Secret Wars #5

A Molekulaember áldozata

2015. augusztus 13. - The_Maniac

Új megjelenés! Talán még emlékeztek az egyik májusi bejegyzésemre, amelyben röviden kitértem a Secret Wars előzményeire egy külföldi képregényes oldal cikkéből fordítva. Az egész tanulsága az volt, hogy rendkívül merész, ám a jelek szerint kifizetődő húzás volt a Marveltől, hogy az idei nagy eseménye több éves előkészítést igényelt, így akik csak nemrég kapcsolódtak be a cselekménybe, azoknak bizony nem kevés korábbi fejezetet kellett behozniuk, ha mindent tökéletesen érteni akartak. Szerencsére maga a Secret Wars fővonala azért ezek nélkül is érthető és élvezhető, főleg a frissen megjelent 5. számmal kiegészülve, amely egyértelműen elsősorban azok kedvéért készült, akik egyáltalán nincsenek tisztában az előzményekkel.

Érdekes, hogy egészen mostanáig vártak azzal, hogy felfedjék az új olvasók előtt, miért és hogyan is jött létre a Csatavilág, és hogy mi okból semmisült meg egyáltalán a teljes multiverzum. Tekintetbe véve, hogy ez a szám még eredetileg júliusra volt időzítve a tervek szerint, de egészen e hétre csúszott a megjelenése, azt gondolnánk, hogy inkább fel akarnák pörgetni a sztorit, nehogy végképp kifussanak az időből, ám e helyett most épp hogy belassult a cselekmény. Mindenki döntse el maga, mennyire érzi szükségesnek ezt a kis visszatekintő fejezetet – katt tovább, és én is megosztom veletek a véleményemet.

SECRET WARS #5


Univerzum: Csatavilág
Fejezetcím: Owen Reece Died For Our Sins
Írta:
Jonathan Hickman

Ceruzarajz: Esad Ribic
Borító: Alex Ross
Alternatív borítók: Simone Bianchi, Tomm Coker, Sophie Campbell, John Tyler Christopher, Pat Broderick és sokan mások

OWEN REECE MEGHALT A BŰNEINKÉRT!

Teljesen biztosra veszem, hogy a Secret Wars ezen száma fogja az eddigi legvegyesebb kritikákat kapni. Egyrészről itt van nekünk Hickman és Ribic továbbra is brillírozó párosa, akik még egy ilyen gigaesemény közepette sem félnek kicsit megállni, és csak egy-egy karakterre, ezúttal főként Fátumra, a Molekulaemberre és Valeriára koncentrálni. Másrészről azonban megkerülhetetlen tény, hogy milyen sokat kellett várni erre az új fejezetre, amelyben a cselekmény szinte semmit nem halad. Akárhogy is nézzük a dolgot, abban azért valószínűleg mindenki egyet fog érteni, hogy nem ez a Secret Wars eddigi legerősebb felvonása.

Strange gyászszertartásával nyitunk, amely tovább gyengíti Fátum már amúgy is egyre labilisabb lábakon álló hatalmát a Csatavilág felett. Érezhető ez beszélgetéséből lányával, Valeriával is, valamint az ezt követő közös visszaemlékezéséből a Molekulaemberrel, aki gyakorlatilag előrevetíti a véget. Fátum képtelen úrrá lenni a mentőhajókon érkezett túlélők jelentette fenyegetésen, és erre már a hozzá közel állók is felfigyelnek. Mindenképp elismerésre méltó, hogy Hickman pár oldal alatt képes volt összefoglalni a Secret Wars eseményeihez és a Csatavilágig vezető utat – ez a rész gyakorlatilag elengedhetetlen az új olvasóknak, akik nem ismerték az előzményeket, akik viszont igen, azoknak sajnos ez kicsit unalmas lesz, ezt ne is tagadjuk. Zárásként még láthatjuk, hogyan indítja el Valeria a túlélők utáni hajszát, illetve párat közülük fel is villantanak nekünk a bolygó különböző területein, aztán függöny.

Ez tehát egy párbeszédekre és az előzményekre fókuszáló fejezet, ezen nincs mit szépíteni. Én magam már a sztori kezdete előtt utánajártam az idáig vezető eseményeknek, így bevallom, nem is tudott annyira lekötni a sok beszélgetés, bár azt is megértem, miért volt szükség erre a kis kitérőre. Nem tudok haragudni Hickmanre, mert még ezzel együtt sem mondhatom rossznak az 5. számot. A Molekulaemberrel folytatott beszélgetés minden képkockáján érezhető, hogy mekkora a tét, hogy milyen grandiózus szinten mozog a cselekmény (még ha most nem is halad igazán), a Túlontúliak elleni támadás pedig még visszaemlékezésként is rendkívül látványos lett. Jó volt látni Hickman pár visszatérő karakterét, Ribic rajzai pedig szerintem továbbra is fantasztikusak.

Nem fogom véka alá rejteni a csalódottságomat, amiért csak ennyit kaptunk több mint egy hónap várakozás után, de ez van, egy kicsit belassultunk, hogy aztán (remélhetőleg) újra teljes sebességgel folytatódjon a történet. Szeretném látni, mi történt a túlélőkkel (különösen Thanos lehet érdekes, aki épp a Pajzshoz került, tehát felmerül a kérdés, hogy nem ő, azaz az igazi Thanos szerepel-e a The Infinity Gauntlet oldalain…) és mit terveznek Fátum ellen, de úgy tűnik, erre még várnom kell legalább a következő fejezetig. Addig is ez most nekem három és fél Secret Wars-logó az ötből – ha már nem ismertem volna az előzményeket, az új információk varázsa miatt több is lehetett volna.

sw_6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr837701912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása