Secret Wars #8

A vég kezdete

2015. december 09. - The_Maniac

Új megjelenés! Nincs mese, egy kivételével (Ultimate End) immár tényleg minden Secret Wars-mellékszál véget ért, az új Marvel-univerzum vadiúj sorozatai pedig megállíthatatlanul pörögnek hétről hétre. Most kéne tehát nagyon belehúzni, hogy a Titkos Háború még hátralévő fejezetei megjelenhessenek, mielőtt teljes érdektelenségbe süllyed ez a már amúgy is jócskán elnyújtott esemény. Az utolsó előtti szám meg is érkezett a héten, ebben nincs hiba, viszont a lezárás megjelenése (ahogy az sajnos várható volt) átcsúszott jövő év elejére… Ez van, tehetünk bármit, bosszankodhatunk akármennyit, a Secret Wars idén már egészen biztosan nem ér véget. Kellett nekik még egy plusz felvonást hozzáadniuk a sztorihoz az eredetileg tervezett nyolc fejezet mellé…

Na jó, megpróbálok én is túllépni az eltolt megjelenési dátumokon, és inkább kizárólag magára a képregényre koncentrálok – ha már ennyit vártunk rá, élvezzük ki, nem igaz? Szerencsére van is mit kiélvezni: Jonathan Hickman és Esad Ribic eddig is minőségi tartalmat pakoltak le elénk minden számban, és már az előző hét fejezet alapján sejteni lehetett, hogy az utolsó kettőnél sem fogják lejjebb adni a színvonalat. Mindazonáltal a grandiózus képregényes eseményeknél gyakori hiba, hogy a befejezés nem hozza a rajongók elvárásait, és sokszor épp az utolsó számok a leggyengébbek egy-egy sztoriban. Vajon a Secret Wars is ebbe a táborba tartozik majd…?

bannersw.jpg

SECRET WARS #8


Univerzum: Csatavilág
Fejezetcím: Under Siege
Írta:
Jonathan Hickman

Ceruzarajz: Esad Ribic
Borító: Alex Ross
Alternatív borítók: Simone Bianchi, John Tyler Christopher, Siya Oum, Tomm Coker és sokan mások

TEREMTÉS!

Aki már az előző számot is kaotikusnak tartotta, az kösse fel a gatyáját, mert a végső háború most még jobban eldurvul! Felbukkan az óriás-Lény és összecsap Galactusszal, megérkezik Thanos, Űrlord és a két Reed, valamint maga Fátum is bekapcsolódik a buliba. Ám hiába a több résztvevő, ez bizony még mindig ugyanaz a gigantikus összecsapás, amely legutóbb elkezdődött, ezúttal csupán több szereplővel, viszont meglehetősen lassan csordogáló cselekménnyel.

Az akciójelenetek szerelmesei ez alkalommal is dörzsölhetik a tenyerüket, látványban és harcokban nincs hiány – sőt, nem is áll másból a teljes fejezet. Hogy azért legyen némi meglepetésfaktor is, viszonylag sok fontosabb karakter halálozik el (bár hogy ezek a halálok mennyire maradnak tartósak a Secret Wars utáni új univerzumban, az más kérdés…), de hogy kik és milyen módon, azt inkább most nem lőném le azoknak, akik még nem olvasták a képregényt. Maradjunk annyiban, hogy akármi történik akárkivel, az szokás szerint csodálatosan van megrajzolva, hála a fantasztikusan tehetséges Esad Ribicnek. Igazán kiélheti magát ezekben a csatajelenetekben, és bizony nem is fogja vissza a lendületét, úgyhogy a vizuális élmény mindenképp adott ebben a felvonásban is.

No azért Hickmanről se feledkezzünk meg, hiszen neki is vannak még trükkök a tarsolyában: Űrlorddal például egy baromi élvezetes jelenetet írt, amelyben felbukkan Peter egy régi társa a Galaxis Őrzőiből… méghozzá nem is akárhogyan! Jó látni azt is, hogy igyekezett szinte mindenkinek legalább néhány képkockányi szerepet adni ebben és az előző számban, bemutatva ezáltal, hogy minden hős és gonosztevő kiveszi a maga részét a háborúból (talán most Thanos és Fátum párbeszéde volt a csúcspont nekem). Milyen kár, hogy a befejezés kissé kiszámítható, főleg az előző szám után… arról nem is beszélve, hogy még mindig A Gyűrűk Ura: A király visszatér jut róla eszembe.

Ami még inkább fájdalmasabb, az a már fentebb említett halálok közül az a pár, amelyek olyan hirtelen történnek, hogy szinte semmi súlyuk nincs, sőt az egyik inkább komikusnak hatott, mintsem komolyan vehetőnek. Ez nekem kicsit furcsa volt, főleg mert sokan (beleértve engem is) nagyon várták, hogy ki kivel és hogyan fog majd összecsapni a mindent eldöntő háborúban, erre… bumm, egyszer csak vége az illetőnek. Fátum hatalma ellen pedig még mindig nincs méltó kihívó, de mondjuk ez a fináléra nyilván megváltozik az utolsó oldal alapján.

Összességében tehát most is sok a pozitívum, gyönyörűek a rajzok, dinamikusak és izgalmasak a csaták, de nagyjából ugyanezt már láttuk egyszer a 7. számban. A halálok tartóssága is kérdéses (a legtragikusabbnak szánt elhalálozáshoz kapcsolható hős például ott van az új Marvel-univerzum egyik sorozatának főszereplői között, szóval erről ennyit…), és mint írtam, az utolsó jelenetre is számítani lehetett. Remélem, ez a kis visszaesés csak a bombasztikus finálé előtti erőgyűjtés, de ez így most nekem mindössze három és fél Secret Wars-logó az ötből.

swsw.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr538151372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása