All-New All-Different Avengers #1

A vadonatúj, merőben más Bosszú Angyalai

2015. november 15. - The_Maniac

Új megjelenés! A finoman szólva is felemás reakciókat kiváltó The New Avengers és The Uncanny Avengers után újabb Avengers-képregénnyel gazdagodott a héten az új Marvel-univerzum képviselőinek listája, nem kisebb feladattal, mint hogy végre helyreállítsa a Bosszú Angyalainak hírnevét két testvérsorozatának gyengécske nyitányai után. Itt van hát az igencsak hosszú címet kapott All-New All-Different Avengers 1. száma, amely már májusban is jelentkezett egy ingyenes extra sztorival. Akik azt olvasták, vagy akik egyszerűen csak követik a Marvel híreit, azok tudhatják, kikből áll ez az új csapat: négy felnőtt és három tinédzser hős alkotja a bandát, illetve alkotja majd, hiszen ez alkalommal még nem állnak össze, sőt még nem is szerepel mindenki ebben a bevezető fejezetben.

A mi szempontunkból persze a legfontosabb karakter az (egykori) Újvilág Pókembere, Miles Morales, és ha egy ilyen külön bemutatót szentelek a képregénynek, akkor sejthetitek, hogy ő bizony már most felbukkan, először kapva komoly szerepet a Secret Wars utáni új univerzumban (mert a rövidke vendégszereplése a The Amazing Spider-Man 1. számában minden volt, csak nem komoly…). Az ugyan nem derül ki, mi minden történt vele a Csatavilág megsemmisülése(?) óta (gondolom, azt majd az egyszer talán végre tényleg elinduló önálló, saját sorozatában, a Spider-Man oldalain mutatják be), úgyhogy egyelőre nem tehetünk mást, mint elfogadjuk a tényt, hogy ő már az új Marvel-univerzumban ténykedik, és kész. Katt tovább a teljes bemutatóért!

ALL-NEW ALL-DIFFERENT AVENGERS #1


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Fejezetcímek: Assemble! / You're a Jerk!
Írta: Mark Waid
Ceruzarajz: Adam Kubert és Mahmud Asrar
Borító: Alex Ross
Alternatív borítók: Mahmud Asrar, Luchiano Vecchio, David Marquez, Cliff Chiang, Alex Ross, Jim Cheung és Jack Kirby


A Bosszú Angyalai halottak – éljenek a Bosszú Angyalai! A Föld legnagyobb hősei – Amerika Kapitány, Thor, Vízió és Vasember – mind független életet élnek, és nem kötődnek egyetlen csapathoz sem, ám amikor egy csillagokon túli fenyegetés veszi célba a világunkat, a sors ismét összehozza őket, sőt melléjük csapódik még Nova, Ms. Marvel és Miles Morales, azaz Pókember is!

Szögezzük le már most, az elején, mielőtt az izgalom teljesen felőrli az idegeiteket: az All-New All-Different Avengers nyitánya jó lett, az új Avengers-címek közül, úgy érzem, a legjobb, bár messze nem tökéletes. Az író, Mark Waid kicsit biztonsági játékot játszott, és a klasszikus, „bemutatom a főszereplők első közös csatáját, majd csapattá kovácsolódását”-receptet követte – ami persze nem baj, félre ne értsetek.

Az első történetben (mert hogy kettőt kapunk) Amerika Kapitány (Sam Wilson, az egykori Sólyom) és Vasember (ő még mindig Tony Stark) futnak először egymásba, és a kettejük közötti párbeszéd már előre is vetíti az új csapat születését, hiszen megemlítik, hogy jelenleg nincs is igazán Bosszú Angyalai néven futó brigád (a többieknek hivatalosan más nevei is vannak). A civilek itt-ott elszórt panaszai a kezdő oldalakon, miszerint páran hiányolják az ő „igazi”, jól megszokott hőseiket (az új Marvel-univerzumban szinte már minden szuperhős nevéhez egy más vagy teljesen megújult karakter tartozik), valamint Sam megjegyzése a faji megkülönböztetésről remekül foglalják össze ennek a vadonatúj univerzumnak a lényegi változásait, amelyekkel, lássuk be, nem kis kockázatot vállalt a Marvel.

Ez a mélyebb tartalom, amelyből valami komolyabb mondanivaló is kerekedhetett volna, sajnos csupán néhány képkockát ölel fel – ezt követően jön a jól megszokott, már több ízben bevált séma egy új fenyegetés felbukkanásával, majd a hősök első közös csatájával. Ismét hangsúlyoznám, hogy nincs ezzel semmi gond, ilyen egy szokásos, korrektül megírt bevezető fejezet: a főhősök és az első gonosztevő bemutatása, egy még hatalmasabb, közelgő veszély előrevetítése, némi humor, akció, végül egy izgalmas utolsó oldal. Korrekt – ám nem kiemelkedő, ami a szerintem tényleg erős, akár még elgondolkodtatónak is nevezhető kezdés után nekem kicsit csalódás volt. Hasonlóan éreztem a második, rövidebb történettel kapcsolatban, amely aranyos volt, vicces is, de nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy ha ezeket az extra oldalakat inkább a fősztorihoz csatolják, és kapunk egy nagyobb, hosszabb nyitányt, talán a végeredmény is élvezetesebb lett volna.

Amibe viszont nemigen tudnék belekötni, azok a rajzok. Az első sztori felelőse Adam Kubert volt, a másodiké pedig Mahmud Asrar, és úgy vélem, mindketten csodás munkát végeztek. Kubert ezúttal kevesebb akciót kapott, inkább a párbeszédek domináltak nála, de még egy „egyszerű” beszélgetést is a tőle megszokott profizmussal ábrázolt. Minden apró részletre figyelt, ideértve a karakterek arckifejezését és testtartását is egy-egy elhangzott mondat közben. Ám Asrar sem marad le Kubert mögött: az ő sztorijában láthatjuk a két fiatal, Ms. Marvel (Kamala Khan) és Nova (Sam Alexander) első találkozását és párbeszédét, és itt különösen nagy szerepet kaptak a különféle érzelmekről árulkodó arckifejezések. Aki keveredett már valaha kínos beszélgetésbe egy neki tetsző lánnyal/fiúval, az hibátlanul magára ismerhet kettejük döcögősen induló kapcsolatában.

Összességében az All-New All-Different Avengers tehát nem lett annyira vadonatúj és merőben más, mint amilyennek szánhatták – legalábbis eddig. Ugyanakkor rossznak sem nevezhetem, hiszen rendben volt ez a kezdés, és legalább a szereplők nagy része tényleg új és izgalmas lehetőségeket tartogat. Ráadásul itt van Miles is, ami nekem külön öröm, szóval aki szereti őt vagy bárkit a leendő csapatból (figyelem: Thor és Vízió ezúttal még nem szerepelnek!), az ne habozzon, tegyen egy próbát ezzel a nyitánnyal. Csalódni talán senki nem fog, de ha egy olyan érzés kerít majd a hatalmába titeket, hogy ez így még nem elég, hogy ennél azért többet vártatok volna, akkor ne lepődjetek meg. Három és fél Bosszúangyal-jel az ötből.

anada.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr388079550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása