Ultimate End #3

Káosz a négyzeten

2015. július 03. - The_Maniac

Új megjelenés! Hiába a számtalan megjelenési csúszás a Secret Wars és mellékszálai körül, az Ultimate End becsülettel menetel előre az előzetes tervek szerint, ezt meg kell hagyni. Igen… és… szépek a rajzok is! Meg… Ami azt illeti, elég komoly bajban vagyok, mert próbálok minél több pozitívumot összegyűjteni legalább a bevezetőbe, de nagyon nem sikerül. Az előző két számmal egyáltalán nem voltam elégedett, és legnagyobb sajnálatomra a frissen megjelent fejezetben csak tovább folytatódik a hanyatlás és a zűrzavar. Ember legyen a talpán, aki ki tudja hámozni, mit akart mindezzel Bendis közölni, vagy hogy egyáltalán miről szól az utolsó újvilági minisorozat…

Persze ez igazán nem is újvilági minisorozat, hiszen nem az Újvilágban játszódik, és újvilági karakterek is csak elvétve akadnak benne itt-ott (sőt, még ők is csak másolatok…), de erről már legutóbb is panaszkodtam nektek egy sort. Akkor még csak felvetettem a kérdést, ám mostanra már sziklaszilárd tényként kezelhetjük, hogy ez nem újvilági történet. Legközelebb már azon is komolyan el fogok gondolkodni, hogy külön kiemelve foglalkozzak-e vele, vagy csak csapjam hozzá a többi mellékszálhoz A Csatavilágból jelentjük cikksorozatban…

ULTIMATE END #3


Univerzum: Csatavilág
Írta:
Brian Michael Bendis

Ceruzarajz és borító: Mark Bagley

A CSATA, MELYRŐL AZT HITTÉTEK, SOSEM LÁTJÁTOK!
• Az ÚJVILÁG és a MARVEL-UNIVERZUM összecsapása fordulóponthoz érkezik.

Rendhagyó módon ezt a kis értékelőt most egy képpel kezdeném, amit egy külföldi fórumon láttam, ahol a téma szintén az Ultimate End volt:

ultimatum.jpg

„Még ez is jobb befejezés, mint az Ultimate End.”

Amikor már ilyeneket látunk felbukkanni, és a rajongók kezdik összevetni a sztorit az Ultimatum borzalmaival, ráadásul annak javára, akkor tudhatjuk, hogy baj van. Komoly baj.

A legfőbb probléma továbbra is az, amit már számtalanszor leírtam: ez nem az Újvilág a jól ismert és szeretett újvilági karakterekkel. Innentől kezdve pedig már nem is számít igazán, mi történik itt. Miért érdekelne bárkit is egy rakás másolat, akik nem is az igazi hősök és gonosztevők? Persze erre valaki mondhatná ellenérvként, hogy akkor ennyi erővel egyik mellékszál szereplői sem számítanak igazán, hiszen a Csatavilágban szinte mindenki másolat – jogos, csakhogy az Ultimate End úgy lett beharangozva, mint az utolsó újvilági sztori, amelyben minden szálat lezárnak, és amely során minden karaktertől méltó búcsút vehetünk. Nos, ez eddig sok minden volt, csak nem méltó az Újvilág 15 éves történetéhez.

Ha még el is fogadnánk a másolatokat igazikként, akkor is egy kezemen meg tudom számolni, hány újvilági karakter kapott komolyabb szerepet ebben a fejezetben: Nick Fury, Bruce Banner / Hulk, a Megtorló, Bombázó, és kész. Ennyi. Négy, azaz négy újvilági szereplő, plusz páran statisztaként a háttérben, míg mindenki más a klasszikus változatok másolata. Nem világos az sem, miért viselkednek a hősök óvodásokként, különösen Fury, hiszen az eddigi konfliktusokat mind meg lehetett volna nyugodtan beszélni. A két Hulk csatája, ha lehet, még erőltetettebb, nem is nagyon értettem, miért kószált szabadon az újvilági Banner, és miért vadult be olyan gyorsan a klasszikus…

Ám ami a leginkább kiütötte nálam a biztosítékot, az a két Megtorló találkozása volt. Vegyük sorra a problémákat (és most tekintsünk el attól, hogy az újvilági Megtorló már egyszer meghalt a Cataclysm alatt, mert tudjátok, ezek másolatok):

– Megtorló #2 gyorsabban hajít bele egy kést Megtorló #1-be, mint ahogy az meg tudná húzni a ravaszt a fegyverén.

– Megtorló #1 utolsó leheletével azt kérdi, „Miért?”… Talán mert meg akartad ölni azt, aki kést hajított beléd?

– Megtorló #1 nem visel semmilyen testpáncélt, amely megvédte volna a késtől. Hangsúlyozom: a mindenre felkészült élő gyilkológépről, a Megtorlóról beszélünk. Mindegy, melyikről, a klasszikus és az újvilági majdnem ugyanaz.

– Megtorló #1 könnyedén lelőhette volna Megtorló #2-t, amíg azt lihegi, „Miért?”.

– Amikor Megtorló #1 végre lő, elhibázza a lövést. Mindezt úgy, hogy Megtorló #2 szinte ott áll előtte.

– Megtorló #1 belehal a kés okozta sérülésébe. A Megtorló!!!

– Megtorló #2 teljesen összeroskad, amiért megölt valakit. Igaz, hogy önmaga egy másik változatát, de ez akkor is teljesen karakteridegen tőle.

Na, EZT nevezem én rosszul megírt jelenetnek és karaktereknek! Pedig azt még nem is említettem, hogy Megtorló #1 Skrullnak nézi Megtorló #2-t – ennyire nem lenne tisztában a Csatavilággal, ahol mindenkinek van egy rakás alternatív verziója, vagy a városára szabadult dimenzióhasadékkal, amely miatt mindenkiből kettő lett? Gyász… Ráadásul most úgy tűnik, hogy az életben maradt Megtorló egymagában kiirtja a klasszikus és újvilági karakterek teljes táborát. Ha ez lesz az Ultimate End, akkor tényleg jobb, ha ezt a minisorozatot úgy, ahogy van, elfelejtjük.

Mintha Bendis már nem is próbálkozna, de legalább Bagley rajzai szépek. Ő hozza a tőle elvárható színvonalat, és csakis ezért adok erre a számra másfél Bendist az ötből. Ha így haladunk lefelé, a végén még én is vissza fogom sírni az Ultimatum fejezeteit… Abban legalább tényleg újvilági karakterek szerepeltek…

bendike.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr297591692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Namu 2015.07.04. 17:21:44

De jó látni, hogy más is így gondolja. Botrányos eddig ez a történet. Újvilági karakter alig van benne Fury-n és Megtorlón kívül. A legtöbb szereplő a 616ből jött, de kb csak annyi szerepük van, hogy állólámpát játszanak a háttérben. De igazából az "aktívabb" szereplők sem tesznek hozzá semmit a cselekményhez. Tényleg kár, de legalább Bagley próbálja menteni a menthetőt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.06. 08:17:43

" Újvilág a jól ismert és szeretett újvilági karakterekkel"

Vannak szeretett újvilági karakterek?

The_Maniac · http://ultimatemarvel.blog.hu/ 2015.07.06. 09:35:52

@doggfather: Igaz, talán nem mindenkinek, de nekem vannak. :)
süti beállítások módosítása