Spider-Man #235

Családon belüli (szuper)erőszak

2017. december 09. - The_Maniac

spiderman235banner.png

KRITIKA Még a Spider-Man oldalain is ritkák az olyan pillanatok, amikor annyi újvilági karakter gyűlik össze, mint most, a Sinister Six Reborn során – sőt, a sorozat eddigi pályafutása alatt az új Marvel-univerzumban még egyszer sem volt példa arra, hogy újvilági szereplők legyenek egyaránt a hősök és a gonosztevők oldalán is. Pókember mellett ugye ott állnak a barátai, köztük Lana, az ifjabbik Bombázó, a Baljós Hatosban pedig ott a Vaspók, azaz Aaron Davis, valamint az idősebb Bombázó, Lana édesanyja.

Ennyi újvilági ismerőssel egy rakáson szinte már akár az Újvilágban is érezhetjük magunkat… és talán néhányatokban hozzám hasonlóan fel is merül újfent a kérdés, hogy miért is kellett tulajdonképpen Milest és csaknem összes barátját, rokonát és ellenségét átrakni ebbe az új realitásba. Ha már úgyis tényleg minden jelentősebb figura itt van (beleértve azokat is, akik egyszer már meghaltak), akkor nem működött volna vajon ez a cím továbbra is az Újvilágban, ahol Miles lehetne az egyetlen Pókember…?

SPIDER-MAN #235


Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: Oscar Bazaldua
Borító: Patrick Brown

Univerzum: Új Marvel-univerzum
Fejezetcím: Sinister Six Reborn 2
Előző fejezet: Spider-Man #234
Következő fejezet: Spider-Man #236


SINISTER SIX REBORN – 2. rész
• A rejtélyes Vaspók a teljes Baljós Hatos pusztító erejével együtt robban be Miles Morales életébe.
• Rossz hír a Mileshoz közel állók számára, hogy ezúttal nemcsak ő kerül célkeresztbe.

sztori.png

Valódi érzelmi hullámvasúton érzem magam mostanság, amikor Bendis neve felbukkan valahol. A képregényei minősége az utóbbi időben meglehetősen széles skálán mozog a bűnrossztól az igazán szórakoztatóig, és nincs ez másképp a Spider-Man esetében sem. Már-már reszkető kezekkel kezdek neki a kiadványainak, mert sosem tudhatom, éppen mit kapok majd tőle. Vajon volt kedve beleadni mindent, és a tőle elvárt színvonalat hozta? Vagy nem fektetett különösebb energiát a forgatókönyvbe, és a rajzolóra bízta, hogy elvigye a hátán a sztorit? Nála ezt előre már megtippelni sem lehet.

Szerencsére ezúttal, legalábbis szerintem, egy minden tekintetben élvezetes és okosan összerakott fejezettel gazdagodhattunk – szóval halleluja, zengjenek az angyalok, Bendis ismét méltóztatott komolyan venni a munkáját! Vegyük először is a gonosztevőket, a Baljós Hatost, ha már úgyis ők a történet címszereplői: a csapatot vezető Aaron, Miles nagybátyja, ha lehet, számomra most még érdekesebb karakter lett, mint anno az Újvilágban volt. Vérprofi a fickó, mindent alaposan megtervezett, láthatóan semmit sem bíz a véletlenre, ráadásul végig nyugodt és fókuszált tud maradni, még akkor is, amikor a Homokember nyíltan kijelenti, hogy nem bízik benne. Komolyan mondom, lassan ott tartok, hogy elkezdek drukkolni neki. Egy szimpatikus és megfontolt besurranó tolvaj, aki (legalábbis eddig úgy tűnik) nem akar ártani senkinek, „csupán” kirabolná magát a S.H.I.E.L.D.-et… Na jó, elismerem, azért ez valóban komoly bűncselekmény, de még ezzel együtt sem tudom gyűlölni Aaront. Igazán üdítő egy olyan főgonosz, akinek tökéletesen érthető, átérezhető és még csak nem is túl komplikált a motivációja.

Amit tudni érdemes a S.H.I.E.L.D. feloszlásáról

shield_1.jpgA Marvel legutóbbi korszakzáró eseménye, az olvasói és kritikusi körökben is nagy vihart kavart, politikai utalásokkal telepakolt Secret Empire során a titokban a Hidra ügynökeként ténykedő Amerika Kapitány gyakorlatilag beolvasztotta a teljes S.H.I.E.L.D.-et, úgy, ahogy volt, mindenestül a Hidrába, és ezzel tulajdonképpen jó ideig uralták a világot.

Hogy pontosan miért és hogyan lett a Kapitány a Hidra egyik legfőbb embere, abba most nem mennék bele részletesebben – legyen elég annyi, hogy volt itt minden realitásmanipulálástól, árulásokon és titkos szövetségeken át, a valódi, „anti-Hidra” Amerika Kapitány visszatéréséig.

Mikor aztán végre-valahára lezárult a sztori, megbűnhődött a gonosz és győzedelmeskedett a jó, a Hidra visszaverésével a S.H.I.E.L.D.-ből sem maradt sok, így a szervezet ezzel megszűnt létezni. Ennek köszönhető, hogy a még használható eszközeik és fegyvereik most egy rakáson hevernek egy nagy konténertelepen – és a Baljós Hatos erre a telepre készül lecsapni.

A Hatos többi tagját illetően talán még a Homokembert és az idősebb Bombázót, Lorit emelném ki. Míg az előbbi egyáltalán nincs elragadtatva a Vaspók tervétől, az utóbbi egyértelműen kiáll Aaron mellett, és hamar kirajzolódik egy szövetség kettejük között a csapaton belül. Izgalmasan alakul tehát a banda belső dinamikája, és úgy érzem, Bendis remekül eltalálta az egyes karakterek hozzáállását, bár tény, hogy Elektró, a Vészmanó és Folt egyelőre nem igazán tudtak kibontakozni. Sebaj, ami késik, nem múlik!

Sajnos a gonoszokkal ellentétben ifjú hőseink ez alkalommal nem tündökölnek annyira. Miles továbbra is keresi önmagát, és Ganke tanácsára megpróbál nem Pókemberként helytállni, ami végül egy vadonatúj képesség kialakulásáig vezet nála (nem lesz már egy kicsit sok a különleges erőkből a srácnak…?). Szuper, de azért mégiscsak Spider-Man a sorozat címe, szóval láthatnánk egy kicsit több Pókembert és kevesebb nyavalygó Milest? Előre is köszi. Még jó, hogy az ifjabb Bombázó, Lana is inkább maszkban venné hasznát Milesnak, és rábeszéli, hogy úgy segítsen neki az anyja haragja ellen. Kettejük beszélgetése egyébként a családon belüli erőszak igen súlyos kérdéskörét is érinti felszínesen, és bár érzésem szerint Bendis ebben nem fog mélyebben elmerülni a továbbiakban, azért elgondolkodtató lehet ennek a nagyon is valós problémának a feldolgozása egy szuperhősös képregényben – úgy vélem, mind a Bombázók, mind Miles és Aaron kapcsolatán keresztül is körbe lehetne járni ezt a témát.

Akárhogy is lesz a folytatásban, az utolsó oldal, melyen Aaron és Lori várják Lanát, aki a tudtukon kívül hozza Milest is, rég nem tapasztalt érzést ébresztett fel bennem: alig várom a következő számot! Mit szól majd Miles, ha meglátja bűnöző nagybátyját? Mit szól majd Lori, hogy lánya egy szuperhőssel érkezik? Meg tudják majd beszélni, vagy rögtön össze fognak csapni? Családi dráma és szuperképességű emberek örök csatájának tökéletes egyvelege ez, pontosan az, amit én ettől a címtől elvárok. A két páros tökéletes ellentétei egymásnak: Miles egy még fiatal, bizonytalan, a saját identitását kereső fiú, Lana pedig az anyja árnyékából kitörni próbáló lány, míg velük szemben áll a magabiztos, tapasztalt Aaron és a lányát elengedni nem akaró Lori. Vajon mi sül majd ki ebből…?

rajz.pngBazaldua ugyancsak kitett magáért, szokásához híven, így a rajzokról sem tudok igazán rosszat írni. Miles itt-ott kicsit fiatalabbnak tűnik, mint kellene, Lana és Barbara arca pedig túlságosan is hasonlít, de ennyi, minden más nekem tetszett. A tornatermi jelenetben a fiatalok lazulnak, játszanak, beszélgetnek – tökéletesen hihető és realisztikus, akár egy valódi iskola diákjai. A Baljós Hatos és az akciódúsabb részek is teljesen rendben voltak, minden karakter azonnal felismerhető és egyedi, továbbá a harc is pörgős és jól átlátható.

vegszo.pngEz igen! Egy Spider-Man, amelynek minden képkockáját élveztem, ráadásul tömve van újvilági karakterekkel! Én személy szerint nem találtam egyetlen komoly negatívumot sem, bár igaz, hogy nem is nagyon kerestem. Miért is tettem volna? A sztori és a karakterek bejöttek, és máris izgulok a jövő évi folytatásért.

Talán túlságosan is ünnepi hangulatba kerültem így az ünnepek közeledtével, de én bizony adok erre most négy és fél Pókfejet az ötből, mert miért ne? Kívánom, hogy a Marvel Legacy alatt és után ez legyen az új alap Miles kalandjaiban, és ennél lejjebb már sose menjen!

spiderman235review.png

smheads45.png

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr4113450339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása