Ultimate Secret – Újvilági események IV.

Ultimate Galactus-trilógia, második felvonás

2014. december 03. - The_Maniac

Folytatódik az Ultimate Galactus-trilógia! Máris itt van a második felvonás, az Ultimate Secret, amely ugyan csak négy számot élt meg, de annál tovább tartott a hónapokon át minket sújtó megjelenési késések miatt. Ellis ezúttal kicsit lazábbra vette a figurát, már ami a hangulatot illeti, és a baljós, komor atmoszférát jóval könnyedebbre cserélte. Az X-Ment is hanyagolta ezúttal, és inkább a Fantasztikus Négyest rakta össze a Különítménnyel, hogy együttes erővel nézzenek szembe egy őrült Kree és serege fenyegetésével.

A sci-fi elemek azért szerencsére megmaradtak, és továbbra is Gah Lak Tus közeledése a központi téma, bár Vízió helyett most egy másik idegen, Mahr Vehl siet a földiek segítségére. Hogy aztán a Világok Pusztítója eléri-e végül a Földet, arra még várnunk kell a befejező minisorozatig, de addig is lássuk, milyen eseménynek bizonyult az Ultimate Secret!

ULTIMATE GALACTUS II. – ULTIMATE SECRET


Mikor és hol jelent meg?

2005 májusától 2005 decemberig az alábbi kiadványokban:
Ultimate Secret #1-4 – Warren Ellis / Steve McNiven és Tom Raney

És magyarul?

Sajnos nem jelent meg.

Miről szólt?

A S.H.I.E.L.D. tudomására jut, hogy egy idegen lény, egy úgynevezett Kree már évek óta él a Földön embernek álcázva magát dr. Philip Lawson álnéven azzal a céllal, hogy segítse az emberiség fejlődését az űrutazásban. Ez a többi Kreenek sajnos nem tetszik, ezért Lawson, eredeti nevén Mahr Vehl, ellenük fordul. Meggyőződése, hogy csak úgy mentheti meg a Földet Gah Lak Tustól, ha támogatja az embereket az űrkutatásban. Végül a Fantasztikus Négyes és a Különítmény összefognak vele, hogy közös erővel semmisítsék meg az őket gátolni akaró Kree osztag űrhajóját.

Kik szerepeltek benne?

Fantasztikus Négyes

  • Mr. Fantasztikus / Reed Richards
  • Láthatatlan Nő / Sue Storm
  • Lény / Ben Grimm
  • Fáklya / Johnny Storm

Különítmény

  • Vasember / Tony Stark
  • Thor
  • Sólyomszem / Clint Barton
  • Fekete Özvegy / Natalia Romanova

S.H.I.E.L.D.

  • Nick Fury
  • Carol Danvers

Mahr Vehl Kapitány
Franklin Storm
A Kree faj tagjai

Elhunyt valaki?

Igen, a Különítmény és a Fantasztikus Négyes sikeresen végzett minden ellenséges Kreevel. Akik az űrhajón voltak, felrobbantak, akik meg a Földön, azokat csatában győzték le.

Hosszú távú következmények

Természetesen a legfontosabb fejlemény, amely a minihez köthető, az Carol Danvers és Mahr Vehl színre lépése. Előbbi a későbbiekben magától Furytól vette át a S.H.I.E.L.D. vezetését, és így az Újvilág egyik központi figurájává lépett elő, míg utóbbinak szintén döntő szerep jutott olyan eseményekben, mint az Ultimate Doomsday vagy épp a korszakzáró Cataclysm prológusa, a Hunger (és nem mellesleg a beteg humora hamar az egyik kedvenc szereplőmmé tette őt).

Ebben a sorozatban találkoztunk először a Kree fajjal is, melynek tagjai itt még teljesen máshogy néztek ki, mint a klasszikus univerzumban. Ők ugyan ezt követően nem játszottak túl nagy szerepet az Újvilág históriájában, de azért később még ők is felbukkantak a Hunger című miniben. A sztori végén hőseink értékes adatbázist szereznek tőlük Gah Lak Tusról, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a trilógia zárásában, az Ultimate Extinction számaiban vissza tudják verni a bolygófalót.

Egyéb érdekességek

Mint az imént írtam, az itt színre lépő Kree katonák még egészen másképp néznek ki, mint a klasszikus univerzumban. Sokkal idegenszerűbbek, és nem azok a kék bőrű, humanoid lények, akiket korábban megszokhattunk. Ez mind szép és jó, nincs is ezzel semmi baj, sőt, nekem még tetszett is, hogy Ellis ennyire kihangsúlyozta, hogy ezek nem emberekám évekkel később, amikor közelebbről is megismertük a civilizációjukat a Hunger számaiban, már inkább néztek ki úgy, mint az eredeti Marvel-univerzumban, semmint korábbi újvilági megjelenésük során.

A trilógia ezen felvonása szenvedte el a legnagyobb csúszásokat, amely állítólag a rajzolóváltás miatt is történt. Mire Tom Raney átvette a stafétát Steve McNiventől, már több hónapos késésben volt a sorozat, pedig a három rész közül ez volt a legrövidebb is a maga négy fejezetével. Közrejátszhatott még a késésben az a kavarás is, amely az egész trilógiát érintette: Ellis eredetileg csak egy prológust, az Ultimate Nightmare számait írta volna az eseményhez, melyet Millar vezényelt volna le, de amikor ő egészségügyi okokból kihátrált a projektből, és Ellis kapta a teljes eseményt, megszületett a három felvonásból álló trilógia ötlete.

Összegzés

Mivel ezt a sorozatot már „élőben”, azaz a megjelenéssel egy időben olvastam, nem tudom elfelejteni, milyen csalódott voltam a több hónapos késés miatt, amit a 2. és 3. szám között szenvedett el a mini. Épp elég volt akkoriban a The Ultimates rengeteg megjelenési csúszása, ez már sok volt, szóval ez mindenképp egy nagy fekete pont. Azt is taglaltam már, hogy ez a mini csak négy számot élt meg, és hogy a rajzolók körül is volt némi zavar, de ezeket azért nem számítanám fel negatívumnak.

Azt viszont sajnos igen, hogy meglehetősen éles váltás történt a hangulatban az Ultimate Nightmare óta. Míg annál dicsértem a sci-fi és horror elemekkel teletűzdelt baljós atmoszférát, addig itt kaptunk egy könnyed, olykor már-már humoros akció-kalandot. Több szempontból is kakukktojás tehát a trilógia középső darabja, hiszen a fináléban már visszatért a sötét, komor hangulat, ami, lássuk be, inkább illik Gah Lak Tus megállíthatatlan közeledéséhez, mint az, amit az Ultimate Secret mutat. És igen, tudom, hogy valahol ellentmondok önmagamnak, hiszen fentebb még dicsértem az új karakter, Mahr Vehl humorát, de szerintem ha van egy viccesebb figura a sztoriban (aki amúgy tudott komoly lenni, ha kellett), attól még nem kellene teljesen sutba vágni az első felvonás stílusát.

Tetszett viszont, hogy itt is érezhető volt, hogy az egész Újvilágot érintő eseményről van szó, a Különítmény és a Fantasztikus Négyes is komolyan kivette a részét a történésekből (bár az előbbi csapatból ezúttal sem volt mindenki jelen), és egyszerre zajlott a sztori az űrben és a Földön is. Mahr Vehl, Danvers és a Kree faj színre lépése ugyancsak egyértelmű pozitívum, ahogy az is, hogy a mini önmagában is értelmezhető, kerek történetet ad azoknak, akik nem olvasták az előzményt vagy a folytatást. Már ha volt az illetőknek türelmük kivárni az akkori késésekkel együtt… Ehh. A három felvonás közül egyértelműen ezt kedvelem a legkevésbé, és a felsorolt negatívumok miatt nem tudok többet adni neki két és fél Mahr Vehl-jelnél az ötből. Bocs.

mahr.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr756954349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása