Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük XV.

A House of M visszatért!

2015. augusztus 21. - The_Maniac

Továbbra is ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. Mint azt már korábban említettem, ezek többnyire közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. Ám ahogy általában, ezúttal is inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek is és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpg

1872 #2

Ajjaj, rengeteg az új megjelenés ezen a héten, de kevés az idő, úgyhogy most bele kell húznom! Rendhagyó módon a már ismert címekről tényleg csak pár szót fogok írni, remélem, ezúttal elnézitek ezt nekem. Kezdésnek rögtön itt az 1872 legfrissebb fejezete, amely a nyitány után most rendesen felpörög egy rakás új gonosztevővel, valamint egy váratlan elhalálozással. Úgy tűnik, a Secret Wars vadnyugati világában senki sincs biztonságban!

A sztori és a rajz még mindig hozzák egy vérbeli westernhez illő szintet és stílust, úgyhogy nincs mese, ez továbbra is az egyik leghangulatosabb minisorozat. Vajon mit tartogatnak a szeptemberi 3. számra?

timely.jpg

AGE OF ULTRON VS. MARVEL ZOMBIES #3

Lássuk, mi változott a Pajzson túl a 2. szám óta! Nos, az Ultronok és zombik szövetsége végképp megpecsételődött egy új faj, a robotizált élőhalottak megteremtésével, és ez persze nagyon rossz hír a maroknyi túlélőnek. Közben kapunk egy kis visszaemlékezést is Timely vadnyugati városkájában Hankkel és Janettel, megismerjük kettejük közös múltját, és izgulhatunk, hogy vajon találkoznak-e még, mielőtt széttépik őket a robotzombik!

Brutális finálé van tehát kialakulóban, amely a szeptemberi utolsó számban fog tetőzni. Vajon ki marad talpon a végén?

shield.jpg

ARMOR WARS #4

A Páncélháború is maximális sebességre kapcsol, és befejeződik benne a 3. számban elkezdett küzdelem, valamint végre fény derül Pókember rejtélyes gyilkosára is. A valódi ellenség kiléte nekem meglepő fordulat volt, nem számítottam rá, és ez a csavar még érdekesebbé teheti a közelgő finálét. Közben pedig csak úgy hullanak a karakterek!

Remélem, a látványosnak ígérkező végső csata legalább olyan jó lesz, mint az eddigiek, és akkor elégedetten zárhatjuk le ezt a minisorozatot szeptemberben.

technopolis.jpg

CAPTAIN BRITAIN AND THE MIGHTY DEFENDERS #2

Britannia Kapitány és az Oltalmazók kalandjainak 1. számáért nem nagyon voltam oda, ha még emlékeztek, és bevallom, most a második és egyben utolsó fejezet sem fogott meg túlságosan. Igen, utolsó, ez ennyi volt, nem húzták sokáig. Mondo City csapatai elfoglalják Yinsen Cityt, de hőseink ellenállnak, Britannia Kapitány pedig jobb belátásra bírja az ellenséges terület bárónőjét (aki egyben egy Thor is), aztán jön a békés, mosolygós happy end. Kicsit sűrűnek éreztem mindezt, de legalább azt nem lehet mondani, hogy nem pörgött a cselekmény.

Sajnos nem hagyott mély nyomot bennem ez a rövidke sztori, a karakterek is érdektelenek maradtak, a helyszíneket sem tudtam beazonosítani a Csatavilág térképén… Ez van, nem tetszhet minden, de azért ti tegyetek vele egy próbát, mert tényleg csak két fejezet az egész, szóval nem egy időigényes képregény.

GUARDIANS OF KNOWHERE #3

Tökjó, hogy a 2. szám óta csak alig két hét telt el, és máris itt a folytatás, tényleg, értékelem – de sajnos ez nem menti meg a sztorit a teljes érdektelenségbe és káoszba fulladástól. Az előző fejezetben szinte végig az új főgonosszal foglalkoztunk, akit most erre pár oldal alatt legyűrnek egy Angela-Thor segítségével, majd jön a Nova-osztag, aztán ők le is lépnek, Angela és Gamora harcolnak egy kicsit, végül felbukkan… nem tudom, valami ismeretlen hölgyemény, és most már inkább ő lesz a főgonosz a maradék egyetlen számban. Karakterek jönnek-mennek látszólag ok nélkül, és én már ott tartok, hogy csak a szép rajzok miatt lapozgatom a képregényt.

A szeptemberi befejezés sem tartogat már sok jót az eddigiek fényében. Gondolom, lesz majd egy nagy bunyó az új jövevény és hőseink között, aztán valamiféle lezárásként talán megtudjuk végre, milyen titkot rejt Gamora. Vagy nem, de szerintem nem is számít igazán.

HOUSE OF M #1

Furcsa, hogy míg a legtöbb minisorozat esetében már a befejező számoknál tartunk, addig a House of M csak most, augusztus végén kapcsolódott be a buliba. Márpedig az eredeti sztori annak idején kétségtelenül az egyik legnépszerűbb és legalábbis a mutánsok számára hosszú időre az egyik legmeghatározóbb Marvel-esemény volt, úgyhogy nyilván adta magát az ötlet, hogy ezt is gondolják újra a Secret Wars keretei között. Meg is született az M Királysága nevezetű terület a Csatavilág térképén, amely Magneto mutáns társadalmának ad otthont, ám maga a House of M 1. száma csak nem jött. Egészen mostanáig!

Az már előre sejthető volt, hogy egy rövidke minisorozat nem fogja tudni ugyanazt az élményt visszaadni, mint az eredeti esemény, de azért ettől függetlenül egy tisztességes, élvezetes történetet még négy szám alatt is össze lehet dobni (ha minden igaz, ennyiből fog állni ez az új változat). Sajnos ez eddig szerintem a nyitánnyal nem nagyon sikerült… A történet középpontjában ezúttal egyértelműen a királyság ura, Magneto áll, ellentétben a régi House of M cselekményével, ahol eleinte a valódi világra emlékező Rozsomák volt a főhős. Látjuk még az emberek alkotta ellenállást, kicsit betekinthetünk Magneto zűrös családi életébe, aztán az utolsó oldalakon végre elkezd kibontakozni a fő konfliktus is. Én a magam részéről sajnáltam, hogy így elhúzták a bevezetést és a világ bemutatását – bár aki nem ismeri az eredeti House of M mutánsvilágát, annak bizonyára hasznos ez a hosszabb kitérő.

magneto.jpg

A helyszínül szolgáló M Királyságát (29) északról Killville (34), keletről 2099 (27), délről és nyugatról pedig az óceán határolják, de nyugaton nincs messze a partjaitól Doomstadt (19) sem. Egyelőre vegyes érzéseim vannak így az első fejezet után, de bízom benne, hogy talán a szeptemberi folytatás felnő valamennyire a nagy elődhöz.

HOWARD THE HUMAN / SECRET WARS: SECRET LOVE

Két különszám is érkezett a héten, és mivel mindkettő csak egy egyszeri kiadás többnyire humoros történetekkel, úgy gondoltam, logikus lenne együtt bemutatnom őket. Az első a Howard the Human, amely pontosan olyan elborult sztori, amilyenre a címből következtethetünk: Howard ezúttal nem kacsa, hanem ember, méghozzá az egyetlen ember New Quack City csak állatok lakta városában. Itt próbál boldogulni magánnyomozóként a sötét, alvilági állatalakok között, több-kevesebb sikerrel – és rengeteg humorral. Sikerült tökéletesen vegyíteni a komor, noir hangulatú krimit és a helyzet abszurditásából fakadó poénokat. Különösen tetszett, hogyan jelennek meg állatokként a jól ismert karakterek, és még a szokatlan rajzstílus is passzolt ehhez az egyedi képregényhez. Megér egy olvasást!

A Secret Wars: Secret Love esetében már nem ennyire egyértelmű az ítélet, mivel öt különböző történetet tartalmaz, és így nehéz is lenne egységesen kezelni az egészet. Persze a címből sejthető, hogy mindegyik központi témája a szerelem, de más közös pont nemigen van bennük. Az első sztori a Fenegyerekkel inkább komolyabb, a Szellemlovas és Ms. Marvel kalandja jópofa, Misty Knight és Danny Rand románca aranyos, a Mókuslány és Thor randija pedig humoros (persze ezt a párosítást lehetetlen is lenne komolyan venni). Ja, és ott van még a Hangya és a Darázs, mármint egy igazi Hangya és egy igazi Darázs, akiknek a története mintha egy egészen kicsiknek szóló mesekönyvből került volna a gyűjteménybe. Szóval… érdekes és nagyon vegyes ez a kínálat.

Ami biztos, hogy egyik kiadvány sem kapcsolódik szorosan a Secret Wars eseményeihez, szóval senki nem veszít semmit, ha kihagyja őket.

INFERNO #4

A pokoli démonok visszatértek, és a 3. szám óta teljesen átvették az irányítást a város felett. Az X-Men tagjai tehetetlenek, sőt immár Strange és a Thor-osztag is Iljanát nevezik ki a terület új bárónőjének. Bizarr módon hőseink utolsó esélye nem más, mint a színre lépő Mr. Sinister és mutáns-démon hibridekből álló klónserege! Mindebből már sejthető, mire számíthatunk a fináléban, de hogy ki kerül ki győztesen ennyi démoni teremtmény közül, az még kérdéses.

Szeptemberben tehát jön a befejezés, várhatóan egy minden eddiginél durvább összecsapással!

limbo.jpg

RUNAWAYS #3

Úgy tűnik, ez a hét Timely városkájának kedvez, mert az 1872 és az Age of Ultron vs. Marvel Zombies után ismét ez a vadnyugati világ kap főszerepet, amikor a Szökevények a 2. szám történései után itt húzzák meg magukat üldözőik elől. Aztán elugranak még a Háborús Zónába is, szóval most már tényleg a nevükhöz méltó módon próbálnak ide-oda szökni, és kicsit sajnálom, hogy éppen most fog véget érni a sztori, amikor így felpörögnek az események…

Sebaj, legalább szeptemberben kapunk egy izgalmasnak ígérkező finálét, aztán meglátjuk. A rajzstílus továbbra sem fogott ugyan meg, de azért hiányozni fognak ezek a kölykök, ha vége.

timely.jpg

SECRET WARS JOURNAL #4

Nocsak, erre a hétre a jelek szerint két antológia is jutott, hiszen a Secret Wars: Secret Love után most itt van nekünk a legfrissebb Secret Wars Journal is. Ahogy a 3. számban és előtte is mindig, most is két történetet kapunk, ám az meglepő, hogy ezúttal egyikre sem illik sem a „könnyed”, sem a „humoros” jelző. A két akcióval teli, komoly-komor sztori közül az elsőben a Megtorló és Vasököl küzdelmét láthatjuk pár Ultron ellen a Pajzs soha véget nem érő szolgálata közben, míg a másodikban Psziché nemes áldozatát társaiért az Őrök Területén. Izgalmas, látványos, érdekes szösszenet mindkettő, nekem ezek most bejöttek.

Ezek után már csak annyit kérek, hogy a szeptemberben esedékes utolsó szám is hozza ezt a szintet, és akkor rendben leszünk. Megegyezhetünk ebben, kedves Marvel?

SPIDER-VERSE #4

Hálóharcosok, egyesüljetek! A Spider-Verse legújabb felvonása ugyanott folytatja, ahol a 3. szám abbamaradt, vagyis a rejtélyes Peter Parkerrel, akire gyorsan rá is veti magát az itteni Venom, és csakis Gwen szállhat szembe a rémséggel. Eközben végre valamivel több szerepet kap a többi Pók is, és – micsoda meglepetés! – kiderítik, hogy Osborn tényleg rossz arc. A végén ráadásul egy rendkívül haragos Thor is felbukkan, úgyhogy minden adva van a nagy fináléhoz!

A befejezés egyébként szeptemberben érkezik majd, és bár bennem eddig egyetlen szám sem hagyott mély nyomot, azért arra még én is kíváncsi vagyok.

arachnia.jpg

THE AMAZING SPIDER-MAN: RENEW YOUR VOWS #4

Bizsereg a pókösztönöm, és azt súgja, hogy elérkeztünk az e heti kedvencemhez! Sőt mi több, a múlt heti szavazás alapján ti is ezt vártátok most a legjobban, úgyhogy lássuk, mi újság a Parker családdal mostanság. Nos, először is lezárul a 3. számban megkezdett csata, amelyből Mary Jane és Annie sikeresen megmenekülnek, hála a színre lépő ellenállóknak (Sólyomszem a fentebb tárgyalt House of M után itt is a lázadók központi alakja, úgy tűnik, nagyon bejön neki ez a szerep!), ám szegény Peter a Kormányzó karmai között köt ki. Nincs más hátra, ki kell őt szabadítani, és ki más lehetne alkalmasabb a megmentő hős szerepére, mint Annie?

Ahogy a legtöbb utolsó előtti számban, itt is már minden a végső összecsapás irányába vezet, és a nagy kérdés az, hogy vajon egy új Póklány születésének vagyunk-e a szemtanúi, aki esetleg még a Secret Wars utáni Marvel-univerzumban is szerepet kaphat… Meglátjuk, de ha nem is így lesz, akkor is biztosan izgalmas lezárásban lesz részünk szeptemberben!

regency.jpg

WEIRDWORLD #3

A Furavilág kétségtelenül az egyik kedvenc területem a Csatavilág térképén, így amikor azt olvastam, hogy valamilyen formában megmarad a Secret Wars után is, nagyon megörültem. Rengeteg a kiaknázatlan lehetőség még benne, és bár a Weirdworld igyekszik megmutatni belőle, amit csak lehet, egy minisorozat nyilván kevés mindenhez. Arkon ezúttal a 2. szám borzalmai után kicsit megpihenhet, de csak addig, amíg új ellenség nem tűnik fel a színen Koponya, a Gyilkos személyében! És akkor az Emberlények erdejét még nem is említettem…

A dolgok jelen állása szerint könnyen lehet, hogy ez lesz a kedvenc fantasy képregényem, amint befejeződik, mert el nem tudom képzelni, hogy a maradék két számmal úgy el tudnák rontani ezt a sztorit, hogy radikálisan változzon a véleményem róla. Jöhet a szeptember és a 4. szám!

weirdworld.jpg

X-TINCTION AGENDA #3

E heti utolsó versenyzőnk az X-Tinction Agenda, amelynek már jó rég jelent meg a legutóbbi, 2. száma. Aki eddig nem olvasta a sztorit, az szerintem ne most kapcsolódjon be, mert valószínűleg nem fog tudni kiigazodni a rengeteg szereplő és esemény között. Egyébként továbbra is sok a látványos akció, ebben nincs hiba, bár furcsa, hogy az X-Men tagjai ilyen erőszakosan állnak hozzá Genoshához, és nem értem, miért ne lehetne valamilyen módon segíteni a szigetlakóknak, de biztos velem van a baj… Az új ellenség felbukkanása már csak hab a kissé kaotikus tortán.

Folytatása és lezárása következik a szeptemberi fináléban, és igen, a jelek szerint ez a minisorozat is egy nagy csatában fog kicsúcsosodni. Hát, végül is ez a Csatavilág…

Most pedig megyek, és vizes borogatást teszek a csuklóimra és az ujjaimra. Rengeteg kiadvány érkezett a héten, épphogy elbírtam velük ebben a bejegyzésben, és az előzetesek szerint a jövő hét csak egy leheletnyivel lesz lazább: érkezik majd a Captain Marvel and the Carol Corps, a Civil War, az E is for Extinction, a Marvel Zombies, a M.O.D.O.K. Assassin, az Old Man Logan, a Where Monsters Dwell, valamint az X-Men '92 következő felvonása, továbbá egy újabb különszám, a Hank Johnson, Agent of Hydra! Titeket melyik érdekel a leginkább?

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr137720620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása