Spider-Man #1

Üdv a Marvel-univerzumban, Miles!

2016. február 03. - The_Maniac

milesbanner.jpg

Új megjelenés! Nem szívesen emlékszem vissza a tinédzser éveimre. Előre is elnézést tizenéves olvasóimtól, de én bizony megszenvedtem a pattanások, hormontúltengés és mutálás időszakát, és emlékszem, még egy olyan jelentéktelennek tűnő esemény is napokra ki tudott borítani, mint mondjuk egy rosszul sikerült röpdolgozat, vagy ha meg kellett szólítanom egy nekem tetsző lányt. Fogalmam sincs, hogy birkóztam volna meg mindezzel úgy, hogy pluszban még kezdő szuperhősként is helyt kellett volna állnom, akinek a szeme láttára hal meg a példaképe, a nagybátyja, majd az édesanyja – később pedig a teljes univerzuma. Alternatív realitások, egy óriási bolygófaló idegen, világokon át őt és társait üldöző pókfaló vámpírlények, a Csatavilág szörnyűségei… és mindez, nem is tudom, úgy egy-két év leforgása alatt? Ez volt Miles Morales, az egykori Újvilág Pókemberének eddigi élete.

Ennyi viszontagság után, azt hiszem, a minimum, hogy legalább őt és családját, barátait nem pusztították el az Újvilággal együtt, és hogy betették őt a legnagyobb hősök, a Bosszú Angyalai közé. Egyetlen dolog volt még hátra a továbbra is hatalmas népszerűségnek örvendő karakter számára: egy saját sorozat. Nagy örömömre végre ez is megszületett nemes egyszerűséggel Spider-Man címen, bár az eredeti, tavaly őszi kezdéshez képest jókora csúszással. Miles önálló kalandjait utoljára áprilisban olvashattuk, úgyhogy én a magam részéről már rendesen ki voltam éhezve valami újra vele, ami tényleg csak rá fókuszál. Brian Michael Bendis és Sara Pichelli, Miles egykori megalkotóinak a neve elvileg garancia a sikerre, úgyhogy lássuk is, mit tettek le az asztalra ezzel a vadonatúj nyitánnyal!

SPIDER-MAN #1


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz és borító: Sara Pichelli
Alternatív borítók: Adi Granov, Michael Cho, Skottie Young és Mark Bagley


Miles Morales már egy ideje szuperhősként ténykedik, de most, a SECRET WARS után, előlépett a Marvel-univerzum tagjává is! Olyan csapattársakkal dolgozik együtt, mint Vasember, Thor vagy éppen Amerika Kapitány, amióta ő maga is felvételt nyert a Bosszú Angyalai közé – ám az élete azért nemcsak kaland és szórakozás, hiszen közben helyt kell állnia New York legfőbb Pókembereként is! Vajon mi történt vele az elmúlt nyolc hónapban? Minden itt kezdődik, a SPIDER-MAN nyitányában!

Bendis és Pichelli, azaz Miles megalkotói visszatértek, és igen, ezúttal sem okoznak csalódást, hiába került át szemük fénye időközben a megsemmisült Újvilágból az új Marvel-univerzumba. Úgy tűnik, ezzel a hősével Bendis nemigen tud mellényúlni, és sikerült kilábalnia az Ultimate End borzalmaiból. Hála az égnek! Minden a régi, és közben mégis minden új, így ezt a nyitányt egyszerre élvezhetik a karakter eddigi rajongói és a csak most bekapcsolódó olvasók is.

Sőt, továbbmegyek: az eredeti Pókember klasszikus kalandjainak szerelmesei is nyugodtan tehetnek egy próbát ezzel az 1. számmal, mert tényleg minden olyan, mintha újra egy fiatal, középiskolás Peter Parkert látnánk a régi időkből – azzal a különbséggel, hogy az ő neve Miles Morales. Ahogy Peter, Miles is ígéretes tanuló, ám a tanulmányait és a magánéletét komolyan hátráltatja a titkos szuperhősi karrierje. Ő még nem az az elismert, tapasztalt, világlátott Pókember, mint amilyen Peter jelenleg a The Amazing Spider-Man oldalain, hanem csupán egy lelkes, de gyakran hibázó tini, aki két élete között próbál egyensúlyozni. Bármilyen vicces is, Miles ezáltal közelebb áll a régi Peter Parker-féle sorozatok szellemiségéhez, mint maga a mostani Peter.

Nyilván azért nem minden olyan, mint régen, így például már az első ellenség sokkal keményebb, mint bárki az egykori, klasszikus Pókember-sztorikban: Miles rögtön egy bivalyerős démonnal, magával Feketeszívvel találja magát szemben. Még társait, a Bosszú Angyalait is lenyomja, úgyhogy az ifjú Pókembernek mindent be kell vetnie ellene egy igazán látványos csatajelenet során, és úgy tűnik, még számíthatunk a rémség visszatérésére is, talán már a közeljövőben.

De mi a helyzet Miles újvilági társaival és családjával? Nem kell aggódni, szerencsére (ahogy persze ezt már eddig is tudtuk) ők is megúszták az Újvilág pusztulását, így például Ganke és Miles szülei is jelen vannak, sőt Lana Baumgartner, azaz Bombázó is életben van, mint kiderül, bár ő most még nem kap szerepet. Bizonyos sztorielemek sem merültek feledésbe az előző sorozatból: Ganke és Miles édesapja továbbra is tisztában vannak a fiú titkos életével, igaz, az még nem tisztázott, Rio (Miles édesanyja) „újjáéledése” milyen hatással volt a múltbéli eseményekre.

Viszont ha már itt tartunk, sajnos nem ez az egyetlen pont, ami nem világos Miles új életével kapcsolatban, hanem… nos, gyakorlatilag semmi. Emlékszik vajon bármire is az Újvilágból és/vagy a Csatavilágból? Mennyire változott meg az eredettörténete? Mi az, ami megtörtént a múltjában, és mi az, ami nem? Mivel már eleve az újvilági Peter Parker halála indította el a szuperhősi pályán, ebben az univerzumban pedig ő nem létezett, valami másnak kellett történnie a múltjában, arról nem is beszélve, hány újvilági karakter volt hatással az életére, a jellemére és a képességei kialakulására. Amennyiben ezek a szereplők sosem léteztek ebben a vadonatúj realitásban, akkor hogyan alakult Miles eddigi élete ebben a világban? Vagy egyszerűen csak fogadjuk el, hogy ez van, és kész, semmi magyarázat? Bendistől sajnos ez sem lenne szokatlan húzás…

A rajzokkal kapcsolatban ugyanakkor szinte semmi negatívumot nem tudok írni. Pichelli sajátos stílusa, miszerint egyes képkockák eszméletlenül realisztikusak, míg mások már-már rajzfilmszerűek, nekem korábban is bejött, és ez most sincs másképp. Oké, oké, Miles fülei és szája itt-ott kicsit nagyra sikeredtek, de oda se neki, ez legyen a legnagyobb gond.

Nem akarok túlságosan szőrszálhasogató lenni, főleg mert szerintem tényleg egy korrekt nyitószámot kaptunk, úgyhogy itt be is fejezem. Mindenképp csak ajánlani tudom a kiadványt, és mivel még csupán egyetlen fejezeten vagyunk túl, simán lehet, hogy idővel a fentebb említett kérdésekre is választ kapunk. Legalábbis remélem, mert újvilági rajongóként tudni szeretném, mennyire ugyanaz ez a Miles, mint az eddig megismert és megszeretett Miles… Négy Pókfej az ötből, hogy legyen még hová fejlődni.

spiderman1rev.png

sp.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr798353266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása