Miles Morales: The Ultimate Spider-Man #10

A Hidra szemet vet Pókemberre

2015. február 20. - The_Maniac

Új megjelenés! Ugye milyen jó érzés a rengeteg vendégszereplés mellett olykor-olykor a saját sorozatában is viszontlátni Pókembert? Nagy kár, hogy erre olyan ritkán kerül sor, hiszen a Miles Morales: The Ultimate Spider-Man finoman szólva sem tartozik a sűrűn megjelenő képregények közé. Persze jó munkához idő kell, értem én, de a türelmetlenségem abból fakad, hogy ebben a címben szinte sosem csalódunk, így nem csoda, ha tűkön ülve várom mindig a friss számot. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.

Tudván, hogy a teljes Újvilággal együtt ez a sorozat is meg fog szűnni pár hónapon belül, különösen fontos lenne, hogy Bendis rákapcsoljon, és valahogyan lezárja az elvarratlan szálakat. Sajnos a mester hajlamos a sztori durva belassítására vagy a hosszú kitérőkre (ahogy azt az utóbbi két fejezetben is tapasztalhattuk), úgyhogy azt azért senki ne várja, hogy most hirtelen száguldani kezdenek az események. Éppen ellenkezőleg… de a részleteket meghagyom inkább a kattintás utánra!

MILES MORALES: THE ULTIMATE SPIDER-MAN #10


Univerzum: Ultimate Marvel (Újvilág)
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruza- és borítórajz: David Marquez

• MILES MORALES: A HIDRA ELLENSÉGE VAGY BARÁTJA?
• MILES szembenéz a családja múltjával és a rémisztő jövőjével.
• Az ikrek rejtélye mögött álló személy felfedi magát… és ez NEM jó hír Milesnak.
• Valamint: Miles ÚJ PÓKERŐT fedez fel magában!!

A Jeffersont érintő mellékvágányt követően újra Miles kerül a középpontba, és lássuk be, ez már nagyon időszerű volt két szám után. Bendis és Marquez még pár régi arcot is felvonultatnak a 10. számban, hősöket és gonosztevőket egyaránt, úgyhogy semmi akadálya, hogy a Miles Morales: The Ultimate Spider-Man ismét teljes gőzzel száguldjon! Elvileg.

Ám mielőtt folytatnám, engedjétek meg, hogy gyorsan tisztázzak pár „apróságot”: én nem tudom, mi van mostanság a Bendis-képregények előzeteseivel és/vagy borítóival, de ahogy legutóbb az All-New X-Men esetében, úgy most itt is totál félrevezető az előzetes szöveg. Vegyük is sorra a pontokat, és megértitek, miről beszélek:

• MILES MORALES: A HIDRA ELLENSÉGE VAGY BARÁTJA? – Erről nem sok szó esik, sőt, Milesnak lehetősége sincs állást foglalni ez ügyben. A borító se tévesszen meg senkit, a Hidrából csupán egyetlen tag szerepel az egész fejezetben, és ő is csak a legvégén.

• MILES szembenéz a családja múltjával és a rémisztő jövőjével. – Öhm, a családja múltját az előző két számban tisztáztuk, nem? A rémisztő jövőről sem igazán beszélnek, szóval

• Az ikrek rejtélye mögött álló személy felfedi magát… és ez NEM jó hír Milesnak. Gondolom, az ikrek a két maszkos gonosztevőt takarják, akik szintén nem szerepelnek, és csupán a fejezet legelején esik róluk pár szó. A mögöttük álló személyről pedig semmi.

• Valamint: Miles ÚJ PÓKERŐT fedez fel magában!! – Hacsak a hirtelen ájulás nem számít pókerőnek, úgy ilyesmi sem történik.

Ennyi. Visszatérve magára a sztorira: továbbra sem kérdés, hogy Bendis egész egyszerűen zseniálisan írja Miles karakterét, nincs rá jobb szó, sőt, ez igaz szinte mindenkire az Újvilágban. A monológok és párbeszédek fantasztikusak, és külön kiemelném Miles baráti csevejét Köpennyel és Karddal, majd Gankéval. Igazi sztárt teremtettek ezzel az új Pókemberrel, ez egyértelmű, hiszen a kedves, mindenre rácsodálkozó természete bárkit azonnal magával ragad. Ez az egyetlen tini srác hordja a vállán a teljes Újvilágot, és csak reménykedhetünk benne, hogy nem fog összeroppanni a súlyától, mert jó lenne őt minél tovább, minél gyakrabban látni. Hol máshol találkozhatnánk egy ennyire szerethető karakterrel, aki a szuperhősi élet mellett átlagos tinédzser problémákkal is szembesül nap mint nap? Még egy egyszerű párbeszéd is, amiben részt vesz, élvezetesebb, mint sok más képregény akciójelenetei. Hiába tudjuk, mi vár rá és az Újvilágra, még így is izgulunk Milesért, különösen az utolsó oldal láttán.

David Marquez szintén odateszi magát, ahogy mindig, és külön öröm, hogy az utóbbi két fejezet után most visszatért a megszokott stílusához. Miles és a többi karakter szerethetőségének egyik kulcsa természetesen az ábrázolásuk, és Marquez ebben mindig is tökéletes partnere volt Bendisnek. A szereplők arckifejezései, mozdulatai, mind-mind hibátlanul tükrözik a személyiségüket, és még inkább segítik, hogy azonosulhassunk velük. Még ha ezúttal nem is kapunk sok akciót, Marquez az egyszerű párbeszédeket és mindennapi jeleneteket is kifogástalanul tárja elénk, de persze Kardfogú és Elektró (ő még mindig él???) összecsapása is gyönyörű lett.

A Miles Morales: The Ultimate Spider-Man 10. száma tehát visszatér a sorozat szokásos medrébe a visszaemlékezések után. Bendis és Marquez párosa szárnyal, talán a legjobb kombináció ők manapság a Marvelnél, és Miles megállíthatatlanul tör a legnépszerűbb karakter címe felé. Aki nem kedveli az Újvilágot, még annak is csak ajánlani tudom, hogy vessen egy pillantást erre a Pókemberre, mert biztosan nem fog csalódni. Szívem szerint simán adnék erre a fejezetre öt Pókember-fejet, DE mivel már csak két szám van az egész sorozatból, ezért kicsit nehezményeztem a cselekmény ilyen lassú haladását. Félek, hogy hogyan lehet lezárni mindent összesen két fejezet alatt, hiszen ott vannak még az ikrek, Katie, a Hidra, Jefferson, Peter, és persze legközelebb érkezik Fátum Doktor is, aztán az egészet át kell helyezni a Secret Wars eseményei közé… Szűkös az idő, nagyon szűkös. Ha legalább kéthetente jönne újabb szám, vagy ha még több fejezet állna Bendis rendelkezésére, nem bánnám ezeket a lassabb számokat, de így Lehet, hogy jobban kéne bíznom az alkotókban, ám a közelgő jövő ismeretében ez a fejezet túlságosan is ráérősen csordogált előre, így csak négy Pókember-fejet tudok adni.

sp.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr807191177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása