Secret Wars – A Csatavilágból jelentjük X.

A Galaxis Őrzői is megérkeztek

2015. július 17. - The_Maniac

Továbbra is ezerrel dübörög a Titkos Háború, és persze a hozzá kapcsolódó mellékszálak is. Mint azt már korábban említettem, ezek többnyire közvetlenül nem kapcsolódnak az Újvilághoz vagy újvilági karakterekhez, így nem térek ki rájuk részletesebben, de azért egy-egy rövid bemutatót megejtek az új megjelenésekről a mai bejegyzésemben is, hogy ezzel is bővítsem a Csatavilággal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók listáját. Természetesen most is nagyon érdekel a ti véleményetek is, szóval aki olvasta valamelyiket, vagy akár mindegyiket a felsorolt címek közül, az hajrá, ne fogja vissza magát!

Ha még emlékeztek, eredeti terveim szerint hetente jelentkeznék A Csatavilágból jelentjük aktuális összefoglalójával, mindig az adott héten megjelent kiadványokban látott, bemutatott vagy említett területek felvonultatásával és rövid elemzésével. Ám ahogy általában, ezúttal is inkább magukra a képregényekre koncentrálnék, nem az azokban szerepelt területekre, mert így talán könnyebben átlátható lesz az összefoglaló nektek és nekem is. Azért persze Hickman-szintű részletességre most se számítsatok, de igyekszem összeszedni minden fontos infót, amit már tudhatunk. Kezdjük hát!

bw_1.jpg

ARMOR WARS #3

Ha nem Armor Wars lenne ennek a minisorozatnak a címe, mostanra már akkor is egyértelmű lenne, hogy a sztori egy gigantikus páncélháborúba fog torkollni előbb-utóbb, de a felpörgött események alapján inkább előbb. A 2. szám kicsit visszafogottabb tempója után most mindenki nekiesik valakinek: Tony a fivérének, Rhodey pedig Fisknek, szóval látványos akcióból nincs hiány, bár megmondom őszintén, engem most valahogy jobban lekötött Kiri gyásza és úgy egyáltalán az egész karaktere. Kíváncsi vagyok, hogy ha mindenki lenyugszik, kiderül-e végre, ki az igazi gonosztevő, aki a háttérből mozgatja a szálakat… és az, hogy Fisk mitől olyan bátor, hogy neki mer menni egy Thornak, aki Fátum törvényét képviseli.

Ha pedig még több páncélos kalandra vágytok, ne féljetek: Vasember természetesen velünk marad a Secret Wars után is például új, saját sorozatában, amely ezúttal az Invincible Iron Man címet kapja majd (amellett, hogy Tony persze ott lesz a Bosszú Angyalaiban is).

ironman_small.jpg

Erről most ennyit, a 4. szám augusztusban érkezik.

technopolis.jpg

CAPTAIN BRITAIN AND THE MIGHTY DEFENDERS #1

Hűha, bevallom, most kicsit bajban vagyok ezzel az új címmel… tudniillik nem igazán tudom hova rakni. A sztori szerint adva van két terület, Yinsen City és Mondo City, de fogalmam sincs, ezek hol helyezkednek el a Csatavilág térképén, márpedig ezekben a városokban zajlik a cselekmény. Sebaj, volt már ilyen, nem igaz? Ha a helyszín nem is teljesen tiszta, a karakterek még elvihetik a vállukon a képregényt – gondoltam én, és végül is nem tévedtem, csak… valahogy mégsem fogtak meg annyira, mint kellett volna. Érthetetlen.

Biztos velem van a baj, mert amúgy az alapfelállás izgalmas: a békés, virágzó Yinsen City bárója mintha emlékezne a régi multiverzumra, sőt nemcsak ő, hanem mások is a királyságában – ez pedig komoly hatással lehet a teljes Csatavilágra és Fátum uralmára (így persze nem árt némi előismeret sem a Secret Wars cselekményéről). Csak tovább súlyosbítja a helyzetet egy hasonló emlékekkel küzdő idegen, Britannia Kapitány felbukkanása, majd maga Fátum beavatkozása, aki a városra uszítja a jóval agresszívabb szomszéd, Mondo City csapatait.

Elvileg tehát minden a helyén van, bár ez a Britannia Kapitány nem a jól ismert Britannia Kapitány, és a többiek is csak alternatív változatai az eredeti hősöknek. Ez persze nem meglepő a Csatavilágban, de ők nagyon eltérnek a megszokott karakterektől. Talán még Amazon emlékeztetett a leginkább a klasszikus verzióra, leszámítva persze, hogy ő a helyi Thor. Könnyen lehet, hogy ez lehetett a baj forrása nálam: ha már sem a helyszínt, sem a karaktereket nem tudom igazán hova tenni, akkor valahogy az egész sztori érdektelenné válik a számomra. Meglátjuk, lesz-e ennek az egésznek bármilyen következménye a Csatavilág egészére.

A következő szám augusztusban jelenik meg, és addig talán azt is ki tudom nyomozni, pontosan hol találhatók a helyszínül szolgáló városok.

CAPTAIN MARVEL AND THE CAROL CORPS #2

Na tessék, még egy kapitány, csak most nem Britannia, hanem Marvel, viszont szintén egy hölgy, aki szinte csak női csapattársakkal veszi körül magát, és aki ugyancsak gyanakszik arra, hogy valami nincs rendben a Csatavilággal és Fátummal. Érdekes párhuzamok, nemde? Ahogy haladunk előre a Secret Wars cselekményében, egyre több és több rés keletkezik a pajzson, amelyet Fátum teremtett, és egyre jobban érezzük, hogy csak idő kérdése, amíg a Csatavilág istene elbukik.

Bizony, az 1. szám óta csak még inkább elmélyült a kétely Carolban és társaiban a bolygó történelmét és urát illetően, hála a rejtélyes idegennek, aki egy másik királyságból érkezett, és maga is válaszokat keres. Marvel Kapitány hamarosan még a saját eredetét is megkérdőjelezi… ettől pedig csak még izgalmasabbá és feszültebbé vált a sztori, úgyhogy nagyon várom az augusztusi folytatást!

Marvel Kapitány rajongói meg már most készülhetnek a Secret Wars utáni időkre, ugyanis Carol nemcsak újrainduló önálló képregényében, a Captain Marvel oldalain tűnik majd fel, hanem egy vadonatúj, kozmikus csapatnak is a tagja lesz az… vérzik a szívem, hogy ezt kell írnom, de… Ultimates című sorozatban. Igen, Ultimates egyetlen árva újvilági karakter nélkül… Mintha csak kést döfnének belém, aztán jól meg is forgatnák.

c_small.jpg          u_small.jpg

Ez van… Talán majd máshol kapunk egy-két újvilági túlélőt…

hala.jpg

GUARDIANS OF KNOWHERE #1

Természetes dolog, hogy a Galaxis Őrzői sem maradhattak ki a Titkos Háborúból, bár igaz, hogy kissé megkésve érkeztek meg a buliba. Az eredeti tervek szerint a Guardians of Knowhere 1. számának már múlt hónapban meg kellett volna jelennie – ehhez képest csak e héten érkezett meg. Amikor ennyit váratnak egy új sorozattal vagy minisorozattal, az ember persze türelmetlen és bosszús lesz, és már akaratlanul is kissé keserűbb szájízzel kezd neki a sztorinak, aminek különösen jónak kell lennie ahhoz, hogy elfeledtesse az olvasóval a komoly késést.

Ami engem illet, ez a nyitány, ha nem is váltotta be 100%-osan a hozzá fűzött reményeimet, azért elég jól elszórakoztatott – sajnos csak pár percig, mert túl sok szöveg nincs benne, és csak az tud hosszabb időt eltölteni vele, aki szereti nézegetni az amúgy valóban gyönyörű és látványos rajzokat. A Galaxis Őrzői ezúttal csupán a Tudástér Őrzői, ahogy az a címből is kiderül, hiszen nincs már galaxis, csak a Csatavilág, illetve a hatalmas, idegen koponya, azaz a Tudástér, amely a bolygó körül kering. Maga a csapat is lemorzsolódott kissé, így ezúttal csak Gamora, Drax és Mordály alkotják az Őrzőket, illetve benéz még Angela is, de korántsem barátként.

Ahogy sok más mellékszálban mostanság, itt is megkérdőjeleződik Fátum hatalma, méghozzá Gamora által, aki a menő kozmikus erejével mintha olyat látna és tudna, amit más nem. Thanos nevét is megemlíti, de mielőtt kifejthetné, mire gondol, újabb ellenség bukkan fel, így egyelőre várnunk kell, hogy válaszokat kapjunk. Igazából ennyi: ennél több előismeret nem is szükséges a Csatavilágról vagy a Titkos Háborúról, mert a hosszú oldalakon át húzódó csatajelenetek és helyszínbemutatók nem engednek több időt a cselekmény és a karakterek kibontására. Nagy kár, akár még a heti kedvencem is lehetett volna…

De sebaj, tekintsünk inkább a jövőbe, a Secret Wars utáni új univerzumba, amelyből nyilvánvalóan a Galaxis Őrzői sem hiányozhatnak! Lesz egyszer egy ismét újrainduló Guardians of the Galaxy, ez egyáltalán nem meglepő, valamint Drax is kap egy önálló sorozatot nemes egyszerűséggel Drax címen. Ja, de Űrlordot itt se keressétek, ő majd máshol fog szerepelni – helyette jön a Lény a Fantasztikus Négyesből és egy új Űrlord, pardon, Űrlady Kitty Pryde személyében.

gotg.jpg          drax.jpg

Ami pedig a Guardians of Knowhere következő számát illeti, arra augusztusnál hamarabb ne számítsatok…

HAIL HYDRA #1

Éljen a Hidra! A Marvel egyik legkiterjedtebb és legveszélyesebb bűnszervezete mostanság mindenhol ott van a képregényektől kezdve, a tévésorozatokon át, egészen a mozifilmekig, úgyhogy a minimum az volt, hogy a Csatavilágban is jelen legyenek valamilyen módon. Nos, jelen is vannak, méghozzá egy saját királyságban, amely csakis az övék! Erről szól a héten indult Hail Hydra, amelynek középpontjában tehát a Hidra Birodalom áll, ám a főhős korántsem ennek a területnek a lakója – sőt, talán még csak nem is a Csatavilágé.

Ian Rogers, vagy Ian Zola, ahogy tetszik, más néven Nomád neve bizonyára nem ismeretlen a klasszikus univerzum és főként Amerika Kapitány olvasóinak. Arnim Zola fia most visszatért, és a monológja alapján ő akár még az igazi Nomád is lehet, a Csatavilág előtti időkből. Akárhogy is, az biztos, hogy legalább annyira idegen és ijesztő neki a Hidra Birodalom, ahol szerencsétlenségére találja magát, mint amennyire bárkinek az lenne, aki egyik napról a másikra egy kegyetlen, szupergonoszok által vezetett diktatúrában ébredne. Ironikus, hogy szegény Ian pont a számára lehető legrosszabb területre került…

Bevezető fejezet lévén minden szükséges információt megkapunk a főszereplőről, a helyszínről pedig szép lassan adagolják a lényeges tudnivalókat Ian szemén keresztül. Nomád karakterét nem árthat ismerni valamennyire az új olvasóknak sem, de a Secret Wars cselekményének előismerete nem elengedhetetlen a teljes megértéshez. Szerintem egész korrekt kis nyitány, még ha nem is a legjobb a héten.

hydra.jpg

A Hidra Birodalmat (26) északról és nyugatról a Háborús Zóna (22), keletről a Hala-mező (28), délről pedig a Lángok Völgye (25) határolják. Sajnos a hírek szerint az eredetileg még e hónapra időzített 2. szám augusztusra tolódott…

INHUMANS: ATTILAN RISING #3

A 2. szám után végképp eldőlt számomra, hogy az Inhumans: Attilan Rising lett az egyik kedvenc minisorozatom a Secret Wars égisze alatt – mindezt úgy, hogy a Nememberek sosem fogtak meg igazán, ahogy ezt már nem egyszer említettem. Az előző fejezetekben felvázolták nekünk a két ellenálló oldalt, miközben rohamsebességgel haladtunk Medúza híveinek és Fekete Villám csoportjának elkerülhetetlen összecsapásáig, amely most be is következik. Két fronton is zajlik a csata: egyrészt az Új-Mars nevezetű területen, másrészt Manhattanben, a Csendszobában, amely most a legkevésbé sem csendes. Túl sokat ezúttal nem halad a történet, mivel az összecsapásra rámegy szinte a teljes fejezet, de sebaj, az akció legalább látványos és izgalmas. A végén pedig valamelyik fél felülkerekedik…

Ha pedig egy pillanatra a Secret Wars utáni új univerzum felé tekintünk, ott sem lesz hiány Nememberekből (hiszen a Marvel a Nagy Egér nyomására mostanság velük próbálja feledtetni az X-Men és a Fantasztikus Négyes háttérbe szorulása miatt keletkezett űrt): indul először is az új sorozatuk, az Uncanny Inhumans, melyben kiegészülnek Fáklyával és Bestiával, valamint Karnak még önálló képregényt is kap csak simán Karnak címmel. De biztosak lehetünk benne, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa, és a Marvel új kedvencei még nagyon sok helyen fel fognak bukkanni a közeljövőben.

kishumans.jpg          kiskarnak.jpg

Az Inhumans: Attilan Rising pedig augusztusban folytatódik, kíváncsian várom!

mars.jpg

KORVAC SAGA #2

Nem kellett túl sokat várni a Korvac Saga folytatására, és ennek biztosan örülnek azok, akiknek tetszett az 1. szám. Én sajnos nem tartozom közéjük, és mindez mit sem változott az új fejezet elolvasása után, bár elismerem, valamivel pörgősebb és izgalmasabb lett a sztori. Egyre többen esnek áldozatául a rejtélyes betegségnek, amely hatására rémisztő szörnyetegekké változnak. Ez persze nagyban hátráltatja az éppen békés tárgyalásokra készülő két bárót, Michael Korvacot és Simon Williamst, úgyhogy hőseinknek mihamarabb illene pontot tennie az ügy végére. Ám kiderül, hogy a titokzatos ellenségük sokkal komolyabb fenyegetést jelent, mint azt eddig gondolták, és akár az egész Csatavilág veszélyben lehet…

Nem tudom, milyen irányba kéne terelni a történetet, hogy engem is jobban érdekeljen, de talán épp az a baj, mint a Captain Britain and the Mighty Defenders esetében, hogy valahogy ezek a karakterek nekem teljesen érdektelenek. Kár érte. Mindenesetre azt már legalább biztosan tudom, hogy a helyszín a Város nevezetű terület, amely tehát két királyságból, Forest Hillsből és Holy Woodból áll. Nem értem, miért nem lehetett ezt feltüntetni a Csatavilág térképén.

city.jpg

A Várost (21) északról Manhattan (20), keletről Doomstadt (19), délről a Háborús Zóna (22), nyugatról pedig az Új-Mars (13) és Felsőbb Avalon (15) határolják. A minisorozat következő száma augusztusban várható.

PLANET HULK #3

Rég volt olyan kiemelkedő győztes, mint a múlt heti szavazáson: teljesen egyértelműen a Planet Hulk 3. száma mellett tettétek le legtöbben a voksotokat. Ez azt jelenti, hogy tetszik nektek az irány, amely felé a sztori haladt a legutóbbi fejezetben, úgyhogy bizonyára örülni fogtok, hogy kábé ugyanígy csordogál tovább a cselekmény az e heti felvonásban is. Valamivel több akció, több Hulk, több jelenet az Ördögi Dinoszaurusszal, de amellett ismét kapunk egy kis visszaemlékezést Steve és Bucky közös múltjára, meg persze heves filozófiai vitákat Steve és az idegenvezető Hulk között. A lezárás azonban azt sejteti, hogy a következő számban merőben új irányt vehet a Zöldföldön át vezető gyalog galopp!

Nekem ugyan még mindig kicsit kevés a Hulk ahhoz képest, hogy Planet Hulk a minisorozat címe, de ez legyen az én bajom! A Secret Wars utáni új univerzumban még ennyi sem lesz nagy valószínűséggel, bár egy legalább biztosan: egy vadonatúj, eddig sosem látott Hulk a The Totally Awesome Hulk címet viselő új sorozatban. Érdekes, bár ezt a címet mintha egy tízéves találta volna ki… Szerintetek ki lesz az új Hulk? És ami még fontosabb: kell egyáltalán nekünk még egy Hulk?

hulk.jpg

Lassan elveszünk a Hulkok tengerében, de azért a Planet Hulk soron következő, augusztusi száma attól nekem még várós.

greenland.jpg

SECRET WARS: BATTLEWORLD #3

Itt a már szokásossá vált antológiaturmixunk erre a hétre, ezúttal azonban nem kettő, hanem rögtön három rövid sztorival. Az elsőben egy rakás különféle Rozsomák csap össze egymással, kivéve egyet, aki az egyetlen békés a társaságból. Nos, ez… elég érdekes történet volt, és még nem is igazán tértem magamhoz a sokkból, amit okozott, úgyhogy ugorjunk, oké?

A második szösszenetben egy cowboy Deadpool és az Ördögi Dinoszaurusz csapnak össze a Lángok Völgyében, de ha már Deadpool, akkor nyilván a humor dominál, szóval nem kell semmi véresen komolyra számítani. Ahogy az utolsó, egyetlen oldalból álló Hangya-sztoritól sem, aminek mondhatjuk, hogy elég hangyás befejezése van (bocs, ezt muszáj volt). Azt hiszem, a Secret Wars: Battleworld eddigi számai közül ez fog bennem a legkevésbé megmaradni, szóval lépjünk is tovább, ennek meg majd jön a 4. és egyben elvileg utolsó száma augusztusban.

SIEGE #1

Őszintén megmondom, nagyon vártam már ezt a minisorozatot, hiszen többször utaltak már rá, hogyan is zajlanak a mindennapok a Pajzson, sőt már láttunk is pár ott játszódó jelenetet, de nagyon ideje volt, hogy egy mellékszál konkrétan csak az ide száműzöttek életére koncentráljon. A főszereplőnk a Pajzs parancsnoka, Abigail Brand, aki vasszigorral és tántoríthatatlan akarattal irányítja maroknyi csapatát a délről érkező állandó ostromok ellen. A „kilátástalan” jelző sem fedi le eléggé helyzetük reménytelenségét – márpedig ha elbuknak, milliók halnak meg a faltól északra.

Ilyen „vidám” alapfelállással kezdődik tehát történetünk, amely előtt érdemes kicsit tisztába kerülni a Secret Wars eddigi eseményeivel és a Csatavilággal, hiszen rengeteg utalást kapunk más területekre, Fátumra, de még pár korábban látott, más mellékszálakban száműzött karakterek is újra felbukkannak. Végre egy kis betekintést nyerhetünk a Pajzs történelmébe is, és így megtudjuk, hogy egyszer már elbukott, amit Abigail semmiképp sem hajlandó megengedni. Persze az még mindig nem világos, miért hagyja Fátum, hogy egyáltalán létezzenek a faltól délre eső borzalmas területek, de talán idővel erre is választ kapunk… vagy nem, mindegy is, mert ettől ez a nyitány még szerintem remek lett, és csak hajszál híja választotta el attól, hogy a heti kedvencem legyen.

A folytatás hasonlóan érdekesnek ígérkezik, hiszen az időutazó Kang jóslata igen komoly veszélyt vetít előre, amelynek valamilyen módon köze lesz Thanoshoz, és a Pajzs húsz nap múlva elbukik… Thanos. Már megint Thanos. Vajon ez ugyanaz, akitől a Guardians of Knowhere Gamorája óva intette társait? És ugyanaz, aki a The Infinity Gauntlet oldalain gyűjtögeti a Végtelenség Ékköveit? Akárhogy is, egyre több jel utal arra, hogy a Csatavilágnak lőttek…

shield.jpg

A több mint 25 ezer kilométer hosszú Pajzsot (41) nem most láttuk először, és nem is utoljára, a Siege viszont sajnos csak augusztusban tér vissza, mert az e hónapra tervezett 2. szám megjelenése elcsúszott. Csak győzzem kivárni!

WHERE MONSTERS DWELL #3

A bemutatóim során az egyik elsődleges szempontom, hogy függetlenítsem magam a főszereplők nemi hovatartozásától, és ne befolyásoljon, hogy nőkről vagy férfiakról (vagy nemhez nem sorolható idegen lényekről) írok-e. Ezúttal azonban, bocsássatok meg, de képtelen vagyok erre, mert férfiként azt látni, mit művelnek Karllal az előző fejezetben őt foglyul ejtő amazonok… az már-már nekem is fizikai fájdalmat okoz. Azért a humor még most is erősen megvan a sztoriban, de az a főként lelki terror, amelyet Karl elszenved, semmiképp sem való kiskorúaknak, ahogy erre egy jelzés a borítón fel is hívja a figyelmünket. Jó, jó, tudom, hogy Karl egy szemétláda, de tényleg megérdemelné azt, amire az utolsó oldalon készülnek vele? Aú…

Remélem, az augusztusi viszontlátáskor még minden testrésze meglesz főszereplőnknek, és inkább visszatér a dinoszauruszok közé, mert még velük is jobban járna!

valley.jpg

YEARS OF FUTURE PAST #3

Hölgyeim és uraim, nem sokon múlt, de az e heti kedvencemhez érkeztünk! A Marvel ígéretéhez híven tényleg nem kellett egy hónapot várnunk az új fejezetre a 2. szám után, úgyhogy máris láthatjuk, hogyan birkóznak meg a túlélő mutánsok a rájuk szabaduló Fátum-Őrökkel. Gigantikus csata bontakozik ki egy ismerős, de már jó nagyra nőtt sárkány részvételével, ami azonban nem tart túl sokáig, hogy legyen idő az ezúttal valóban jóval érdekesebb és meglepőbb karakterdrámákra. Christina és Cameron kapcsolata merőben új fordulatot vesz, amikor lehull a lepel a fiú múltjáról és származásáról, és így még izgalmasabbá válik kettejük viszonya. Nagyon sajnálnám, ha a Secret Wars után végleg eltűnnének a süllyesztőben, de ki tudja… Mindenesetre a folytatásban még komoly megmérettetés vár rájuk és a többiekre!

Augusztusban az üldözött mutánsok visszatérnek, addig ki kell bírni valahogy!

sentinels.jpg

Ajvé, most látom csak, hogy ezúttal is kissé bő lére eresztettem, de hát ez van, ha ilyen sok újdonság jelenik meg. Jövő héten már nem lesz ennyi: az egyetlen új minisorozat a Star-Lord and Kitty Pryde lesz, míg folytatódik az E is for Extinction, a Future Imperfect, a Marvel Zombies, az Old Man Logan és a Weirdworld. Melyik lesz a kedvenc?

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr697632168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.20. 09:40:48

Az új galaxis borítóján a Lény csak nekem tűnik úgy, mintha puhos lenne? Konkrétan kövér, nem?
süti beállítások módosítása