Avengers vs. X-Men – A Secret Wars világai XIV.

A Bosszú Angyalai az X-Men ellen!

2015. január 30. - The_Maniac

Ahogy arról már korábban írtam, az idei megaesemény, a Secret Wars köré a Marvelnél már tavaly óriási reklámkampányt kezdtek építeni, így már láthattunk például jó párat a Csatavilágon helyet kapó realitások közül kedvcsináló képek formájában. Ezeket próbálom ehhez kapcsolódó bejegyzéseimben minél részletesebben bemutatni, hiszen az Újvilág is részt vesz majd a sztoriban, és nagy valószínűséggel kapcsolatba fog kerülni ezekkel a világokkal valamilyen formában.

Jómagam azonban messze nem vagyok szakértője az itt bemutatásra kerülő címeknek, sztoriknak és univerzumoknak, ezért előre is elnézést, ha valamit rosszul tudok – ilyenkor bátran javítsatok ki! Igyekeztem minél több forrásból utánanézni az adatoknak, hogy ne valljak szégyent, és csak remélni merem, hogy sikerült. Ma újra átéljük a Bosszú Angyalai és az X-Men gigászi csatáját egymás ellen: ez az Avengers vs. X-Men!

01_40.jpg

Miről szólt?

Az Avengers vs. X-Men tulajdonképpen egy, a House of M során elkezdett, majd a Messiah Complex és a Second Coming című sztorikban folytatott szál lezárása volt. Amikor a Skarlát Boszorkány szájából elhangzott az a bizonyos „nincs több mutáns”, és a Föld mutáns népessége lecsökkent 200 körülire, úgy tűnt, soha többé nem fog új mutáns születni.

Ám aztán mégis felvillant a remény, mikor Alaszkában új mutáns életjel bukkant fel. Ez volt a legelső mutáns születés a Skarlát Boszorkány mágiája óta: egy kislány, aki később a Hope Summers nevet kapta. Hogy megóvja, Kábel a jövőbe vitte Hope-ot, és saját lányaként nevelte fel. Mikor visszatértek, Hope már vagány, vörös hajú tinédzser volt.

02_39.jpg

Igen, jól olvastátok: vörös hajú, így ő sem kerülhette el, hogy kapcsolatba kerüljön a Főnix-erővel. Az Avengers vs. X-Men kezdetekor a Főnix már a Föld felé tartott, hogy új gazdatestet találjon magának, és az X-Men tagjai úgy gondolták, ez az előjele a mutáns faj újjáéledésének a bolygón. A Bosszú Angyalai ezzel szemben attól tartottak, hogy a Főnix csak pusztulást fog hozni, ezért Amerika Kapitány a felügyeletük alá akarta helyezni Hope-ot. Küklopsz persze ebbe nem ment bele, így máris kezdetét vette a két csapat összecsapása.

Tony Stark végül arra a megoldásra jutott, hogy egyszerűen kilövi a Főnixet egy hatalmas fegyverrelezzel azonban csak annyit ért el, hogy a Főnix-erő öt darabra szakadt, amelyek megszállták Küklopszot, Emma Frostot, Namort, Kolosszust és Varázst. Ők lettek a Főnix Ötös.

Magyarul is megjelent?

Sajnos még nem, de ami késik, nem múlik!

Milyen volt a fogadtatása?

Vegyes, ami nem is meglepő, hiszen öt író és három rajzoló is dolgozott az eseményen. A sztori első felvonása, amely az első öt számból épült fel, tökéletesen felejthető harcokat vonultatott fel a két tábor tagjai között. Lássuk be, ezek nem nagyon vitték előre a történetet. A 6. számban aztán kezdetét vette a Főnix Ötös uralma, és az általuk teremtett új Föld bemutatása már annál érdekesebb volt. Sokan még szívesebben elmerültek volna ebben a világban, mint magában az esemény folytatásában.

Az X-Men szempontjából azért mindenképp érdemes végigolvasni az összes fejezetet, hiszen csak így kaphatunk teljes képet a mutánsok ekkori helyzetéről és arról, hová vezetett végül a Főnix Ötös ténykedése.

03_39.jpg

Elhunyt valaki?

Charles Xavier. A Főnix Ötös tagjai idővel elkezdtek egymás ellen fordulni, és minden alkalommal, mikor az egyikük elesett, a többi hatalma tovább nőtt. Végül csak Küklopsz maradt, így ő lett a Sötét Főnix új megtestesítője. Őrületében végzett X Professzorral is, tovább mélyítve ezzel az X-Menen belüli ellentéteket. Ezt a tettét Küklopsz egyébként azóta sem tudta teljesen kiheverni.

04_36.jpg

Hosszú távú következmények

Ironikus módon kiderült, hogy Küklopsznak igaza volt: a Főnix érkezése valóban a mutáns faj újjáéledését hozta. Mindenfelé új mutánsok jelentek meg, sőt, Hope még arra is képes volt, hogy lemásolja a Skarlát Boszorkány erejét, hogy aztán együtt végleg kiírják a Főnixet a létezésből.

Küklopsz az események hatására törvényenkívülivé vált, és az új Uncanny X-Men sorozatban már azt láthatjuk, hogyan vezeti a csapatával és új diákjaival a mutáns forradalmat. Egy elhagyatott, titkos létesítményben, amely régebben az X-Fegyvernek adott otthont, megalapította az új Xavier-iskolát a tehetséges fiatalokért, és ez a hely lett a központjuk.

Amerika Kapitány mindenképp javítani szeretett volna az ember-mutáns kapcsolatokon, ezért ő is alapított egy új Bosszúangyal-csapatot az Uncanny Avengers oldalain. Küklopsz fivére, Plazma lett a csapat vezetője, és egyaránt tartozhatott közéjük ember vagy mutáns. Ebben a sorozatban fektették le a legutóbbi Marvel-esemény, az AXIS felé vezető utat, sőt, azóta már egyszer újra is indították (épp ezen a héten).

05_34.jpg

Secret Wars

A Skottie Young által rajzolt előzetes inkább tűnik paródiának, mint egy véresen komoly esemény hírnökének. Egyébként meglepően kevés mutáns van rajta, ám helyettük vannak Nememberek, akik az eredeti sztoriban nem vettek részt. Nehéz eldönteni, mit gondoljak erről a képről, de nagy valószínűséggel az új Avengers vs. X-Men inkább egy humoros mellékszál lesz a Titkos Háború borzalmai közepette. Talán épp a Nememberek rendezik majd a Bosszú Angyalai és az X-Men nézeteltéréseit ebben az alternatív realitásban, ki tudja.

A kedvcsináló videó és a térkép csak tovább mélyítik a gyanúmat, hogy ez egy afféle laza paródia lesz Skottie Young mókás figuráival: látható, hogy az Avengers vs. X-Men az apró, 17-es számmal jelölt, „Marville” elnevezésű területre kerül majd, ami utalhat ugyan egy régi, 2002-es Marvel-sorozatra, de az is lehet, hogy ez lesz annak a kis városkának a neve, amelyet megtöltenek majd Young tréfás karakterei. Én inkább e felé hajlok, bevallom.

Persze könnyen lehet, hogy tévedek, és csak az előzetest készítették viccesre, míg maga Marville nagyon is komoly eseményeknek ad majd otthont.

battleworld_thb.jpg

Az Avengers vs. X-Men az előzetes szerint idén nyáron kezdődik vagy kap majd szerepet, a Secret Wars pedig májusban indul.

Erről ennyit, de hamarosan újabb világot mutatok be nektek!

(Elsődleges forrás: Comicbook.com)

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr517123395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása