Secret Wars – Út a Csatavilágig

A Titkos Háború több éves előkészítése

2015. május 12. - The_Maniac

Mint már bizonyára sokan tudjátok, múlt héten kezdetét vette a Marvel idei nagy eseménye, a Secret Wars, amely több szempontból is mérföldkőnek számít a kiadó történetében. Egyrészt rögtön az 1. számban végleg megsemmisítették a klasszikus Marvel-univerzumot és az Újvilágot, hogy aztán idővel a multiverzum romjaiból egy vadonatúj Marvel-univerzum szülessen majd. Másrészt elképesztő mennyiségű sorozattal és minisorozattal fog kibővülni a Marvel-képregények listája a Titkos Háborúnak otthont adó Csatavilág létrejöttével. De ez még mindig semmi, ha belegondolunk, hogy hány kiadvány jelent meg az elmúlt években, amelyek a Secret Wars sztoriját készítették elő – aki mindennel tökéletesen képben akar lenni, annak bizony nem kevés előzményen kell átrágnia magát (persze csak ha már nem tette meg eddig).

Mivel jómagam is csak a Marvel újvilági sorozatait olvastam rendszeresen az elmúlt időszakban, nekem sem volt könnyű dolgom, amikor megpróbáltam átlátni a főként Jonathan Hickman által tervezett esemény minden történetszálát. Az alábbiakban megosztok veletek egy cikket, ami nem túl hosszú, hogy ne lehessen pár perc alatt átrágni magatokat rajta, de mégis elég informatív ahhoz, hogy ne teljesen ismeretlenül induljatok neki a Secret Wars cselekményének, és emellett sok izgalmas kérdést is felvet. Akit érdekel, annak tehát katt tovább, és lerántjuk a leplet a Titkos Háborúig vezető több éves útról!

A Marvel-multiverzumnak vége. Jonathan Hickman és Esad Ribic egyetlen szám alatt megsemmisítették a maradék két realitást is… igaz, ezt az egyetlen számot és az ebben induló eseményt éveken át tervezték és készítették elő. Ami azt illeti, elég meglepő és kockázatos lépés a Marveltől, hogy a nagy nyári sztorijukat, amellyel nyilván minél több olvasót kívánnak megnyerni, ilyen rengeteg előzménnyel látták el.

Jó, az igaz, hogy korántsem kell mindennel tisztában lennie annak, aki nekivág a Secret Wars fejezeteinek, ezt már én is írtam az 1. számról készített bejegyzésemben, ha emlékeztek, tehát az esemény (legalábbis eddig) önmagában is élvezhető. Ettől függetlenül azért, lássuk be, furcsa, hogy egy ilyen durva reklámkampánnyal megtámogatott, óriási eseményt ennyi előzménnyel vezettek be. Amikor elkezdtem utánaolvasni a világokat sújtó ütközéseknek, az Építők fajának, vagy éppen Rabum Alalnak, igen hamar belefájdult a fejem a rettenetesen komplex háttérsztoriba – feltételezem, ezzel nem vagyok egyedül. Nézzétek csak meg, hány karakter szerepel a Secret Wars 1. számának összefoglaló oldalán: igen, nem kevesebb, mint 57, és ez még csak a nyitány! Már ha csupán az ő eddigi ténykedéseiknek néznénk utána, az is több órás kutatómunkát igényelne.

sw_3.jpg

A Secret Wars felé vezető út még 2012 végén és 2013 elején kezdődött, amikor Hickman neve alatt újfent újraindult az Avengers és a New Avengers. Az előbbiben a Bosszú Angyalai küzdöttek a világra leső fenyegetések ellen, míg az utóbbiban az Illuminati tagjai néztek szembe egy akkor még ismeretlen veszéllyel. A New Avengers oldalain olvashattunk először arról, hogy a multiverzum haldoklik, és idővel egyre mélyebbre és mélyebbre ástunk ebben az erősen sci-fi jellegű sztoriban. Hickman egyébként remek munkát végzett az alapprobléma felvázolásával, és ügyesen vezette be a történetbe az új fogalmakat és karaktereket is – ám az egyre kuszábbá váló cselekmény kézben tartása már ekkor sem volt éppen csekély kihívás az olvasóknak.

Mindenki érezhette, hogy itt valami rendkívül fontos kezdődött el, de még senki sem sejthette, pontosan mi. Persze valószínűleg épp ez lehetett a Marvel és Hickman terve. A Fantastic Four és az Ultimate Comics: The Ultimates írójaként Hickman már sokadszor bizonyította írói képességeit és a sci-fi művekhez való vonzódását, az eredmény pedig ezúttal is magáért beszélt: az Avengers és a New Avengers a kritikusok és az olvasók körében is komoly sikert értek el, és a kettő együtt egy igazán nagyszabású, kozmikus történetet (amely, ma már tudjuk, előzményként szolgált) mesélt el. A Marvel tehát jól döntött, amikor e két központi címét Hickmanre bízta.

És ezzel persze még koránt sincs vége, hiszen csak most kezdődött a nyolcrészes Secret Wars, amely Hickman terveinek tetőpontja, a végső cél, amely felé minden haladt az elmúlt években. A multiverzumhoz hasonlóan az Avengers és a New Avengers is véget értek sok más sorozattal együtt, ám ez a vég egyben valami új kezdete is.

De vajon miért döntött most úgy a Marvel, hogy egy ilyen félelmetesen összetett eseményt adnak Hickman kezébe, mikor ez általában inkább elijeszti az új olvasókat? Vajon ez a lépés is sikeresnek bizonyul majd hosszú távon? Hiszen ne felejtsük el, hogy a Marvel mégiscsak egy kiadó, akik pénzt akarnak termelni, méghozzá minél többet. Nos, mint fentebb említettem, az Avengers összességében jól teljesített minden téren, és az eladási listákon mindig ott figyelt a legjobb 30 képregény között, de a New Avengers sem panaszkodhatott. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Hickman előző eseménye, az Infinity anno az 1. helyen nyitott, akkor azt hiszem, érthető, miért bízik benne a Marvel ennyire. Még jól meg is támogatták egy több hónapja zakatoló marketingkampánnyal, mindent elárasztottak előzetesekkel és hírekkel, és kész is volt a sikerrecept.

01_67.jpg

Ugyanakkor tény, hogy a Marvel gyakran hangoztatja, hogy a képregényei milyen könnyen érthetők az újoncok számára is, és hogy mennyire nem kell sok előzményt ismerni a sztorijaikhoz. Ritka a hat résznél hosszabb történet bármely sorozatukban, a kiadványok elején található összefoglalók pedig mindig sokat segítenek. Erre jött Hickman, aki az Avengers és New Avengers számaival jól a képébe röhögött a könnyű érthetőségnek. Minden egyes fejezete több szálon fut, rendkívül összetettek, minden összefügg mindennel, és csak az állíthatja magáról, hogy 100%-osan képben van, aki már a legelejétől követte a sorozatokat.

Hiába Hickman eddigi sikerei, azért egy ilyen Secret Wars-méretű eseménynél mindezzel együtt is merész lépés, hogy ennyire támaszkodnak a több évet felölelő előzményekre. Már az 1. számban is egyből az akció közepébe csöppenünk, mindenki harcol mindenkivel, és zajlik a Végső Ütközés a két még létező univerzum között. Tényleg mindent érteni akartok? Akkor ugorjatok neki az Avengers korábbi 44 számának, a New Avengers korábbi 33 számának, valamint nem árt a Hickman által írt Ultimate Comics: The Ultimates ismerete sem, meg még pár idekapcsolódó fejezet más sorozatokból!

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mi a megdöbbentőbb: a teljes Marvel-multiverzum pusztulása, vagy az, hogy mindehhez mennyi előzményen át jutottunk el. Hickman agytekervényei egészen elképesztő módon működnek, és kétlem, hogy a közeljövőben készülne még egy ehhez hasonlóan gigászi esemény. Ki merne összedobni még egy ilyen komplex, nagyívű történetet, és kinek engedélyezné ezt még egyszer a Marvel? Szinte felfoghatatlan, milyen mesterien zsonglőrködik a Bosszú Angyalaival, a Fantasztikus Négyessel, az X-Mennel, a Galaxis Őrzőivel és a Nememberekkel, plusz még az Újvilággal és a többi univerzummal is.

A Marvel-multiverzum vége tehát még csupán a Secret Wars kezdete, de már most érezhető, milyen gigantikus eseménnyel fog minket megörvendeztetni Hickman. Nem árthat a héten megjelenő 2. szám előtt egy pillanatra megállni, összeszedni a gondolatainkat, venni egy nagy lélegzetet, és visszatekinteni arra a kusza, rögös útra, amely idáig vezetett. Garantálom, hogy ha így tesztek, el fogtok ámulni… vagy végképp összezavarodtok.

(Forrás: IGN.com)

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr527453304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2015.05.12. 20:31:47

Köszi a posztot. El akartam kezdeni a Secret Warst, de ez alapján úgy döntöttem, hogy végigrágom magamat a korábbi 77 számon, hogy tényleg képben legyek az előzményekkel.

Kálmán Zoltán Budai 2015.05.12. 21:34:39

Valószínű hogy a 616os univerzumból végleges búcsút vesszünk majd 1. Superior Ironman-tól , 2.A Fantasztikus négyestől állítólag azért mert 1. Az új film miatt ,2. A rém hírek szerint az Amerikai fiatal olvasók nem tudnak azonosulni olyan hősökkel akiknek családjuk van ; ....{ , Vagyis azok a képregények ami a Last day of felírat van 1. A legrosszabb változatban meghalnak .2. Ami kissé jobb hír csak nyugalomba vonulnak ,és át adják a helyüket az újaknak .{ akár a 616os ,akár az Ultimate világbeli karaktereknek } Így való színű hogy a ˝ Csak egy maradhat ˝ miatt a 616 beli F4nek annyi , helyükre az Ultimate F4 jön . És végül szerencsére csak a saját sorozatuk ér véget .PL az Ultmate Spiderman Miles Molares , és a fiatal\tini Ms Marvel ők együtt egy új csapatban szerepelnek tovább .Amiket sajnálok hogy vége [ De ,remélem nem azért mert meghalnak , hanem abba hadják a pálya futásukat és visszavonulnak ,REMÉLEM ] Az Amazing Spider-man, X-men . Az újak amik talán jó sorozatok lesznek 1. A-force , 2.Silk , 3.Spider Gwen ,

ROTFL Manó 2015.05.13. 13:01:43

Rohadjak meg papírzsákban, de én úgy emlékszem, hogy valamikor a kilencvenes években egyszer már megjelent kis hazánkban képregényben a Titkos háborúk története! Tán a Pókember, vagy az X-men képregényekben.

The_Maniac · http://ultimatemarvel.blog.hu/ 2015.05.13. 13:05:55

@ROTFL Manó: Így van, ez a Secret Wars már a harmadik esemény ilyen címen!

Szakács Richárd 2015.05.14. 13:21:51

A második részt ma olvastam és nagyon nem tetszett... Egyenlőre nincs utalás a 616-os hősökről, egyikről sem... remélem a következő számra tartogatják a dolgot..

The_Maniac · http://ultimatemarvel.blog.hu/ 2015.05.14. 15:03:08

@Szakács Richárd: Terveim szerint ma délutánra kész lesz róla az én bemutatóm is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.18. 11:11:30

@The_Maniac: legalább a negyedik, ami itthon volt, annak volt egy második része amiben a túlontúli jött a földre, illetve egyet bendis írt még a new avengers előtt. ;)

Hogy is van ez egyébként, akkor most a 616 megszűnik, meg az egész marvel is, de a ms marvel pl e történettől függetlenül megy továbbra is?!

The_Maniac · http://ultimatemarvel.blog.hu/ 2015.05.18. 13:07:39

@doggfather: Így van, nem minden sorozat szűnt meg, de a Marvel-univerzum ettől függetlenül teljesen átalakul, csak egyes címek később csatlakoznak a megújult univerzumhoz, hogy befejeződhessenek az azokban futó sztorik - legalábbis én így értelmeztem az eddigiek alapján.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.18. 14:01:10

@The_Maniac: aha. A legfontosabb kérdés továbbra is, hogy mi lesz Pengével. Ha megtudod szólj azonnal lécci.
süti beállítások módosítása