Secret Wars #9

A Titkos Háború rég várt befejezése!

2016. január 13. - The_Maniac

sw9banner.jpg

Új megjelenés! Vége! Semmi kétség: nincs több megjelenési csúszás, nincs több mellékszál, nincs több pluszban hozzátoldott fejezet – itt a Secret Wars befejezése! A tavalyi év legnagyobb eseményének indult eredetileg nyolc számmal, de végül egy kilencedik is hozzácsapódott, és átnyúlt 2016-ba, így még monumentálisabb és persze hosszabb lett, mint azt bárki is képzelte volna anno május elején, a sztori indulásakor. Megszámlálhatatlanul sok mellékszál, a teljes multiverzum pusztulása és újraalkotása a Csatavilág képében, minden egykori sorozat lezárása, majd újak (és régiek újraindulása) egy vadonatúj Marvel-univerzumban… Így leírva eszméletlen, hogy a Marvel fejesei bevállalták ezt az elképesztően rizikós lépést.

De bejött nekik. Ha olvastátok a korábbi fejezetekről írt bejegyzéseimet, tudhatjátok, hogy többé-kevésbé remek értékeléseket írtam róluk, minden egyes számot élveztem, és az internet képregényes bugyraiban barangolva azt tapasztaltam, hogy a kritikusok és rajongók nagy része szerint is a Secret Wars lett a Marvel egyik legkiemelkedőbb eseménye. Nyilván ezzel lehet vitatkozni, azzal viszont semmiképp, milyen óriási jelentősége van a történetnek a Marvel-univerzum jövőjét illetően, és mindennek a fináléban kéne kicsúcsosodnia. Nem kis feladat, még azzal együtt sem, hogy az új sorozatok többsége időközben már elindult. Látogassunk hát el még egyszer, utoljára a Csatavilágba, és lássuk, az eddigiekhez méltó befejezést kaptunk-e!

SECRET WARS #9


Univerzumok: Csatavilág / Új Marvel-univerzum
Fejezetcím: Beyond
Írta:
Jonathan Hickman

Ceruzarajz: Esad Ribic
Borító: Alex Ross
Alternatív borítók: Simone Bianchi, Sara Pichelli, John Tyler Christopher, Fred Hembeck, Skottie Young és sokan mások

A Csatavilág a teljes pusztulás szélén! Vajon mi lesz ennek a különös, romokból összetákolt bolygónak a sorsa? Ki marad életben? Ki hal meg? Csupán egy dolog biztos: a Csatavilágról visszatérve senki sem lesz olyan, mint eddig!

Azt hiszem, még sosem voltam annyira nehéz helyzetben egyetlen új megjelenésnél sem, mint most. Elérkeztünk kicsiny blogom történetében az első komoly esemény végéhez, erre már azt is nehéz volt eldöntenem, hogy egyáltalán milyen szemszögből közelítsek ehhez a rég várt kiadványhoz. Mert minek is tekintsem a Secret Wars fináléját? Egyrészt ez Jonathan Hickman Marvelnél töltött munkásságának zárófejezete (legalábbis egy időre biztos), másrészt az utóbbi évek (sőt, talán évtizedek) leggrandiózusabb eseményének befejezése, harmadrészt egy vadonatúj multiverzum születése… és még sorolhatnám. Végül arra jutottam, hogy megpróbálkozom a lehetetlennel, és mindenről írok egy kicsit, reménykedve abban, hogy nem lesz az egész egy zavaros katyvasz a végére.

Először is tehát Hickman. Te jó ég, micsoda leköszönés volt ez a Marvel egyik legaprólékosabb és legbevállalósabb írójától! Hogy jó volt-e, vagy sem, azt egyelőre hagyjuk is, és csak szimplán azt próbáljuk meg felfogni, mennyi munkával járhatott a Secret Wars több éves előkészítése, majd az egész levezénylése. Ez önmagában is elismerésre méltó, úgyhogy tengermély tisztelet, Mr. Hickman, nekem biztosan hiányozni fog! Kétségtelen, hogy ha valaki, hát ő Reed Richards (a klasszikus) volt ebben a sztoriban: a világok alkotója, aki a szavain keresztül állítja helyre a rendet a végső felvonásban, amikor is egy arra méltóra száll át az isteni hatalom – majd el is búcsúzik tőlünk, bár talán nem örökre.

Most pedig jöjjön maga a képregény, de előre szólok, hogy innentől még az eddigieknél is részletesebben térek majd ki a történetre, szóval aki még nem olvasta, annak NE TOVÁBB! Feltételezem, hogy aki e sorokat böngészi, már csak túl van a kiadványon, úgyhogy nem fogom vissza magam. Először is a cselekmény főbb pontjai:

1) A klasszikus Reed Richards rajongói megnyugodhatnak, Reed él, sőt isteni hatalomra tett szert. Gyakorlatilag ő az új Túlontúli (amire a fejezet címe is utal).

2) A Marvel-univerzum így tehát valóban vadonatúj és merőben más lett, és már értjük azt is, hogyan jött létre.

3) A Fekete Párduc is visszatért Wakanda trónjára, és országát vezető szerephez juttatta az űrkutatásban.

4) Fátum végül meglepően jól járt: nemcsak életben maradt, de az arca is meggyógyult, így már az is világos, miért láthattuk őt maszk nélkül mostanság.

5) A Molekulaember valódi hőssé nőtte ki magát, a teljes realitás megmentője lett azzal, hogy Reed mellé állt. Erre nem számítottam, a világot végig fejjel lefelé, kitorzult módon szemlélő egykori gonosztevő tényleg kitett magáért.

6) A Fantasztikus Négyes meg is szűnt, és nem is. A csapat központi tagjai, azaz Reed és Sue a gyerekekkel és társaikkal együtt közösen építgetik a multiverzumot. Ben és Johnny ebből kimaradtak, ezért szerepelnek ők már más sorozatokban, külön-külön.

7) Újvilági rajongóként számomra az egyik legfontosabb karakter természetesen Miles Morales volt, akiről ugye tudjuk, hogy családjával és barátaival együtt az új Marvel-univerzum tagja lett. És hogy hogyan? Nos, legyen elég annyi, hogy mindig tartsatok magatoknál egy hamburgert, mert az életetek, sőt a teljes létezésetek múlhat rajta! Sajnos a sztori másik újvilági szereplője, a gonosz Reed elég hamar kikerül a képből, anélkül hogy igazán kibontakozhatna nyilvánvalóan ördögi terve – és hogy ő hogyan keveredett ki végül élve az egészből, hogy aztán az új univerzumban térjen vissza, arról nem kapunk semmilyen infót.

8) Innentől kezdve tényleg bármi megtörténhet, csakis a Marvel íróinak képzelete (és hogy mit engednek nekik…) szabhat határt az új multiverzum eseményeinek. Akár az Újvilág is simán újjászülethetne, jegyzem meg halkan és reménykedve…

Nagyjából ennyi, de persze most nyilván csupán a legfontosabb pontokat érintettem. A rajzokról semmi újat nem tudok írni – Ribic egyszerűen fantasztikus, és ugyanúgy jár neki az elismerés ezért a kilenc fejezetért, mint Hickmannek (tessék csak megnézni például azt a rendkívül hatásos oldalt, amelyen Reed és Fátum kis négyzetekben, egymásra rakosgatva jelennek meg, mint egymás tökéletes ellentétei) –, úgyhogy akkor most kéne valamiféle véleményt formálnom erről a számról, sőt az egész Titkos Háborúról, ami itt zajlott bőven több mint fél éven át. Vegyes érzéseim vannak. Azt az állítást mindenképp támogatom, hogy a Secret Wars minden idők egyik legemlékezetesebb, legprofibban megírt és legszebb Marvel-eseménye, és ezen a téren a finálé sem okozott csalódást. Tökéletesen eltalált karakterek, személyes dráma és lenyűgöző akció keveréke, valamint nem utolsó sorban egy olyan életközpontú befejezés, amely üdítő színfolt az egyes szereplők halálára építkező események sorában, és amellett remekül ellensúlyozza az eddigi inkább sötétebb hangulatot. Emelem kalapom, komolyan, és ha rám hallgattok, egyszer a közeljövőben leültök, és újra végigolvassátok az egészet az elejétől a végéig – megéri.

Ugyanakkor akadnak komoly hiányosságok a cselekményben, ezt is be kell látnunk. Aki például arra várt, hogy minden központi szereplőre külön kitérnek majd, az bizonyára szomorúan fogja tapasztalni, hogy szinte a teljes fejezet Reed (és családja) és Fátum körül forog, így másokra nemigen maradt idő. Rajtuk kívül még a Fekete Párduc, valamint a két Pókember kapnak egy-egy rövid epilógust (illetve felvezetést a továbbiakhoz), de más nem. Azt hiszem, értem, Hickman miért ezt az utat választotta: ő sosem kedvelte a hagyományos megoldásokat, meg aztán mindenki más úgyis megkapja a maga történetét a saját, új univerzumban játszódó címeiben, úgyhogy logikus, hogy ne pazaroljon rájuk oldalakat. Eltávolodik hát a Földtől, az univerzumtól, a multiverzumtól, és inkább Reedre és családjára koncentrál a záró képsorokon. Lássuk be, immár úgyis ők a legfontosabb személyek a létező világegyetemben, akik magáért a teremtésért felelnek. Zseniális húzás, hiszen így Reed és Sue jelen is vannak az új realitásban (mert mindent ők alkottak), és nem is – a Fantasztikus Négyes tehát egy időre kikerült a kispadra, meg nem is (hogy ebben mekkora szerepet játszottak a Foxnál lévő mozis jogok, azt most hagyjuk).

Ezzel együtt is hiányzott nekem legalább pár mondatnyi vagy képkockányi feloldás a többiekkel kapcsolatban, valamiféle zárás vagy átvezetés. Mindenki újra él, beleértve azokat is, akik a Csatavilágban meghaltak, ez oké, de például ki mennyire emlékszik az egészből? Mennyire íródott át az egyes karakterek eredettörténete az új univerzumban? Mi van az X-Mennel és a Nememberekkel? Miles „áthelyeződése” tiszta, de az öreg Logan, a gonosz Reed, vagy épp, teszem azt, a Furavilág mi végre lettek az új Föld részei? Tudom, tudom: Reednek (azaz Hickmannek) bizonyára mindenre jó oka volt, nem úgy, mint Fátumnak a Csatavilágban, és képtelenség lenne elvárni, hogy minden létező kérdésre választ kapjunk egyetlen képregényben… Biztos én vagyok telhetetlen, pedig a legkomolyabb szívfájdalmamat, miszerint az Újvilágról vagy lakóiról egyetlen szó sem esik, még nem is említettem. Mi lett velük? Tényleg végük lett a Secret Wars nyitányában, és ennyi? Ezt egyszerűen nem vagyok hajlandó elfogadni, és követelek egy épkézláb, érthető lezárást (az Ultimate End című borzalmat hagyjuk…) a kedvenc univerzumomhoz!

Folytathatnám még az örökkévalóságig, de itt és most legyen vége. Nem voltam maradéktalanul elégedett, de mindent egybevetve a finálé is tetszett, nagyon is, ahogy a teljes esemény is megérdemli a dicséretet. A Secret Wars nem fulladt káoszba, és még csak követhetetlen sem lett a temérdek mellékszál ellenére sem. Az idegesítő megjelenési csúszások, valamint hogy időközben már elindultak az új univerzum címei, nyilván belerondítottak az összképbe, ám csodával határos módon az esemény még ezekkel a hibákkal együtt is bekerült a kedvenceim közé. Hogy hosszú távon, évek múlva mennyire lesz kifizetődő a Marvelnek ez a vadonatúj univerzum, az a jövő zenéje, mindenesetre Hickman és Ribic megtették a magukét, hogy lezárjanak egy korszakot, és újat nyissanak. Ezért a példa értékű teljesítményért adok négy és fél Secret Wars-logót az ötből – egy olyan eseményre, amely elpusztította a szeretett Újvilágomat. Hát elment az eszem?

Ja igen, még annyit engedjetek meg, hogy afféle végső zárásként ismertessem a mellékszálakról szóló szavazás eredményét: az első helyen fej-fej mellett végzett az Old Man Logan és a Spider-Verse! Hiába, Rozsomák és Pókember minden mennyiségben abszolút kedvencek nálunk is. Köszönöm minden szavazónak!

legujabb.png

sw_2.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr18267736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.01.15. 13:38:37

@The_Maniac: úgy értettem, hogy már itt volt az ideje, főleg, hogy már az utózönge megy nem egy füzetben.

The_Maniac · http://ultimatemarvel.blog.hu/ 2016.01.15. 13:45:59

@doggfather: Ja, értem. Igen, jól elhúzták, ez tény.
süti beállítások módosítása