Civil War II #2

Vasember a Nememberek ellen!

2016. június 17. - The_Maniac

cwii02banner.jpg

Új megjelenés! Elismerem, nincs könnyű helyzetben a Civil War II. Egyrészt ugye meg kell felelnie a nagy elődnek, Mark Millar és Steve McNiven eredeti Polgárháborújának – hiába jönnek azzal, hogy ez most egészen más és egyedi, mégiscsak az a címe, hogy Civil War II, tehát még akaratlanul is beugrik róla mindenkinek az első Civil War, nincs mit tenni. Aztán ott van még a mozikban futó Amerika Kapitány: Polgárháború is, amely szintén egyfajta újraértelmezése az első Polgárháborúnak, úgyhogy azzal is simán összevethető ez a legújabb változat / folytatás, nem is beszélve a megannyi alternatív verzióról, amely azóta készült a klasszikus Civil War alapján. Na, és akkor minderre még jött a konkurens DC újabb nagy dobása, a Rebirth tengernyi új 1. számmal… Vajon milyen sikere lehet mindezek mellett a Marvel idei gigaeseményének?

Persze nem mintha az író, Brian Michael Bendis nem tudta volna mindezt előre (na jó, kivéve talán a DC-dolgot), szóval nem sajnálom őt. Nyilván direkt így volt időzítve a sztori, a mozifilmmel egy időben, és ha már Civil War II, akkor bizony a rajongók és a kritikusok is elő fogják venni az eredeti Polgárháborút összehasonlításképpen, ezzel is számolnia kellett. Hogy lesz-e akkora visszhangja ennek az új történetnek is, mint anno a réginek, azt nyilván még korai lenne megmondani, de azért két szám után már legalább láthatjuk az irányt, a kialakuló konfliktust, a szemben álló feleket… legalábbis azt hittem, látni fogjuk, ám nem igazán ez a helyzet. Nem voltam elájulva már a nyitánytól sem, bár korrekt kezdés volt, viszont most, a második felvonás eléggé megingatott a továbbiakkal kapcsolatban… Katt tovább!

CIVIL WAR II #2


Univerzum: Új Marvel-univerzum
Írta:
 Brian Michael Bendis

Ceruzarajz: David Marquez
Borító: Marko Djurdjevic
Alternatív borítók: Michael Cho, Phil Noto, Jim Steranko, Kim Jung Gi és sokan mások

Két szám egy hónap alatt? De még mennyire! Miközben a Marvel-univerzum az első fejezet történéseit próbálja kiheverni, Tony Stark úgy dönt, hogy a saját kezébe veszi az ügyet (és a törvényt) azzal, hogy háborút hirdet a Nememberek ellen. Ám nem mindenki ért egyet Tony álláspontjával, és ők, ha kell, az életüket is feláldoznák, hogy megállítsák.

Bizony, nem aprózták el, két szám egy hónapban, csodás, csodás. Persze ilyen nagy irammal indult tavaly a Secret Wars is, aztán emlékszünk, hogy belassult a végére… Meglátjuk, ennek az eseménynek is hasonló sorsa lesz-e. Mindenesetre szerencsés időzítés, hogy így, duplázva indítottak, mert ha a második fejezet önmagában jelent volna meg a következő hónapban, dühönghettünk volna, hogy ennyit kellett várni a nagy semmért. Számoljunk csak: volt már az ingyenes Free Comic Book Day: Civil War II, a sztori prológusa, a Civil War II #0, a másik prológus, aztán az 1. szám, amely még igazából továbbra is csak egy felvezetés volt, és most itt a folytatás… ami még mindig a nagy Polgárháború felvezetése. Hajh.

A karakterek szerepe és jelentősége a cselekmény egészében szintén nem változott igazán a nyitányhoz képest, azaz még mindig Vasember az abszolút középpont. Mindenki más csupán az ő tetteire reagál, vagy éppen még annyit se tesznek, inkább csak kullognak mások után, néha meg-megszólalva, de azért túl sok vizet nem zavarva. Igazából eddig szó sincs semmiféle Polgárháborúról, mindössze egy „Tony Stark kontra Mindenki Más”-felállásról. Nem ártana, ha a szerkesztők szólnának Bendisnek, hogy „hékás, ez nem az Invincible Iron Man, ne kizárólag Tonyra koncentrálj, köszi”. Vannak itt Nememberek, van a S.H.I.E.L.D., Marvel Kapitány, a Bosszú Angyalai, és ugyan elhangzik pár rosszindulatú megjegyzés mások között is, azért a végén mégiscsak összefog mindenki Vasember ellen. Nem kéne így, a 2. szám végén felállnia már a két oldalnak? Egyelőre semmi jelét nem látni annak, ki és miért csatlakozna Tonyhoz.

Kénytelen vagyok én is előhozakodni az eredeti Civil War fordulataival, és feleleveníteni, hogy a második fejezet végére bizony már többnyire egyértelműek voltak az oldalak, jutott elég idő minden fontosabb karakterre, de még pár mellékszereplőre is, sőt már Pókember is túl volt egy „maszktalanításon”. Itt viszont még azt se tudom, én kinek szurkoljak: Vasembernek, aki gyakorlatilag elrabolt és fogva tartott egy fiatal srácot, vagy a többieknek, akik… hát, akik meg csak úgy vannak, és próbálják észhez téríteni Tonyt. Vagy nem szimpatikus senki, vagy nem tudok eleget a hozzáállásukról, hogy azonosulni tudjak velük.

Egyetlen dologban ellenben már most biztos vagyok: függetlenül a sztoritól, ez lesz minden idők egyik legszebb Marvel-eseménye, hála David Marquez csodás rajzainak. Komolyan, az a dupla oldalas kép Hulkról és az elesett hősökről… Ide vele nagyban, hogy kirakhassam a szobám falára! Az akció mellett a rendkívül beszédes arckifejezések is megérnek egy-egy misét minden egyes párbeszédben, de igazából bármi mást is kiemelhetnék, mert Marquez minden téren brillírozik. Mesteri, ne is szaporítsuk a szót.

Szóval, innen vajon hogyan tovább? A prológusokkal együtt ez már a negyedik Bendis által írt Civil War II, de még mindig nem haladtunk semerre a Polgárháború tekintetében. Talán majd Hulk felbukkanása pörgeti fel a cselekményt? Az ő tettei vezetnek majd a hősök közti szakadáshoz? Nem tudom, de ez így eddig nekem édeskevés volt. A Vasember-rajongók örülhetnek, akik Bruce Banner visszatérését várták, azok is, Marquez rajzai fantasztikusak, és ennyi, nem több. Ja, és még láthatjátok, hogyan veri le Tony az összes Nemembert Ulysses elrablásakor… Én azonban már inkább várom magát a tényleges Polgárháborút, így ez nekem most két és fél Vasember / Marvel Kapitány az ötből, és még elnéző voltam a rajzok miatt.

cwii2rev.png

cw25.jpg

Image hosted by servimg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ultimatemarvel.blog.hu/api/trackback/id/tr248811978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása