The New Avengers #1

Reed az Új Bosszú Angyalai ellen

2015. október 15. - The_Maniac

Új megjelenés! Azt hiszem, az Újvilág legtöbb rajongója egyetért abban, hogy az egyik legérdekesebb karakter ebből a realitásból a gonosszá lett Reed Richards, aki több ízben keserítette meg a Különítmény és több más hős életét is. Óriási veszteség lett volna, ha a Secret Wars eseményei során eltűnik a süllyesztőben, és ezt nyilván a Marvel fejesei is érezték, ezért nem meglepő módon Miles Morales mellett őt is továbbvitték az új Marvel-univerzumba, méghozzá a héten újraindult The New Avengers első főgonoszaként. Ugyan ezzel előre ellőtték azt, hogy ő túléli a Titkos Háborút, mégsem tudok haragudni a szerkesztőkre és írókra, mert annyira örülök, hogy vele legalább már kettőre nőtt az újvilági túlélők száma. Még ez sem sok, de az egynél több…

Ami magát a sorozat 1. számát illeti, és persze magukat a címszereplőket, az Új Bosszú Angyalait, nos, velük kapcsolatban már nem ilyen felhőtlen a boldogságom. Azt már most, a bevezetőben szeretném leszögezni, hogy ez a The New Avengers merőben más mind rajzstílusában, mind hangulatában, mind… hát, gyakorlatilag mindenben, mint az előző, Jonathan Hickman által levezényelt New Avengers, vagy akár a még korábbi, azonos című sorozatok Brian Michael Bendistől. Ezúttal Al Ewing alkotta meg a saját verzióját az Új Bosszú Angyalairól Gerardo Sandoval rajzaival megtámogatva, és persze mindezt áthelyezve immár a vadonatúj, vegyes Marvel-univerzumba, ahol így a csapat ellenfele lehet az Újvilágból átvándorolt Reed. Hogy milyen lett pontosan ez a nyitány, azt a katt után boncolgatom kicsit!

THE NEW AVENGERS #1


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Fejezetcím: In at the Deep End
Írta: Al Ewing
Ceruzarajz és borító: Gerardo Sandoval
Alternatív borítók: Michael Cho és Ed Piskor

MINDEN MEGÚJULT. A SECRET WARS után örökre megváltozott a régi rend – és Bobby DaCosta, azaz Napfolt ott áll a változások középpontjában. Bemutatjuk az AVENGERS IDEA MECHANICS csapatát, egy szuper-tudományos, globális mentőalakulatot a holnap hőseivel… itt és most! Amerika nem kér belőlük! A S.H.I.E.L.D. nem tudja, mihez kezdjen velük! Ám a Föld nem élheti túl, ha nincsenek… az ÚJ BOSSZÚ ANGYALAI!

A külföldi kritikákat olvasva bizony a Marvel eddig nem aratott túl nagy sikert új Avengers-címeivel. A The Uncanny Avengers 1. számáról (ami szintén a héten jött ki) én eddig többnyire csak rosszat hallottam, és sajnos a The New Avengers is döcögve, bár egy leheletnyivel talán jobban indult. A főszereplők eddig nem túl meggyőzőek és nem is igazán szimpatikusak, valamint a csapat dinamikája sem működik még úgy, ahogy kellene. Ez persze később változhat, de ez így, ebben a formában jelenleg csalódás.

Ahogy minden új sorozatban, itt is nyolc hónap ugrással kezdünk a Secret Wars végéhez képest (amit a valóságban csak decemberben olvashatunk, már ha minden jól megy…), de egyelőre nem sok infót kapunk erről a kihagyott időszakról. Az Új Bosszú Angyalainak összeállítása meglehetősen véletlenszerűnek tűnik, nem értem, ki miért van a csapatban pontosan. Mintha csak találomra összevegyítették volna a korábbi New Avengers, Young Avengers, Secret Avengers és Thunderbolts karaktereit – plusz Mókuslányt, akit a Marvel valamilyen számomra érthetetlen okból kifolyólag mindenáron a legnépszerűbb hősei közé akar beszuszakolni. De komolyan, miért tolják ennyire ezt az idegesítő figurát? Valaki meg tudja ezt magyarázni nekem? Oké, Ewing azért ad valamicske háttérinfót mindenkiről, és tény, ami tény, egyes karaktereket igazán profin írt meg, kihozta belőlük, amit lehetett (a kedvenceim talán Napfolt, Wiccan és Hulkfi voltak), ám ennek ellenére az Új Bosszú Angyalai egy egészként funkcionáló csapatként számomra eddig megbuktak.

Ami pedig igazán sajnálatos, hogy ez idáig maga a sztori és a kialakult konfliktus sem tudta igazán lekötni az érdeklődésemet. Azok a kristályfejű valamik, amikkel főhőseink küzdenek, nos, azokról nem is tudom, mit írjak. Talán a rajzstílus lehet az oka, de nekem olyanok voltak, mintha valamiféle idétlen rajzfilmből bukkantak volna elő, egyszerűen képtelen voltam komolyan venni őket. Az egyetlen igazi pozitívum a gonosz Reed Richards jelenléte, és van egy olyan érzésem, hogy akkor is ez lenne a véleményem, ha nem lennék az Újvilág rajongója – tényleg az ő karaktere a legértékelhetőbb mindenki közül. Remélem, a továbbiakban több jelenetet kap majd, hiszen eddig csak pár képkockája volt (bár igaz, hogy még így is uralta a teljes fejezetet). Nem szeretném, ha nem bontanák őt ki teljesen, mert akkor a végén még belelaposodik az egyszeri „őrült tudós” szerepbe, márpedig az Ultimate Comics: The Ultimates óta tudjuk, hogy jóval több van benne ennél.

Utaltam már az „érdekes” rajzstílusra, hát lássuk most kicsit részletesebben: Sandoval eltúlzott, olykor már-már groteszk alakjai remekül passzoltak a '90-es éveket idéző Secret Wars-mellékszál, az Age of Apocalypse fejezeteihez, de itt gyakorlatilag nevetségesek. Egyes karakterek, mint mondjuk Wiccan vagy Mókuslány, olyan röhejesek ezzel a szétizmozott, elnagyolt testfelépítéssel, hogy azt legalább egyszer tényleg látni kell, de többször nem. A szereplők arckifejezései sem sikerültek a legjobban, finoman szólva, hiszen elég sokszor csak élettelen, egyforma arcokat kapunk híján mindenféle érzelemnek. A kihúzás és a színezés, ha lehet, csak még inkább rontanak az összképen.

Mit is írhatnék még? Bendis és Hickman New Avengers-sorozatai után nem könnyű labdába rúgni, ezt aláírom és megértem. Azt is elfogadom, hogy ez még csak a nyitány, amiben persze nyilván nem juthat idő minden szál kibontására, rendben van. De az, hogy a fejezet végére egyetlen hőssel sem tudok szimpatizálni, és inkább drukkolok a gonosztevőnek, mint nekik, már komoly aggodalomra ad okot a továbbiakkal kapcsolatban. Elképzelni nem tudom, hogyan lehet bármi esélye egy olyan csapatnak az újvilági Reed ellen, amelynek a Mókuslány is a tagja, továbbá a rajzstílus gyökeres változására sem látok sok reményt a közeljövőben. Ez most így két és fél Bosszúangyal-jel az ötből, de lesz ez még így se, ha Ewing és Sandoval nem szedik össze magukat. (Reedet pedig nagyon szeretném egy komolyabb csapat ellen látni inkább.)

avengers_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr797968972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása