Ultimate Nightmare – Újvilági események III.

Ultimate Galactus-trilógia, első felvonás

2014. december 01. - The_Maniac

Harmadik részéhez érkezett az újvilági események bemutatását megcélzó bejegyzés-sorozatom, és most egy komolyabb projektbe vágom a fejszémet: nekikezdek a három felvonásból álló Ultimate Galactus-trilógiának. Az első, ötrészes mini címe Ultimate Nightmare volt, és ennek megfelelően igencsak fenyegető és sötét légkörű történetet kaptunk az Újvilágban ekkor még újoncnak számító Warren Ellistől.

A fő kérdés persze az, mennyire tekinthető különálló eseménynek, vagy akár csak egy különálló történetnek egy trilógia első felvonása. Amikor én először olvastam a sztorit, még fogalmam sem volt róla, hogy az egész egy hosszabb és nagyobb esemény nyitányaként funkcionál, úgyhogy megpróbáltam felidézni akkori önmagamat, és újra olyan szemmel tekinteni a minire. Talán többé-kevésbé sikerült, de tény, hogy az Ultimate Nightmare sosem szakadhat el teljesen az utána következő két folytatástól. Nem mondom, sokáig filóztam is azon, hogy egyben vagy külön mutassam-e be a három felvonást, de ha tovább olvastok, talán ti is megértitek, miért döntöttem végül ennél a megoldásnál.

ULTIMATE GALACTUS I. – ULTIMATE NIGHTMARE


Mikor és hol jelent meg?

2004 októberétől 2005 februárjáig az alábbi kiadványokban:
Ultimate Nightmare #1-5 – Warren Ellis / Trevor Hairsine és Steve Epting

És magyarul?

Sajnos nem jelent meg.

Miről szólt?

A Különítmény és az X-Men tagjai különös jelet fognak a szibériai tunguszkai területről. A jel telepatikus úton is terjed, és az arra fogékonyakat öngyilkosságra kényszeríti, ezért mindkét csapat képviselői elindulnak fényt deríteni az ügyre. Ugyan a csapatok találkozása meglehetősen ellenséges hangulatban történik, végül rájönnek, hogy a jelet egy android létforma, Vízió sugározta, amely száz éve zuhant le a Földre. Eredeti feladata az volt, hogy figyelmeztesse az emberiséget egy bolygópusztító entitás, Gah Lak Tus érkezésére.

Kik szerepeltek benne?

X-Men

  • Kolosszus / Pjotr Nyikolajevics Raszputyin
  • Jean Grey
  • X Professzor / Charles Xavier
  • Rozsomák / Logan / James Howlett

Különítmény

  • Amerika Kapitány / Steve Rogers
  • Fekete Özvegy / Natalia Romanova

S.H.I.E.L.D.

  • Nick Fury
  • Sólyom / Sam Wilson

Unikornis
Vörös Őr / Alekszij Sosztakov
Vízió

Elhunyt valaki?

Igen: egyrészt Vízió jele rengeteg arra fogékony embert kergetett öngyilkosságba, másrészt a Különítmény és az X-Men végeztek az útjukba kerülő őrült, szovjet szuperkatonákkal is, köztük Unikornissal és a Vörös Őrrel.

Hosszú távú következmények

Mint már írtam, az egész mini gyakorlatilag egy nagyobb trilógia első felvonása volt, így sokan nem is nevezik különálló eseménynek. Az elszigeteltségtől megkattant szovjet szuperkatonák, akiket Vízió darabjainak tanulmányozásával hoztak létre, érdekesek voltak, még félelmetesnek is nevezhetjük őket, de lássuk be, túl sok vizet nem zavartak hagyjuk is hát az ő vonalukat ennyiben. Ugyanakkor érdekes volt látni az X-Men és a Különítmény viszonyát egymással: a két csapat kapcsolata sosem volt igazán felhőtlennek nevezhető, és az Ultimate War után ez itt is megmutatkozott. Amint találkoztak, egymásnak estek, és ez az ellenségeskedés a későbbiekben is csak a közös fenyegetések elleni összefogások közben csitultak.

Ami viszont a sorozat igazi fordulópontja, az Vízió színre lépése. Egyrészt általa tudják meg az Újvilág hősei, hogy Gah Lak Tus a Föld felé közeleg, és így fel tudnak készülni az ellentámadásra; másrészt egy igazán érdekes és fontos karaktert kaptunk a személyében, aki nekem mindig is az egyik személyes kedvencem volt. Az Ultimate Extinction és az Ultimate Vision minisorozatok is „neki köszönhetően” születhettek meg, és aki olvasta, tudhatja, hogy Víziónak még a nemrég lezajlott korszakzáró esemény, a Cataclysm elején is kiemelkedő szerep jutott. Ja, és persze mellette ebben a miniben bukkant fel először Sólyom is, akinek a későbbi szerepeiről (kezdve a The Ultimates Annual 2. számától az Ultimate FF-ig) szintén írhatnék jó pár bekezdést. Az már csak külön érdekesség, hogy amikor Vízió női alakot vesz fel, e két karakter között furcsa, de aranyos románc alakul ki.

Egyéb érdekességek

A rejtélyes tunguszkai esemény valóban megtörtént: a XX. század elején Szibériában, az Alsó-Tunguszka és a Léna folyó között a légkörbe lépett, tűzgömbbé vált, majd még a légkörben felrobbant egy égitest, és a robbanás 30 km-es körzetben minden fát gyökerestül kitépett. A felrobbant objektum mibenlétét teljes bizonyossággal a mai napig nem tudták megállapítani de az Ultimate Nightmare értelmezésében Vízió Földre érkezése idézte elő a robbanást.

Mind az X-Menből, mind a Különítményből is csak pár tag vett részt a titkos tunguszkai akcióban: az előbbiből Rozsomák, Kolosszus és Jean, míg az utóbbiból Amerika Kapitány és a Fekete Özvegy, akikhez csatlakozott maga Nick Fury és a Sólyom is.

Összegzés

Egy esemény, amely egy még nagyobb esemény első harmada, és így inkább afféle prológus. De ettől rossz is lett egyben? Warren Ellis erősen sci-fi centrikus sztorijai mindig is vegyes érzésekkel töltöttek el: volt, ami nagyon bejött, volt, aminél végig csak a fejemet vakartam, hogy most mi van. Ez a sztori egyértelműen az előbbi kategóriába tartozik nálam (na jó, nem nagyon bejött, csak simán bejött, de akkor is ahhoz áll közelebb). Külön plusz még a szememben, hogy a sci-fi elemek mellé némi horrort is kaptunk a szovjet kísérleti alanyok személyében, valamint hogy itt lépett színre a Sólyom mellett az egyik kedvencem, Vízió is, akit aztán a későbbiekben még jobban átalakítottak az eredeti verzióhoz képest. Lehet-e szerelem egy földönkívüli női android és egy szárnyas katona között? A választ ettől a két karaktertől kaptuk meg.

Helyén volt persze a többi szereplő is, mind az X-ek, mind a Különítmény tagjai, akik révén mindkét csapat rajongói kaphattak kedvükre valót. Izgalmas volt a rejtély, szépek voltak a rajzok, és hiába volt prológus csupán, azért mégis lezárt egy kereknek tekinthető történetet, amely az egész Újvilágra kihatott, így pedig igenis nevezhetjük eseménynek is. A sötét hangulat és a baljós előjelek, amelyek Gah Lak Tus pusztítását vetítették előre, egyértelműen áthatottak mindent, szóval… Mi kell még? Én bizony adok ennek a mininek négy és fél Vízió-kristályt az ötből!

 v.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr796949041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása