Ultimate X-Men – Az első X-sorozat

Mutánsok az Újvilágban

2014. november 25. - The_Maniac

Az Ultimate Spider-Man Peter Parker-korszakáról íródott, főként régi írásaimból összehalászott bejegyzésem fergeteges népszerűségnek örvendett, hiszen már vagy háromszor végigolvastam – és a magamtól kapott pozitív visszajelzések arra sarkalltak, hogy hasonló módon a második Ultimate-sorozat, az Ultimate X-Men is terítékre kerüljön. Mint Pókembernél, most is a korábban a kepregeny.net-en (ma már kilencedik.hu) megjelent Ultimate News Special #2 szolgáltatta az összefoglaló gerincét, de itt-ott beszúrtam azért új tartalmakat is.

Az Ultimate X-Men első sorozatát veszem tehát most górcső alá, ám a történetek összeszedésével sajnos nem volt könnyű dolgom, még a Wikipedia segítségével sem, hiszen ahhoz képest, hogy csak 100 számot (plusz pár különszámot és minisorozatot) élt meg, meglehetősen sok író és még több rajzoló dolgozott rajta. Ennek az lett a következménye, hogy a szálak néhány tucat fejezet után már rendesen összegabalyodtak, a rengeteg szereplő közül több feledésbe merült, és a végén nem is zárták le az összes vonalat. Persze azért megtettem minden tőlem telhetőt, és természetesen a magyar kiadások, azaz az Újvilág: X-Men megfelelő számai most is ott virítanak majd az egyes fejezetcímeknél. No, akkor vessük bele magunkat a mutánsok újvilági kalandjaiba!

THE TOMORROW PEOPLE (#1-6)
Megjelent: 2001. február – 2001. július
Írta és rajzolta: Mark Millar – Adam Kubert és Andy Kubert
Történet: Az amerikai kormány hatalmas Őr-robotokat enged útjára, hogy levadásszák a gyűlölt és rettegett mutánsokat az országban, és ezzel kivívják a terrorista Magneto és Mutáns Testvérisége haragját. Összeáll egy másik csapat is, Magneto régi barátja, Charles Xavier professzor vezetésével, az X-Men, akik az emberek védelmére esküsznek fel. Végül megmentik az elnök lányát, és ezzel elnyerik az elnök barátságát, Magneto látszólag meghal, az Őröket pedig visszahívják.
Első megjelenések: Kolosszus, Küklopsz, Bestia, Vihar, Jégember, Jean Grey, Rozsomák, Magneto, Higanyszál, Skarlát Boszorkány, Őrök, Agymester, Haspók, Varangy, Charles Xavier
Magyarul: Újvilág: X-Men #1-6, #19 (2005. október – 2006. március, 2007. április)

RETURN TO WEAPON X (#7-12)
Megjelent: 2001. augusztus – 2002. január
Írta és rajzolta: Mark Millar – Adam Kubert, Tom Raney és Tom Derenick
Történet: Xaviert és az X-Men tagjait foglyul ejti az X-Fegyver nevű szervezet, de később Rozsomák a segítségükre siet. Hagyja, hogy őt is elkapják, és így elvezeti a bázishoz a Mutáns Testvériséget, akik az X-Mennel karöltve döntik romba a szervezetet. Az X-Fegyver megszűnik, a tagokat letartóztatják, a vezetője, John Wraith látszólag meghal.
Első megjelenések: Árnyék, Vadóc, Buldózer, dr. Cornelius, Kardfogú, John Wraith, Nick Fury, Ross tábornok
Magyarul: Újvilág: X-Men #7-12 (2006. április – 2006. szeptember)

YOU ALWAYS REMEMBER YOUR FIRST LOVE (#13-14)
Megjelent: 2002. február – 2002. március
Írta és rajzolta: Chuck Austen – Esad Ribic
Történet: Az utcán élő, kártyajátékos mutáns, Remy LeBeau, más néven Gambit egy napon New Yorkot járva egy kislányba botlik. Kiderül, hogy a lány szüleit meggyilkolta a Kalapácsfej nevű gengszter, és Gambit megfogadja, hogy megóvja a lányt. Végül sikeresen le is győzi Kalapácsfejet. A Millar-korszaknak nevezett időszak egyetlen kakukktojása, hiszen ezt egy „vendégíró”, Chuck Austen írta.
Első megjelenések: Gambit, Kalapácsfej
Magyarul: Újvilág: X-Men #13 (2006. október)

A DIFFERENT WORLD IS POSSIBLE (#15)
Megjelent: 2002. március
Írta és rajzolta: Mark Millar – Adam Kubert
Történet: Charles Xavier cikket ír a mutánsokról, és azok viszonyáról az emberekkel, a helyükről a világban, és közben megszemlélhetjük az egyes szereplők mindennapjait. Az is kiderül, hogy Magneto valójában nem halt meg, csupán átmosta az agyát Xavier, és így most egy átlagos, idősödő öregúrnak hiszi magát.
Magyarul: Újvilág: X-Men #14 (2006. november)

WORLD TOUR (#16-20)
Megjelent: 2002. április – 2002. augusztus
Írta és rajzolta: Mark Millar – Adam Kubert és Chris Bachalo
Történet: Xavier mutáns fia, David (Próteusz) megszökik az őt őrző és ápoló kórházból, majd őrült mészárlásba kezd a világ különböző pontjain. Megszállja a szintén mutáns Betsy Braddockot, és az elméje erejével gyakorlatilag bármit képes lesz megtenni, de végül Kolosszus végez vele. Az eset után Xavier magába roskad, és kis híján feloszlatja az X-Ment, de aztán a magát még mindig embernek gondoló Magneto tanácsára nem adja fel, és folytatja.
Első megjelenések: David Xavier / Próteusz, Betsy Braddock / Psziché, Akolítusok, Moira MacTaggert
Elhalálozások: David Xavier / Próteusz
Magyarul: Újvilág: X-Men #14-16 (2006. november – 2007. január)

HELLFIRE AND BRIMSTONE (#21-25)
Megjelent: 2002. szeptember – 2003. január
Írta és rajzolta: Mark Millar – Adam Kubert és Kaare Andrews
Történet: Magneto Testvériségének maradéka Higanyszál vezetése alatt jelentősen meggyengül, mialatt az X-Men egyre erősödik, és még egy új tagot, a fiatal Kitty Pryde-ot is beveszik. A lány elszökik Rozsomák és Küklopsz vadföldi küldetésére, ahol végül az ő segítségével aratnak sikert, de Küklopsz egy szakadékba zuhan és ott ragad. Eközben egy titkos társaság, a Pokoltűz Klub elrabolja Jeant, és felébresztik a benne szunnyadó Főnixet, aki mindenkit megöl a klubból, a Testvériség tagjai pedig rátalálnak Magnetóra, és visszaadják az emlékeit.
Első megjelenések: Kitty Pryde / Árnymacska, Pokoltűz Klub, Főnix, Állatiasok
Elhalálozások: A Pokoltűz Klub nagy része, az Állatiasok nagy része
Magyarul: Újvilág: X-Men #17-19 (2007. február – 2007. április)

ULTIMATE WAR #1-4
Megjelent: 2002. december – 2003. február
Írta és rajzolta: Mark Millar – Chris Bachalo
Történet: Egy négyrészes minisorozat, mely szerves részét képezi a fősorozatnak is. Magneto visszatért, és újfent háborút hirdetett az emberiség ellen. A S.H.I.E.L.D. úgy gondolja, az X-Men tagjai összejátszottak vele, és ezért rendezték meg a halálát, így Nick Fury és a Különítmény ellenségként támad a csapatra. Charles Xaviert elfogják, míg a többi X kénytelen menekülni és bujkálni. Higanyszál és a Skarlát Boszorkány apjuk haragja elől a S.H.I.E.L.D.-hez menekül, és csatlakoznak a Különítményhez.
Első megjelenések: Professzor Grey, Eltűnő, Meghajtó, Unus, Különítmény

RETURN OF THE KING (#26-33)
Megjelent: 2003. február – 2003. július
Írta és rajzolta: Mark Millar – Adam Kubert, David Finch, Ben Lai és Ray Lai
Történet: A Testvériség végső támadásra készül az emberi faj ellen, míg kiderül, hogy Küklopsz még életben van a Vadföldön. Valójában Rozsomák hagyta őt lezuhanni, mivel féltékeny volt rá, amiért egyre közelebb került a Logan által is szeretett Jean Greyhez. Nick Fury ezalatt újgenerációs Őröket készíttet. Végül az X-Men tagjai együttes erővel rátalálnak Magneto erődítményére, és megakadályozzák a mágnesesség urát tervében. Magneto börtönbe kerül, Vadóc és Árnyék hosszú idő után végre beállnak az X-Menbe, Betsy Braddock pedig visszatér egy új testben.
Első megjelenések: Alkotó, Többszörös Ember, Detonátor, Kwannon (Betsy Braddock új teste)
Magyarul: Újvilág: X-Men #20-23 (2007. május – 2007. augusztus)

BLOCKBUSTER (#34-39)
Megjelent: 2003. június – 2003. november
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – David Finch
Történet: A Millar-korszakot a Bendis-korszak váltotta egy Rozsomákra fókuszáló történettel, Pókember és a Fenegyerek vendégszereplésével. Az X-Fegyver volt tagjai le akarják vadászni Rozsomákot, aki épp ott hagyta az X-Ment, amiért meg akarta ölni Küklopszot. Végül az X-Men tagjai visszaveszik őt, és együtt göngyölítik fel az ügyet, ami egy még nagyobb mutánsellenes terv részét képezi.
Első megjelenések: Pókember, Fenegyerek, Dugan
Magyarul: Újvilág: X-Men #24-26 (2007. szeptember – 2007. november)

NEW MUTANTS (#40-45)
Megjelent: 2003. december – 2004. május
Írta és rajzolta: Brian Michael Bendis – David Finch
Történet: Először megismerünk három új mutánst, Angyalt, egy akaratán kívül maga körül mindenkit elpusztító fiút és Káprázatot, akik közül Angyal rögtön, Káprázat csak később lesz az X-Men tagja. Ezután egy másik mutáns vezető egyéniség, Emma Frost kap megbízást az elnöktől, hogy rakjon össze egy kormányhoz közeli mutáns csapatot, és ő beválogatja maga mellé Alex Summerst (Küklopsz testvérét), Káprázatot, Karmát és az X-Ment elhagyó Bestiát. A kormány mutánsellenes tagjai azonban újraindítják az Őröket, hogy megöljék a mutánsokat, de végül az X-Men tagjai visszaverik őket, ám a csata során Bestia látszólag életét veszti.
Első megjelenések: Angyal, Káprázat, Alex Summers / Plazma, Emma Frost, Karma
Magyarul: Újvilág: X-Men – Új Mutánsok (2008. március)

THE TEMPEST (#46-49)
Megjelent: 2004. május – 2004. július
Írta és rajzolta: Brian K. Vaughan – Brandon Peterson
Történet: A Vaughan-korszak kezdete egy Bestiát gyászoló, önmagából kiforduló Viharral nyit. Emma Frost otthagyja az X-Ment, és magával viszi Plazmát is, hogy saját iskolát nyisson, míg egy sorozatgyilkos, Mr. Sinister, fiatal mutánsokat öl állítólagos mesterének, Apokalipszisnek, akit csak ő lát. Az X-Men tagjai végül megállítják Sinistert.
Első megjelenések: Mr. Sinister, Sarkcsillag, Napfolt, Apokalipszis

CRY WOLF (#50-53)
Megjelent: 2004. augusztus – 2004. november
Írta és rajzolta: Brian K. Vaughan – Andy Kubert
Történet: Gambit visszatér, és rátámad az X-Menre, hogy elrabolhassa magával Vadócot. Az X-ek egyből utánuk erednek, de Gambit addigra már a megbízói, a Fenris-ikrek elé viszi a lányt. Fenrisék maguk mellé akarják állítani Vadócot, cserébe segítenének kontrollálni az erejét, ám a lány visszautasítja ezt, és Gambittel együtt megszöknek. Mivel Gambit és Vadóc időközben egymásba szerettek, ketten együtt távoznak a történet végén, és dühében Rozsomák is otthagyja ismét az X-Ment, őt pedig követi a hozzá közel került Vihar.
Első megjelenések: Fenris-ikrek, Farkas

THE MOST DANGEROUS GAME (#54-57)
Megjelent: 2005. január – 2005. március
Írta és rajzolta: Brian K. Vaughan – Stuart Immonen
Történet: Mojo Adams egy népszerű valóságshow-t vezet Krakoa szigetén, ahol élő műsorban vadásszák le az elítélt mutánsokat. Xavier elküldi az X-Men pár tagját, hogy nyomozzanak az ügyben, de a professzor tudtán kívül a többiek is követik őket. Végül sikerül leállítani a műsort és megmenteni az épp üldözött mutánst, Mázlistát, akiről azonban kiderül, hogy tényleg bűnös volt.
Első megjelenések: Mojo, Mázlista, Spirál, Arisztid

A HARD LESSON (#58)
Megjelent: 2005. április
Írta és rajzolta: Brian K. Vaughan – Steve Dillon
Történet: Charles Xavier épp egy bankban tartózkodik, amikor azt megtámadja egy kétfejű mutáns, Szindikátus. A különös kinézetű férfi ráadásul ellenáll mindenféle pszichés behatásnak is, így Xaviernek máshogy kell szembeszállnia vele. Végül sikerrel jár, a bankban tartózkodók és a mutáns is megmenekülnek, és Szindikátus Xaviernek kezd dolgozni.
Első megjelenések: Szindikátus

SHOCK AND AWE (#59-60)
Megjelent: 2005. május – 2005. június
Írta és rajzolta: Brian K. Vaughan – Stuart Immonen
Történet: Vihar végre rátalál az egyedül kódorgó Rozsomákra, és megpróbálja rábeszélni, hogy térjen vele vissza az X-Menhez. Rájuk támad egy szintén adamantiummal megerősített csontvázú nő, Halálcsapás, aki ráadásul Vihar ifjúkori barátja. Most bosszút akar állni a nőn egy régi sérelemért. Kiderül, hogy az X-Fegyvertől szökött dr. Cornelius alakította át a testét.
Első megjelenések: Halálcsapás

ULTIMATE X-MEN ANNUAL #1
Megjelent: 2005. augusztus
Írta és rajzolta: Brian K. Vaughan – Tom Raney
Történet: Vadóc és Gambit nagyban élik a mestertolvajok fényűző életét, amikor rájuk talál Buldózer. Hosszú ideje kereste már Vadócot, akivel együtt dolgoztak az X-Fegyvernél, és azóta szerelmes belé. Harc bontakozik ki a mutánsok között, mely során Buldózer marad alul ugyan, de Gambit életét veszti. Utolsó perceiben még Vadóc elszívja az erejét egy csókkal, de ezzel hosszú időre szert tesz a férfi képességeire, sajátjait pedig elveszti.
Elhalálozások: Gambit

MAGNETIC NORTH (#61-65)
Megjelent: 2005. július – 2005. november
Írta és rajzolta: Brian K. Vaughan – Stuart Immonen
Történet: Emma Frost iskolája már javában működik olyan diákokkal, mint Plazma, Polaris, Napfolt, Sarkcsillag, Tolmács és Ágyúgolyó. Egy alkalommal Polaris mágneses ereje elszabadul, ezért a S.H.I.E.L.D. bebörtönzi Magneto mellé, ám azt senki sem sejti, hogy mindez a mágnesesség urának szökési terve. Polaris barátai Emma Frost iskolájában nem hagyják annyiban a dolgot, és a lány kiszabadítására indulnak, míg az X-Men tagjai őket próbálják megállítani. Amikor a Különítmény is bekapcsolódik a csatába, elszabadul a teljes káosz, és így Magneto embereinek, Rejtélynek és Alkotónak van idejük bejutni és kiszabadítani őt, hogy aztán Rejtély Magnetóvá változva átvegye a férfi helyét a cellában. Magneto tehát szabad lesz, és senki sem tud a szökéséről. Káprázat súlyosan megsérül a csaták során, és kómába esik, Angyalt pedig Xavier Emma Frost iskolájába küldi kémkedni. Vadóc is visszatér végül az X-Menhez.
Első megjelenések: Rejtély, Ágyúgolyó, Tolmács, Polaris

DATE NIGHT (#66-68)
Megjelent: 2006. január – 2006. március
Írta és rajzolta: Robert Kirkman – Tom Raney
Történet: Kezdetét veszi a Kirkman-korszak egy viszonylag lazább történettel. Az X-Men tagjai kimenőt kapnak estére, és mind más-más módon töltik szabadidejüket. Scott és Jean moziba mennek, Vadóc és Bobby lefekszenek egymással (jóval előbb, mint az azonos korú Peter és Mary Jane az Ultimate Spider-Man Annual 3. számában, amely óriási felhajtást kapott a tinik közötti szex ábrázolásáért, de ahhoz képest itt jóval többet mutatnak a dologból…), Logan és Ororo egy bárban múlatják az időt, ahol azonban felbukkan Kardfogú is, Kitty új barátjával, Pókemberrel lóg, Kurt és Peter pedig a kómába került Alisont látogatják meg. Xavier is elmegy otthonról, és együtt vacsorázik egy Lilandra nevű nővel, aki a Shi’ar szektának a tagja, amely a Főnixet isteníti hosszú idők óta. Kardfogú összecsap Rozsomákkal, és egy kis darabot kivág belőle, hogy elvigye azt dr. Corneliusnak. Színre lép egy új szereplő is, a valóságmanipuláló mutáns, Elliott Boggs, vagyis Mágus.
Első megjelenések: Lilandra Neramani, Shi’ar, Mágus

PHOENIX? (#69-71)
Megjelent: 2006. április – 2006. június
Írta és rajzolta: Robert Kirkman – Ben Oliver
Történet: Lilandra és társai vizsgálni kezdik Jeant és a benne rejlő Főnix-erőt, míg Mágus csatlakozik az X-Menhez, és igen szép eredményeket ér el, amikor a Mutáns Testvériség megtámadja Emma Frost diákjainak bálját. A bálon a Testvériség tagjai látszólag maguk sem értik, miért tették, amit tettek. Közben úgy tűnik, a Főnix-erő lassacskán Jean fölé kerekedik.

MAGICAL (#72-74)
Megjelent: 2006. július – 2006. szeptember
Írta és rajzolta: Robert Kirkman – Tom Raney
Történet: Mágus ereje egyre elképesztőbb méreteket ölt, és egycsapásra az X-Men egyik legveszélyesebb tagja válik belőle. Xavier és Fury lassacskán rájönnek, hogy valami nincs rendben a fiúval, és hogy az a kezdetektől manipulálta őket. Amikor kérdőre vonják, Mágus ellenük fordul, és egy csata bontakozik ki az X-Mennel, amelyet Jean Főnix-erejével végül megnyernek. Mágus azonban nem hal meg, csak eljátssza halálát.

ULTIMATE X-MEN ANNUAL #2
Megjelent: 2006. augusztus
Írta és rajzolta: Robert Kirkman – Salvador Larroca és Leinil Francis Yu
Történet: Kiderül, hogy amíg Árnyék az X-Fegyvernél volt, sokkal durvább és keményebb akciókon esett át, mint azt eddig gondoltuk, és ez kihatással van jelenlegi énjére is. Időközben teljesen a kómába esett Káprázat megszállottja lett, és amikor a lány felébred, elrabolja magával. Az X-Men tagjai persze a segítségére sietnek, és egy csata bontakozik ki Árnyékkal, mely során Kurt kómás állapotba kerül, Vadóc elveszíti Gambit erejét, és visszakapja a sajátját, Káprázat pedig megmenekülése után otthagyja a csapatot. Egy kétoldalas történetben arra is választ kapunk, miért nevezik Xavier macskáját Rejtélynek.

CABLE (#75-78)
Megjelent: 2006. október – 2007. január
Írta és rajzolta: Robert Kirkman és Sean McKeever – Ben Oliver, Yanick Paquette és Mark Brooks
Történet: Kábel, egy időutazó érkezik az X-ekhez a jövőből azzal a céllal, hogy megölje Charles Xaviert. Mint kiderül, ő nem más, mint Rozsomák jövőbeli énje, és hamarosan érkezik egy újabb időutazó is Bishop személyében, aki Kábelt üldözi, és felajánlja segítségét az X-Mennek. Kábel elrabolja Jeant, így az X-Men tagjai Bishoppal kénytelenek a nyomába eredni, és összecsapni Kábel embereivel, a Hatokkal. Végül Kábel sikerrel jár, és látszólag végez Xavierrel, a csapatával visszatér a jövőbe, míg Bishop a jelenben ragad. A 75. számban egy bónusz történetet is olvashatunk Emma Frost diákjairól.
Első megjelenések: Kábel, Bishop, Hatok

AFTERMATH (#79-80)
Megjelent: 2007. február – 2007. március
Írta és rajzolta: Robert Kirkman – Yanick Paquette
Történet: Az X-Men és a teljes Újvilág Charles Xaviert siratja. Több X-tag számára is új fordulatot vesznek a dolgok: Rozsomák és Kitty otthagyják a csapatot, Árnyék felébred és megszökik, Kolosszus új barátjával, Sarkcsillaggal tölti idejét, míg a többiek megpróbálják egyben tartani a Xavier által létrehozott iskolát új, békésebb keretek között. Közben kiderül, hogy Kábel valójában nem ölte meg Xaviert, csak magával vitte az apokaliptikus jövőbe, amelyet helyre akar hozni.
Első megjelenések: Piro

CLIFFHANGERS (#81)
Megjelent: 2007. április
Írta és rajzolta: Robert Kirkman – Ben Oliver
Történet: Kiderül, hogy Bestia egyáltalán nem halott, csupán az elmúlt hónapokban Nick Fury és a S.H.I.E.L.D. foglya volt. Valamiféle ellenszeren dolgozik egy rejtélyes vírus ellen, és időközben sikerült újra emberszerűbb kinézetet felvennie. Eddig Xavier telepatikus befolyása alatt állt, ezért nem próbált szökni, de a professzor eltűnésével Bestia emlékei is visszatérnek. Ezalatt Vihart gyötörni kezdi álmaiban az Árnykirály, az Őrök visszatérnek, Bishop pedig nekilát, hogy egy új X-Ment rakjon össze.
Első megjelenések: Stacy X, Shinobi Shaw

THE UNDERNEATH (#82-83)
Megjelent: 2007. május – 2007. június
Írta és rajzolta: Robert Kirkman – Pascal Alixe
Történet: Árnyék a csatornákban élő kitaszított mutánsok, a Morlockok között keres menedéket, és hamar a megbecsült tagjuk, sőt a vezetőjük lesz. Az X-Men régi tagjai megpróbálják visszahívni Kurtot maguk közé, sikertelenül. A Morlockok ellenségesnek vélnek mindenkit, aki a felszínről érkezik, ezért az X-ek távoznak. Ezalatt Bishop új X-Mene lassacskán összeáll.
Első megjelenések: Morlockok

SENTINELS (#84-88)
Megjelent: 2007. július – 2007. december
Írta és rajzolta: Robert Kirkman – Yanick Paquette és Salvador Larroca
Történet: Az új X-Men bevetésre kész. Bishop, Rozsomák, Vihar, Káprázat, Angyal, Piro és Psziché alkotják az új csapatot, akik most az újonnan aktivált Őrökkel szállnak szembe. Az egész ügy mögött egy Viszály nevű férfi és a Mutáns Felszabadítási Front áll, akik mutáns-ember háborúkat akarnak kirobbantani, ám Viszály valójában az Őröket irányító Fenris-ikrek utasításait követi. Hamarosan Bestia is csatlakozik a csatához, miután megszökik a S.H.I.E.L.D.-től, és az Őröket végül újra legyőzik. Kiderül, hogy Emma Frost és Shinobi Shaw végig az újra aktív Pokoltűz Klubnak dolgoztak, valamint hogy a jövőben Kábel Xavier segítségével Apokalipszis rémuralmát akarja meggátolni.
Első megjelenések: Viszály, Mutáns Felszabadítási Front
Elhalálozások: Fenris-ikrek

SHADOW KING (#89)
Megjelent: 2007. december
Írta és rajzolta: Robert Kirkman – Salvador Larroca
Történet: Az X-Men tagjai összecsapnak a dr. Cornelius által létrehozott klónozott mini-Rozsomákokkal, majd hazatérve lepihennek. Vihar azonban ismét rémálmot lát az Árnykirállyal, akiről kiderül, hogy egy régi szerelme, aki most mentális úton próbál végezni Viharral. Az X-Men többi tagjának segítségével végül legyőzi az Árnykirályt, és végre maga mögött hagyja múltját.
Első megjelenések: Árnykirály, a Fészek faj
Elhalálozások: Árnykirály, dr. Cornelius

APOCALYPSE (#90-93)
Megjelent: 2008. január – 2008. április
Írta és rajzolta: Robert Kirkman – Salvador Larroca és Harvey Tolibao
Történet: Mr. Sinister megszökik a börtönből, és újra gyilkolásba kezd. A Morlockoknál befejezi munkáját, hogy megöljön 10 ártatlan mutánst, majd átváltozik Apokalipszissé, aki tehát nagyon is valós fenyegetés immár. Óriási csata veszi kezdetét, amelybe bekapcsolódik az Újvilág összes nagy hőse, de még együttes erővel sem bírnak Apokalipszis egyre növekvő erejével. Visszatér a jövőből Kábel és Xavier is, de úgy tűnik, még velük kiegészülve sem lehet legyőzni a hatalmas erejű mutánst, ám ekkor Jeanből előtör a Főnix, aki végül elintézi Apokalipszist. Ezután minden pusztítást és halált semmissé tesz, sőt még ki is törli Apokalipszis emlékét mindenkiből, kivéve az X-Men tagjaiból, mintha az egész szörnyűség meg sem történt volna soha.
Első megjelenések: Fantasztikus Négyes, Carol Danvers
Elhalálozások: Bishop

ABSOLUTE POWER (#94-97)
Megjelent: 2008. május – 2008. augusztus
Írta és rajzolta: Aron E. Coleite – Mark Brooks, Brandon Peterson és Clay Mann
Történet: A rövidke Coleite-korszak kezdete. Minden visszaállt a régi kerékvágásba, és az X-Men tagjai nyugodtan töltik napjaikat, amíg rájuk nem támad egy Alfa Osztag nevű csapat, hogy magukkal vigyék Sarkcsillagot, Kolosszus barátját. Hogy egyenlő erőre tegyenek szert az Alfa Osztag tagjaival, az X-ek közül páran egy Vészmadár nevű droghoz folyamodnak, mely fantasztikus, új erőkkel ruházza fel őket, de elég hamar függővé is válnak. Elkerülhetetlenné válik a csata a Vészmadár használói és az ellenzői között az X-Menen belül, de végül sikerül mindenkit jobb belátásra bírni, a szerről leszoknak, Rozsomák pedig megtalálja a Vészmadár terjesztőjét Moira MacTaggert személyében.
Első megjelenések: Liz Allen / Tűzcsillag, Alfa Osztag, Ezüst Utazó, Szemlélők

ULTIMATE X-MEN / ULTIMATE FANTASTIC FOUR ANNUAL #1
ULTIMATE FANTASTIC FOUR / ULTIMATE X-MEN ANNUAL #1

Megjelent: 2008. szeptember
Írta és rajzolta: Aron E. Coleite és Joe Pokaski – Dan Panosian, Eric Nguyen, Mark Brooks és Brandon Peterson
Történet: Az X-Men és a Fantasztikus Négyes tagjai összecsapnak a jövőbeli X-Mennel és Fantasztikus Négyessel egy alternatív jövőben, ahol minden mutánst és különleges erővel bíró személyt üldöznek és elzárnak. Ebben az Ultimatum sújtotta jövőben már egészen másféle tagjai vannak mindkét csapatnak, és senkiben sem bízhatnak. A tényleges Ultimatum később máshogy zajlik le az Újvilágban, így ez a jövő megmarad alternatív valóságnak.
Első megjelenések: Az alternatív jövő X-Mene, az alternatív jövő Fantasztikus Négyese

ULTIMATUM (#98-100 ÉS AZ ULTIMATUM CÍMŰ MINISOROZAT)
Megjelent: 2008. november – 2009. július
Írta és rajzolta: Jeph Loeb és Aron E. Coleite – David Finch, Mark Brooks és Dan Panosian
Történet: Az Ultimatum eseményei során óriási özönvíz borítja el New Yorkot, rengeteg ember és mutáns halálát okozva ezzel. A katasztrófa mögött Magneto áll, aki az egész Földet meg kívánja tisztítani egy mindent elsöprő csapással, és végleg le akar számolni ellenségeivel. Vadóc pár bajtársával az iskola épületénél próbálja megvédeni a mutánsgyűlölő emberek haragjától társait, és rájön, hogy az Alfa Osztag vezetője nem más, mint a halottnak hitt John Wraith. Ám senki sem tud gátat szabni az öldöklésnek: az özönvízben, illetve a Magneto elleni csatában az X-Men tagjai közül rengetegen meghalnak, de az ellenségeik jó része szintén erre a sorsra jut, míg végül egy romba döntött, a mutánsokat az eddiginél is jobban gyűlölő és félő világ marad csak. Olyan ikonikus karakterek, mint Rozsomák, Charles Xavier, Küklopsz vagy Magneto halála után a sorozat sorsa nem is lehetett más, csak a megszűnés.
Első megjelenések: William Stryker, Ka-Zar, Shanna, Lorelei
Elhalálozások: Alkotó, Angyal, Ágyúgolyó, Árnyék, Bestia, Buldózer, Detonátor, Emma Frost, Haspók, Káprázat, Küklopsz, Többszörös Ember, Magneto, Mázlista, Napfolt, Polaris, Charles Xavier, Psziché, Rozsomák, Szindikátus, Tolmács, Varangy

ULTIMATUM – X-MEN: REQUIEM
Megjelent: 2009. augusztus
Írta és rajzolta: Aron E. Coleite – Ben Oliver
Történet: A sorozatot záró különszám. Jean, Jégember, Vadóc és Kitty eltemetik a rengeteg halott mutánst, legyen az egy X-tag, egy barát vagy ellenség. Xavier iskolájának kertjében ássák meg a sírokat, majd magát az iskolát lerombolják. Még egyszer összecsapnak a felbukkanó Rejtéllyel, Kardfogúval és egy Assemble nevű mesterséges lénnyel, majd örökre ott hagyják a helyet.
Első megjelenések: Assemble
Elhalálozások: Assemble

EGYÉB FONTOSABB KIADVÁNYOK

Cím: The Ultimates 3 #1-5
Írta: Jeph Loeb
Rajzolta: Joe Madureira
Történet: Az Ultimatum közvetlen előzményei Rozsomák és a Mutáns Testvériség vendégszereplésével. A Különítmény két tagját, Higanyszálat és a Skarlát Boszorkányt látszólag megölik, mire Magneto éktelen haragra gerjed, és ez váltja ki belőle azt a könyörtelenséget, amellyel lesújt az Ultimatum során.

Cím: Ultimate Marvel Team-Up #1, #11
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolták: Matt Wagner és Chynna Clugston-Major
Történet: Rozsomák első találkozása Pókemberrel, akinek segítségével elintézi az őt üldöző Kardfogút, majd egy újabb találkozásuk, ezúttal az X-Men többi tagjával együtt egy bevásárlóközpontban.

Cím: Ultimate Galactus (Ultimate Nightmare #1-5, Ultimate Secret #1-4, Ultimate Extinction #1-5)
Írta: Warren Ellis
Rajzolták: Trevor Hairsine, Steve Epting, Steve McNiven, Tom Raney és Brandon Peterson
Történet: Gah Lak Tus érkezése és támadása a Föld ellen. A csatából az X-Men tagjai is kiveszik a részüket, bár igazi szerepük a trilógia első sorozatában, az Ultimate Nightmare számaiban van csak.

Cím: Ultimate Origins #1, #3, #5
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolta: Butch Guice
Történet: Kiderülnek a múlt titkai: Rozsomák volt a legelső mutáns, akit szuperkatona-kísérletek során hoztak létre még a II. világháború idején, és az összes többi mutánst az ő DNS-ével teremtették meg később az X-Fegyver tudósai mesterséges módon. Arra is fény derül, hogyan találkozott először Magneto és Xavier, majd hogyan kezdték meg a mutánsok összegyűjtését a Vadföldön.

Cím: Ultimate Power #1-9
Írták: Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski és Jeph Loeb
Rajzolta: Greg Land
Történet: Egy idegen dimenzió, a Szuperosztag világa és az Újvilág összecsapásának története, melyben az X-Men tagjainak is nagy szerep jut.
Magyarul: A Csodálatos Pókember #79-87 (2010. január – 2010. szeptember)

Cím: Ultimate Wolverine vs. Hulk #1-6
Írta: Damon Lindelof
Rajzolta: Leinil Francis Yu
Történet: Nick Fury megbízza Rozsomákot, hogy kutassa fel és ölje meg a világban szabadon kószáló szörnyeteget, Hulkot. Rozsomák elvállalja a megbízást, és ezzel kezdetét veszi kettejük csatája, melybe később mások is bekapcsolódnak.

Cím: Ultimate X4 #1-2
Írta: Mike Carey
Rajzolták: Pasqual Ferry és Leinil Francis Yu
Történet: A Fantasztikus Négyes egyik ellensége, Rhona Burchill behatol az X-Men bázisára, és megszerzi Charles Xavier professzor gépezetét, a Cerebrót, amellyel többszörösére növeli elméje erejét. Rozsomák, Jégember és Kitty a Fantasztikus Négyessel kiegészülve állítják meg a nőt.

Cím: Ultimate X-Men #1/2
Írta: Geoff Johns
Rajzolta: Aaron Lopresti
Történet: Egy különszám, melyben a halottnak hitt Magneto sisakját szállító katonai alakulatot támadja meg Higanyszál és a Skarlát Boszorkány. Az X-Men tagjai megpróbálják útjukat állni, de a testvérek végül kereket oldanak a sisakkal.

Cím: Ultimate X #1-5
Írta: Jeph Loeb
Rajzolta: Arthur Adams
Történet: Eredetileg önálló sorozatnak indult, de végül csak minisorozat lett belőle, ami nagy kár, mert mind a történet, mind a rajzok egyaránt elnyerték a rajongók és a kritikusok tetszését is. Az Ultimatum utáni Újvilágban új és régi mutánsok találnak egymásra, hogy végül egy vadonatúj csapattá kovácsolódjanak titokban, Nick Fury irányítása alatt. A tagok: Jimmy Hudson (Rozsomák fia, aki az 1. számban bukkant fel először), Jean Grey (aki Karen Grantre változtatta a nevét), Derek Morgan (egy szárnyas mutáns), Liz Allen (vagyis Tűzcsillag, Haspók lánya), valamint Bruce Banner (azaz Hulk).

Cím: Ultimate Fallout #2-6
Írták: Brian Michael Bendis, Jonathan Hickman és Nick Spencer
Rajzolták: Gabriel Hardman, Bryan Hitch, Lee Garbett, Steve Kurth, Eric Nguyen, Carlo Pagulayan, Sara Pichelli, Salvador Larroca, Clayton Crain, Luke Ross, Billy Tan, Mark Bagley és Mitch Breitweiser
Történet: A Spider-Man No More alcímmel megjelent minisorozat egyrészt Peter Parkertől vett végső búcsút, másrészt egy teljes korszakot zárt le az Újvilágban, hogy aztán új címekkel indulhasson újra a következő érában. Láthatjuk, hogyan próbál Vadóc magára találni, hogyan fektetik le Kitty Pryde, Jégember és Fáklya a következő X-Men alapjait, valamint az egyre aktívabb Higanyszál sötét terveit. Mindez a következő X-sorozat, az Ultimate Comics: X-Men közvetlen prológusa is volt egyben.

Vége! Ennyi volt az első Ultimate X-Men sorozat, az ahhoz kapcsolódó különszámok és minisorozatok, valamint az átvezetők a következő korszak, az Ultimate Comics: X-Men előtt. Nem marad ki persze az sem, csak türelem. Én is örülnék már egy vidámabb zárásnak, hiszen mind Peter Parker, mind az első X-Men pályafutása elhalálozásokkal ért véget – az X-ek esetében nem is kevéssel, sőt, brutális módon elbántak velük többnyire az Ultimatum idején, lássuk be. Mindenesetre ha csak páratokban sikerült csiholnom egy kis nosztalgiaszikrát, már megérte, nem igaz? Dehogynem.

(Forrás: Ultimate News Special #2)

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr316932175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása