuperkatona-szérum hatására Hulkká változott már egyszer, és most újra átváltozik dühében és elkeseredettségében, amiért nem tudja megfejteni a szérum titkát, továbbá mert barátnője, Betty Ross mással találkozgat. A Különítmény tagjai első küldetésük során Hulkot állítják meg.
Első megjelenések: Amerika Kapitány / Steve Rogers, Vasember / Tony Stark, Nick Fury, Thor, Hulk / Bruce Banner, Óriás / Hank Pym, Darázs / Janet Pym, Betty Ross, Bucky Barnes, Gail Richards, Pepper Potts
Magyarul: A Különítmény – Több mint ember (2008. május)

HOMELAND SECURITY (THE ULTIMATES #7-13)
Megjelent: 2002. július – 2004. március
Írta és rajzolta: Mark Millar – Bryan Hitch
Történet: A Különítmény tagjaivá válik Higanyszál és a Skarlát Boszorkány, a mutáns terrorista, Magneto jó útra tért gyermekei, valamint a két különleges ügynök, Sólyomszem és a Fekete Özvegy. Újabb nagy feladat vár a csapatra, amikor idegen alakváltók, a Chitauri nevű faj készül végső támadásra a bolygó ellen. A Különítmény végül győzelmet arat ellenük, nem kis részben a fegyverként bevetett Hulknak köszönhetően. Az Óriás kikerül a csapatból, amiért durván bántalmazta feleségét, Jant, és a nő Amerika Kapitánnyal kezd romantikus viszonyt.
Első megjelenések: Higanyszál / Pietro Lensherr, Skarlát Boszorkány / Wanda Lensherr, Fekete Özvegy / Natalia Romanova, Sólyomszem / Clint Barton, a Chitauri
Elhalálozások: A Chitauri faj nagy része

GODS AND MONSTERS (THE ULTIMATES 2 #1-6)
Megjelent: 2004. december – 2005. május
Írta és rajzolta: Mark Millar – Bryan Hitch
Történet: A Különítmény már egy éve működik, és a közvélemény kezd a csapat ellen fordulni. Több nemzet is nehezményezi, hogy az Egyesült Államoknak ilyen erejű szupercsapata van, ezért más országokban is kezdődnek szuperkatona-kísérletek – egyes helyeken a S.H.I.E.L.D. beleegyezésével és támogatásával, másutt annak tudtán kívül, titokban. Ezalatt a Különítmény tagjai között ellentétek alakulnak ki. Először Hulk kerül ki a Különítményből, mivel a sajtó megtudja, hogy valójában Banner a több száz embert meggyilkolt szörnyeteg, és követelik a nyilvános kivégzését. Hulkot látszólag kénytelenek megölni, majd ezután Thorra kerül a sor, és az állítólagos asgardit elmezavarral és titkos technológiák ellopásával vádolják. A Különítmény összecsap vele, majd elkülönítik. Hank Pym immár Hangyaként próbál ezalatt érvényesülni egy szedett-vedett csapatban, az Oltalmazók között.
Első megjelenések: Britannia Kapitány és az Európai Védelmi Erők, Ultron-robotok, az Oltalmazók, Valkűr / Barbara Norriss, Loki, Charles Xavier, Küklopsz / Scott Summers, Matt Murdock, Jane Foster

THE ULTIMATES ANNUAL #1
Megjelent: 2005. augusztus
Írta és rajzolta: Mark Millar – Steve Dillon
Történet: Az első különszám, amelyben megismerjük Nick Fury másodlagos szupercsapatát, a Tartalékosokat, akik a Különítmény tagjaihoz hasonló, különleges képességekkel felruházott személyek. Vannak köztük Óriások, Rakétaemberek, valamint egyéb szuperemberek. Velük együtt már tényleg óriásira duzzad a S.H.I.E.L.D. szuperserege, és ez egyeseket annyira aggaszt, hogy megbíznak egy bérgyilkost Fury megölésével, ám az akció nem jár sikerrel.
Első megjelenések: A Tartalékosok

GRAND THEFT AMERICA (THE ULTIMATES 2 #7-13)
Megjelent: 2005. július – 2007. május
Írta és rajzolta: Mark Millar – Bryan Hitch
Történet: Külső erők, valamint egy áruló a Különítmény tagjai között szisztematikusan leépítik a teljes csapatot. Hulk és Thor után Sólyomszem kerül sorra, akinek kiirtják a teljes családját, őt magát pedig elrabolják. Amerika Kapitányt sem kímélik, és meghamisított felvételekkel rákenik a Sólyomszem és családja ellen elkövetett bűntetteket, ezért Fury elrendeli az ő fogságba ejtését is. Amikor minden készen áll, a Különítmény ellenségei felfedik magukat: ők a Felszabadítók nevű szupercsapat, akik Thor gonosz, asgardi mostohatestvére, Loki, valamint a Fekete Özvegy és Hank Pym új Ultron-robotjai segítségével szinte a teljes Egyesült Államokat elfoglalják. Minden tag egy Amerikával ellenséges ország szuperkatonája. A Különítmény és az Újvilág többi hőse végül felülkerekednek rajtuk, és egy gigantikus csatajelenet során a Felszabadítók több tagját megölik, Lokit ártalmatlanítják, majd a Fekete Özvegy halála sem maradhat el Sólyomszem keze által. Pymet újból bezárják, és a csatába bekapcsolódó Hulkot egyelőre felmentik bűnei alól. A Különítmény tagjai az eset után függetlenednek a S.H.I.E.L.D.-től.
Első megjelenések: A Felszabadítók, az Újvilág hősei (Pókember, Rozsomák és az X-Men, a Fantasztikus Négyes…)
Elhalálozások: A Felszabadítók több tagja, Fekete Özvegy

THE ULTIMATES ANNUAL #2
Megjelent: 2006. augusztus
Írta és rajzolta: Charlie Huston – Mike Deodato és Ryan Sook
Történet: A Felszabadítók ostroma után maradt romok között Amerika Kapitány és a Sólyom a Kapitány múltjából felbukkanó ellenséggel, Arnim Zolával veszik fel a harcot. Megismerjük Steve első találkozását az őrült tudóssal még a II. világháború idején, és közben párhuzamosan láthatjuk utolsó csatáját vele. Ezt a második különszámot egy, az Újvilágban eddig ismeretlen író, Charlie Huston írta, miközben még javában zajlottak a 2. kötet eseményei.
Első megjelenések: Sólyom / Sam Wilson, Arnim Zola
Elhalálozások: Arnim Zola

SEX, LIES, AND DVD (THE ULTIMATES 3 #1-5)
Megjelent: 2007. december – 2008. szeptember
Írta és rajzolta: Jeph Loeb – Joe Madureira
Történet: A Különítmény immár független csapatként ténykedik Tony Stark kúriájában. Hank Pymet is odaszállítják házi őrizetre a Különítmény új vezetője, a Darázs engedélyével. Van két új csapattag is az isteni hatalmat kapott Valkűr és a szótlan Fekete Párduc személyében. Utóbbiról kiderül később, hogy valójában Amerika Kapitány az. Egy végzetes napon valaki megöli a Skarlát Boszorkányt, mire apja, Magneto a Mutáns Testvériségével megrohamozza a kúriát, hogy magával vigye a lánya holttestét és a fiát, Higanyszálat otthonába, a Vadföldre. Felbukkan Rozsomák is, hogy segítsen a Különítménynek, és elmagyarázza nekik Magneto és gyermekei viszonyát. A Különítmény összecsap a Vadföldön Magnetóval és Testvériségével, amelynek végeredményeként Higanyszál látszólag életét veszti. Magneto éktelen haragra gerjed gyermekei halála miatt, és magához véve Thor pörölyét teljes erődítményével elhagyja a Vadföldet. Közben kiderül, hogy a Skarlát Boszorkányt Pym továbbfejlődött Ultron-robotja ölte meg, aki aztán további Ultronokat hozott létre a Különítmény tagjainak képére. Ám az egész célja valójában az volt, hogy háborút robbantsanak ki a mutánsok és emberek között, és a terv kiötlője Fátum Doktor volt. Jeph Loeb első Különítmény-sztorija ugyan az eladási listákon jól teljesített, de a kritikusok tetszését a legkevésbé sem nyerte el, nem véletlenül. A minisorozatként is felfogható 3. kötet egyébiránt már átvezető volt a korszakot lezáró Ultimatum eseményeibe.
Első megjelenések: Magneto, a Mutáns Testvériség, az új generációs Ultron-robotok, Ka-Zar, Shanna, Magda, Fátum Doktor
Elhalálozások: Skarlát Boszorkány, Agymester, az új generációs Ultron-robotok

ULTIMATUM #1-5
Megjelent: 2008. november – 2009. július
Írta és rajzolta: Jeph Loeb – David Finch
Történet: Az Ultimatum eseményei során óriási özönvíz borítja el New Yorkot, rengeteg ember és mutáns halálát okozva ezzel. A katasztrófa mögött Magneto áll, aki az egész Földet meg kívánja tisztítani egy mindent elsöprő csapással, és végleg le akar számolni ellenségeivel. Így akar bosszút állni a világon gyermekei haláláért, és eleinte sikeresnek is tűnik a terve. A Föld több pontján katasztrófák tombolnak, amikor Magneto összezavarja a bolygó mágneses tereit, és még New York nagy részét is elborítja egy óriási árhullám, milliók halálát okozva ezzel. A Különítmény életben maradt tagjai, kiegészülve több újvilági hőssel, Magneto ellen vonulnak, hogy megállítsák a további pusztításban. A kegyelemdöfést végül Nick Fury adja meg neki, aki visszatérve száműzetéséből a Szuperosztag világából, közli Magnetóval a titkot, miszerint a mutánsokat mesterséges úton teremtették az emberek. Magnetót megöli ezután Küklopsz, az X-Men egyik tagja, de addigra már olyan hősök vesztették életüket a Különítményből, mint a Darázs, Hank Pym vagy éppen Thor, aki önszántából a halottak birodalmában maradt a Halál Úrnőjével, Helával, hogy így az elengedje szerelmét, Valkűrt és Amerika Kapitányt. Legvégül megtudjuk, hogy az egész ügy mögött a halottnak hitt Higanyszál állt, valamint egy titokzatos női alak.
Első megjelenések: Namor, Carol Danvers, Hela, Doktor Strange, Dormammu, több újvilági hős és gonosztevő
Elhalálozások: Többek között az Európai Védelmi Erők nagy része, Magneto, Hank Pym, Darázs, Doktor Strange és Thor

THE NEXT GENERATION (ULTIMATE AVENGERS #1-6)
Megjelent: 2009. október – 2010. június
Írta és rajzolta: Mark Millar – Carlos Pacheco
Történet: Mark Millar visszatért az Újvilágba egy négykötetes sorozattal, ám a The Ultimates első két kötetének színvonalát és kritikai sikerét már ő sem tudta megismételni. A történet szerint az Ultimatum eseményei után Amerika Kapitány megtudja, hogy van egy fia, aki, amíg ő jégbe fagyva aludt, az évek során felnőtt és kegyetlen terrorista, a Vörös Koponya lett belőle. Ahogy apjában, úgy a Koponyában is ott kering a szuperkatona-szérum, így jóval lassabban öregszik, valamint elképesztő erővel és intelligenciával is meg van áldva. Fury visszatér a S.H.I.E.L.D.-hez, és összeállít egy titkos osztagot, a Bosszú Angyalait, akiknek a feladata a szökevény Kapitány és a Koponya kézre kerítése. A tagok: Sólyomszem a Különítményből; Fury volt felesége, Monica Chang, az új Fekete Özvegy; a Vörös Darázs, aki korábban terroristaként dolgozott a Felszabadítóknak; James Rhodes, vagyis Hadigép egy Vasemberéhez hasonló páncélzatban; valamint Hulk klónja Bruce Banner intelligenciájával. A csapat pénzügyi és technológiai hátterét Tony Stark rejtélyes fivére, Gregory Stark biztosítja, aki még a testvérénél is gazdagabb és elviselhetetlenebb karakter. Színre lép még a Pók is, egy különös, Pókember-ruhás kísérleti alany Gregory laboratóriumában, de neki egyelőre nincs komolyabb szerepe. A Vörös Koponya sikeresen ráteszi a kezét egy elképesztő erejű fegyverre, a Kozmikus Kockára, és ezzel szinte végtelen hatalom birtokosa lesz, így a csapatnak nincs sok esélye ellene. Szerencsére Amerika Kapitány épp időben bukkan fel a végső csata helyszínén, és egy teleportálásra képes repülővel végez a fiával.
Első megjelenések: Vörös Koponya, A.I.M., Gregory Stark, Vörös Darázs / Petra Laskov, Hadigép / James Rhodes, Hulk-klón, Fekete Özvegy / Monica Chang, Pók, Mrs. Jarvis, S.T.R.I.K.E.
Elhalálozások: Vörös Koponya, több A.I.M.-ügynök

CRIME AND PUNISHMENT (ULTIMATE AVENGERS 2 #1-6)
Megjelent: 2010. június – 2010. október
Írta és rajzolta: Mark Millar – Leinil Francis Yu
Történet: A Megtorló a S.H.I.E.L.D. fogságába esik, de ahelyett, hogy börtönbe küldenék, Fury inkább arra kényszeríti, hogy belépjen a Bosszú Angyalai közé. Hasonló módon szervezik be a hírhedt drogbárót, Tyrone Cash-t, aki eredeti nevén professzor Leonard Williams, és egykor Bruce Bannerrel dolgozott a Hulk-szérum kifejlesztésén – amit aztán be is adott magának, és így hihetetlen erejű izomkolosszus vált belőle, aki még az intelligenciáját is megtartotta, ellentétben a Banner-féle Hulkkal. Az új csapat célpontja ezúttal egy démoni lény, a Szellemlovas, eredeti nevén Johnny Blaze, aki sorra gyilkolja azokat, akik miatt a lelke a Pokolra került. Mint kiderül, Johnny egyezséget kötött a Sátánnal, Mephistóval, miszerint régi barátnője, Roxanne Simpson életéért és boldogságáért cserébe őt fogja szolgálni démonként. A Szellemlovas utolsó áldozata maga az Egyesült Államok alelnöke, Bobby Blackthorne lenne, ám Mephisto belőle is démoni lovast csinál, aminek egy egész Washingtonon átívelő összecsapás lesz a vége. Johnny végül be tudja teljesíteni a bosszúját, az akció után pedig a Megtorló Sólyomszem segítségével megszökik a csapatból.
Első megjelenések:  Szellemlovas / Johnny Blaze, Megtorló / Frank Castle, Tyrone Cash / Leonard Williams, Bobby Blackthorne, Mephisto, Roxanne Simpson
Elhalálozások: Bobby Blackthorne

THOR REBORN (NEW ULTIMATES #1-5)
Megjelent: 2010. május – 2011. március
Írta és rajzolta: Jeph Loeb – Frank Cho
Történet: Jeph Loeb második próbálkozása a Különítménnyel már némileg pozitívabb visszhangot kapott a kritikusoktól és a rajongóktól, habár, ahogy a The Ultimates 3 esetében, a maga 5 fejezetével a New Ultimates sem lett több végső soron egy minisorozatnál. A sztori, ahogy erre a cím is utal, Thor újjászületésére koncentrál, és központi szerepet kap benne minden még élő asgardi. A Mennydörgés Istene az Ultimatum óta Hela birodalmában raboskodik, így a Különítménynek nélküle kell boldogulnia. Nincs könnyű dolguk, ugyanis az egykori béna hőscsapat, az Oltalmazók valódi szupererőkre tettek szert, és immár bűnözőkként fenyegetik a várost. Persze a Különítmény tagjai sem unatkoztak, és új tagokat toboroztak maguk közé: amellett, hogy Valkűr lett a Mjölnir új birtokosa, velük van a Szuperosztag világából érkezett Zarda, vagyis Hatalom Hercegnő, immár az igazi Fekete Párduc, valamint a vadföldi vademberek, Ka-Zar és Shanna kardfogú tigriseikkel együtt. Ám még ők is kevésnek bizonyulnak, amikor a Cselszövés Istene, Loki megszerzi a Mjölnirt, és az erejével hatalmas szörnysereget teleportál New Yorkba. A Különítmény tagjai felveszik a harcot a sárkányokkal, orkokkal és trollokkal, ám Loki oldalán áll még az asgardi Varázslónő, Amora is, aki mágiájával a csapat ellen fordítja Valkűrt, Zardát és Carol Danverst. Szerencsére Danversről kiderül, hogy csak megjátszotta az átállást, és a S.H.I.E.L.D. katonai támogatásával ellentámadást indít a szörnyetegek ellen. Loki a harcban végez Valkűrrel, akinek a lelkéért cserébe Hela visszaküldi Thort a Földre. Thor a szerelme halálának láttán éktelen haragra gerjed, és elkezd porrá zúzni mindent és mindenkit, ami és aki az útjába kerül. Csak akkor nyugszik le, amikor Hela visszaküldi hozzá Valkűrt, immár a halál angyalaként, aki ugyan a Holtak Úrnőjét szolgálja, és az életbe nem térhet vissza, de Lokival legalább végez, és magával viszi. Ezzel az ostrom véget ér – ám Helának eközben fiúgyermeke születik Thortól, akit még a birodalmában arra kényszerített, hogy háljon vele. A gyermek neve Modi, és később lesz fontosabb szerepe. A sztori végén Ka-Zar, Shanna és a Fekete Párduc elhagyják a csapatot, és Zarda is visszatér saját világába.
Első megjelenések: Hatalom Hercegnő / Zarda, Fekete Párduc / T’Challa Udaku, Varázslónő / Amora, Modi, Árkána
Elhalálozások: Loki, Valkűr / Barbara Norriss

BLADE VERSUS THE AVENGERS (ULTIMATE AVENGERS 3 #1-6)
Megjelent: 2010. október – 2011. március
Írta és rajzolta: Mark Millar – Steve Dillon
Történet: Az eddig sötétben bujkáló vámpírok elkezdenek szuperhősökre támadni, hogy vámpírrá alakítva őket növeljék a seregüket. Mindezt egy új, rejtélyes vámpírúr parancsára teszik, és sikeresen át is változtatják az ifjú Ray Connort, az új Fenegyereket, valamint mesterét, Sticket. Amikor a Bosszú Angyalai közül megszerzik még a Hulk-klónt is, Furyéknak lépnie kell, és megindul a vámpírvadászat. Végül Amerika Kapitány is a vámpírok áldozatává válik, és vele kiegészülve már meg tudják támadni magát a Triskeliont is. Közben csatlakozik a Bosszú Angyalaihoz a félig vámpír, félig ember vámpírvadász, Penge, akitől a többiek megtudják, hogy a titokzatos vámpírúr az ő egykori mestere, Anthony, aki szintén vámpírrá változott – ám hamarosan vége is lesz, ugyanis a vámpír Hulk-klón lefejezi, és átveszi az irányítást. Amikor a vámpírok tehát a S.H.I.E.L.D. ellen indulnak, már Hulk vezeti őket, és a Felszabadítóktól átállt Perunnal végeznek is, ahogy sok más ügynökkel szintén. Szerencsére a Kapitány szervezete legyűri a vámpírvírust, és amikor magához tér, Perun a Mjölnirhez hasonló pörölyét használva a teljes bázist Iránba teleportálja, ahol épp nappal van, és a napfény végez minden vérszívóval. A támadást azonban Tony Stark sem úszta meg, és komoly sérüléseket szenved.
Első megjelenések: Penge / Eric Brooks, Fenegyerek / Ray Connor, Stick, Anthony
Elhalálozások: Perun, Fenegyerek / Ray Connor, Stick, Anthony, Hulk-klón, a vámpírsereg tagjai

DEATH OF SPIDER-MAN (ULTIMATE AVENGERS VS NEW ULTIMATES #1-6)
Megjelent: 2011. április – 2011. szeptember
Írta és rajzolta: Mark Millar – Leinil Francis Yu és Stephen Segovia
Történet: Ez a történet zárta le Peter Parker földi pályafutását, valamint az Újvilág egy újabb korszakát. Ennek megfelelően a sztori átívelt még az Ultimate Spider-Man számaiba is, így mondhatjuk, hogy Bendis és Millar közösen fejezték be ezt az újvilági érát, ahogy annak idején (többnyire) közösen is kezdték a teljes Ultimate-vonalat. Míg Bendis a saját sorozatában nyilvánvalóan Pókemberre fókuszált, addig Millar a Különítmény és a Bosszú Angyalai csatáját mutatta be, amely pár ponton kapcsolódott Peter végső sorsához is. Mivel a Triskelion még mindig Iránban van, Thor megkezdi a teljes személyzet hazateleportálását, Tonyt pedig a sérülései miatt azonnal kórházba szállítják. Időközben egy új Óriás, Scott Lang is csatlakozik a Különítményhez – ő, a Fekete Özvegy, Amerika Kapitány és Thor egy bulgáriai akcióban dolgoznak először együtt, ahol illegális szuperkatona-kísérletek nyomaira bukkannak, és a szálak Furyhoz vezetnek. Eközben Fury újra beszervezi a Bosszú Angyalaihoz Pengét és a Megtorlót, és a csapat Tyrone Cash után indul, aki szintén szuperkatona-árusító ügyletbe keveredett, méghozzá állítólag Carol Danvers parancsára. Ezzel már mindkét csapatnak volt oka a másik ellen fordulni, ami meg is történt egy nagy New York-i összecsapás során. Ennek a közepébe csöppent bele Pókember, aki csak annyit látott, hogy harc közben a Megtorló épp készül lelőni Amerika Kapitányt, így a golyó elé vetette magát, súlyos sebet szerezve, amely később nagyban közrejátszott a halálában. Danvers is komoly sérüléseket szenved el, így kórházba kerül, és a helyét Gregory Stark veszi át. Gregory örömmel tapasztalja, hogy a csata során a Különítmény foglyul ejtette Furyt, akit magához vitet, és felfedi előtte, hogy mindent ő tervelt ki – majd lelöveti. Kiderül azonban, hogy a Bosszú Angyalai szert tettek Cash Hulk-szérumára, mielőtt végeztek vele, és most mind a hatása alatt állnak. Fury tehát nem hal meg, hanem izomkolosszussá változik, sőt csatlakozik hozzá a szintén Hulkokká mutálódott Sólyomszem, Penge, Megtorló és James Rhodes. Gregory azonban felkészült, és még így sem bírnak vele – ezalatt pedig az észak-koreai Phenjanban forradalom tör ki az elnyomó hatalom ellen, méghozzá a Gregory Stark által biztosított szuperkatonákkal és a Pókkal a forradalmárok oldalán. A Különítmény és a Bosszú Angyalai egyesítik erőiket, és leküzdik a forradalmat, majd amikor felbukkan Gregory, Thor vele is végez. Az ügyet követően Carol Danvers lemond a S.H.I.E.L.D. vezetéséről, és az visszakerül Furyhoz, ahogy mindig is akarta, majd a hősök még egyszer összegyűlnek Peter Parker temetésén.
Első megjelenések: Óriás / Scott Lang, Julius Chang, Deacon Frost, Britannia Kapitány / Jamie Braddock
Elhalálozások: Pókember / Peter Parker, Tyrone Cash, Gregory Stark, Pók

EGYÉB FONTOSABB KIADVÁNYOK

Cím: Ultimate Captain America Annual #1
Írta: Jeph Loeb
Rajzolták: Rafa Sandoval és Marko Djurdjevic
Történet: Megismerjük az igazi Fekete Párduc, egy wakandai trónörökös történetét és családját. Megtudjuk, hogyan került Amerikába, hogy szuperkatona-kísérletekkel megmentsék életét és felépülhessen súlyos sérüléseiből, majd hogyan szervezte be Fury és Amerika Kapitány a Különítmény tagjai közé. Sebei miatt képtelenné vált a beszédre, és igazi kilétét senki nem ismerte, így a Kapitány belement, hogy felvéve a jelmezét eljátssza majd őt. Ezzel a Fekete Párduc hazatérhetett Wakandába, mivel az őt megfigyelő S.H.I.E.L.D. a Kapitányról azt hitte, ő az.

Cím: Ultimate Hulk Annual #1
Írta: Jeph Loeb
Rajzolták: Marko Djurdjevic és Ed McGuinness
Történet: A Szuperosztag világából átkerült, hihetetlen hatalommal bíró Zarda körútra indul Amerikában, és útközben találkozik Hulkkal, aki épp nem hajlandó nadrágot felvenni egy étkezdében. Emiatt a rendelését felvevő pincér nem akarja kiszolgálni, mire persze Hulk bedühödik. Zarda összecsap vele, hogy lecsillapítsa, majd végül rábeszéli, hogy öltözzön fel rendesen.

Cím: Ultimate Adventures #1-6
Írta: Ron Zimmerman
Rajzolta: Duncan Fegredo
Történet: Egy Batman-Robin sztorira emlékeztető minisorozat, melyben egy milliomos üzletember, aki éjjelente Ölyvbagolyként járja a várost és üldözi a bűnt, maga mellé fogad egy árvát, akit kiképez és társául fogad. A nem túl nagy visszhangot keltett történetben felbukkannak a Különítmény tagjai is vendégszereplőkként.

Cím: Ultimate Galactus (Ultimate Nightmare #1-5, Ultimate Secret #1-4, Ultimate Extinction #1-5) / Ultimate Vision #0-5
Írták: Warren Ellis, Mike Carey és Mark Millar
Rajzolták: Trevor Hairsine, Steve Epting, Steve McNiven, Tom Raney, Brandon Peterson és John Romita, Jr.
Történet: Gah Lak Tus érkezése és támadása a Föld ellen. A csatából a Különítmény tagjai is kiveszik a részüket, harcolnak a Földön és az űrben, segítséget szereznek két földönkívüli, az android Vízió és a Kree fajhoz tartozó Mahr Vehl Kapitány személyében, és végül elüldözik a bolygópusztító entitást és annak szolgálóit, hírnökeit. Ezután Vízió a Sólyom és Nick Fury segítségével még legyőz egy darabot Gah Lak Tusból, melyet az A.I.M. nevezetű terroristacsoport szabadított a Földre.

Cím: Ultimate Human #1-4
Írta: Warren Ellis
Rajzolta: Cary Nord
Történet: Bruce Banner Tony Stark segítségét kéri, hogy megszabaduljon a benne lakozó szörnyetegtől, Hulktól. Együtt kidolgoznak egy tervet Banner meggyógyítására, de egy új, közös ellenfél felbukkanása miatt végül újra elő kell hívniuk a szürke óriást, hogy életben maradjanak.

Cím: Ultimate Iron Man #1-5 / Ultimate Iron Man II #1-5
Írta: Orson Scott Card
Rajzolták: Andy Kubert, Mark Bagley, Pasqual Ferry és Leonardo Manco
Történet: Vasember eredettörténete. Végigkövetjük Tony Stark életét egészen a születésétől az első találmányokig, majd a Vasember-páncél megalkotásáig, végül első komoly küldetése és első komoly ellensége legyőzéséig haladunk. Mark Millar mindkét kötet történetét gyakorlatilag semmissé tette az Ultimate Avengers vs. New Ultimates során, ahol kiderült, hogy az egész csak egy bugyuta rajzfilmsorozat volt.

Cím: Ultimate Marvel Team-Up #2-5, #14
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolták: Phil Hester, Mike Allred és Terry Moore
Történet: Pókember első találkozása Hulkkal, Vasemberrel és a Fekete Özveggyel. Mind ebben a sorozatban szerepeltek először, bár még igen kezdetleges formájukban, melyet később átalakítottak.

Cím: Ultimate Origins #1-5
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolta: Butch Guice
Történet: Lehull a lepel a múlt sötét titkairól. Kiderül, hogy Nick Fury is részt vett szuperkatona-kísérletekben, hogy hogyan is vált Steve Rogersből Amerika Kapitány, hogy a mutánsokat valójában az emberek hozták létre mesterséges úton, és hogy Banner már sokkal régebben is átváltozott egyszer Hulkká.

Cím: Ultimate Power #1-9
Írták: Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski és Jeph Loeb
Rajzolta: Greg Land
Történet: Egy idegen dimenzióból érkezett csapat, a Szuperosztag tagjai magukkal viszik Reed Richardsot, a Fantasztikus Négyes tagját a saját Földjükre, azt állítván, hogy egy szerkezete óriási pusztítást okozott náluk. Az Újvilág hősei, köztük a Különítménnyel, utánuk mennek és összecsapnak a Szuperosztaggal, hogy a végén kiderüljön, hogy Reed ártatlan, és mindenért Fátum Doktor és Nick Fury a felelősek. Nick Furyt büntetésképp egy időre az idegen Földön hagyják, míg a Szuperosztagból egy Zarda nevű, óriási hatalommal bíró nő jön át az Újvilágba.
Magyarul: A Csodálatos Pókember #79-87 (2010. január – 2010. szeptember)

Cím: Squadron Supreme #1-12
Írta: Howard Chaykin
Rajzolták: Marco Turini, Marco Checchetto, Neil Edwards és Kevin Sharpe
Történet: Nick Fury története a Szuperosztag világában, ahol ismét megpróbál összeállítani egy szuperhősökből álló csapatot több-kevesebb sikerrel. A sorozat nem aratott osztatlan sikert, a 12. számnál befejezték, és amint lehetett, Furyt is visszahozták az Újvilágba, Zardát pedig visszaküldték a Szuperosztaghoz. Érdekesség azonban, hogy ez volt az első nem Ultimate cím újvilági karakterrel, és az Ultimate Power mellett az Újvilág első érintkezése más dimenzióval.

Cím: Ultimate Six #1-7
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolták: Trevor Hairsine és Joe Quesada
Történet: Pókember legnagyobb ellenségei, a Zöld Manó, Doktor Octopus, Elektró, a Homokember és Kraven megszöknek a S.H.I.E.L.D.-től, hogy Pókembert a csapatukba kényszerítve megtámadják a Fehér Házat. A Különítmény végül útjukat állja.

Cím: Ultimate War #1-4
Írta: Mark Millar
Rajzolta: Chris Bachalo
Történet: Magneto háborút hirdet az emberiség ellen. A S.H.I.E.L.D. úgy gondolja, az X-Men tagjai összejátszhattak vele, így Nick Fury és a Különítmény ellenségként támad a csapatra. Charles Xaviert elfogják, míg a többi X kénytelen menekülni és bujkálni. Higanyszál és a Skarlát Boszorkány apjuk haragja elől a S.H.I.E.L.D.-hez menekülnek, és csatlakoznak a Különítményhez.

Cím: Ultimate Wolverine vs. Hulk #1-6
Írta: Damon Lindelof
Rajzolta: Leinil Francis Yu
Történet: Nick Fury megbízza Rozsomákot, hogy kutassa fel és ölje meg a világban szabadon kószáló szörnyeteget, Hulkot. Rozsomák elvállalja a megbízást, és ezzel kezdetét veszi kettejük csatája, melybe később Betty Ross is bekapcsolódik, aki a Hulk-szérummal Amazonná változtatja magát.

Cím: The Ultimates Saga
Írták: C.B. Cebulski és Mindy Owens
Rajzolta: Travis Charest
Történet: A The Ultimates 2. és 3. kötete között megjelent különszám, amely összefoglalta az első két kötet eseményeit, valamint előrevetítette a harmadikat.

Cím: Ultimate Armor Wars #1-4
Írta: Warren Ellis
Rajzolta: Steve Kurth
Történet: Tony Stark rájön, hogy ellopták a Vasember-páncél technológiáját, ezért útnak indul, hogy kézre kerítse az elkövetőt, ám ehhez páncélozott ellenfelek egész hadán kell átverekednie magát. A történet végén kiderül, hogy a tettes nem más, mint a halottnak hitt nagyapja, idősebb Howard Stark, akivel Tony így kénytelen végezni.

Cím: Ultimate Captain America #1-4
Írta: Jason Aaron
Rajzolta: Ron Garney
Történet: Steve Rogers megtudja, hogy a szuperkatona-projekt, amely során őt Amerika Kapitánnyá tették, folytatódott a II. világháborús eltűnése után is, és létrehoztak egy másik, ám nála sokkal instabilabb Kapitányt egy bizonyos Frank Simpsonból. Ő volt a '60-as évek vietnami háborújának hőse, aki azóta megőrült és eltűnt. Steve Kambodzsában akad a nyomára, ahol saját szuperkatona-szérumot is kidolgozott már egy kis faluban. Végül sikerül ártalmatlanítania Simpsont, és a férfi a S.H.I.E.L.D. fogságába kerül.

Cím: Ultimate Doomsday (Ultimate Enemy #1-4, Ultimate Mystery #1-4, Ultimate Doom #1-4)
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolta: Rafa Sandoval
Történet: A trilógia középpontjában az Ultimatum eseményei során feloszlott Fantasztikus Négyes áll, de fontos szerepet kap Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. és a Különítmény is. Egy rejtélyes ellenség terrorizálja az Újvilág minden szegletét, aki egyértelmű fölényben van nem mindennapi eszközeivel és technológiai fejlettségével. A hősök összefognak, hogy kiderítsék, az ellenségük nem más, mint a megbomlott elméjű Reed Richards. Ezúttal sikerül ártalmatlanítaniuk, de ezt követően ő lesz az Újvilág egyik legveszélyesebb főgonosza, aki még többször visszatér.

Cím: Ultimate Thor #1-4
Írta: Jonathan Hickman
Rajzolta: Carlos Pacheco
Történet: A minisorozat Thor eredettörténetét meséli el. Megtudjuk, hogyan és miért került Asgardról a Földre, hogyan vezetett Loki egy nácikból és jégóriásokból álló sereget Asgard ellen a II. világháború idején elpusztítva szinte mindent, és hogy hogyan talált Thor újra magára a Földön a Különítmény tagjaként. Itt ismerünk meg először sok olyan asgardit, mint Odin, Volstagg, Hogun, Fandral, vagy Balder, akiről kiderül, hogy Thor és Loki testvére volt, és végre arra is fény derül, miért van Thornak két különböző Mjölnirje.

Cím: Ultimate X #5
Írta: Jeph Loeb
Rajzolta: Arthur Adams
Történet: Eredetileg önálló sorozatnak indult, de végül csak minisorozat lett belőle, ami nagy kár, mert mind a történet, mind a rajzok egyaránt elnyerték a rajongók és a kritikusok tetszését is. Az Ultimatum utáni Újvilágban új és régi mutánsok találnak egymásra, hogy végül egy vadonatúj csapattá kovácsolódjanak titokban, Nick Fury irányítása alatt. A tagok között ott van Hulk is, akivel az utolsó, 5. számban találkozhatunk.

Cím: Ultimate Fallout #1-6
Írták: Brian Michael Bendis, Jonathan Hickman és Nick Spencer
Rajzolták: Mark Bagley, Gabriel Hardman, Bryan Hitch, Lee Garbett, Steve Kurth, Eric Nguyen, Carlo Pagulayan, Sara Pichelli, Salvador Larroca, Clayton Crain, Luke Ross, Billy Tan és Mitch Breitweiser
Történet: A Spider-Man No More alcímmel megjelent minisorozat egyrészt Peter Parkertől vett végső búcsút, másrészt egy teljes korszakot zárt le az Újvilágban, hogy aztán új címekkel indulhasson újra a következő érában. Láthatjuk, hogyan dönt úgy a Peter halála miatt érzett bűntudatában Steve Rogers, hogy nem lesz többé Amerika Kapitány; hogyan éled újjá Asgard teljes birodalma; hogyan veszi fel a kapcsolatot Tony Starkkal egy rejtélyes szervezet; valamint hogy hogyan sikerül Furynak az irányítása alá vonnia Hulkot Jean Grey segítségével. A gonosztevők oldalán Reed Richards és Higanyszál is szervezkedni kezdenek a háttérben, míg Fury azzal szembesül, hogy komolyan megnyirbálták a S.H.I.E.L.D. költségvetését. Mindez a következő sorozat, az Ultimate Comics: The Ultimates közvetlen prológusa is volt egyben.

Mit adott hát nekünk a Különítmény? Nekem például most egy jó kis fejfájást, mire ezt így mind összeszedtem, de ezen felül egy sorozatot, amely az Újvilágon belül mindenképp rekorddöntő. A legtöbb különféle cím és kötet? Pipa! A legtöbb, olykor már brutális mértékű megjelenési csúszás? Pipa! A legnagyobb hatás későbbi képregényekre (nemcsak Ultimate-címekre!), sőt, a Marvel mozifilmjeire és rajzfilmjeire is? Pipa! Ha nincs ez a cím, Samuel L. Jackson talán sosem lehetett volna Nick Fury, és talán a Bosszúállók sem a Chitauri fajjal csaptak volna össze a filmjükben, sőt még kitérhetnék akár a két Ultimate Avengers (magyarul Az Újvilág Bosszúangyalai) rajzfilmre is. De nem teszem, legalábbis most biztosan nem, hiszen valamit hagyni kell más alkalmakra is, nem igaz?

(Forrás: Ultimate News Special #4)

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr326942445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása