Ultimate Spider-Man – A Peter Parker-éra

A sorozat, amivel minden kezdődött

2014. november 23. - The_Maniac

Sziasztok!

Mivel még mindig a blogadminisztráció fortélyaival ismerkedem, sajnos nem volt időm vadonatúj bejegyzést összeállítani – elnézést tehát azoktól, akik már olvasták lenti írásomat, igyekszem mihamarabb összeszedni magam, ígérem. Jó hír azonban, hogy az alant olvasható, korábban a kepregeny.net-en (ma már kilencedik.hu) megjelent Ultimate News Special #1 szövegét kiegészítettem új infókkal is, szóval azért mindenki találhat benne újdonságot.

A témánk pedig, ahogy arra a cím is utal, az Ultimate Spider-Man Peter Parker-korszaka, vagyis a sorozat első két kötete és az azokhoz kapcsolódó mellékszálak. Összesen 160 számról beszélünk, plusz a minisorozatokról és a különszámokról, így persze lehetetlen mindent leírni. Megpróbáltam hát a lényegre törekedni, hogy egy átlátható, a fontosabb eseményeket és szereplőket összesűrítő cikket készítsek nektek. Természetesen a sorozat magyar kiadása, A Csodálatos Pókember sem maradt ki irományomból, de például az Ultimate Spider-Man és a Spider-Man: Shattered Dimensions videojátékok, a vendégszereplések vagy az egyéb megjelenések már igen. No de elég a szóból, aki kíváncsi az első újvilági sorozat történetére, az ne habozzon, és olvasson tovább!

Sok-sok szereplő, hősök és gonosztevők, klasszikus történetek teljesen átformálva, valamint vadiúj, váratlan fordulatok jellemezték Brian Michael Bendis saját kis sorozatát, amelyet a mai napig ír töretlen lelkesedéssel. Volt itt minden, kérem szépen. Pókember „születésétől” egészen a haláláig követhettük a hálószövő kalandjait, és csak remélni merem, hogy ezzel a rövidke összefoglalóval (örök hála a segítségért, Wikipedia!!!) méltán tisztelgek a legelső újvilági sorozat előtt, amely a legtöbb számon át futott mind közül, és még rekordot is döntött. Természetesen a magyar címeknél minden egyes szám A Csodálatos Pókember MÁSODIK sorozatához kapcsolódik, amelyik 2001-ben indult.

POWER AND RESPONSIBILITY (#1-7)
Megjelent: 2000. október – 2001. április
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Az Amazing Fantasy 15. számának modernizált változatában Peter Parker középiskolai diákot megcsípi egy genetikailag módosított pók, mely hatására a fiú szuperképességekre tesz szert. Kezdő pankrátorként kamatoztatja először erejét, ám amikor nem állít meg egy rablót, súlyos árat fizet érte: ugyanaz a férfi megöli szeretett Ben bácsikáját. Peter felveszi a „Pókember” nevet, hogy így szálljon szembe az alvilággal, és első ellenfele a milliomos Norman Osborn lesz, aki az őrjöngő Zöld Manóvá változtatta saját magát.
Első megjelenések: Peter Parker / Pókember, Mary Jane Watson, Ben Parker, May Parker, Flash Thompson, Kong Harlan, Liz Allen, Norman Osborn / Zöld Manó, Harry Osborn, Otto Octavius, Stacy kapitány, a Hírharsona szerkesztősége
Elhalálozások: Ben Parker
Magyarul: A Csodálatos Pókember #1-8 (2001. május – 2002. július)

LEARNING CURVE (#8-13)
Megjelent: 2001. május – 2001. november
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Peter állást kap a Hírharsona lapnál, és Ben bácsi gyilkosát hozzáköti az alvilág rettegett Vezéréhez, Wilson Fiskhez. Pókemberként összecsap a Vezér Végrehajtóival, majd eljuttatja a Fisk bűnösségét igazoló DVD-t a hatóságokhoz. Legjobb barátja és szerelme, Mary Jane előtt felfedi, hogy ő Pókember.
Első megjelenések: Wilson Fisk / Vezér, Végrehajtók, Elektró, Rengető, Patsy Walker
Elhalálozások: Fredrick Foswell / Mr. Menő
Magyarul: A Csodálatos Pókember #9-14 (2002. szeptember – 2003. július)

DOUBLE TROUBLE (#14-21)
Megjelent: 2001. december – 2002. június
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: A Doktor Octopusszá átvedlett tudós, Otto Octavius bosszút esküszik korábbi munkaadója, Justin Hammer ellen, míg egy ausztrál tévésztár, Kraven, a Vadász élő adásban akarja elkapni Pókembert.
Első megjelenések: Gwen Stacy, Kraven, Justin Hammer, Sharon Carter, Doktor Octopus, Homokember
Elhalálozások: Justin Hammer
Magyarul: A Csodálatos Pókember #15-22 (2003. szeptember – 2004. november)

LEGACY (#22-27)
Megjelent: 2002. július – 2002. november
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Norman Osborn megpróbálja megzsarolni Petert, hogy dolgozzon neki, de a fiú segítséget kap Nick Furytól. Osborn Zöld Manóként elrabolja Mary Jane-t, és lehajítja egy hídról, de Pókember megmenti, és végül legyőzi a Manót.
Első megjelenések: Nick Fury, Miles Warren
Magyarul: A Csodálatos Pókember #23-28 (2005. január – 2005. október)

PUBLIC SCRUTINY (#28-32)
Megjelent: 2002. december – 2003. február
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Peter hírnevét tönkreteszi egy Pókember-imposztor, aki bankokat rabol a nevében. Az ismeretlen egy rablás alkalmával megöli Stacy kapitányt, és ezért Gwen az igazi Pókembert okolja. Peter végül kiiktatja az imposztort, Gwen Parkerékhez költözik, Mary Jane pedig szakít Peterrel.
Első megjelenések: Orrszarvú, Jeanne DeWolfe, Pókember-imposztor
Elhalálozások: Stacy kapitány
Magyarul: A Csodálatos Pókember #29-33 (2005. november – 2006. március)

VENOM (#33-39)
Megjelent: 2003. február – 2003. június
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Peter találkozik gyerekkori barátjával, Eddie Brockkal, aki felfedi előtte a rejtélyes „Ruhát”, melyen szüleik dolgoztak haláluk előtt. Peter magára ölti a fekete anyagot, és így erősebb és gyorsabb lesz, mint valaha, ám hamarosan elveszti az irányítást a saját tudattal rendelkező „Ruha” felett, ezért megszabadul tőle. Brock megtudja, hogy mit tett Peter, és bosszúból ő is magára ölti az anyagot, átalakulva a vérszomjas és irányíthatatlan Venommá.
Első megjelenések: Eddie Brock / Venom, Curt Conners / Gyík
Magyarul: A Csodálatos Pókember #34-40 (2006. április – 2006. október)

IRRESPONSIBLE (#40-45)
Megjelent: 2003. július – 2003. november
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Egy fiatal mutáns, Geldoff a képességével összevissza robbantgat, veszélybe sodorva ezzel másokat. Pókember elviszi az X-Menhez, hogy ott kezdjenek vele valamit, közben pedig Peter újra összejön Mary Jane-nel. May néni ezalatt egy pszichológusnál próbálja összeszedni magát.
Első megjelenések: Geldoff, Kitty Pryde / Árnymacska
Magyarul: A Csodálatos Pókember #41-44 (2006. november – 2007. február)

ULTIMATE SIX (#46 ÉS AZ ULTIMATE SIX CÍMŰ MINISOROZAT)
Megjelent: 2003. szeptember – 2004. február
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley, Trevor Hairsine és Joe Quesada
Történet: Megismerjük a Homokember eredetét, majd Norman Osborn négy társával (Doktor Octopus, Elektró, Homokember és Kraven) megszökik a börtönből, hogy Pókembert a csapatukba kényszerítve megtámadják a Fehér Házat. A Különítmény nevű szupercsapat végül útjukat állja.
Magyarul a 46. szám: A Csodálatos Pókember #44 (2007. február)
Az Ultimate Six minisorozat nem jelent meg magyarul

CATS & KINGS (#47-53)
Megjelent: 2004. január – 2004. április
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: J. Jonah Jameson egy olyan politikai jelöltet támogat, aki kapcsolatban áll a Vezérrel, de végül ellene fordul. Pókember megmenti őt a Végrehajtóktól, majd összeismerkedik a Fekete Macskával, aki szintén a Vezér ellensége. Fisk egy bérgyilkost, Elektrát küldi ellenük, aki kis híján meg is öli a Fekete Macskát.
Első megjelenések: Fekete Macska, Elektra, Vanessa Fisk
Magyarul: A Csodálatos Pókember #44-47 (2007. február – 2007. május)

HOLLYWOOD (#54-59)
Megjelent: 2004. május – 2004. július
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Pókemberről mozifilmet készítenek, ami nemigen tetszik Peternek. Doktor Octopus kiszabadul a börtönéből, és Pókemberre támad, majd elrabolja őt, de Peter sikeresen legyőzi ismét. Gwen rájön, hogy Peter a Pókember.
Magyarul: A Csodálatos Pókember #47-49 (2007. május – 2007. július)

CARNAGE (#60-65)
Megjelent: 2004. augusztus – 2004. november
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Curt Conners felhasználja Pókember vérét, hogy létrehozzon egy teremtményt, amely megszökik, és a szörnyeteg Vérontóvá fejlődik embereken táplálkozva. Megöli Gwent is, majd Peter végez vele.
Első megjelenések: Vérontó, Gladiátor, Megtorló, Bumeráng, Ben Reilly
Elhalálozások: Gwen Stacy, az eredeti Vérontó
Magyarul: A Csodálatos Pókember #49-51 (2007. július – 2007. szeptember)

SUPERSTARS (#66-71)
Megjelent: 2004. december – 2005. március
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Pókember először az X-Menből Rozsomákkal találkozik, akivel rövid időre testet cserélnek, majd a Fantasztikus Négyesből Fáklyának ad tanácsokat, végül Doktor Strange egyik démoni ellenfelével gyűlik meg a baja.
Első megjelenések: Rozsomák, Doktor Strange, Johnny Storm / Fáklya, Rémálom
Magyarul: A Csodálatos Pókember #51-53 (2007. szeptember – 2007. november)

HOBGOBLIN (#72-78)
Megjelent: 2005. április – 2005. július
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Harry Osborn visszatér, és immár tudja, hogy Peter a Pókember. A hallucinációi révén eljut apja régi laboratóriumába, és végül belőle is előtör egy őrült szörnyeteg, a Vészmanó, aki Pókemberre támad. Peter kénytelen ismét szakítani Mary Jane-nel.
Első megjelenések: Vészmanó, Gyilkos Gébics
Magyarul: A Csodálatos Pókember #53-55 (2007. november – 2008. január)

WARRIORS (#79-85)
Megjelent: 2005. augusztus – 2006. január
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Egy másik alvilági nagyfőnök, Kalapácsfej megpróbálja átvenni a Vezér helyét New Yorkban, és ez bandaháborút szül. Pókember kénytelen több másik harcossal együtt dolgozni, hogy véget vessen a káosznak.
Első megjelenések: Holdlovag, Shang-Chi, Vasököl, Kalapácsfej, Ezüstsörény
Magyarul: A Csodálatos Pókember #56-59 (2008. február – 2008. május)

ULTIMATE SPIDER-MAN ANNUAL #1
Megjelent: 2005. augusztus
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Brooks
Történet: Peter új barátnőt szerez magának Kitty Pryde, az X-Men tagjának személyében. Az első szám, amelyet nem Mark Bagley, hanem Mark Brooks rajzolt, ahogy egy évvel később a második éves különszámot is.
Magyarul: A Csodálatos Pókember #60 (2008. június)

SILVER SABLE (#86-90)
Megjelent: 2006. február – 2006. április
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Egy zsoldoscsapat vezetője, Silver Sable Pókember nyomában van, és véletlenül Flash Thompsont kapja el helyette. Pókember kérdőre vonja a nőt, de foglyul ejtik, és a Roxxon Vállalat vezetőjéhez viszik, akit megtámad egy Keselyű nevezetű bűnöző. Végül mindenki megmenekül, Pókembernek hála, és Nick Fury is új szövetségesre lel közben.
Első megjelenések: Silver Sable, Vad Banda, Keselyű, Pléhsuszter, Pókirtók, Vörös Omega, Jessica Jones, Kárelhárítás, Tandy Bowen
Magyarul: A Csodálatos Pókember #59, #61-62 (2008. május, 2008. július – 2008. augusztus)

DEADPOOL (#91-94)
Megjelent: 2006. május – 2006. július
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Holtbiztos és csapata elrabolják az X-Ment és Pókembert, hogy egy lakatlan szigeten, élő adásban levadásszák őket. May néni ezalatt randizni kezd Miles Warrennel.
Első megjelenések: Holtbiztos, Hiénák, Gyűrűs, Bobby Drake / Jégember
Magyarul: A Csodálatos Pókember #63-64 (2008. szeptember – 2008. október)

MORBIUS (#95-96)
Megjelent: 2006. július – 2006. augusztus
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Pókember vámpírokkal fut össze, akik kis híján megölik Ben Urichot. Egy Morbius nevű vámpír segít neki.
Első megjelenések: Penge, Morbius
Magyarul: A Csodálatos Pókember #65 (2008. november)

ULTIMATE SPIDER-MAN ANNUAL #2
Megjelent: 2006. augusztus
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Brooks
Történet: Pókember egy kisebb bandaháborúba keveredik, melynek résztvevői a Fenegyerek, a Holdlovag, a Megtorló és egy Kenguru nevű bűnöző, aki a Vezér helyére pályázik. Az első különszámhoz hasonlóan ezt is Mark Brooks rajzolta.
Első megjelenések: Kenguru, Fenegyerek
Magyarul: A Csodálatos Pókember #67-68 (2009. január – 2009. február)

CLONE SAGA (#97-105)
Megjelent: 2006. augusztus – 2007. február
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Peter és hozzátartozói egy sötét összeesküvésbe keverednek, mely során kiderül, hogy Petert többször is leklónozták, és különböző képességű és kinézetű harcosokat hoztak létre a DNS-éből. Nick Fury, a Különítmény, a Fantasztikus Négyes és az X-Men is belekeveredik az ügybe. Mary Jane-t szörnyeteggé változtatják, de sikerül visszanyernie emberi alakját, May néni megtudja, hogy Peter a Pókember, majd szívrohamot kap, és még a halottnak hitt Gwen Stacy is visszatér klónként és magában hordozva Vérontót. Végül kiderül, hogy az egész mögött Doktor Octopus állt. Peter ismét összejön Mary Jane-nel, dobva Kittyt. Két mérföldkőnek számító szám is idetartozik: a jubileumi 100. szám, és a rekorddöntő 104. szám (ezzel döntötte meg a Bendis-Bagley páros a leghosszabb ideig egyazon sorozaton dolgozó alkotópáros rekordját).
Első megjelenések: Skorpió, Póknő, Tarantella, Kaine, Mary Jane-szörnyeteg, Richard Parker (klón), Gwen-Vérontó
Elhalálozások: Tarantella, Kaine, Richard Parker (klón)
Magyarul: A Csodálatos Pókember #66-71 (2008. december – 2009. május)

ULTIMATE KNIGHTS (#106-110)
Megjelent: 2007. március – 2007. június
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Kitty Pryde ugyanabba az osztályba kerül, ahová Peter és Mary Jane is járnak. A Fenegyerek felkeresi Petert, és meghívja egy csapatba, melynek tagjai a Vezér ellen szövetkeznek. Pókember a Vezér fogságába kerül, de elengedik, és a harcosok szövetsége is lassan felbomlik egy áruló miatt. Végül a Holdlovag felfedi magát a rendőrségen, és így börtönbe juttatja Fisket.
Első megjelenések: Ronin
Magyarul: A Csodálatos Pókember #71-73 (2009. május – 2009. július)

THE TALK (#111)
Megjelent: 2007. július
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley és Stuart Immonen
Történet: Peter és May néni mindent megbeszélnek egymással most, hogy May tudja Peter titkát. Visszaemlékezést is olvashatunk Pókember egy kalandjáról, amikor egy Folt nevű szuperbűnözővel csapott össze. Mérföldkőnek számító szám: ekkor vette át Mark Bagley-től Stuart Immonen a sorozat rajzolását.
Első megjelenések: Folt
Magyarul: A Csodálatos Pókember #74 (2009. augusztus)

DEATH OF A GOBLIN (#112-117)
Megjelent: 2007. augusztus – 2007. december
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Stuart Immonen
Történet: Norman Osborn ismét megszökik a börtönből, és felkeresi Pókembert, hogy újra megzsarolja egy őrült tervével. A S.H.I.E.L.D. fiát, Harryt felhasználva akarja kézre keríteni őt, és Osborn meg is jelenik Zöld Manóként, ám Harry is átváltozik Vészmanóvá, és a két szörny összecsap. Végül látszólag mindketten meghalnak.
Első megjelenések: Carol Danvers, Miles Warren
Elhalálozások: Harry Osborn / Vészmanó
Magyarul: A Csodálatos Pókember #75-77 (2009. augusztus – 2009. november)

SPIDER-MAN AND HIS AMAZING FRIENDS (#118-120)
Megjelent: 2008. január – 2008. március
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Stuart Immonen
Történet: Liz Allen mutáns génjei aktiválódnak, és Tűzcsillaggá változik. Pókember az X-Men tagjával, Jégemberrel együtt próbálja lenyugtatni őt, ám megjelenik a mutáns terrorista, Magneto is a színen. Magának akarja a lányt, akinek az apja az ő Mutáns Testvériségében ténykedik. Vendégszerepben felbukkannak az X-Men tagjai és Fáklya is.
Első megjelenések: Tűzcsillag
Magyarul: A Csodálatos Pókember #77-78 (2009. november – 2009. december)

THE WORST DAY (#121-122)
Megjelent: 2008. április – 2008. május
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Stuart Immonen
Történet: Pókembernek először a Jamesonra támadó Vörös Omegával gyűlik meg a baja, aki kis híján porig rombolja a Hírharsona szerkesztőségét, és ezzel tönkrevágja Peter iskolai projektjét. Aztán sokadszorra felbukkan a Rengető is, és foglyul ejti Pókembert. Kiderül róla, hogy sokkal inkább tragikus, mintsem komikus szereplője a sorozatnak.
Első megjelenések: Ned Leeds
Magyarul: A Csodálatos Pókember #79-80 (2010. január – 2010. február)

WAR OF THE SYMBIOTES (#123-128)
Megjelent: 2008. június – 2008. november
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Stuart Immonen
Történet: Eddie Brock, azaz Venom visszatér, mert valami egyre inkább vonzza őt Peterhöz. Foglyul ejti őt Silver Sable és bandája, ráadásul egy Bogár álnevű alak is a fekete anyagot akarja megszerezni. A „Ruha” aztán újra egyesül Peterrel, de sikerül megszabadulnia tőle a Különítmény segítségével, majd ismét megjelenik Gwen-Vérontó is. Eddie Venomként és Gwen Vérontóként összecsapnak, majd Venom elnyeli Vérontót, hatalmas szörnyeteggé változva így, viszont megszabadítva Gwent a rajta élősködő rémtől. A Bogár végül megszerzi magának Venomot. A történet a nagy sikerű Ultimate Spider-Man videojáték alapján készült.
Első megjelenések: Bogár, Adrian Toomes, Bolivar Trask
Magyarul: A Csodálatos Pókember #81-86 (2010. március – 2010. augusztus)

ULTIMATE SPIDER-MAN ANNUAL #3
Megjelent: 2008. október
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – David Lafuente
Történet: Az Ultimatum előszelében egyre inkább tombol a szerelem Peter és Mary Jane között, és végül megteszik azt a bizonyos nagy lépést, és lefekszenek egymással. Közben egy új gonosztevő jelenik meg a színen Mysterio néven, és egyből kinézi magának Pókembert. Mint kiderült, a későbbiekben ő lett az új sorozat első főgonosza. Ezt a számot rajzolta először David Lafunte, aki a későbbi sorozaton is dolgozott.
Első megjelenések: Mysterio

ULTIMATUM (#129-133)
Megjelent: 2008. december – 2009. június
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Stuart Immonen
Történet: Az Ultimatum eseményei során óriási özönvíz borítja el New Yorkot, rengeteg ember halálát okozva ezzel. Pókember megpróbál segíteni, ahol tud, és közben olyan nevekkel fut össze, mint Hulk, akivel egy rövid ideig együtt dolgozik, vagy Doktor Strange, akit megszállt a katasztrófa során egy démon. Hulk megvadul a démontól, és Doktor Strange misztikus átjáróját összetöri, hatalmas, mágikus robbanást előidézve ezzel, melyben Pókember eltűnik. Mary Jane, Kitty, May néni, a Póknő és többi barátja teljesen magukba roskadnak Peter látszólagos halála után.
Első megjelenések: Hulk
Elhalálozások: Fenegyerek
Magyarul: A Csodálatos Pókember #87-89 (2010. szeptember – 2010. november)

ULTIMATUM – SPIDER-MAN: REQUIEM #1-2
Megjelent: 2009. június – 2009. július
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley, Stuart Immonen, John Totleben, Alex Maleev és Trevor Hairsine
Történet: J. Jonah Jameson az özönvíz után ráébredt, mekkora hős volt Pókember, és úgy dönt, ír róla egy cikket, bemutatva az ifjú szuperhős tetteit mindenkinek, miközben a Különítmény tagjai megtalálják az alig élő Petert. Mark Bagley ezzel a két számmal még egyszer „visszatért” a sorozathoz, hiszen régi, általa rajzolt oldalakat is raktak a sztoriba. Ez a történet a végleges lezárása az Ultimatum sztorinak.
Első megjelenések: Madame Hidra, Hidra
Magyarul: A Csodálatos Pókember #90 (2010. december)

THE NEW WORLD ACCORDING TO PETER PARKER v2 #1-6
Megjelent: 2009. október – 2010. január
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – David Lafuente
Történet: Az Ultimatum eseményeit követően több újvilági cím megszűnt vagy átalakult, de az Ultimate Spider-Man szerencsére csak egy újraszámozást és új rajzolót kapott – Bendis és Peter Parker maradtak. Hat hónappal az özönvíz után New York szinte teljesen újjáépült, a Hírharsona online lappá alakult, Peter gyorséttermi dolgozó lett, és ami a legmeglepőbb, szakított Mary Jane-nel és Gwen lett az új barátnője. Mary Jane az események hatására visszahúzódóbb lett, mint korábban, Kitty Pryde pedig csuklyás bűnüldözőként vezette le a benne felgyülemlett dühöt. Mysterio is visszatért, és végzett a New York-i alvilágot irányító Vezérrel azzal a céllal, hogy ő vehesse át a helyét. Rajta kívül egy új anya-lánya bűnöző páros, a Bombázók is az utcákat rótták, és Pókembernek nem egyszer gyűlt meg velük a baja. Johnny Storm, vagyis Fáklya, és Bobby Drake, azaz Jégember is újra felbukkantak Peter életében, és mivel az Ultimatum eseményei mindkét fiatalt megviselték, May néni úgy döntött, befogadja őket magukhoz.
Első megjelenések: Bombázók
Elhalálozások: Vezér

CROSSROAD v2 #7-8
Megjelent: 2010. február – 2010. március
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Takeshi Miyazawa
Történet: Rick Jones, akit a Szemlélők választottak ki kozmikus küldetésére az Ultimatum eseményei előtt, felébredt a kómájából, és a szomszédai, Peter, Johnny és Bobby meglátogatták, hogy megnézzék, hogy van. Hamarosan azonban elszabadult Rick ereje, és a négy fiú a Pegazus Projekt nevű titkos S.H.I.E.L.D.-létesítményben találta magát. Miután legyőzték az éppen itt tartózkodó Kígyókommandó tagjait, távoztak, majd Rick a „Nova” nevet választotta magának, és elhagyta a Földet, hogy felfedezze új képességeit.
Első megjelenések: Rick Jones, Kígyókommandó, Wendell Vaughn

TAINTED LOVE v2 #9-14
Megjelent: 2010. április – 2010. november
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – David Lafuente
Történet:  Visszatért a Póknő, aki Fáklya segítségével rendőrkézre adta a Bombázókat, majd kettejük között fura románcszerűség alakult ki egy időre. Eközben kormányügynökök próbálták elvinni Kittyt az iskolából, mivel kiderült, hogy mutáns, de a lány Kong segítségével meglógott előlük. Pókember, Fáklya és Jégember megpróbáltak beszélni Kittyvel és segíteni neki, de a dühös tini vörös csuklyás álcájában a csatornákba menekült. Ezt követően a Hírharsonánál Peter pókösztöne beindult Jameson közelében, akiről kiderült, hogy nem is ő volt az, hanem egy személyiségtolvaj bűnöző, a Kaméleon. Sikeresen foglyul ejtette Petert, majd felvette az ő személyiségét, és hamis Pókemberként kezdett ténykedni társa, egy női Kaméleon segítségével. A Peterhöz közel állók hamarosan rájöttek, hogy valami nincs rendben vele, és Fáklya és Jégember kiszabadították az igazi Petert és az elrabolt Jamesont, ám addigra a hamis Pókember már teljesen felborította az igazi életét. A rendőrség ismét bűnözőként tekintett rá, kapcsolata Gwennel pedig megromlott, majd véget ért, ráadásul Jameson is összerakta magában, hogy Pókember nem más, mint Peter Parker.
Első megjelenések: Kaméleonok

HEARTBREAK CITY v2 #15
Megjelent: 2010. december
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Sara Pichelli
Történet:  A S.H.I.E.L.D. vezetője, Carol Danvers azt javasolta Peternek, hogy egy időre ne legyen Pókember, míg Peter, Mary Jane és Gwen között furcsa szerelmi háromszög alakult ki. Jameson továbbra is őrizte a titkot Peterről, de valamilyen formában mindenképp fel akarta használni. Eközben a Bombázók ifjabbik tagját, Lana Baumgartnert szabadlábra helyezték, és épp Peterék osztályába került, újabb bonyodalmakat okozva. Gwennek viszont elege lett az őt körülvevő drámából, és úgy döntött, végleg szakít Peterrel és otthagyja a Parker-házat.

SPIDEY'S 150TH ANNIVERSARY SPECIAL #150
Megjelent: 2011. január
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – David Lafuente, Sara Pichelli, Joëlle Jones, Jamie McKelvie és Skottie Young
Történet:  Egy ravasz húzással ebben a számban visszaállították az eredeti sorozat számozását, és összeadva minden megjelent képregényt, kijött a 150. jubileumi kiadás. Ebben Pókember ismét kénytelen volt összecsapni a Gyűrűssel, ám a civilek is egyre ellenségesebbé váltak vele szemben, mivel a csatáival olykor több kárt okozott, mint jót. Carol Danvers összehívta a Különítmény három tagját, Amerika Kapitányt, Vasembert és Thort, hogy tárgyalják meg, mi legyen az ifjú hőssel. Nehezen jutottak döntésre, ám végül Danversnek kiváló ötlete támadt: Pókembert tanítani fogják, hogy hogyan legyen sikeres szuperhős, a tanárai pedig maguk a Különítmény tagjai lesznek.

SUPER HERO SCHOOL #151-154
Megjelent: 2011. február – 2011. április
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Sara Pichelli, David Lafuente, Lan Medina és Elena Casagrande
Történet:  Ez a történet már átvezető volt a Peter Parker-korszak lezárását jelentő Death of Spider-Man sztoriba, egyszerre négy rajzolóval és pár visszatérő régi karakterrel. Gwen visszatért a Parker-házba, és kibékült Peterrel, bár nem lettek újra egy pár, miközben a Fekete Macska is újra felbukkant, és ellopott egy ősi ereklyét, amely még a Vezéré volt, és amelyre Mysterio is igényt tartott, ezért ők ketten többször is összecsaptak a sztori során. Megkezdődött Pókember szuperhős-oktatása is, és az első tanára Vasember volt, ám a tanórát félbeszakította Mysterio és a Fekete Macska egy újabb párharca a Zodiákus Kulcs nevű ereklyéért, amelynek hatalma immár az egész várost veszélyeztette. Pókember, Vasember és a Fekete Macska végül közös erővel kiütötték Mysteriót, aki azonban ismét kereket oldott, de a Kulcsot legalább biztonságba helyezték.

HAPPY BIRTHDAY, PETER PARKER! #155
Megjelent: 2011. május
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Chris Samnee
Történet:  Kissé morbid módon a Peter halálát bemutató sztori előtti utolsó, egyrészes történet a fiú születésnapját ünnepelte, és gyakorlatilag visszaállított mindent a régi kerékvágásba. Peter otthagyta gyorséttermi állását, és a titkát ismerő Jameson visszavette őt a Hírharsonához, Kitty átgondolta az életét, visszatért és ismét barátok lettek Peterrel, Mary Jane pedig újra Peter barátnője lett. Szép happy end lenne, ha nem jött volna ezután…

DEATH OF SPIDER-MAN #156-160
Megjelent: 2011. május – 2011. augusztus
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – Mark Bagley
Történet: Ez a történet nemcsak Peter Parker földi pályafutását zárta le, hanem (most már tényleg!) az első sorozatot is, és egy ilyen mérföldkőnél úgy illett, hogy a nagy, régi rajzoló, Mark Bagley is visszatérjen. A sztori átívelt még az ekkor futó Ultimate Avengers vs. New Ultimates számaiba is, de persze a fő események itt zajlottak. A halottnak hitt Norman Osborn visszatért, és újfent kiszabadult, sőt, vitte magával Pókember több ellenségét is: Doktor Octopust, a Homokembert, Kravent, Elektrót és a Keselyűt. A kitörés következtében ismét félbeszakadt Peter egyik szuperhős-tanórája, amelyet most épp Amerika Kapitány tartott volna. Tovább súlyosbítva a helyzetet, a S.H.I.E.L.D.-en belül is harcok dúltak a Különítmény és egy másik csapat, a Bosszú Angyalai között, amelybe Pókember is belekeveredett, és lövést kapott az oldalába. Ezt ugyan még túlélte, de rettenetesen legyengült és sok vért vesztett, ám pihennie nem volt ideje, mert Osbornék végső csapásra készültek ellene – bár egy tagot legalább veszítettek, mivel Octopus nem volt hajlandó részt venni Norman bosszúhadjáratában, mire a Zöld Manó végzett vele. A Bosszú Angyalaival zajló csata miatt Peter most a Különítmény segítségére sem számíthatott, így végül egyedül nézett szembe vérszomjas ellenségeivel, akik a Parker-háznál már kiütötték Fáklyát és Jégembert is. Peter még a maszkját is elveszítette, és a szomszédok szeme láttára, Peter Parkerként küldte padlóra egymás után Elektrót, a Homokembert, a Keselyűt és Kravent is – igaz, May néni is besegített a pisztolyával. A feldühödött Zöld Manó ellen azonban mindez kevésnek bizonyult: aki csak jelen volt, próbált segíteni, és Peter minden utolsó erejét felhasználta, de még így is csak eszméletlenné tudták verni Osbornt. Korábbi sérülése és a csata mindent kivett Peterből, aki a házuk kertjében végleg kilehelte a lelkét.
Elhalálozások: Doktor Octopus, Peter Parker / Pókember

És ezzel zárult Peter Parker története az Újvilágban (bár pár egyéb minisorozatra és különszámra még kitérek majd egy következő bejegyzésben), amelyet javarészt magyarul is olvashattak a rajongók. Hosszú út volt ez a 160 szám (jó, kicsit csaltak a számozás variálásával, de akkor is) egyetlen mesteri íróval és többnyire kiváló rajzolókkal (khm, khm, Lafuente, khm, khm) – olyan hosszú, amilyet már szinte biztosan egyetlen más Ultimate-sorozat sem fog befutni. Igaz, az új Pókember, Miles Morales népszerűsége elképesztő sebességgel haladta meg Peter Parkerét (sőt, állítólag egyes esetekben még a klasszikus Peter Parkerét is!), így utánpótlásból szerencsére nincs hiány. Arról nem is beszélve, hogy a Miles Morales: The Ultimate Spider-Man legutóbbi száma alapján az igazi újvilági Peter Parker is talán visszatért a halálból, de ez már tényleg egy másik történet egy másik napra…

(Forrás: Ultimate News Special #1)

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr786923509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása